Poporul care latră, dar nu mușcă, își merită stăpânii

Eu zic să-l belim pe doctorul Sorin Oprescu, primarul care în două mandate a omorât șapte copii, șase în maternitatea Giulești și al șaptelea în parcul Tei. Dacă n-o facem, va ajunge președinte.

H ingherii i-au prins pe acei câini murdari la bot de sângele copilului, polițiștii au găsit vinovați paznicii din parc, că nu aveau atestat, firma a primit amendă pentru că …nu avea șapcă, presa a găsit-o vinovată pe femeia care a semnat pentru adopția fictivă a câinelui ucigaș, opinia publică s-a indignat și de data asta. Așa ceva nu se poate, moarte maidanezilor, câți oameni trebuie să mai moară ca să luăm măsuri, dacă ar fi fost copilul meu aș fi făcut și dres, e plin spațiul public de indignări sterile, ca de fiecare dată când se întâmplă ceva din categoria „nu se poate așa ceva” în România. Da, a mai murit un om din cauza câinilor, și tot ce putem face e să ne revărsăm ura care dospește în noi din diverse cauze, asupra unor acari păuni. Undeva, în niște birouri luxoase, adevărații vinovați tac și așteaptă să treacă cele trei zile aferente de indignare la români.

Vor veni alegerile și-i vom vota din nou. Tot pe ei, că sunt băieți buni. Unul e doctor, celălalt știe să planteze lalele. Pe primarul general Sorin Oprescu și pe primarul sectorului 2, Neculai Onțanu (s-a întâmplat să fie la el în sector, dar nu sunt mai nevinovați ceilalți primari). Să nu ne ferim să le spunem numele, pentru că ei sunt adevărații vinovați, conform oricărei legi morale sau juridice. Nu animalul, nu paznicul, nu gardul, nu râul, nu ramul. Primarul, în orice localitate, este responsabil pentru „prevenirea și combaterea pericolelor provocate de animale” – articolul 68 litera n din Legea 215/2001, a administrației publice locale – asta este una din atribuțiile primarului ce nu poate fi delegată viceprimarului sau altcuiva.

Doctorul Sorin Oprescu a fost reales primar general, deși în timpul primului său mandat au murit șase copii în Maternitatea Giulești, spital care se afla și atunci ca și acum în administrarea primăriei conduse de doctorul Oprescu. Singura condamnată în acel caz a fost asistenta de serviciu. Nu directorul maternității, marele doctor Bogdan Marinescu, nu primarul general, marele doctor Sorin Oprescu, deși ei doi ar fi fost cei mai în măsură să răspundă penal pentru tragedie. Toată lumea știe că asistenta a fost un țap ispășitor, praf în ochii părinților care și-au pierdut copiii, totuși nimeni din sistemul sanitar nu a făcut front comun cu ea. Iar condamnarea asistentei nu a schimbat cu nimic sistemul, în continuare spitalele funcționează în regim de avarie, fără materiale, medicamente și cu personal insuficient. Asistentele sunt obligate să semneze angajamente că vor respecta regulamente interioare și proceduri pe care știe foarte bine toată lumea, de la femeia de serviciu la ministru, că nu le vor respecta niciodată, pentru că nu au cu ce. Dar semnează pentru că altfel își pierd locul de muncă. Și pentru că au senzația că sunt prea mici ca să se poată revolta sau ca să conteze revolta lor. Adevărații vinovați, oameni care nu sunt nici mici, nici insignifianți, nu pățesc nimic, dimpotrivă, sunt realeși.

Doctorul Sorin Oprescu este unul dintre ei. Primarul care se poate lăuda că în două mandate a omorât șapte copii, șase în maternitate și al șaptelea în parc. Iar al doilea mandat încă nu s-a încheiat, mai are timp să-și omoare alegătorii, pentru că, nu-i așa, nu el e de vină, ci toți ceilalți care nu au rezolvat situația până acum.  Băsescu care a omorât la câini până când i-au luat atribuțiile cei din PSD, că au văzut că e rost de bani din asta. Videanu că a cheltuit și el, anual, câte un milion de euro pentru maidanezi, fără să le scadă numărul, parlamentarii că au votat o lege care nu rezolvă problema decât pe jumătate. Oprescu pentru că a continuat afacerea dând-o pe mâna prietenilor fiului său.

Când a murit japonezul singurul „judecat” și achitat a fost maidanezul Bosquito. La a doua victimă nici atât nu s-a mai făcut, pentru că era o femeie fără adăpost. De fiecare dată opinia publică s-a indignat, apoi s-a așternut uitarea peste tot. Așa se va întâmpla și acum, dacă părintele care și-a pierdut copilul nu merge mai departe. Ar avea tot dreptul și șansele să câștige un proces penal împotriva primarilor Oprescu și Onțanu, pentru abuz în serviciu. Dacă aș fi o firmă de avocați aș lua pro bono acest caz și l-aș face, la nevoie, un caz pilot împotriva României la CEDO, dacă instanțele din România nu ar fi capabile să-i vadă importanța. Da, știm, e o situație care trenează de 20 de ani, da, știm, e o culpă colectivă, dar la un moment dat trebuie să plătească cel care e în funcție. Atunci va fi momentul zero de la care toți ceilalți vor începe să-și facă treaba. Până atunci nu vom face decât să lătrăm toți, precum câinii la roata mașinii. Și ne merităm stăpânii pe care-i alegem sau pe care alegem să nu-i sancționăm niciodată, pentru că așa e la noi, la români, mortul e de vină că n-a avut zile.

 

***

Și nu, nu sunt pentru omorârea maidanezilor fără discernământ, după cum nu cred nici în valabilitatea îndemnului președintelui, atât de piaristic făcut pe pagina lui de Facebook (de unde am luat poza) – „Dacă iubești câinii ia-i acasă” – pentru că nu toți locuim în vile ca să ne permitem să adoptăm câini. Majoritatea locuim în câțiva mp la bloc, cum ne-a lăsat Ceaușescu. Am scris-o de atâtea ori încât m-am plictisit de chestiunea asta. Situația nu se rezolvă prin otrăvirea, împușcarea sau gazarea animalelor, cel puțin nu până când nu închizi sursa lor. Degeaba te chinui să strângi apa din sufragerie, cu o cârpă, dacă nu închizi robinetul din baie. Nu vei face decât să cheltui bani an de an ca să schimbi parchetul, în loc să repari robinetul. Asta e situația Bucureștiului, în care de 20 de ani sunt aduși și aruncați câini de aiurea, câinii de rasă cu stăpâni se coțăie cu cățele de stradă și fac metiși sau chiar stăpânii care se plictisesc de câinii lor îi aruncă în stradă, pentru că acolo e no man-s land. În condițiile astea normal că ăștia cu prinderea și sterilizarea nu reușesc să țină pasul cu producția celor noi. Soluția e asta despre care am mai scris, dar trebuie implementată la nivel național, concertat. Până atunci hai să belim un primar, să vedeți cum încep și ceilalți să ia măsuri.

 

Etichete: , , , , , ,

30 comentarii la “Poporul care latră, dar nu mușcă, își merită stăpânii” Subscribe

 1. Huitzilopochtli 04/09/2013 at 13:47 #

  Hai sa fim seriosi!

  Solutia este una singura:

  KCl 200mg, (RS)-[5-ethyl-4,6-dioxo-5-(pentan-2-yl)-1,4,5,6-tetrahydropyrimidin-2-yl]sulfanide sodium 500mg.

  • Dollo 04/09/2013 at 14:51 #

   pentru Oprescu?

 2. Magda 04/09/2013 at 14:36 #

  Pai la alegerea primarului general de Bucuresti am fost prea ocupati cu berea si like-urile pe facebook si n-am avut timp sa iesim sa votam pe candidatul cel bun; am lasat tzoapele sa voteze pe dom’ doctor ca e frumos si doctor si berbant si sarmant si da la toata lumea.
  Cum il belim acum?
  Nu prea vad, pe de alta parte, nicio ingrijorare pe la nimeni in legatura cu marele pasaj nordic din prea chinuitul Bucuresti; am putea avea si acolo un motiv sa belim primarul. Chiar acum e momentul sa facem ceva, intr-o luna va fi prea tarziu.

  • Dollo 04/09/2013 at 14:50 #

   Belit cu plângere penală.

   • dana eugenia 09/09/2013 at 15:03 #

    scoate petitia si o semnez

  • eu 04/09/2013 at 17:05 #

   candidatul cel bun era silviu prigoana?

   • Magda 04/09/2013 at 20:37 #

    ar fi amuzant daca n-ar fi cam nasol……

 3. Bacalaureat 04/09/2013 at 15:28 #

  Solutia ta e frumoasa dar utopica. Nu sunt resurse pentru asa cevga. Registru national? Pai noi nu suntem in stare sa facem un recensamant calumea pentru oameni?
  Cum crezi ca ar iesi cel pentru caini?
  Din pacate trebuie sa existe un punct 0, cel de la care s-ar putea aplica solutia ta.
  Trebuie exterminati cainii comunitari existenti , dupa ce se acorda o perioada de gratie in care iubitorii sa ii adopte iar ceilalti trebuie eutanasiati.
  In paralele cainii detinuti de persoanele fizice si mai ales persoanele juridice trebuie inregistrati si sterilizati.
  O atentie speciala ar trebui acordata fabricilor, scolilor sau institutiilor ai caror paznici pentru a putea dormi linistiti noaptea, prasesc fel de fel de caini . Responsabilitatea pentru caine ar trebui sa fie individuala iar sanctiunile (care exista si in prezent) ar trebui aplicate cu strasnicie.
  Si inca o chestie. Bunicul meu avea pe vremea lui nea Nicu o gradina de legume amplasata pe un teren viran langa un abator. Pe timp de iarna, pentru a pazi magazia in care isi tinea unltele avea un caine pe care il tinea legat de usa de acces. In fiecare iarna vanatorii ucideau cainii vagabonzi aciuati langa abator pentru ca erau recompensati, erau platiti la caine. Daca in jurul abatorului erau prea putini caini ne impuscau si cainele nostru care era legat in lant si care evident nu era vagabond. Cel mai dureros era ca nu mai gaseam decat urme de sange si cam atat.
  Dupa parerea mea strangerea cainilor ar fi foarte simpla daca s-ar plati cainele la achizitie ca fierul vechi.
  Probabil ca pentru un pret atractiv cei care acum aduna fier vechi ar face curatenie in cateva luni.
  Ma gandesc ca pentru 20 lei pe caine s-ar face curatenie rapid si foarte foarte economic avand in vedere milioanele de euro cheltuite pana acum pentru nimic.

  • Dollo 04/09/2013 at 15:45 #

   „In paralele cainii detinuti de persoanele fizice si mai ales persoanele juridice trebuie inregistrati si sterilizati.” – exact asta înseamnă registrul național. Nu poți să omori la nesfârșit câinii pe care-i produc diverși și-i aruncă pe domeniul public, e tot o cheltuială continuă și ineficientă.

 4. florin 04/09/2013 at 16:12 #

  In ceea ce te priveste ar fi mai eficient sa belesti altceva ! Mi-e greu sa fiu civilizat cand vad cum bati campii si manipulezi. Dragule, ce inseamna la tine, raspunde direct ?! Se duce el si ia maidanezul de pe strada si-l baga-n cusca ?! Vezi ca bati campii ! Are director care conduce un serviciu de specialitate. Directorasul respectiv administreaza practic fondurile repartizate pentru problema animalelor fara stapan si… ca sa vezi, multe sume importante sunt deturnate prin procedurile cunoscute. Boul de primar poate fi acuzat ca nu verifica amanuntit care-i activitatea tuturor directorasilor si subalternilor. Practic nici nu ar avea timpul fizic necesar la cat de stufos este aparatul administrativ oriunde in Romania. Numai primul ministru, daca stam sa socotim, si-a angajat o gramada de prieteni si prietene d’ale sotiei prin posturi din administratie, oameni care nu stiu sa faca nimic dar iau salarii consistente. Sunt cateva persoane platite tocmai pentru a face ceva in problema animalelor fara stapan dar care nu au lucrat practic in directia asta nici macar o ora ! Plus prefectul care-i baga pe gat alte slugi tinere si cu picioarele plecate din amigdale. Cel putin dobitocul de Oprescu isi plateste din banii lui cele doua vizitatoare simultane, specialiste in asistenta medicala si sexuala. Bravo lui ! Nu priveste pe nimeni viata lui privata ! Pe cand ceilalti, incepand de sus in jos daca nu au loc sa le angajeze la stat, forteaza mana firmelor particulare sa angajeze cate o tanara sau mai multe, de viitor. Cea mai buna solutie este cea propusa de cel numit „bacalaureat” ! Dupa care piele de manusi fine si grasime pentru sapunuri bune… Daca-i platesc la predarea fiecarui exemplar, facem pariu ca tiganii ne scapa de maidanezi in cel mai scurt timp ?!

  • Dollo 04/09/2013 at 16:56 #

   cam asta facem toți, domnule, belim câte ceva în condițiile în care unii sunt experți în a găsi scuze. primarul răspunde direct pentru atribuțiile ce-i revin prin lege, chiar dacă a acționat printr-un directoraș incapabil. așa cum și un stăpân de câine răspunde conform legii pentru animalul lui, și un părinte pentru copilul minor etc. mai cunoaștem și noi mersul lucrurilor într-o primărie, și știm că directorașii nu prea acționează de capul lor. și dacă ar fi așa, iar directorașul e incapabil din vina cui o fi?

 5. Glass and Iron 04/09/2013 at 16:28 #

  Ei, hai … opinia publica s-a indignat ? De unde ai scos-o p-asta ? Ca s-au repesit pe subiect, posturile si reporterii, ca niste haite hamesite, inseamna „opinia publica indignata” ? Nici vorba ! Ma uit la opinia asta publica cum umbla printre rahati si pisati de caine vagabond, ma uit la aceeasi opinie publica indolenta la cacarea cainelui propriu in mijlocul trotuarului … si ? Si nimic ! Nu am vazut vreo opinie publica care sa se duca la primar si sa ii reproseze „de mama”, ca de asta l-a ales si isi ia banii : ca sa faca ordine. Si ma ujit la mascaricii astia cu „protectia animaleleor” care se caca pe ei de dorul unor cotarle pline de purici, raie, de pe care atarna blana, care se cotarcesc pe unde apuca si raman „penis captivus”, plimbandu-se asa cat e ziua de lunga, care se bat pentru teritoriu ca apoi sa se pise si cace pe el. Mai iubitorilor, de ce nu ii luati la voi acasa, pe banii vostri ? Luati cati puteti, ca Basescu, si nu ne cereti ca sa ii rabdam pe ailalti doar de dragul amorului vostru.

  Punem pariu ca nu o sa se intample nimic ? … nici de data asta.

  Oprescu ? Ce sa ii facem ? Sa i-o … ce ? Inteleg … daca asta a mai ramas sa facem … o s-o facem. Si dup-aia o sa ne indignam ca a stat ?

  • Dollo 04/09/2013 at 16:43 #

   poate trăim printre opinii publice diferite

   • Glass and Iron 04/09/2013 at 17:18 #

    🙂
    Am mai auzit, am mai vazut si nimic. Sunt doar pesimist. Poate de aceea nu vad …

    Pana una – alta, doar bucurestenii posesori caini de companie vor avea de ales : sau isi sterilizeaza companionii sau platesc 150 lei / an. De ce ? – sunt cainii de companie vinovati de inmultirea bezmetica a cainilor vagabonzi ? De ce doar bucurestenii ?

    • Dollo 04/09/2013 at 17:42 #

     da, câinii de companie mai fecundează și cățele maidaneze, nu sunt rasiști 😉
     și da, numai din București pentru că proiectul ăla de hotărâre e făcut de Primăria Capitalei. deși legea e națională și nu-i împiedica nimic pe primarii din toată țara să colaboreze, că doar de aia au structuri asociative. dar pe ala le folosesc doar pentru chermeze și șantaj

     • Glass and Iron 04/09/2013 at 21:54 #

      Dollo, eu vorbeam despre INMULTIREA BEZMETICA a cotarlelor … daca vrei sa imi spui ca, cainii de companie reprezinta un procent important din aceasta problema inseamna ca poate nu ai toate datele necesare despre aceasta situatie (despre cum un stapan de caine isi da la „monta” cainele aiurea, sa fie muscat de javre si alte alea) … ca nu cred ca ma iei de fraier, nu ? Oricum, „mai fecundeaza” nu reprezinta o problema care sa faca obiectul unei legi speciale. Cotarlele reprezinta problema care are nevoie de abordare serioasa.

 6. Tudor 04/09/2013 at 16:31 #

  O solutie extrema dar care ar fi win-win:
  Exportam cainii catre tari care ii au ca delicatesa pe meniu.

  Avantaj 1. Scapam de majoritatea cainilor de pe strazi.
  Avantaj 2. Putem recupera investitia necesara strangerii cainilor prin faptul ca ii vindem si poate facem si profit.

  Dupa ce dispar 99% din toti cainii vagabonzi de pe strazi, mai sa fie, e mult mai usor sa creezi acel registru national din care sa vezi cine nu-si sterilizeaza cainele sau si-l arunca pe strada.

  Analogia legata de robinet si apa din sufragerie este valabila pana la un anumit punct din perspectiva mea. Situatia actuala este ca sufrageria e pana la tavan inundata de apa maloasa. Cauta robinetul daca poti sa-l gasesti. Si unui scafandru i-ar fi greu 🙂 Nu, inainte tre drenata toata apa si apoi inchis robinetul 😉

 7. Fluieratorul 04/09/2013 at 19:56 #

  Spatiul public in Romania e loc de furat si distrus, si dupa caz, si groapa de gunoi pentru toti smecherii. Si atitudinea fata de spatiul public e o masura a gradului de civilizare umana din perimetru. Zero.

 8. Dan 04/09/2013 at 20:20 #

  Solutiile de gestionare de acum din Romania nu reprezinta inchiderea robinetului.
  Si ca sa continui pe exemplul tau, e ca si cum am avea casa plina de apa, dar nu putem ajunge la robinet ca ne-am ineca. Asa ca trebuie mai intai sa scoatem apa afara (dam drumul la usi/ferestre) pana cand ajunge la un nivel acceptabil sa putem ajunge si noi la robinet.

 9. Motanul 04/09/2013 at 21:09 #

  „Și nu, nu sunt pentru omorârea maidanezilor fără discernământ, după cum nu cred nici în valabilitatea îndemnului președintelui, atât de piaristic făcut pe pagina lui de Facebook (de unde am luat poza) – „Dacă iubești câinii ia-i acasă” – pentru că nu toți locuim în vile ca să ne permitem să adoptăm câini.”

  Argument absurd! Mie imi plac ursii polari, dar nu pot sa tin unul in casa, dar mi-ar conveni sa zburde liber prin cartier. In loc de urs polar poti sa pui cobre, tigrii, lei, etc, orice animal care in mod normal n-are oameni in meniu, dar….
  Cainele e un animal periculos. Punct! Chiar si cei cu stapani pot ucide oameni, dar macar in cazul lor stapanul stie ca e responsabil de cainele ala.
  A lasa/accepta un caine pe strada e ca si cum ti-ai face nevoile in pragul vecinului. E rahatul tau, dar problema vacinului.
  Nu poti tine un caine in casa, n-ai dreptul sa decizi pentru vecinii tai ca acel caine sa le invadeze lor mediul prin zgomot, rahat, agresivitate.
  Rusine!!!

 10. Glass and Iron 05/09/2013 at 07:13 #

  … esti atat de pornit impotriva cainilor incat am impresia ca esti … Motan :))

  • Motanul 05/09/2013 at 07:52 #

   1. Nu cred ca vreun roman ar avea tupeul sa vina cu un argument de genul „nu pot sa tin un caine in casa, dar vreau sa pot sa am maidanezi pe langa casa, iar voi vecinii ‘Ciocul mic si joc de glezna!”” in Germania, Franta, Anglia, etc.
   2. Nu e OK pentru Dollo ca statul sa faca biserci pentru ortodocsi, dar e OK sa tina cainii NIMANUI in adaposturi de milioane de euro!

   • Glass and iron 05/09/2013 at 09:48 #

    … era doar o gluma … sa se mai destinda atmosfera 🙂 . Atat.

   • Bacalaureat 07/09/2013 at 08:13 #

    Uite : http://www.ziare.com/social/caini-vagabonzi/solutia-americana-la-problema-cainilor-vagabonzi-de-la-cititori-1255501
    De aia sunt americanii bogati: sunt eficienti.
    Noi ne gandeam la registre si bla bla.
    Se pune la gatul cainelui un medalion cu datele de contact ale stapanului. Autoritatile suna stapanul si gata.
    Se afiseaza imaginea cainelui pe net (daca nu are medalion) si dupa un termen oarecare cainele e gata.
    Fara crotalii, fara sterilizari fara bani aruncati aiurea.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate