BNR vrea să știe dacă m-am măritat

Banca la care am contul curent m-a somat să-mi actualizez datele ca să pot beneficia în continuare de serviciile ei. Cică BNR îi cere la șase luni date despre starea mea civilă.

M i-a scris banca la care am conturile și cardurile să-i fac o vizită ca să-mi actualizez datele, că altfel nu mai pot să-mi furnizeze aceleași servicii minunate de care beneficiez în prezent. Așa că azi, având drum pe lângă filiala cu pricina, m-am prezentat la o doamnă puțin mai amabilă decât bibliotecara de la Metropolitana mea de cartier (veșnic deranjată de oamenii care vor să împrumute cărți de la ea).

Doamna de la bancă, însă, n-a părut chiar așa deranjată. Mi-a cerut scurt buletinul și cardul și a început să mă întrebe cu ochii în calculator:

– Sunteți doamna …?

– Da

– Adresa din buletin este adresa de corespondență?

– Da

– Aveți numărul de telefon ….?

– Da

– Tot necăsătorită?

– … Poftim?

Mă privește condescendent:

– Tot necăsătorită sunteți?

-… Da… e relevant?

– Aceeași adresă de email?

– Da

– Angajatorul este tot … ?

– Nu

– Dar care?

– N-am un angajator, sunt freelancer.

Privire sceptică. Nu mă crede, dar scrie ceva acolo în calculatorul ei.

– Gata, zice.

– Atât?

– Da.

– M-ați chemat până aici ca să mă întrebați dacă m-am măritat?

– Păi ăsta e formularul standard pe care ni-l cere Banca Națională.

– S-a dat acum vreo lege nouă pe tema asta?

– Nu, dar BNR ne cere datele actualizate la șase luni- un an…

E drept că probabil când am deschis contul, acum o sută de ani, oi fi bifat căsuța aia cu starea civilă, nu-mi amintesc, atunci nu mi s-a părut important, și nici băncii nu i s-a părut atâta timp până azi. Deci zău dacă pricep de ce trebuie „actualizată” această informație, care nu schimbă cu nimic starea mea financiară. Dacă nu mă duc la șase luni la bancă să-mi prezint virginitatea sau cearceaful pătat, sunt în pericol să mi se refuze serviciile băncii (așa zicea în emailul ăla de „invitație”), și asta în condițiile în care aia e banca la care am contul curent, nu creditul.

Că pe ăia la care am creditul, de exemplu, nu i-a interesat în ultimii patru ani că mi-am schimbat job-ul, că mi-a scăzut venitul, că uneori abia am strâns din… dinți ca să-mi plătesc ratele – că n-am un bărbat care să mi le plătească 😀 De fapt cred că nici nu vor să știe, zic mersi că mi le plătesc la timp.

Dar ce zic eu, nici pe Obama nu-l interesează situația mea sentimentală – că altfel ar fi cerut să-mi actualizez datele de pe Facebook, nu? În schimb curiozitatea domnului Isărescu… Mâine poimâine mă aștept ca după noua Constituție să mă întrebe și ce orientare sexuală am, ca să vadă dacă merit să am cont în țara asta, și de ce nu, poate vor institui și un nou obicei urban – purtatul miresei pe la sucursala bancară, unde depune certificatul de căsătorie în copie legalizată, înainte de a se așeza cuminte la casa ei, unde-i va mânca banii nefericitului.

Etichete: , , , , , ,

19 comentarii la “BNR vrea să știe dacă m-am măritat” Subscribe

 1. beatrix 11/06/2013 at 01:03 #

  daca nu te-au intrebat si din ce „clasa” faci parte, poti sta linistita.
  inca nu te discrimineaza 😉

 2. madmed 11/06/2013 at 02:48 #

  eu zic ca la fiecare cateva saptamani sa te duci la doamna respectiva cu cate un domn (evident, de fiecare data altul) si sa o intrebi daca ea il considera valabil indeajuns incat sa merite o schimbare de stare civila. asta asa, timp de cateva luni. sa vedem apoi cat de des te mai cheama.

 3. VASILIU MIRCEA PAUL 11/06/2013 at 06:14 #

  Reflexe comuniste. Să vedeți ce vă face EON Gaz cu „reactualizarea” contractului dacă îi deranjezi cu întrebări (gazul fiind plătit la zi).

 4. valentin 11/06/2013 at 07:57 #

  ha, ha – cu cearceaful patat! nu credeam ca mai esti virgina! oricum esti frumoasa si asa…

 5. Frobenius 11/06/2013 at 08:48 #

  In loc sa te bucuri ca iti ofera acel serviciu fara sa-ti ceara bani… Inca!
  Ai verificat si extrasul de cont? 🙂

 6. Laci 11/06/2013 at 08:52 #

  Numai cei de la bcr fac astfel de „actualizari” din cate stiu eu, restul bancilor vor numai banni tai nu informatii despre viata personala 🙂

 7. zibusor 11/06/2013 at 10:12 #

  Mie mi se pare normal. Dupa casatorie se impart bunurile jumate jumate. Nu stiu ce se intampla cu conturile bancare, daca are acces si sotul sau nu, dar s-ar putea sa aiba, si atunci normal ca trebuie sa stie si banca.

 8. angel 11/06/2013 at 11:48 #

  Sansele unei femei peste 40 de a se marita tind asimptotic catre zero. Avand in vedere ca BNR stie citi bani (nu) ai in conturi, nu are trebui sa mai auzi de ei in veci.

  • Motanul 11/06/2013 at 12:59 #

   „Sansele unei femei peste 40 de a se marita tind asimptotic catre zero.”
   …depinde de contul din banca:).

 9. Motanul 11/06/2013 at 12:58 #

  Probabil ca e vorba de promotia aia la care la a milioana clienta casatorita i se ofera un premiu de un milion de Euro! :p
  Imi place de tanti aia. Nu sta la taclale ca toti functionarii de la stat, lucreaza rapid. Daca facea greseala sa-ti raspunda la intrebari(mai ales ca esti si ziarista pe deasupra) mai completa formularul ala si azi:).

 10. Alpar 11/06/2013 at 14:54 #

  asa e cu toate bancile. Din 6 in 6 luni trebuie actualizate datele personale. Scopul, IMHO este un soi de ‘ad-choices’ ca sa vada daca te potrivesti la vreo promotie si/sau sa-ti poate trimite materiale noi de promotie…cel putin la Reiffeisen asa e. Sunt client in primul rand si in al doilea rand am niste rude care lucreaza acolo.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.