Datornicul Negoiță își execută contribuabilii

Primarul care are datorii de 2,6 milioane de euro față de stat ne trimite nouă, contribuabililor din sectorul 3, somații și titluri executorii pentru că nu am plătit încă impozitul pe anul care nu s-a încheiat.

D e când sunt eu propitar de apartament și mașină mi-am plătit impozitele către primărie în ultima lună din an, în contrapondere cu mulțimile care se înghesuie în fiecare ianuarie ca să beneficieze de reducerea de x la sută, dacă își plătesc impozitul pe tot anul. Știu că legal termenul limită e 30 septembrie – adică statul vrea să-ți ia impozitul pe proprietate pe anul în curs, înainte de finalul anului – dar asta a fost întotdeauna „politica mea”. Nu am vrut să-i dau înainte banii nici lui Negoiță întâiul, ci am preferat să-i folosesc eu un an de zile, și apoi să-mi plătesc datoria față de „comunitate”. Îmi asum și faptul că plătesc o penalizare pentru asta. Dar la impozitul meu de 95 de Ron pentru casă și 60 de Ron pentru mașină penalizarea nu e o avere. Mi-o permit, cum s-ar zice 😉 Și oricum nu am rămas datoare în niciun an, de vreo zece de când sunt contribuabil.

Anul ăsta intenționez să fac la fel. Numai că ieri mi-a bătut la ușă un soi de portărel scăpătat. Un curier al firmei private Otto, angajată de primărie ca să-i someze pe cetățenii ca mine care nu au plătit impozitul pe anul ăsta. A fost chiar amuzant dialogul, că atunci când am deschis ușa, prima care i-a ieșit în întâmpinare a fost Toshiba. Tipul a avut o tentativă de a o drăgăli, dar când a văzut-o cât e de neagră s-a dat înapoi și a zis:

– Aoleo, e neagră!

– Și ce dacă?

– Păi și așa am avut o zi grea….

– De ce a fost grea?
– Că așa sunt toate… pot să intru puțin la dumneavoastră?

– Nu.

– Bine, doamnă, atunci o să scriu la ușă …

Și mi-a dat să semnez de primire plicul de la Direcția de Taxe și impozite locale  sector 3. Apoi tipul s-a dus să bată și la ușile vecinilor, semn că nici ei nu fuseseră mai îndatoritori cu primarul decât mine.

În plic găsesc trei coli A4. Pe una era somația de plată și pe alta „titlul executoriu”. Știe statul ăsta să folosească niște termeni dramatici, deși în realitate nu înseamnă nimic. Că nu scrie cum mă execută. Scrie doar că trebuie să plătesc impozitele aferente în 15 zile de la data primirii plicului. Plic care nu are vreo dată, iar data întocmirii somației este 12 octombrie, deci au trecut 15 zile demult.

La fel de românește e alcătuită și modalitatea de a contacta inspectorul fiscal de care aparții, ca să te lămurești de ce dă primăria atâta în zor ca să-ți ia banii. Nici pe cele trei hârtii din plic, nici pe site-ul administrației nu există vreun număr de telefon la care să suni să-i întrebi de ce te somează când nici nu s-a încheiat anul. Pentru că trăim în epoca Internetului, însă, ai posibilitatea să le scrii inspectorilor un email. Ceea ce am făcut. Când o să primesc răspuns o să vă spun…

Revenind. Primăria domnului Robert Negoiță a considerat eficient, așadar, să cheltuiască bani cu tipărirea unor somații și titluri executorii – câte trei file/cap de contribuabil+un plic – să angajeze o firmă de curierat din ușă în ușă ca să ne spună că nu am plătit cei doi lei pe care îi datorăm pe anul în curs. Repet, nu e vorba de datorii mai vechi, ci de impozitele aferente anului care încă nu s-a încheiat.

Aceeași primărie și același primar care a împânzit sectorul cu corturi și bannere cu moaca lui, în care ne anunță că a făcut ce ne-a promis, adică ne-a scutit de taxa de gunoi. Cu alte cuvinte a avut bani ca să facă o înțelegere deloc transparentă cu firma de gunoi a domnului Prigoană, și să-i plătească prestația de ridicat gunoiul menajer de la populație. Mă făceam că plouă cu chestia asta, deși am văzut-o, dar n-am vrut să scriu nimic ca să nu fiu considerată neapărat Gică contra. Dar pe mine una nu mă încălzește faptul că primăria îmi face cinste cu gunoiul. Nu mi se pare necesar ca primăria să cheltuiască de la buget cu un serviciu pe care fiecare ar trebui să și-l plătească. Așa cum plătim apa, căldura și alte chestii pe care le consumăm. Iar primăria trebuia să fi făcut altceva cu banii ăia, pe care iată, deducem că nu prea-i are.

Știu că de populismele astea a dat dovadă un alt primar înainte, respectiv liberalul Andrei Chiliman, dar ăla avea altă scuză, aceea că are un buget prea mare la sectorul 1, și niciodată n-a știut ce să facă cu atâția bani. Nu cred că serviciul de salubrizare în sectorul 3 va fi mult mai bun decât până acum, pentru că Prigoană știe mult mai bine să facă afaceri decât să facă curățenie pe bune.

Iar ca să pun și bomboana pe coliva asta a  datoriei față de stat, l-aș întreba pe domnul Negoiță când o să-și plătească și el datoria aia de 2, 6 milioane de euro pentru care statul îl execută silit zilele aste, după cum am aflat din presă. Că mi se pare că dumnealui e mai dator decât mine cu cei 155 de Ron pe care trebuie și-i voi plăti statului până la finele anului. Sau el se gândește părintește la noi, contribuabilii mai săraci, și ne ia din pripă, să nu cumva să pățim ca el, să ajungem la datorii de milioane de euro?

 

Etichete: , , , , , ,

31 comentarii la “Datornicul Negoiță își execută contribuabilii” Subscribe

 1. Niki 02/11/2012 at 12:08 #

  A venit si la noi la un curier. Eu nu eram acasa, daca as fi fost n-as fi luat plicut fara vreo dovada ca l-am primit la data respectiva. Era mama, intamplator, si a semnat. In plic somatie si titlu executoriu pentru amenzi de circulatie platite la timp cu dovezi depuse si rasdepuse la administratia financiara. Una era din 2008, am depus copie in fiecare an si in fiecare an au zis ca avem ROL-ul gol. Am trimis si noi mail, politicos, cu dovezile atasate (cinci la numar) precizind si ca o sa ne adresam instantei. Am primit raspuns ca au primit doua si sa platim restul de trei. Ei, al doilea mail n-a mai fost politicos, l-a scris barbata-miu. N-am primit raspuns inca.

  A, sa nu uit, care vreti sa trimiteti mail la DITL Sector 3 aveti grija ca documentele atasate sa fie mici de tot, altfel vi le respinge serverul.

  • Dollo 02/11/2012 at 17:06 #

   La mama a venit același curier Otto și pentru că nu a găsit-o acasă i-a lăsat înștiințare să se ducă ea la sediul lor, undeva în București, în termen de 5 zile. Or else… 😉

   • Niki 06/11/2012 at 10:41 #

    Victorie! Dupa jdemii de mailuri si retrimiteri de dovezi am primit asta: Buna ziua, confirmam primirea chitantei privind PV …,Nr…….. ,anuntandu-va ca in data de 06.11.2012 ,figurati cu debit zero .

    O zi buna

    • Dollo 06/11/2012 at 11:14 #

     Mie nu mi-a răspuns nimeni până acum. Probabil erau retorice întrebările mele 🙂

     • Niki 06/11/2012 at 12:03 #

      Sau poate ai scris prea frumos cum ai tu obiceiul. Ia incearca asa: „Va aduc la cunostinta faptul ca, in masura in care nu primesc un raspuns satisfacator la acest mesaj, ma voi adresa instantei de judecata in termenul legal de 15 zile, solicitand atat anularea datoriilor cat si sanctionarea celor care se fac vinovati de gestionarea incorecta a datelor privind obligatiile mele fiscale. „

 2. florin 02/11/2012 at 13:19 #

  Si asta nu e tot legat de gunoi: http://b365.realitatea.net/robert-negoita-mai-rau-decat-liviu-negoita-a-scumpit-contractul-cu-prigoana-cu-60prc_184334.html

  • Dollo 02/11/2012 at 17:08 #

   Tocmai, și-a tras o relație exclusivă cu Prigoană, pe banii noștri, și oarecum în afara oricărui control. Bani pentru partid. Dacă PNL poate de ce n-ar putea și PSD?

 3. angel 02/11/2012 at 13:40 #

  Eu platesc impozit la 4 apartamente. La al doilea impozitul este majorat cu 65%, la al 3-lea cu 150%, iar al 4-lea cu 300%. Si de la anul le maresc cu 16%.
  Am de ales? Singurul lucru pe carel pot face este sa le vand pe toate, si pe masura ce trece timpul devine cea mai buna optiune.

  • Dollo 02/11/2012 at 17:05 #

   Pe de altă parte, a trăi din chirii e totuși o perspectivă mai bună decât aia de a spera la o pensie de stat, așa că eu în locul tău n-aș vinde 🙂

 4. redraz 02/11/2012 at 15:29 #

  Buna,
  cu adevarat tragic in intamplarea povestita e faptul ca inclusiv un om peste medie(asa cum cred ca esti 🙂 ) nu mai da doi bani pe autoritatea statului.
  Te inteleg. Am patit si eu sa primesc un titlu executoriu, insa, cu tot titlul pompos, nu i-am dat prea mare importanta si mi-am vazut mai departe de alte treburi.
  In schimb cand primesc un plic de la banca, legat de credit, imi tremura putin mana cand il desfac sa vad ce surprize imi aduce.

  • Dollo 02/11/2012 at 17:04 #

   Nu aș zice că nu dau doi bani pe autoritatea statului. Dimpotrivă, eu caut să îmi achit toate datoriile către el, tocmai pentru că mi se pare că e mai comod să fii corect. Dar în cazul de față mi se pare un exces de zel care nu produce vreun beneficiu statului, cu atât mai puțin autorității sale în ochii contribuabilului. De certat m-am certat și cu banca, atunci când a fost cazul, și acolo chiar mă aștept să mă păcălească cu ceva, întotdeauna, de asta sunt mai circumspectă 🙂

 5. outlaw 02/11/2012 at 18:51 #

  Mda, am patit si eu asta acum cativa ani. Cum eram plecat din tara, am uitat sa platesc impozitul pe scumpul meu apartament. Si vin eu in tara, era luna mai, ard gazul pana prin septembrie, parca, si intr-o zi, dupa ce ajung acasa de la serviciu, ma uit la cutia postala: plic. Dar ce plic, unul cu stampile rosii, lunguiet, adresat domnului …, din partea primariei.
  In plic, „amenintarea”: stimate contribuabil, avand in vedere ca nu v-ati platit impozitul pe anul trecut pana la data de …, si ca aveti de plata la ora actuala atat impozitul in valoare de …, plus penalitatile de intarziere de …, in total atatia lei, va punem in vedere sa platiti in termen de 15 zile, altfel va executam silit si platiti si cheltuielile de judecata, cheltuielile cu executarea silita etc.

  Pe de-o parte, m-a bufnit rasul. Impozitul era vreo suta de lei, penalizarile vreo 15-20 de lei si ei vroiau sa ma execute silit pentru suma aia amarata, pe care in cinci ani ratasem pentru prima data plata ei.

  Pe de alta parte, m-am enervat. Adica puteti sa trimiteti somatie de executare silita, cu termen de 15 zile, care evident, a ajuns la mine dupa o saptamana de cand ati scris somatia aia, dar pana atunci n-ati sesizat ca va lipsesc banii de la mine, si nu v-ati chinuit sa-mi trimiteti un plic sa-mi ziceti „ba boule, vezi ca anul asta n-am vazut bani de la tine, ce faci, te mai asteptam mult? Vezi ca se lasa cu alte chestii mai naspa daca-ti mai trimitem alt plic”.

  M-am dus la posta, am platit impozitul, si la revedere. Anul urmator l-am platit la timp, cu reducere, chiar.

 6. dodo 02/11/2012 at 22:03 #

  deh!, acuma cine e de vina? ca negoita, asta, nu s-a pus singur la primarie. e unul prin media actuala care spune pe de-a dreptul ca romanii sunt prosti, fuduli si cretini peste poate, actualizat desigur, ca brucan a fost primul ce a spus-o. asta este. votati becalI! AVEM TREI IDIOTI CU DIPLOMA LA UE, 2 agramati si un sociopat.. vadim, becali si eba. cine drac i-a pus acolo??? noi! eu nu.

  • Dollo 03/11/2012 at 16:49 #

   de vină e democrația 😉 și pe alocuri chiar o ușoară confuzie de nume

 7. gulea 03/11/2012 at 09:50 #

  N-am primit,inca,o somatie de genul de care se vorbeste,dar,profit de ocazie sa spun ca sunt indignat de povestea cu scutitul de taxa pe gunoi,ptr ca este in stilul casei:pomana electorala,ca tot vin alegerile,si,o ocazie a onor Primarul Robert Negoita de a-si pune mutra pe panouri in plin centru al capitalei;este absolut normal sa platesc impozit ptr un serviciu care mi se face,si cu banii din impozite sa se gospodareasca sectorul:neplatind un serviciu,cetateanul se deresponsabilizeaza si mai mult,iar mizeria,care si asa sufoca sectorul,va fi si mai mare:”las’ ca vin astia si string”;nu ingaduinta si inchisul ochilor pot stirpi lipsa de civilizatie,ci controlul si amenzile drastice.

 8. Mihaela 03/11/2012 at 17:54 #

  Este mai usor sa ii sperii cu tot felul de hartii pe muritorii de rand care in mare sunt cei mai corecti ,decat sa te duci la muritorii mai mari care stiu sa se fofileasca.
  As avea o intrebare:
  Pe Stat cine il penalizeaza cand nu iti returneaza in timp banii care i-ai platit mai mult ca taxe si impozite?
  Acum cativa ani am avut o colaborare cu o firma si zic sa fiu in regula,am declarat,am platit impozit,dar dupa ceva vreme am lichidat treaba,inclusiv cu statul.
  Peste alti cativa ani ,iar am ceva colaborare,iar platesc impozit,se termina si ma duc sa imi calculeze ce au sa-mi restituie caci platisem in avans impozit.
  Ma duc la inspector de unde trebuia sa iau hartie cu ce am de incasat si o vad ca mirata imi sopteste:
  Stiti aveti xx lei de incasat de acum 4 ani ,merge-ti la biroul y sa face-ti cerere.
  Ii zic:Cand am platit impozit ,nu se putea scadea suma asta?
  Ea zice ,ca nu ,ca sa vedeti….
  Deci…?

 9. Andrei 08/11/2012 at 21:15 #

  Propun sa cerem autorizatie la primarie sa organizam un protest in fata la administratia financiara sector 3 ,sa venim cu cacaturile de ni le au trimis ei si cu chitantele, contestatiile in instanta la amenzi in mana. sa ne strangem vreo 30 de insi sa strigam in cor de 12 „SUNTETI PENIBILI BA BAIETI” si dupaia sa plecam

  • Dollo 08/11/2012 at 21:35 #

   Asta s-ar încadra la flashmob, merită încercat fără „autorizație” 🙂

 10. Andrei 08/11/2012 at 21:55 #

  Ar fi de preferat sa facem ce am scris mai devreme daca vrem sa schimbam ceva in tara asta, Eu unu ii consider vinovati pe cei care au trimis somatiile si titlurile si nu pe cel care i-a pus sa faca asta. Ma doare in cot ca primaru e idiot sau ca are datorii sau ca nu stie cat fac 2 plus 2 pana la urma nu el a semnat scrisorile trimise. Cei de la directia financiara sunt de vina si ar trebui sa culeaga balegar de la coada vacii nu sa lucreze in institutia in care lucreaza.

  • Dollo 08/11/2012 at 22:09 #

   Revolta ta e îndreptățită, doar că eu nu rezonez cu ideea de „a cere autorizație de la primărie” ca să-mi exprim o nemulțumire pașnică de altfel. Constituția spune că avem dreptul să manifestăm liber, legea făcută în 1991 instituie o „notificare” a autorității locale, iar birocrația românească a transformat această notificare în autorizarea de care vorbești. A cere autorizare la o instituție birocratică pentru un drept fundamental pe care ți-l conferă Constituția, ca să protestezi la adresa altei birocrații mi se pare că le validezi pe amândouă până la urmă. Dacă ești interesat de chestiunea asta cu „autorizările” pentru adunări publice îți recomand pagina APADOR-CH care derulează un proiect pentru modificarea acelei legi strâmbe.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.