(III) Clientul român e mitocan și nespălat

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” - una dintre cele mai vechi prostituate din București - face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

 sexwork is work

– Privind acum în urmă, față de cum te-ai gândit prima dată, când te-ai apucat de meserie, a ieșit cum ai vrut?

– Dacă regret ceva mă întrebi? Acuma mi-e greu, de zece ani încoace, că am îmbătrânit. Dar în rest nu. Am îmbătrânit la față, dar la corp nu (râde). Plus că e nasol și cu poliția. E și concurența mai grea, e mai greu să răzbați, bărbații din ziua de azi nu mai vor fete aranjate, coafate. Ei vor plate, în blugi și cu jegul pe gât, cât mai ieftine.

– Care ar fi portretul robot al clientului român?

– Păi care să fie. Înainte clientul zicea sărutmâna, te servea cu un suc, o prăjitură, mai stăteai un pic de vorbă cu el și după aia treceai la afaceri. Ăștia acum cum ai intrat în casă te dezbraci și te pui pe călărit. Ora e oră, nu discuți. Găsești câte un nebun din ăsta, îți blestemi și zilele.

– Care e cea mai nașpa experiență din cariera ta?

– Nu vreau să vorbesc despre asta.

– Dar cea mai frumoasă?

– Cele mai frumoase, când am născut copiii (când vorbește despre ei vocea îi devine calină, copilăroasă, și ochii îi radiază).

– Dar cu un client?

– E, alea nu…, sunt doar ale mele.

– Te-ai îndrăgostit de vreunul?

– Da, și l-am iubit opt ani și o să-l iubesc în continuare (același ton calin, aceeași privire tandră, visătoare).

Poate de aia îmi și zice Profesoara, că sunt bună la ce fac, nu?

– Și dacă tot e să transmiți un mesaj oamenilor care vor citi interviul ăsta, care ar fi?

– Aș vrea ca oamenii să nu ne mai privească cu atâta ură. Mai ales femeile ne privesc urât, de sus. De parcă noi n-am fi femei. Ar trebui să înțeleagă că și noi suntem oameni. În plus eu consider că femeia care o face fără bani e o curvă, că o face din placere, dar plăcerea asta te face să te lași de nevastă acasă. Da, curva e aia care se fute pe degeaba și-ți sparge casa, nu eu. Eu prestez o meserie nu sunt o curvă. Și poate pun și suflet. Pentru că îmi place ce fac. Poate de aia îmi și zice Profesoara, că sunt bună la ce fac, nu? Și sunt multe care fac ca mine, îmbină utilul cu plăcutul.

– Dar or fi fost și momente în care nu a fost plăcut.

– Sigur că au fost și sunt. Îți vine câte unul transpirat, murdar. A venit un mare deputat, la costum, când a oprit mașina lângă mine am zis că leșin. Când s-a dezbrăcat i-am zis să-ți ia banii și să se ducă să facă o baie. Mi-a zis că vai, cum îmi permit, că sunt o curvă. Și i-am zis că pentru cultura lui sunt o lucrătoare sexual, dar că atunci când te duci la o femeie trebuie să te speli, nu vii puțind ca un hoit. Că pizda mea e mai curată decât gura ta. Și i-am trântit portiera, i-am lăsat banii acolo. Dar să știi că am avut gunoieri de pe mașina de gunoi, care când s-au dezbărcat miroseau a lady stick din ăla. Mai ales vara îi vezi cum se duc după tomberoane, se spală cu apă și vin și când se dezbracă miroase pula lor a săpun. Și sunt gunoieri. Nu vii la costum și-mi faci mie teorema lu Pitagora. Am un popă care vine numai când sunt pe ciclu. Mă și sună și mă întreabă când sunt, că asta vrea. I se înroșește barba cu sânge. Și zice că biserica nu dă voie…

– Ești credinicioasă?

– Da, țin post vinerea, dar nu mă duc să pup mâna la preot niciodată. Că știu ce face cu mâna aia…. Am preoți, parlamentari, polițiști, ce n-au trecut prin patul meu, începând de la căcănari, parlamentari, până sus. Ce nu l-am avut, pe Băsescu, dar nu e timpul trecut. Singurul parlamentar pentru care am o feblețe, că a vrut să facă ceva pentru noi, a fost nebunul de Prigoană. Dar e singur, ce să facă singur? Și nici nu știe exact cum se face. Nu și-a permis să vină în stradă că îl fotografia ăștia. Dar dacă aș avea posibilitatea să-i fac o invitație undeva ca să-i explic eu cum trebuie făcută legea, cred că nu m-ar refuza.

– Biserica e împotriva acestei legi. Și feministele consideră că e o înjosire a femeii.

– Prostii, e cea mai veche meserie. Prostituția există și acum, doar că e la negru, nu ar fi cu nimic mai mare dacă s-ar legaliza. Lucrătorul sexual ar fi mai puternic dacă ar plăti legal impozit și nu ar mai fi la cheremul unor pești. Ar fi ferit și de abuzurile poliției. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea, că lucrătorul sexual trebuie să fie puternic. Așa am învățat eu la Congresul Mondial al Lucrătorilor Sexuali la care am fost anul trecut, la Budapesta. Am fost prima lucrătoare sexual din România participantă la un Congres Global de sexworkeri, unde au participat reprezentante ale lucrătorilor sexuali din Ucraina, Rusia, Grecia, Slovacia, Scoția, Bulgaria, Ungaria, Franța, Bosnia, Kazahstan, SUA, Spania, Macedonia, Italia, Slovenia, Serbia. S-a discutat despre discriminare, sex comercial, legalizarea sexului comercial, tolerare, răspindirea și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

– Tu până când te gândești că o să faci meseria asta?

– Când o să fie „Maria Magdalena” pe picioare mă retrag. Știu și eu, poate peste vreun an, doi. Cei de la ARAS au fost singurii care m-au întrebat ce vreau eu de la viața asta. Și le-am zis de Maria Magdalena. Ei sunt singurii care mă ajută acum.

– Care e cea mai bătrână prostituată din București?

– Păi una are 59 de ani, alta are 65 de ani, mai prestează și pe stradă. Dacă ar fi pe apartamente ar fi mai multe.

– Și de ce nu vă asociați mai multe să închiriați un apartament? Nu ar fi mai bine decât pe stradă?

– Nu merge. Dintr-o sută de telefoane dacă-ți vine unul. Am avut apartament și am dat anunț. Restul sunt labagii. Pe stradă te vede și-i atragi.

– Te gândești ce o să faci când n-o să mai poți lucra? De unde ai putea avea pensie?

Am lucrat vreo opt ani de zile cu carte de muncă, am mai lucrat și la Cora ca agent de curățenie. Dar nu mi-au trecut în carte de muncă. Mi-au zis copiii că nu mă lasă. Cât te-ai vândut tu pentru noi, om fi și noi în stare să te ținem. Am niște copii… nu-ți vine să crezi!

 

Prostituția în Europa, cum au procedat alte state

În Europa există mai multe feluri de a legaliza, incrimina sau tolera prostituția. Găsiți o hartă interesantă aici.  Germania, Austria, Grecia au legalizat prostituția și reglementat funcționarea bordelurilor de aproape două decenii. În alte țări precum Spania, Portugalia, Marea Britanie, Italia, Polonia, Cehia, Ungaria prostituția e legală, însă nu și bordelurile sau exploatarea prostituatelor.

În 1998 a făcut furori modelul țărilor nordice, inițiat de Suedia, care a incriminat solicitarea de servicii sexuale. În loc să pedepsească prostituatele i-a pedepsit pe clienți. Poliția suedeză susține că de atunci a scăzut cu două treimi numărul prostituatelor din stradă. Modelul a fost preluat și de Finlanda, Norvegia, Irlanda, și luna aceasta chiar de Franța.

România nu se decide încă dacă și ce model să aleagă. Deși există avantaje în ambele modele, legalizarea prostituției rămâne în continuare un subiect delicat din considerente moral-pudibonde.

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) militează de câțiva ani pentru  modificarea legilor astfel încât prostituția să nu mai fie incriminată. Anul trecut au făcut un sondaj privind abuzurile la care sunt supuse prostituatele, iar rezultatele nu s-au schimbat de atunci.

Chiar dacă noul Cod Penal nu va mai incrimina oferirea de servicii sexuale, lucrătorii sexuali sunt în continuare la cheremul forțelor de ordine care îi hărțuiesc. Legea 61/1991 le permite polițiștilor să amendeze prostituatele și chiar să le conducă la secție unde le pot tine toată noaptea sub pretextul identificării.

După ce ați citit interviul cu profesoara, și v-ați făcut o idee și despre cum e pe la alții, voi ce părere aveți, România ar trebui să legalizeze prostituția sau nu?

 

 

Citiți și primele două părți ale interviului cu Profesoara:

 1. Începuturile – Epoca de aur
 2. Poliția își face planul pe spatele prostituatelor

Etichete: , , , , , , , ,

37 comentarii la “(III) Clientul român e mitocan și nespălat” Subscribe

 1. gheorghi 16/12/2013 at 23:35 #

  mi se face greata cand aud o curva care zice ca nu-i curva. am citit atatea tampenii spuse de curva asta, mai rau a facut cu interviul . daca tacea, curva desteapta era.

  • Motanul 19/12/2013 at 15:16 #

   Nu-ti cere nimeni sa respecti o alta persoana, dar daca esti vulgar, nu ai de ce sa fi respectat de catre ceilalti.

   • gheorghi 20/12/2013 at 00:36 #

    de ce cuvantul curva este vulgar?reciteste comentariul meu, nu o sa gasesti acolo cuvinte porcoase de care articolul e plin. si atunci de ce eu sunt acuzat de vulgaritate? problema e alta. cuvantul curva deranjeaza . ptr ca are conotatii peiorative. nu cuvantul in sine e vulgar, ci meseria ca atare, sau mai bine zis statutul social e inositor. de aceea nu-i spui unei femei in fata ca e curva, chiar daca este, si stie ca este. ptr ca se simte jignita. dar asta nu o face mai putin curva.

 2. Tasepenet 17/12/2013 at 08:46 #

  Scuzati de expresie, da’ Gheorghi mananca cacat! Asa de simplu e pentru noi, masculii, sa etichetam pe cate una ca e curva, da’ dup-aia sa n-avem nici o greata in a ne uita la filme cu lesbiene… Cum dracu’ a dat Gheorghi asta de blog?

  • zwilling 17/12/2013 at 11:46 #

   O fi cautat „ciclu sânge”?! 😛

  • gheorghi 17/12/2013 at 21:39 #

   ce altfel de eticheta poti sa pui unei femei ca aceasta?
   despre expresia ptr care te scuzi, afla ca jegul din tine nu ma intereseaza. daca esti cretin, macar vorbeste singur, nu mai te da inteligent pe net.

 3. bubu 17/12/2013 at 11:53 #

  Era o dezbatere acum vreo 2 luni si o reprezentanta a fetelor din norvegia zicea ceva de genul: Odata cu incdriminarea cumpararii s-a redus clientela. Dar au disparut exact clientii cei buni, capii de familie, handicapatii, tinerii timizi si in general toti cei care respecta legea. Au ramas cei rai, cei care te brutalizeaza, au fetisuri ff ciudate si care se comporta mizerabil. Dacda inainte ii puteai refuza acum esti nevoita sa ii accepti caci ai facturi de platit. Deci feministele ne-au facut un mare rau si ar trebui sa taca din gura.
  Nu gasesc articolul acum larepezeala dar pot sa-l caut ddaca e nevoie.
  Parca arunca o alta lumina asupra „flagelului”..

  • zwilling 17/12/2013 at 12:09 #

   Ciudat ca nu-si fac o asociatie care sa lupte pentru schimbarea legii. Sau sa-i bata la cap pe alesii din circumscriptia lor sa initieze un proiect de lege. Sau, in cazul in care orice cetatean poate initia un proiect de lege, …

 4. Tasepenet 17/12/2013 at 11:56 #

  Mda… Probabil a intrat in depresie cand cautarea i-a returnat un text, nu niste imagini gadilatoare la putulica… Pastele mamii lui de prost! (scuze, da’ chiar m-a calcat pe nervi)

  • gheorghi 17/12/2013 at 21:42 #

   ma bucur ca te-am calcat pe nervi. esti si tu o curva care nu recunoaste ca-i curva?

 5. alexandru 17/12/2013 at 13:10 #

  Salut,

  Interviul este foarte bun si e un punct de inceput pentru drepturile acestor oameni.

  Am fost deranjat de faptul ca numeste sotii, femei care nu fac meseria ei curve. Nu ajuta in contextul in care tu ai ceri ajutor pentru a crea aceasta asociatie.

  Bafta la demarat asociatia si mai usor cu apelativele catre alte femei! 🙂

 6. cristi 17/12/2013 at 13:44 #

  Imi plac prostituatele asa de mult incit m-am mutat in Pattaya. Singurul regret pe care-l am e ca nu am facut-o mai devreme.

 7. Motanul 17/12/2013 at 14:18 #

  Din câte se pare românii se descurca în domeniu și fără legi. Am citit anul ăsta un articol despre un client al unui „salon de masaj” care a făcut reclamație la OPC ca a luat o boala venerica de la o „maseuza”. Dacă ai un pic de creier iți dai seama ca interzicerea prostituției n-are nici un efect pozitiv. Statul ar trebui sa vadă prostituția ca o problema de sănătate publica. Pentru a evita răspândirea bolilor cu transmitere sexuală cea mai realista soluție e legalizarea bordelurilor în care prostituatele sa fie verificate medical lunar. Un certificat de sănătate individual pentru prostituatele de pe stradă n-ar merge în România. „Vizele” lunare ar putea fi falsificate sau „cumpărate” de prostituate. La bordel, patronul/patroana ar avea tot interesul ca sa nu aibă fete bolnave la „lucru”. Pe deasupra și prostituatele ar fi mai în siguranță decât singure pe strada cu posibili criminali.
  Pe lungă prostituție mai exista și industria pornografica(filme, webcams) destul de dezvoltata în România. Ar trebui reglementată și aia pentru a evita eventualele abuzuri asupra femeilor.

 8. DenisaC 17/12/2013 at 14:23 #

  Felicitări pentru subiectele pe care le abordezi, Dollo!

  Am încercat să votez la articolul trecut, dar nu am reuşit.

  Personal aş fi de acord cu legalizarea acestui tip de prestări servicii. E o meserie până la urmă. În plus, ar responsabiliza mult mai mult lucrătorii sexuali în a-şi face controale medicale periodice, în a-şi asigura viitorul printr-o asigurare, etc. De asemenea cred că ar fi mai protejaţi în faţa unor abuzuri.

  Din păcate, suntem o societate mult prea „puritana” pentru a accepta momentan o astfel de dezbatere la o scara mai larga.

  Felicitări Profesoarei pentru ceea ce doreşte să facă în viitor!

 9. fefe 17/12/2013 at 15:05 #

  Dollo,

  E o chestiune foarte complicata cu prostitutia si dezincriminarea.

  Tu aici prezinti, hai sa zicem, aspectul „romantic” al problemei.

  Multe prostituate (sa zic majoritatea?) sunt de fapt sclave exploatate fie prin violenta fie prin dependenta de droguri.

  Dezincriminarea pur si simplu pune probleme mari sub aspectul combaterii infractiunilor legate de traficul de fiinte umane. Ori in jurul prostitutiei se formeaza retele infractionale extrem de periculoase. De fapt acolo e miza, nu bagatul unor amarate in inchisoare. Faptul ca Politia in Romania e corupta si, in loc sa combata infractionalitatea, abuzeaza de aceste femei, asta nu schimba datele problemei. Nu e problema de puritanism, ci e o problema ca o femeie care este tinuta intr-o stare de teroare de o banda de infractori, va da foarte usor o declaratie ca face sex pe bani de buna voie, ceea ce nu ar fi, in cazul dezincriminarii, o infractiune, si prin urmare nici ceilalti din banda nu sunt vinovati practic de nimic. De asta este nevoie ca fapta , fie la prestator, fie la client (modelul nordic) sa fie penalizata.

  Probabil ca modelul nordic este cel mai bun, desi nu e nici el lipsit de efecte „perverse”.

  • gheorghi 17/12/2013 at 21:48 #

   apropo de modelul nordic. vino in centrul Oslo, la cateva sute de metri de palatul regal, pe cea mai importanta artera pietonala din Oras., Johans Gate. Ai sa vezi aici fete la produs , de diferite natii, care isi fac meseria bine merci, fara nici o jena . or fi amendati clientii, daca ii prinde cineva. dar prostitutia nu e oprita.si chiar in buricul targului, langa parlament. a fost si un interviu cu seful parlamentului, care spunea ca e acostat frecvent de prostituate seara tarziu, cand intarzie la munca. deci mai ganditi-va la alte modele , cel nordic e doar naspa ptr clienti, dar nu suficient de dur ca sa starpeasca fenomenul.

   • fefe 18/12/2013 at 14:35 #

    Fenomenul nu o sa dispara niciodata. Nu asta e problema, sa faci sa dispara prostitutia, pentru ca probabil este imposibil. Problema este sa stavilesti infractionalitatea din jurul prostitutiei.

    Legalizarea cu condicuta e iarasi discutabila. E un alt context social decat cel din sec al XiX -lea si inceput de sec. XX. Sistemul se baza in primul rand pe „violenta morala”, comunitatile fiind foarte puternice, iar prostituata exclusa din societate prin condamnare morala. In acelasi timp avea un statut clar definit in comunitate. In momentul acesta acest sistem de control social nu mai functioneaza, iar sistemul nu va functiona pentru ca el presupune un mare conformism social in spate. Tocmai de aceea propotional cu cresterea mobiliatii sociale si disparitia controlului comunitatii, statele au simtit nevoia sa penalizeze prostitutia.

  • Motanul 18/12/2013 at 09:30 #

   In cazul legalizarii prostitutiei unde prostituatele de la bordeluri sunt verificate lunar, iar ONG-urile de profil pot face controale, ar fi mai greu sa ai prostitutie fortata. Trebuie acceptat de societate ca prostitutia poate fi si un act din proprie inițiativa iar interzicerea/pedepsirea ei mi se pare un abuz atât timp cât de exemplu sexul voluntar, pe gratis sau contra diferite foloase, intre amanți, concubini, swingers, one night stand-ers, etc, nu se pedepseste. Iar interzicerea prostitutiei nu oferă nici o protectie femeilor fortate sa se prostitueze, mai ales daca poliția e corupta.

 10. dojo 18/12/2013 at 18:00 #

  Bun, parerea mea este ca o femeie poate gasi destule modalitati de a castiga un ban cinstit, fara sa si-o traga pe bani, deci respectul meu pentru ‘breasla’ in cauza tinde spre zero.

  In alta ordine de idei insa exista o cerere si asta exista de hat bine, ca-mi place mie sau nu (plus ca pana la urma ma doare nici acolo de nevoile unor barbati pe care nici nu-i cunosc). In conditiile in care exista o cerere, mi se pare norma sa se fi cristalizat si aceasta oferta de dame dispuse a face chestii contra-cost.

  Mi se pare strigator la cer genul de abuzuri la care sunt supuse de catre ‘organ’ si absolut penibili masculii din zona respectiva, care trebuie sa ‘posteasca’ niste dame de companie doar sa mai prinda ceva actiune. Pur si simplu de-un penibil iesit din comun. Si asta cica ne apara pe diversi raufacatori. Magnific..

  Tocmai pentru ca, legal sa ilegal, ocupatia asta nu va disparea prea repede, nu mi se pare exagerata ideea de a se trece intr-un cadrul legal si controlat. Asa gagicile in cauza ar presta corect munca in cauza, nu ar mai fi supuse atator abuzuri (orice parere am despre indeletnicirea lor nu mi se pare normal sa fie abuzate), ar plati si ele un impozit, ar putea sa se caute de sanatate (deci si sansa ca un ‘familist’ sa vina acasa cu diverse scade dramatic) etc.

  Dar nu prea cred sa se intample repede chestia asta.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.