De ce nu merge reciclarea în Româna

Pentru că suntem, deocamdată, prea bogați și prea fuduli ca să ne mulțumim cu cei 0,06 lei cât se poate căpăta pe o sticlă de plastic aruncată la supermarket.

Pentru că prețul plătit de automatele alea instalate cu atâta pompă în unele hypermarket-uri e prea mic pe sticla reciclată – 0,06 lei. M-am dus la Auchan cu ditamai sacoșa cu nouă sticle neturtite, ca să mi le vadă aparatul lor, deci am cărat o sacoșă de aer, și am primit 0,54 lei pe toate, adică nici măcar prețul unui litru de apă.

Pentru că automatele alea nu-ți primesc sticle fără etichetă. Și nu înțeleg de ce, dacă nu mai are etichetă sticla pe care oricum ai golit-o, ce faci cu ea, nu mai e bună de reciclat? Nu mai e tot plastic sau cum?

Pentru că firmele de salubrizare – din București cel puțin, dar sunt convinsă că nici în restul țării nu e altfel – nu sunt constrânse de primării să colecteze gunoiul selectiv. În sectorul 3, pe care vi-l dau iar de exemplu, primăria a decis să dubleze contractul cu firma lui Silviu Prigoană, dar nu face nimic pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Pentru că Prigoană a mai spus în repetate rânduri că reciclarea e o abureală de ochii UE, și el a renunțat demult la ea, cam de când a înțeles că banul nu se adună cu câte o sticlă de plastic reciclată, ci cu lopata de la buget.

Și nu în ultimul rând pentru că românul e prea comod ca să facă asta doar pentru cei 0,06 lei. Până și mama, care e o zgârcită, a zis că „nu se merită”, iar casiera de la Auchan, când i-am arătat bonul ca să mi-l scadă din cumpărături, m-a privit duios și mi-a zis că nu a mai adus demult cineva așa ceva. Deși automatele alea sunt acolo la ei de câțiva ani.

Iar atâta vreme cât automatele nu primesc decât sticle cu etichetă și cod de bare, cum spuneam, se exclude din start ideea că ar putea veni niște homelesi cu niscai saci de sticle acolo, adunate de pe la ghene, ar lua un bon valoric pe ele și și-ar putea cumpăra măcar o pâine cu contravaloarea.

Tags: , , , ,

33 Responses to “De ce nu merge reciclarea în Româna” Subscribe

  1. Xanaxdoo 18/12/2012 at 11:33 #

    Vena mea de analist-statistician e preocupata de o chestie in tot smenul asta: de ce e important codul de bare? Primul gind a fost ca, prin monitorizarea codurilor de bare adunate, se pot face statistici despre modelele de consum ale populatiei (asa cum se pot face studii despre patternurile noastre de consum pe baza cardurilor de client si de fidelitate pe care le dam la casa, inainte sa incarcam banda cu produsele pe care le-am adunat in cos. Prea putini oameni sint constienti ca aceste carduri de fidelitate pe numele lor sint in fapt un mijloc foarte ieftin pentru vinzator de a monitoriza gusturilor lor: ca le plac chipsurile la bere, si vinul rosu ieftin, combinat cu brinza, si ca isi cumpara sosete, sampon, prezervative si chiloti de la supermarket. In fine).

    Dar m-am razgindit: in cazul PETurilor nu poate fi asta motivul, tocmai pentru ca prea putini indivizi recicleaza, deci nu ai un esantion prea mare pe care sa faci studii ale modelelor de consum. Eventual asta poti obtine: un studiu al preferintelor de consum ale ecologistilor. Dar nici asta nu e credibil, pentru ca esantionul e alterat de aparitia aleatoare a cersetorilor, care aduna ce sticle apuca de pe strada, si le recicleaza pentru o piine. Deci, ramine misterul: la ce e necesar codul de bare intact?

    • Dollo 18/12/2012 at 11:41 #

      Eu m-am gândit că e necesar ca să nu poți băga acolo sticle de ulei, de exemplu, sau alte substanțe care se curăță greu la reciclat. Pentru că oricum plasticul ăsta se spală în multe ape înainte și după ce e făcut fulgi, înainte de a fi retopit și făcut alte produse. De regulă reciclatorii resping sticlele în care au fost uleiuri sau alte substanțe mai greu de îndepărat prin spălare. Dar în cazul ăsta cred că ar fi fost mai simplu să scrie acolo: interzis aruncarea de x, y, z sticle. Nu că ar fi fost și respectat, dar oricum după aia bănuiesc că mai sortează cineva sticlele adunate de automate.

      • irina 18/12/2012 at 15:20 #

        Nu stiu daca in Romania producatorii de apa minerala pun acelasi cod de bare pe toate bidoanele de apa produse, indiferent de cumparator. In Olanda am avut surpriza ca intr-un supermarket aparatul sa imi refuze sticle cumparate din alt magazin (desi aveau si ei acelasi produs) si presupun ca singurul mod de recunoastere era codul de bare.

        • Dollo 18/12/2012 at 23:50 #

          pai oricum nu mi s-ar parea normal sa refuze sticle cumparate din alt supermarket, pentru ca pana la urma masinile alea nu sunt puse de Auschan, ci de alta firma.

      • bubu 18/12/2012 at 21:06 #

        Pentru ca magazinul iti da niste bani si trebuie sa stie de la cine ii recupereaza, cred.
        In alta ordine de idei, ca sa primeasca omul mai multi bani pe flaconul de pet reciclat ar terbui sa se ia garantie mai mare la cumparare. Adica pretul unui flacon de suc/bere/apa sa fie cu 1 sau 2 lei mai mare. Pariu ca ar scadea si consumul si numarul de flacoane din plastic de pe strada?

        • Dollo 18/12/2012 at 23:46 #

          mi se pare ca pretul nu prea a descurajat consumul in Romania, cel putin in anii astia de criza eu nu vad o scadere a deverului la supermarket

  2. C 18/12/2012 at 13:16 #

    Sa stii ca in Auchan-ul din Titan functioneaza. Eu recliclez de mai mult timp si intr-adevar automatele acelea nu sunt gandite bine:
    1. PET-urile trebuie sa aiba eticheta
    2. PET-urile trebuie sa fie intregi, nepresate, ceea ce face transportul un chin.

    Din cauza lui 2), am renuntat sa iau ‘banutii’ pe ele – le duc direct presate si le arunc in tomberonul de langa.
    Am fost placut surprins ca sunt insa multi ‘amarati’ care vin cu sacii cu sticle, le umfla acolo pe loc si iau bonul respectiv.
    Cel putin odata pe saptamana, cand trec pe acolo, vad containerele de plastic presat de aparat, pline.

    Nu sunt aparatele astea ideale, dar ceva efect au. Desigur, daca firmele de salubrizare ar recicla pe bune ar fi cu totul altceva. Dar mai au mult pana acolo din pacate (ca tot veni vb de sector 3, a se vedea groapa de gunoi Glina care vara e un ‘parfum’).

    • Dollo 18/12/2012 at 23:54 #

      la Titan am fost si eu

      • C 19/12/2012 at 00:20 #

        Poate depinde de parte – chiar acum 2 zile cea dinspre sud, langa intrarea in mall-ul Iris era plina. Poate le nimeresc eu asa, cine stie 🙂

  3. dana eugenia 18/12/2012 at 13:20 #

    eu car pet-uri, sticle si hartii din panduri pana pe decebal – pe-o straduta ratacita, unde mai exista un trio de containere … daca sunt cantitatile mai mari; daca sunt mai mici, plasticele si hartiile le reciclez la job, ca avem in institutie mini-containere pentru reciclare selectiva 🙂

    • Dollo 18/12/2012 at 23:54 #

      ai convingere, nu gluma 🙂

  4. Escu 18/12/2012 at 14:59 #

    Offf… se vede ca femeile sunt atehnice :P. Pentru ca sa poata primi cat mai multe sticle, producatorii au luat toate sticlele de plastic de pe piata(din Romania) si le-au scanat. Nu poti sa le scanezi dupa forma (poti, dar mult prea scump pt un aparat de inghitit sticle de plastic si ar dura prea mult) si tot ce ramane e sa-l scanezi dupa un cod de bare. Cand il scaneaza aparatul stie: asta e o sticla de bere la pet, una de apa plata dorna la 2L, etc. Daca iei o sticla de apa plata din Bulgaria si o sa vrei s-o bagi la reciclat, o sa vezi ca n-o primeste!

    • Dollo 18/12/2012 at 23:52 #

      de parca aia din Bulgaria nu tot plastic e, pe ei ar trebui sa-i intereseze plasticul, nu codul de bare

      • Escu 19/12/2012 at 23:25 #

        Se putea face pe gramaj. dar la noi oamenii bagau ceva in sticle ca sa le dea bani mai multi. So…doar asta cu cod de bare merge.

  5. brontozaurel 18/12/2012 at 15:21 #

    Pentru ca dracia aia nu functioneaza mereu. Da, recunosc, si mie mi-e lene, scarba sa ma car cu sticle pana acolo, mai ales ca nici nu am asa ceva de obicei… pentru ca nu cumpar de obicei chestii la sticla de plastic si la 0,6 lei diferenta, mai bine le arunc la tomberoanele de plastic de la coltul blocului. Dar sunt si o creatura curioasa si jucausa, asa ca in ciuda scarbei aleia am vrut sa ma joc si eu cu dracia. Doar ca a fost nevoie de mai bine de jumatate de an (ok, asta are legatura si cu chestia de care spuneam mai sus, ca eu nu prea am de unde sa am astfel de sticle in casa) pana sa prind dracia intr-un moment in care functiona.

    Pentru ca mie nu mi-a primit sticle cu cod de bare, destul de comune, de apa minerala, cumparate din Auchan. Asta in timp ce mi-a inghitit totusi o sticla destul de atipica de sirop (import nemtesc).

    Si inca o chestie care m-a calcat pe coada a fost ca nici n-au aparut pe bon toate sticlele pe care s-a obosit sa le inghita. Da, stiu, 0,6 lei, nu e diferenta de viata si de moarte, dar a picat prost.

    • Dollo 18/12/2012 at 23:49 #

      pai poate nu avea cod de bare aia care nu a aparut pe bon 🙂

      • brontozaurel 20/12/2012 at 02:57 #

        Toate aveau cod de bare, erau intregi, nedeformate si spalate bine cu detergent. Am eu un fix cum ca ambalajele trebuie pastrate in stare perfecta pana in momentul in care scap eu de ele.

  6. DenisaC 18/12/2012 at 15:30 #

    Dau doar un exemplu: in Austria sticla de bere de 0,5l este 0,09 euro. O bere, la oferta, este in jur de 0,75 euro/buc. (luata la bax de 6 buc.). Dar in acel automat nu ai voie decat sticle de bere. Pana acum nu am desprins nici o eticheta sa vad daca accepta sau nu sticla.

    Restul sticlelor se organizeaza pe categorii si se arunca in cosul corespunzator: sticle clare, sticle mate, sticle de plastic, cutii metalice. Recipientele din carton cerat se pun in alte cutii. Uleiul se pune intro-o galeata speciala. Pe toate acestea nu primesti bani.

    In ceea ce priveste privirile … aici nu am ce zice decat ca in timp se va obisnui lumea cu ideea. Cu cat sunt mai multi care fac intr-un anumit fel, cu atat si altii ii vor urma.

    • Dollo 18/12/2012 at 23:48 #

      0,09 euro parca suna mai bine 🙂

      • DenisaC 19/12/2012 at 14:20 #

        Când primeşti bani în euro sună bine. Când trebuie să îi dai … 🙂

        La început a fost greu să mă obişnuiesc cu ideea de 5 „zone de gunoi” în casă, dar acum nici nu imaginez altfel.

        • val 20/12/2012 at 10:53 #

          era sa zic ca ce bine ca la mine sunt numai 3. m-am gandit doua secunde inainte sa deschid gura si mi-am dat seama ca si la mine sunt 5 😀
          nu eram constient pana acum de asta.

          • DenisaC 20/12/2012 at 14:03 #

            Si eu eram ferm convinsa ca sunt doar 3. Iar cand am lasat comentariul, le-am numarat in gand. Si au iesit 5. 😀

  7. ady 18/12/2012 at 20:25 #

    poa’ sa zica oricine ca-s lenesa, delasatoare, nepasatoare si alte adjective din acelasi sector, dar eu nu ma car pe metrou/ratb din chibrit pana la auchan (oricare din ele) pt 0,06 per sticla, si musai cu cod de bare.
    la coltul blocului e container special si le arunc acolo. pe undeva am citit (pe un blog, nu pe site-ul primariei :)) am citit ca in sectorul in care cu onor domiciliez firma de salubrizare goleste containerele alea separat: azi p-alea de plastic, maine-sticla, v-ati prins voi, asa ca sper ca nu le arunc diferentiat chiar dejeaba.
    cand or baga masinarie d-aia la mega (toate, chiar si ale mai mici)……

  8. ady 18/12/2012 at 20:26 #

    ps. spal cu detergent de vase sticla de ulei pe care o arunc in container.

    • Dollo 18/12/2012 at 23:47 #

      pai cica nici asa nu e bine, ca se duce uleiul la canalizare si e greu spre imposibil de decantat la statiile de epurare. uleiul trebuie aruncat separat in containere speciale. care la noi nu exista.

      • ady 19/12/2012 at 19:52 #

        nu golesc uleiul folosit la canalizare. doar spal sticla; ok, mai are oarece urme de ulei, dar orisicat. uleiul folosit il pun intr-o sticla si cand se umple o arunc, bine inchisa, la gunoiul menajer. ca n-am unde altundeva.

  9. Fluieratorul 18/12/2012 at 20:46 #

    In zona in care sint in Germania se intimpla la fel. Toata lumea recicleaza de toate, desi „scorul” e mic si aici, da’ probabil ca nemtii sint mai putin mindrii decit romanii. Cu etichetele de pe sticle nu-i nici o problema, nimeni nu le jupoaie si nu le spala, asa ca eu n-am vazut „refuzuri”, si nici n-am patit. Eu ce n-am inteles e de ce nu se poate ca romanu’ sa duca deseurile la colectare la tomberoanele specializate de pe strada lui. Again, aici oamenii duc tot unde trebuie (si cel mai „straniu” se recicleaza terapak-urile de lapte, e un singur loc in cartier), inclusiv hainele vechi, curate si frumos impachetate, si alte lucruri de tot felul, fara sa ia un tzechin pentru asta. As face asta si in Romania, dac’as avea unde sa le duc.

    • ady 19/12/2012 at 19:56 #

      pe langa ce zice dollo, nu doar ca nu te obliga nimeni si nu exista niciun fel de sanctiune (nici macar o privire urata de la vecini), dar cand vezi ca firma de salubrizare vine si goleste containerele de produse reciclabile fix si in acelasi recipient (duba, remorca sau cum s-o chema masinaria aia).
      prin „tarile cu apa calda” probabil reciclarea chiar se face, nu e o chestie doar din vorbe, omul nu se simte bataia de joc a firmei de salubritate pentru ca si-a facut timp si a sortat gunoiul.

  10. Fluieratorul 18/12/2012 at 20:47 #

    „mindri”, pardon… Viteza…

    • Dollo 18/12/2012 at 23:44 #

      pai problema e ca in Bucuresti in unele sectoare nu ai la indemana acele containere separate, si chiar daca le ai nu te incurajeaza/obliga nimeni sa duci gunoiul acolo. uneori nici ele nu sunt golite la timp de firma de salubrizare, semn ca nici firma nu da doi bani pe reciclare.

Leave a Reply

Oldies but goldies

De ce țin oamenii cu PSD

flyere

Deoarece în multe județe e cel mai mare angajator. Pe banii noștri, baronii PSD patronează instituții de stat supradimensionate cu angajați fictivi care muncesc în realitate pentru partid. Înțelegeți de ce se oftică Dragnea că el e singurul fraier judecat pentru o astfel de faptă pe care o practică cu succes toți colegii lui în continuare?

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Povești de la capătul lumii

vapor expeditie antarctica

Fin del mundo – sau curul lumii cum îi mai zic argentinienii – e la fel de scump ca Londra. Dar au pinguini, lei de mare și balene în fața casei.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese