În România de azi, în care hoții fură kilometri de cabluri de electricitate lăsând autostrăzi noi în beznă, dacă vrei să construiești o rețea stradală cu stâlpi de lumină și cabluri subterane, ilegal, pe banii tăi, directorii ENEL îți spun că „închid ochii și se fac că rețeaua aia a fost acolo dintotdeauna”. Numai s-o faci cu firma „recomandată” de ei. Dacă faci cereri oficiale la ENEL ca să-ți dea aviz de racordare și le ceri să-ți facă chiar branșamentul pe care legea îi obligă să ți-l facă, tot ENEL îți pretinde fel și fel de acte inutile sau chiar inexistente – cum ar fi autorizația de pompă de apă pentru scos apa din puț – deși tot ce le ceri este să le devii client. Deci să le dai bani. Un teatru absurd al cererilor și formularelor stupide, în piața dominată de o corporație mamut, condusă chipurile cu ochii închiși, dar cu buzunarele pline.
Un director ENEL Călărași închide ochii și rețeaua apare ca prin minune
În episodul trecut, din jurnalul meu de moșiereasă, era cât pe ce să ne facem rețea electrică pe stradă, după ce un cetățean inimos s-a apucat să strângă bani de la vecini ca să plătească o firmă aleasă de ENEL să ne pună stâlpi și să ne tragă cabluri pe stradă, la care apoi să ne branșăm fiecare. Ne-am întâlnit într-o sâmbătă din noiembrie 2018, în bătătura vecinului, cu firma care urma să facă lucrarea și cu mare parte dintre vecinii contributori la rețea.
Domnul director de la firma „recomandată” de ENEL ne-a explicat că lucrurile se vor face astfel: noi dăm toți banii înainte, el face lucrarea, ENEL se face că nu vede că noi am făcut rețeaua fără autorizație, o preia în proprietate și începe să ne taxeze pentru branșamentele individuale, apoi ne va vinde curent și vom trăi toți fericiți și electrificați până la adânci bătrâneți.
Cum adică fără autorizație?!
Păi da, zice domnul de la firmă, că pentru autorizație circuitul este altul, prevăzut de lege, în care noi, fiecare, cerem ENEL să ne racordeze, ENEL face un proiect pentru toată strada, cere autorizație de la primărie, vine și primăria cu partea ei privind iluminatul public, și totul se face de fapt pe banii ENEL, nu ai oamenilor.
Și de ce nu facem așa?
Păi pentru că e complicat, de fapt nici primăria și nici ENEL nu au vreun interes să ne facă rețeaua aia și dacă chiar am urma pașii ăștia legali ar dura ani de zile până când s-ar face, dacă s-ar face, că primăria nu are un Plan de urbanism privind extinderea străzilor etc. Pe când dacă noi punem mână de la mână acum, rețeaua se va face înainte de prima zăpadă – promite directorul firmei, care a mai adăugat, ca să ne asigure, că l-a sunat pe primar și l-a întrebat dacă e de acord să ne facă lucrarea. Și primarul ar fi zis: da, dacă poți să-i ajuți, ajută-i!
Pe principiul: de la mine mai puțin, de la ei înșiși mai mult.
Oamenii au început să dea din colț în colț. Un bătrânel umbla cu un teanc de hârtii mai vechi, un proiect făcut de ENEL pentru un alt vecin de pe stradă, dar care între timp se branșase singur pe cont propriu. În proiectul ăla se vedea aceeași soluție tehnică propusă acum de firma care ne cerea banii înainte: același număr de stâlpi, plus-minus cam aceleași costuri, doar că atunci era legal. Moșul întreba nedumerit: dar de ce nu facem proiectul ăla? Pentru că nu mai e valabil, zicea domnul de la firmă.
Printre noi a apărut întrebarea dacă totuși ne putem asuma răspunderea unei lucrări ilegale, până la urmă. Directorul firmei și vecinul inimos au dat asigurări, la unison, că putem, pentru că pe lângă primar și directorul de la Călărași le-ar fi spus textual că e dispus să tolereze, ca să ne rezolve: „voi faceți rețeaua, eu închid ochii și mă fac că această rețea era aici când vă branșați la ea și gata!”.
Domnul director ENEL închidea ochii, noi ar fi trebuit de asemenea să-i închidem și să marcăm banul înainte, tot în orb, deoarece contractul s-ar fi făcut doar între firmă și vecinul inimos – firma nu era dispusă să încheie contracte colective, chiar și așa cu banii înainte. Iar în caz că în timpul lucrărilor și-ar fi rupt vreunul gâtul sau s-ar fi electrocutat, răspundeau penal contractorii, adică noi, toți, cetățenii plătitori.
A rămas că ne mai gândim, deși tentația de „a avea curent de Crăciun”, așa cum promitea directorul firmei, era mare. Cel care s-a retras din afacere, pretextând că nu vrea să dea banii înainte, că nu are… a fost popa, care și-a și atras astfel blamul public, pe grupul de whatsapp al străzii. După el s-au mai retras și alții, așa că inimosul s-a declarat dezamăgit și scârbit de comunitate, a închis grupul de whatsapp și s-a retras în întuneric.
Clientul semnează în alb și habar n-are ce semnează
Pentru că aflasem că pot cere branșament de la ENEL doar pentru grădină, chiar dacă nu am vreo construcție în curte, am zis să purced la întocmit dosarul pentru branșament din vreme, ca să mă prindă primăvara cu toate aprobările și să pot face branșamentul numa bine când dă colțul ierbii și-mi voi instala rulota între pomii înfloriți. Înainte de asta am sunat la ENEL ca să întreb concret ce îmi trebuie și dacă pot depune actele online – ca să nu fac un drum până la Călărași.
La call center mi-a răspuns o voce tânără care părea că nu știe cum e treaba cu branșamentul pentru grădină. De altfel chiar pe site-ul ENEL lucrurile sunt un pic confuze, exprimările din formularistica lor sunt atât de încâlcite că îți trebuie specializare în birocrație kafkiană ca să te descurci. Tinerelul de la call center m-a pus pe hold ca să întrebe și el pe alții. Într-un târziu a revenit și a zis că da, pot să cer aviz de branșament pentru grădină. Când l-am mai întrebat dacă pot să cer direct trifazic, ca să nu mai trebuiască să-mi schimbe branșamentul când mă apuc să fac casa, m-a pus iar pe hold și mi-a închis. S-o fi întrerupt 😉
În fapt avizul ăsta de racordare este un act premergător branșamentului în sine, ENEL trebuie să vadă la ce distanță se află proprietatea mea de stâlpul lor și să-mi facă un proiect de branșament. Fiind până într-o sută de metri distanța asta până la stâlp, legea spune că ENEL e obligat să facă asta.
Am purces la strâns acte. Teoretic pentru avizul de racordare îți trebuie:
- contractul de proprietate,
- schița locului, luată de la primărie
- un formular de completat cu estimarea de consum – fiind pentru grădină am pus acolo o pompă de apă, niște mici utilaje de grădinărit și niște electrocasnice de rulotă.
Dar în aplicația online de depus solicitări la ENEL mai figurau câteva formulare într-un soi de chineză:
- O „cerere de întocmire contract de furnizare energie electrică” = îi rogi pe ei să-ți facă un contract de furnizare curent
- Un „mandat gratuit privind încheierea contractului de distribuție pentru realizarea demersurilor aferente racordării consumatorilor la rețelele de interes public” = un fel de împuternicire pe care i-o dai ENEL ca să-ți aducă curentul la poartă
- Plus o „ofertă de furnizare a energiei clienți casnici, datată și semnată” = un formular cu prețurile ENEL la curent, pe care trebuie să-l accepți așa cum îl găsești pe site.
Dacă citești formularele astea îți dai seama cât de prost ești în fața unei corporații care te tratează ca atare. Un limbaj încâlcit, tehnico-birocratic, din care ți-e imposibil să pricepi care e furnizorul, care e distribuitorul, cine ce face și ce vor de la tine. Singurul tău drept, ca client, e că trebuie să semnezi ca primarul în alb, că îți dai acordul ca ceilalți doi, furnizorul și distribuitorul, să facă și să dreagă ce vor ei, în numele tău, pe banii tăi, în interesul lor.
- Prima solicitare de aviz de branșament am trimis-o pe 22 noiembrie 2018. Am scris în solicitare ce vreau, că e vorba de un branșament pentru grădină, că încă nu m-am apucat să construiesc nimic acolo, dar că asta e o opțiune care va apărea pe parcurs, deci dacă se poate solicit branșament definitiv. Am atașat actul de proprietate, schița locului furnizată de Serviciul urbanism de la primărie – cea mai scumpă foaie A3 xerox cumpărată vreodată de la primărie, 47 de lei – și formularul privind estimarea de consum. Fiind vorba de un aviz, adică ENEL îmi făcea favoarea de a-mi spune soluția tehnică de branșare la rețeaua lui și cât m-ar costa asta, mi-am zis că actele alea erau suficiente. Dovedeam că dețin terenul și le arătam unde este el poziționat în raport cu stâlpii lor de electricitate, adică la 45 de m de gardul meu. Restul de formularistică îl completam odată ce băteam palma, că doar până nu eram branșată nu puteau să-mi încheie vreun contract de furnizare, nu?
Nu.
Primul răspuns a venit rapid, pe 22 noiembrie, în care mi se cerea să completez actele depuse cu următoarele:
- Cerere furnizare
- Oferta de furnizare semnata si datata cu tipul de tarif ales
- Copie dupa autorizatia de incepere a lucrarilor
Le-am scris înapoi subliniind că nu am autorizație de construcție, întrucât nu construiesc nimic, doar grădină etc. Deși scria destul de clar asta în cererea inițială. Au răspuns în 26 noiembrie că chiar și pentru grădină e nevoie de oferta de furnizare și de cererea de furnizare, și mă invitau să reiau procedura de depunere a actelor de la început, adică să fac o nouă cerere, urmând ca „pe parcurs” să depun și autorizația de construire. OK, mi s-a părut rezonabil.
Să ne facem că ne jucăm de-a piața liberă și să ne alegem furnizorul, deși noi nu avem branșament
Dar nu înțelegeam deloc cum e cu cererea aia de furnizare, nu era firesc că le ceream lor să-mi furnizeze curent, și oferta nu era treaba lor să mi-o facă? Dar se pare că nu era așa. Nu am găsit nicăieri pe sit-eul ENEL un tutorial clar și într-un limbaj simplu despre cum să completezi cererile alea pretinse de ei. Am pierdut ceva timp pe niște forumuri de unde am aflat că cele două cereri fac parte din jocul ipocrit de-a piața liberă, în care eu trebuie să-mi aleg un furnizor și o ofertă de la el, deși eu nu am nici măcar aviz de branșament.
Din cauza confuziei induse de stilul eliptic în care își prezintă informațiile pe site, am completat o cerere greșită, prin care le ceream o ofertă de furnizare ca și când aș fi avut deja un branșament și un contract. Așa că la asta mi-au cerut să le trimit actul de proprietate și ultima factură sau poza contorului. Absurd, ca să-mi dea aviz de branșament îmi cer ofertă, ca să-mi facă ofertă îmi cer să am deja branșament. Le-am scris înapoi că nu am cum să am factură, că eu nu am branșament și, deci, nici curent.
Ironic, fiecare email primit de la ei se încheia cu o invitație la completarea unui formular de feedback, în care să spun cât de satisfăcută am fost de răspuns lor și de interacțiunea cu ei. La unul dintre emailuri am completat furioasă acel formular, dar singura urmare a fost că următoarele câteva emailuri au venit fără formular de feedback.
Mi-au răspuns că de fapt eu sunt fraieră că l-am cerut o ofertă de pe piața liberă, când de fapt trebuia să mă limitez la „piața reglementată”, informație care se găsește, ați ghicit, la rubrica despre branșamente.
2. În 28 noiembrie am depus o altă cerere, crezând că am toate actele, la care de data asta adăugasem și o ofertă pe care am dibuit-o după îndelungile documentări pe forumul pățiților. Dar, ce să vezi, tot mai lipsea ceva: mandatul gratuit. Formularul exista, dar cum v-am zis, era scris atât de îmbârligat încât n-am vrut să-l semnez ca proasta fără să știu în ce mă bag. Am căutat mult și bine ce reprezintă mandatul ăsta gratuit. Părea că nu știe nimeni. Le-am scris până și pe pagina de Facebook a ENEL, ca să-i întreb cine e furnizorul și cine e distribuitorul în formularistica aia, ca să pricep și eu ce semnez, să nu semnez ca proasta. În plus formularul zicea să completezi CUI-ul (or eu ca persoană fizică aveam cel mult CNP) și să aplici ștampila. Deci mi se părea că nu e pentru persoane fizice.
Iepurașule, nu ai șapcă!
3. Până la urmă am semnat în alb un mandat din ăla gratuit, sperând să nu mi-am vândut sufletul cu ocazia asta, și am trimis încă o cerere. Pe 4 decembrie am primit răspunsul că… nici de data asta nu aveam tot ce-mi trebuia ca să obțin un aviz nenorocit de racordare. ENEL îmi cerea nici mai mult nici mai puțin decât „autorizație pentru pompa de apă” și actul de spațiu, care fusese deja depus, adică actul de proprietate, dar pe care ei cică nu-l găseau „în sistem”. Deși nicăieri pe site nu exista această autorizație de pompă de apă, le-am scris din nou ca să-i întreb cine naiba trebuie să-mi dea o astfel de autorizație?
Mi-au răspuns că primăria dă autorizație pentru pompă.
Am sunat-o pe doamna arhitect de la Serviciu de urbanism, care a râs copios:
– Doamnă, ăștia o să vă ceară și autorizație pentru bradul de Crăciun, dumneavoastră îi credeți?
– Păi nu-i cred, doamnă, dar eu ce fac acum, că vedeți că ăștia nu-mi fac branșament dacă nu le duc autorizație de pompă de la primărie?
– Nu există, doamnă, așa ceva!
– Dar puteți să-mi dai o negație, adică îmi scrieți acolo că nu există așa ceva ca să vadă birocrații ăia de la ENEL că cer ceva ce nu există?
– Nu am cum să vă dau așa ceva, exclus, ce eu am timp să mă pun la mintea lor?
Iată-mă, așadar, scriindu-i din nou ENEL, pe 6 decembrie, că primăria nu gustă glumele lor și că nu am cum să le furnizez o autorizație de construcție pentru o pompă cumpărată din comerțul capitalist și că îi rog să revină asupra cererii mele și să-mi facă oferta aia pentru branșamentul de GRĂDINĂ!.
Pe 20 decembrie am primit ultimul lor răspuns, în care îmi cereau să depun o nouă cerere (a patra) la care să atașez toate documentele plus: autorizația de construire și mandatul gratuit, semnat și datat. În plus îmi spuneau că de la 1 ianuarie 2018, ANRE le-a dat voie clienților casnici să-și aleagă furnizorul de electricitate și tarifele de pe piața liberă, bla, bla. Plus, nelipsita încheiere:
Deoarece feedbackul dumneavoastră este important pentru noi, vă rugăm să ne acordați câteva minute pentru a completa un scurt chestionar de satisfacție accesând următorul link…
Ne bucurăm să vă fim alături în această călătorie,
Echipa Enel Energie Muntenia S.A
Eram oficial în zona crepusculară. Am mai făcut o reclamație în perioada sărbătorilor, în care le ceream să-mi spună ei concret ce tactică să mai adopt pentru a obține un amărât de cablu de la stâlpul lor până în curtea mea, unde nu am decât un puț săpat de vechiul proprietar și o GRĂDINĂ (vezi foto). Am folosit majuscule și un ton exasperat. Nu am primit niciun răspuns până acum. Doar un email în care ENEL mă anunță că în luna ianuarie 2019 sistemul lor online va fi nefuncțional. Probabil nici lor nu le e ușor. Singura soluție pare că ar fi să mă duc până la Călărași și să-l rog pe domnul director să deschidă ochii, că rețeaua aia tot nu a apărut pe stradă.
Câteva luni mai târziu situația s-a rezolvat astfel:
Fără cuvinte… Acum scriu ceva off topic: E superbă poza cu grădina. Transmite un sentiment de eternitate a pisicității…
Contract ENEL Fix Online (cu trecere pe alt nume, dar e neimportant).
Încarc frumos documentele, totul merge ca la carte. Înainte să expire „oferta” în 1 Iulie.
În Octombrie sun la call center. Venise deja a doua factură tot pe proprietarul vechi. Aștept vreo jumătate de oră răbdător.
Caută… Hm, am găsit contractul încheiat online. Se rezolvă solicitarea în 20 sau 30 de zile. Wtf?!
S-a rezolvat relativ rapid după asta, dar de la reclamă (totul Online) până la execuție e mult…
Deci, se rezolvă cu data de 30 iulie, iar facturile vechi se recalculează, sper…
Angajarea și/sau promovarea incompetenților lasă urme adânci. De la prim-ministru la ENEL. Eu am primit 4 telefoane și 3 vizite de la câte un reprezentant ENEL (de fiecare dată altul), deși am anunțat că am un contract cu ENEL pe durată nelimitată și nu doresc să-l modific.
Până la urmă, m-am lăsat înduplecat – erau niște tinerei (simpatici și politicoși de altfel) care câștigau și ei un salariu, deși habar n-aveau pe ce lume trăiesc. Ultimul – la care am și cedat – mi-a spus că nici el nu știe nimic, dar așa a primit dispoziție – să meargă din apartament în apartament.
Frumoasă țară, slăvită conducere…
hello
Scrie si reclama la firma mama, Enel Italia la primii oameni din headquarter, va avea efect imediat si instant, prenzinta-le in engleza acte si cerere.
cc la angajatii Enel din Calarasi, o sa ai surpriza imediat ca se poate.
Hello,
Scrie un email la Enel in Italia, cauta mailul primilor oameni din headquarter, cu cc la angajatii Enel Calarasi, reclama cazul, are efect imediat
Se pare că a funcționat mai rapid scrisul pe blog. M-au contactat deja niște oameni de la ENEL, și-au cerut scuze și i-au pus și pe cei de la Călărași să se ocupe. Pare că s-ar fi deschis canalul de comunicare. Să vedem ce se va întâmpla mai departe.
Dacă aveți curent pe toată strada până la Paști, si fără să mai plătiți costul stâlpilor, o să ai de băut gratis de la vecini toată viața 🙂
Ești prea optimist, cred că se vor limita la cazul meu care e de altfel cel mai simplu și aproape de stâlp, nu necesită investiții de extindere a rețelei.
Am intampinat si eu oarece probleme in alta zona a tari si dat fiind oarece experiente anterioare pozitive am facut demersul sugerat … de la presedinta boardului pana la seful pe comunicare au fost adaugati in mail.
Am facut chiar referire la blog … As fi curios daca creste cumva traficul dinspre italia …. sau daca apare iluminarea si pe straduta voastra 🙂
Acte necesare bransament mono sau trifazic
Actul de spatiu in care sa fie specificat adresa(daca nu exista nr in actul de spatiu atunci sa obtineti o adeverinta primarie din care sa reiasa ca este FN) si actul de identitate
Cerere intocmire contract
Mandatul gratuit este comun casnic-firma
Cerere si chestionar pt aviz racordare
Oferta
Cu toate aceste documente se obtine un aviz dar pt 1 an de zile nu definitiv iar după un an în care contractul este pe determinat se depun iar documente pt prelungire pt alt an tot cu emitere aviz
Iar termenul pt emiterea unui aviz este de 1 luna de zile
Semnarea contractului se face la enel si totodata alegeți dintr o lista si firma autorizata cu care faceti branșamentul, deoarece enel nu are partea de executie
Daca era cladire era pe definitiv
Ce v am descris sunt acte pt alta zona si aceleasi documente ar trebui sa fie si pt zona dumneavoastra. Ideal era sa va informati si sa depuneti documentele la centru enel pt a fii sigur ca veti avea bransament si sa nu va loviti de niste angajati care nu au fost instruiti cum trebuie. Ca de final sa va inzestrati cu rabdare pt ce va urma pana cand veti avea curent
Mulțumesc, m-am informat telefonic și online, nu prea-ți vine să faci un drum București-Călărași și retur doar ca să întrebi niște informații pe care le poți obține în secolul 21 rapid și mai ieftin. Am ajuns în final la aceeași listă enunțată de dvs aici, doar că după ce le-am depus pe toate, cum am scris, ei au mai cerut în plus autorizația pentru pompă. Și da, m-am înarmat cu răbdare, de aia am și demarat procedurile din noiembrie, ca să reușesc să am curent la primăvară.
Salut Dollo,
Eu astept sa te bransezi la gaze !
Succes
Ha, ha, acolo zice un vecin că ni le bagă UE 😉 Însă până atunci de aia am cerut trifazic, ca să pun o centrală mică pe curent când o fi să fac casa.
In Germania cand obtii o autorizatie de constructie primaria iti asigura toate utilitatile la poarta. Si la noi este prevazut ceva asemanator insa cand ceri autorizatie de constructie primul lucru care ti se cere este sa renunti la aceste drepturi.
O solutie buna pe care o vad este sa fie scutiti de plata impozitelor locale pe terenurile curti/constructii si pe constructii cei care nu pot beneficia de iliminat public pe strada si de utilitatile din localitate.In felul acesta primaria ar fi interesata sa colaboreze cu furnizorii de utilitati si sa asigure contribuabililor aceste utilitati oriunde in intravilanul localitatilor.
Eu locuiesc in Bucuresti la bloc, am si o casa mai la marginea orasului, nu e izolata ca s-au construit 20 de blocuri la cca 200 metri, insa accesul la curent si gaze presupune preturi exorbitante. De ex. pentru gaze s-a cerut cu ceva ani in urma 50.000 lei, acum poate ar fi dublu. Mi se pare total aiurea sa platesc asemenea suma pentru o teava care nici macar nu va fi a mea. Vecinii au investit in centrale cu lemne/rumegus/peleti asa ca ezita sa mai investeasca in gaze. SIngura solutie este sa stau la bloc in continuare, la casa cu un panou solar am 2 beculete sa nu para parasita.
o solutie auzita la rude a fost sa declare initial teren agricol si ca au nevoie de pompa electrica de udat – si cu asta s-au racordat repede. Nu stiu daca mai merge asa…
ENEL SA??. mai repede LENE SA
Eu am o experienta lunga si trista cu LENE SA.
1. Pe calea Dudesti am dorit sa pun un bransament la un spaiu inchiriat. A durat 2 ani. Tot venea o tovarase. Se numea predestinat D-na Banu. (fara misto) venea masura cat consum pe reteaua fabricii (Binom diferentiat) lua 500 RON si revenea peste o luna tot pentru cei 500 RON. Normal ca tinea dosarul la ea sa nu pot da lucrarea altuia. Pana la urma am intrebat-o daca se uita bine cand trece strada. Adica daca se uita si in dreapta si in stanga si in sus si in jos. Ca nu se stie de unde vine ceva. A doua zi am avut bransamentul pus. Si au inceput problemele. Mai ales cand batea vantul si ploua. Clemele din tabla care legau direle mele de reteaua principala sa slabeau- luau foc si imi ardeau utilajele. Utilaje in general niste roboti industriali la care reparatiile costau intre 2000 si 20 000 Euro. LENE SA nu te despagubeste. Ca ce sa faca ei daca ai firma si ai utilaje scumpe.
Dupa ceva timp s-a introdus o taxa egala cu factura pe 3 luni, de platit in avans pentru cei care aveau sediul in spatiu inchiriat. Adica sa nu pleci fara sa platesti factura si sa dai tzeapa la LENE SA. Ca la hot de hot ii e frica. Am platit taxa la CEC si am dus recipisa in original la LENE SA. Taxa se putea retrage numai cu recipisa. Desigur ca am stat cateva zile pe la cozi. Tot mai imi trebuia cate un act. De fapt nemernicele ale de la ghiseu cred ca doreau ceva spaga. Eu nu am dat. Ca nici mie la firma nu imi da nimeni spagi. Dupa cateva incercari am reusit sa fac dosarul in care era si recipisa in original.
Dupa ceva timp … am plecat din sediu. Bransamentul platit de mine cu spaga la D-na Banu a ramas acolo dar eu am dorit sa imi recuperez taxa egala cu 3 luni de facturare. Cand surpriza. Dupa ce m-au plimbat 2 luni cu cererea de la un sediu la altul am aflat ca recipisa nu mai este. Ca sa o intreb pe sefatza de la sediu unde am plasat dosarul. Pai ba Gogule. Daca dosarul este aici, Tot aici trebuie sa fie si recipisa.– Gogu de la ghiseu raspunde. Doamna care a fost nu mai este. Si nu stie nimeni ce s-a intamplat. Ca o paranteza. Taxa in ce ma priveste era de 6000 RON.
Atunci eu ca un Bill cel Rau ce sunt. Am plecat fara sa platesc ultima luna de consum – 2000 RON. Dar am lasat o cerere cum sa se compenseze cu taxa de garantie.
Dupa o luna au inceput sa ma agaseze la telefon miste mamitze de la COFACE. Ca buru buru sa vezi ce ma executa ele pe mine. Pana mi-au venit dracii si am propus sa le agnajez eu – in baza documentelor de garantie inclusiv copia de pe recipisa si sa il execute in mumele meu pe LENE SA ca e un peste mai gras ca mine. Ca mie mi-au cazut si solzii de la cate socuri electrice am avut de la ENEL.
Cred ca la inceput mamitzele nu am dorit sa creada. Am trimis pe zeci de e-mail uri actele pana sa inteleaga. Ele tot stresau. Ca am furat ENELUL. Pana la urma am pus un avocat pe ele. Nu au mai sunat de atunci. Probabil le-a satisfacut acela. ??? Cine stie.
CONCLUZIE. Pentru o casa sau o mica gospodarie recomand instalarea unui sistem solar. Cel putin 120 zile pe an este soarele pe cer. Panourile PV au ajuns la 0,2 USD/W. Cu un invertor de 4 KW echipat cu 24 panouri de 260 W si 12 baterii de 220 Ah. Garantat rezolvati problema. Mai trebuie un mic generator care sa poata sa porneasca singur comandat de invertor cand bateriile ajung la 49 V. Tensiunea bulk sa fie 58,4 V – iar float 54,8 V. Eu am solutia asta la noul sediu, unde LENEA SA nu a ajuns. Sa ajunga ma pune sa platesc un punct trafo de 170.000 EURO. Adica ma insulta. Cu 55.000 Euro instalez 8 Sisteme cum l-am descris pe cel de mai sus si in zilele cu soare asigur cei 24 KW pentru firma. Se amortizeaza in 5 ani prin pretul motorinei (fara soare consumam 1000 litri pe luna). Si cu 3 ani inainte de instalare daca consider investitia in trafo.
Recomand orice solutie energetica alternativa, numai cu LENE SA sa nu intrati in cardasie.