România, 20 de ani prea târziu

În intervalul orar 22.00-8.00 lumina se va aprinde numai la nevoie. În rest folosiți lumânări ștanțate cu sigla Patriarhiei.

Un fost ziarist, aspirant la președinția țării, umblă de câteva ore cu un sac cu trei milioane de euro prin Capitală, încercând să cumpere cu ei un combinat chimic din România și să plătească salariile muncitorilor. Șeful Guvernului se codește mai bine de o săptămână să pună capăt unui circ de prost gust care evident nu duce nicăieri.

Actualul președinte al României îi pupă inelul patriarhal capului unui cult religios, cu ocazia împlinirii a cinci ani de domnie, și îi mulțumește pentru rolul jucat în viața socială a poporului pe care-l conduce. La fel ca el fac mulți alți oameni de stat, politicieni mai mici sau mai mari, care participă la festivitățile la care același cap al bisericii se laudă că nu se lasă până când România nu va construi un templu religios de 500 de milioane de euro.

În aceeași țară, un sat întreg din Satu Mare asediază postul de poliție în care sunt ținuți niște hoți, cerând justiție prin linșare. Hoții furaseră din casele oamenilor sume în bani (cash, ținuți în casă) cuprinse între 50.000 de lei și 5000 de ron.

Oamenii dintr-un alt sat, din Gorj, refuză să se branșeze la canalizare, deși primăria a cheltuit câteva milioane de euro – bani europeni – ca să le instaleze aceste condiții minimale de viață. Oamenii spun că nu au nevoie de canalizare, pentru că oricum nu au băi în casă, deși taxa pe care ar trebui s-o plătească lunar pentru civilizație e de 5 ron = o lumânare jumate.

Azi e 1 octombrie și a început noul an universitar. Numărul studenților e neobișnuit de mic din cauza faptului că mai mult de jumătate dintre tinerii absolvenți de liceu nu a promovat BAC-ul în 2012, dar și din cauza faptului că șomajul în rândul tinerilor așa-zis instruiți este mai mare ca oricând. 

România este o țară guvernată democratic, din 1989, și membră a Uniunii Europene din 2007. Anual pleacă din ea câteva mii de medici, sictiriți de condițiile de muncă (desconsiderarea și salariile mici de care au parte în țară) pentru job-uri bine plătite  în străinătate, unde munca lor e apreciată.

Bine ați nimerit în România medievală! Lumânările se aprind ori pe stânga, ori pe dreapta, dar e musai să aibă sigla Patriarhiei.

Etichete: ,

22 comentarii la “România, 20 de ani prea târziu” Subscribe

 1. Lucid dreamer 01/10/2012 at 20:13 #

  My thoughts exactly.

 2. Petru Răboj 01/10/2012 at 20:36 #

  este doar vechea teorie a formelor fara fond…oricum, eu ma bucur ca traiesc intr-o tara unde politicienii se tem de capul Bisericii! Ne-au ajuns cei 50 de ani de secularism si de conducere „stiintifica” a tarii…

  • umoristu 03/10/2012 at 09:23 #

   @petru
   Atunci hai sa il punem sef de stat pe capul Bisericii, si terminam cu bilciul! facem din rrrominica prima republica ortodoxa din lume, bagam TOT bugetul public in catedrale, salarii de popi si sfintenii, iar la urma Guvernul – pardon, Sinodul suprem – trage un parastas si gata, am lichidat problema.

 3. diana 01/10/2012 at 22:20 #

  excelent articol !!!!!!

 4. Gilbert 02/10/2012 at 04:41 #

  Peste alţi 20 de ani aceste subiecte ni se vor părea… glumiţe.

 5. daniel 02/10/2012 at 06:09 #

  Imi vine sa rad de Petru de mai sus!..nupentru ca se bucura el,e dreptul lui,insa mai Petrica,tu chiar crezi ca ai nostri conducatori se tem de capul bisericii??Auzit-ai tu de sfanta fatarnicie??…:))…parerea mea (da’ sa nu mi-o iei in nume de rau) este aceea ca cine pupa inelul,vrea sa capete,prin transfer energetic,un pic de fericire din preaplinul purtatorului.In rest,singura stire demna de mentionat,si asta din ultimele saptamani,este aceea ca osenii din SM,vad bine ca legea nu se aplica si s-au hotarat,de musai,sa coboare la nivelul evului mediu si sa-si faca singuri dreptate.Altfel cum??

 6. Marius Georgescu 02/10/2012 at 06:36 #

  Deprimant de exact…

 7. spufi 02/10/2012 at 07:34 #

  true, true… cu o obiectie. Am urmarit si eu reportajul cu canalizarea din satul acela… cred ca este privita foarte superficial situatia, si concluzia „nu vor sa se civilizeze” e cel putin pripita. Ca sa folosesti canalizarea, iti trebuie apa curenta (sa tragi apa la closet, de ex). Ca sa te bransezi la apa curenta si la canalizare, trebuie sa platesti din buzunarul propriu (tevi, sapaturi, bazine).
  In afara de aceasta investitie initiala, se platesc acei 5 lei canalizare, plus consumul de apa curenta, care la noi la casa de ex vine cam 45 de lei pe luna.

  Ca sa platesti niste sute bune de lei bransarea la apa si canal, apoi 50 de lei lunar, trebuie sa ai o pensie/un venit un pic mai mare de 300 de lei, zic eu.

  Iar in ceea ce ii priveste pe jurnalistii de la protv care au facut reportajul ala, vai de … facultatea lor.

  • Dollo 02/10/2012 at 08:33 #

   Eu n-am văzut știrea la ProTV, am citit-o doar pe Mediafax, unde nu zice cât costă în realitate branșare. Știu că de regulă presupune să plătești țeava din stradă până la tine în casă, plus canalul de vizitare, dar am mai văzut chestii din astea rezolvate prin muncă obștească, acolo unde oamenii au vrut. Iar dacă sătenii nu au pensii și alte venituri, se cheamă că la săpat șanțuri s-or pricepe. Grav mi se pare că nu consideră necesar să facă acest efort, pe principiu că dacă toată viața au trăit fără, pot să bea țuica zilnică și fără să se spele.

   • spufi 02/10/2012 at 08:51 #

    Uite aici: http://stirileprotv.ro/stiri/social/saracie-lucie-in-gospodariile-romanesti-toaleta-din-curte-ramane-standard-in-ciuda-investitiilor.html

    Si apropos de competenta jurnalistilor: foarte documentat reporterul, vezi mamaia care ii spune ca i-ar fi util pe timp de seceta (proiectul cu totul, nu numai partea cu canalizarea, care in lipsa apei nu se justifica), si el ii raspunde ca-canalizarea e altceva :))

    Oricum, satul ala se vede ca nu era locuit decat un primar, o precupeata de veceuri si niste mamai, nu stiu vajnicii sateni buni de sapat santuri unde or fi fost de nu i-a gasit istetul de reporter…

    Si apropos, buba nu e santul de sapat, costurile sunt la teava si instalatii (ca iti trebuie si prin casa tevaraie, ca sa racordezi closet, chiuveta). Eu zic ca mamaile acelea si daca si-ar fi dorit, tot nu ar fi avut cu ce sa plateasca „racordul la civilizatie”…

    • Dollo 02/10/2012 at 09:00 #

     Mă, de aia e bine să citești (și) Mediafax 🙂 Acolo zice că s-a băgat apă și canalizare în patru sate, nu doar canalizare. Iar în știrea ProTV văd că sunt 300 de familii în sat, deci ar fi și niscai săpători de șanțuri. Da, domnu reporter pare că nu a auzit de expresia „a trage apă” decât la budă 😉 Sau așa o fi vrut să-i iasă reportajul…

 8. Ronnie 02/10/2012 at 08:53 #

  1. „Hoții furaseră din casele oamenilor sume în bani (cash, ținuți în casă) cuprinse între _50.000_ de lei …” – adica 5 lei?

  2. Primaria satului respectiv trebuia sa faca si racordajul la canalizare si abia apoi sa plateasca satenii doar lei pe luna – daca tot faci un lucru, fa-l bine pana la capat

 9. Alex 02/10/2012 at 09:11 #

  Mi se pare mie sau te-ai sastisit puţin (cam mult), mei Dolores? 🙂

  • Dollo 02/10/2012 at 09:25 #

   Păi na, orice om are niște limite…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Neam ales | La colţu' străzii - 02/10/2012

  […] și neam scos! inspirație recentă via dollo. Mai multEmailDiggPrintLike this:LikeBe the first to like this. This entry was posted in HB, […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul lui Becali din București

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.