Cât de scump e un funcționar de ghișeu de bancă?

Ce credeți că e mai scump pentru o bancă, să transfere niște bani de la Buzău la București, dintr-o sucursală ING într-un cont ING, sau să facă schimb valutar și retragere de numerar dintr-o bancă străină?

Întreb pentru că azi, consultându-mi contul prin online banking, am constatat că banca la care am agoniseala lunară (da, tot la ING am rămas, deși mă enervasem data trecută și ziceam că-i schimb) m-a taxat cu 15 lei pentru o operațiune despre care habar nu aveam. Primisem o sumă de lei în contul meu, iar imediat după încasarea acelei sume figura „comision de operațiune 15 lei”. Click pe el, canci, nicio informație în plus. Ce operațiune, frate, poate fi așa scumpă? Că niște operațiuni mai jos, în care scosesem bani de pe card la un bancomat din Bulgaria, mi-au fost taxate cu numai 10 lei bucata. Deci ce poate fi mai scump decât retragerea+schimbul valutar la un bancomat în țară UE?

Sun la bancă și, ce să vezi, era comision de ghișeu, pentru că persoana care-mi transferase banii mersese cu cash la ghișeul ING din orașul în care locuiește, ca să-mi pună banii în cont. Și asta a costat 15 lei, pe care banca nu i-a taxat la ghișeu persoanei respective, așa cum ar fi logic după capul meu, ci mi i-a retras mie din cont fără să mă întrebe. În lista de comisioane pe care ING le are pe site zice că la contul ING Card Complet transferurile între conturi ING la ghișeu sunt taxate cu 15 lei, dar nu reiese cine e taxatul, totuși.

Acuma, știam că trebuia să intre banii ăștia, nu știam că persoana respectivă nu are cont și-i depune numerar, dar oricum nu știam nici că atunci când primești niște bani în cont ești taxat de bancă tot tu. Adică presupunând că cineva vrea să-mi facă un cadou, și-mi timite bani în cont, banca mă taxează fără să mă întrebe? Poate că nu vreau să-i primesc, nu e firesc să mă întrebe înainte? Sau poate e o datorie pe care cineva mi-o transferă în cont, nu e normal ca acel cineva să plătească și taxele de tranfer, de ce trebuie să fiu tot eu taxată?

Să nu mă înțelegeți greșit, nu sunt atât de ipocrită încât să pretind că banca nu trebuie să câștige nimic de pe urma mea și a banilor mei. Înțeleg că de undeva trebuie să mai ciupească, de vreme ce au tăiat comisioanele de retragere de la bancomat, de plată la comercianți, comisionul de administrare a contului și de homebank etc, totuși ceva în operațiunea asta mie una mi se pare dubios. Am oareșce prieteni în sistemul bancar și tot aud că funcționarii de la ghișee sunt foarte prost plătiți, de aici și dumele pe care unii le scot când vin în contact cu clienții, pentru că evident nu sunt suficient pregătiți pentru lucrul cu publicul, care oricum e un job foarte slicitant. Și totuși, pentru niște negri atât de prost plătiți la ghișee, nu vi se pare că ING în cazul în speță – că aud că alte bănci nu-și taxează clienții la încasarea banilor – percepe comisioane cam piperate pretextând că ele sunt ocazionate de lucrul omului de la ghișeu? Adică, în acest exemplu concret, e mai scump pentru bancă să transfere niște bani de la Buzău la București, dintr-o sucursală ING într-un cont ING, decât să facă schimb valutar și retragere de numerar dintr-o bancă străină?

Vă întreb pentru că de câteva ore de când m-am conversat cu tipul de la call center nu reușesc să scap de senzația aia că am fost cumva iar păcălită de ING. Vreau doar să știu dacă sunt eu de vină sau li se mai pare și altora că e o măgărie?

UPDATE: ING își cere scuze. Am primit a doua zi un telefon de la ING, o duduie care se ocupă cu PR-ul la bancă mi-a spus că banca nu dorește să rămân cu senzația că am fost păcălită, că într-adevăr acela este un comision legal, prevăzut în lista de comisioane a băncii, dar că era de datoria funcționarului de la sucursala din Buzău să o informeze pe persoana care a depus banii despre respectivul comision. Neîntâmplându-se asta, banca înțelege să-mi returneze suma de 15 lei, tocmai pentru că ține la relația cu mine, clientul. Și uite așa am mai depășit un hop. Apreciez că totuși la ING cineva se preocupă de imaginea băncii pe bune, adică la cum e ea în ochii clientului, nu doar așa, pe sticlă sau în afișe.

Etichete: , , , ,

13 comentarii la “Cât de scump e un funcționar de ghișeu de bancă?” Subscribe

  1. ovidiu 30/06/2016 at 20:44 #

    magarie

  2. ING 30/06/2016 at 21:04 #

    Cum ar fi sa iti plateasca cineva o datorie de 100 lei in cont la ING, platind la caserie de 100 ori cate 1 leu. Ce cadou frumos ar mai fi

    • Dollo 01/07/2016 at 09:08 #

      Cum ar fi?

  3. Tavi 30/06/2016 at 21:39 #

    „În lista de comisioane pe care ING le are pe site zice că la contul ING Card Complet transferurile între conturi ING la ghișeu sunt taxate cu 15 lei, dar nu reiese cine e taxatul, totuși.”
    Comisionul aplicat a fost cel de depunere numerar la ghiseu, 0,5% minim 15 lei. Transferul e alta operatiune, se face cu ordin de plata, cont-cont, fara cash.
    Evident ca e taxat titularului contului, adica tu, pentru ca banca cu tine are o relatie comerciala, nu cu un oarecare, respectiv cu deponentul. Relatia e consemnata in contractul incheiat intre tine si banca unde cu siguranta e invocata lista de taxe si comisioane afisata. Ti-ai dat deja acceptul pentru toate comisioanele lor cand ai semnat contractul. Asadar nu au niciun motiv sa te mai intrebe inainte de fiecare operatiune, ar fi chiar absurd si probabil ca imposibil dpdv tehnic.
    Pe scurt, nu e nicio magarie sau pacaleala . Preturile sunt afisate, daca ti se par mari nu (mai) cumperi, te duci dincolo unde e mai ieftin.

    • Dollo 01/07/2016 at 09:07 #

      Mda, acceptul ți-l dai când deschizi contul, după aia vin numai modificările de comisioane unilaterale, pe care nu ai decât să le acceți sau să migrezi la altă bancă. Mersi pentru iluminare

  4. adobrero 01/07/2016 at 08:37 #

    Nu e un comision abuziv, atâta timp cât e în lista de comisioane; şi nu putea fi suportat decât de titularul de cont, banca nu poate comisiona persoane care nu-i sunt clienţi.
    Este un comision (mare, ce-i drept), menit să descurajeze operaţiunile cu numerar. Banca are costuri cu numerarul, fie că-l primeşte de la clienţi şi-l depozitează, fie că-l remite mai departe la BNR. Sunt destule bănci care practică acest comision, chiar şi în străinătate; mi s-a întîmplat şi mie când m-am prezentat la un ghişeu să depun în contul unui prieten nişte bani pe care-i datoram şi comisionul a fost de 2 euro, acum vreo 10 ani. Doar că în cazul meu funcţionarul m-a informat şi eu am depus cu 2 euro mai mult, ca să-i plătesc omului datoria întreagă.
    De fapt, aici e legătura cu funcţionarul de la ghişeu, care ar fi trebuit să-l atenţioneze pe deponent că suma depusă de el nu va ajunge întreagă la destinatar. Ba chiar să-l convingă să-şi deschidă cont la ING 🙂

    • Dollo 01/07/2016 at 09:07 #

      Vezi, așa se face biznis 😛

  5. Tavi 01/07/2016 at 09:28 #

    E unilateral dar te anunță la orice modificare de comisioane. E drept ca nu prea ai opțiunea să negociezi, cel putin ca persoana fizică cu rulaje modeste. Dacă ești o companie mare se poate negocia și se face. E normal, așa e în orice domeniu, dacă te duci sa cumperi o pâine o iei la prețul de pe raft, stabilit unilateral de brutar. Dacă îi cumperi toată producția pe câteva zile poți intra în negocieri. 🙂
    Privind problema în perspectivă, taxarea operațiunilor cu numerar e justificată nu dar de costurile băncii ci și de ideea de a reduce banii cash, și, implicit, banii negri. Mai mult, ar trebui limitata prin lege suma maxima pentru operațiunile cu cash. Asta ar fi probabil cea mai buna măsura pentru limitarea corupției și creșterea gradului de colectare a impozitelor.
    Alții au făcut-o demult:
    http://www.capital.ro/top-10-tari-unde-banii-cash-sunt-pe-cale-de-disparitie-.html
    Dar cum la noi cei care fac legile…

  6. mihai 01/07/2016 at 11:27 #

    E un comision mare dar cinstit, pus pentru descurajarea operatiunilor cu numerar LA GHISEU. Sustin 100% punctele de vedere ale lui Tavi si adobrero de mai sus.

    Ceea ce nu s-a spus inca e ca depunerea de numerar la bancomat e gratis (insa trebuie sa detii cardul asociat contului in care depui atunci cand depui). Si de asemenea, desi viramentul ING->ING la ghiseu costa 15 lei, acelasi virament e gratis daca il faci singur-singurel la Self’Bank sau prin Home’Bank. Deci, inca o dovada ca ei vor sa descurajeze operatiunile la ghiseu.

    Asadar, solutii gratis ar fi fost. Doar ca cineva trebuia sa caute si sa aleaga.

  7. Mammadou 01/07/2016 at 17:16 #

    Da, e o magarie, dar ING-ul si multe alte banci straine au acelasi model, ideea e sa te faca sa nu mergi niciodata la ghiseu/sediul lor. ING-ul din Olanda de exemplu avea comisioane relativ mari la lucruri de genul acesta cand s-a introdus prima data ebankingul. Dupa cativa ani in care oamenii nu s-au mai dus la ghiseu pentru genul acesta de operatiuni, acum majoritatea sunt gratis.Chiar cineva care lucreaza la o filiala ING mi-a spus ca ideea e ca functionarii de la filialele lor sa nu se ocupe cu banalitati gen transferuri/depuneri, ci mai degraba cu analize pentru credite/ipoteci si alte lucrari mai profitabile pentru banca.

  8. brontozaurel 02/07/2016 at 19:58 #

    Stai putin… In urma cu ceva vreme am avut intalnirea de zece ani de la terminarea liceului si a trebuit sa platim pentru privilegiul respectiv. Intr-un cont ING. Neavand cont, m-am dus si am depus bani la ghiseu. Si a trebuit sa platesc extra pentru comision. 7 lei parca.

  9. o femeie 01/08/2016 at 15:30 #

    tocmai prezentai unor strainezi aceste comisioane si au spus ca e ILEGAL ce face ing in ro, e contra legilor europene.
    Ma pun sa caut legea, daca e cum zice el.

    Pana una alta, am cont ing in Be (vreo 5, fie vorba intre noi, unu de economii, unu garantie la aprt inchiriat, unu curent, unu de pensie privata etc) . NU am platit NICIUN comision la tranzactii/retrageri/alimentari prin ING, fie de la ghiseu fie online, cardul innoit la fiecare 5 ani e gratuit, device-ul de internet banking e gratuit, comision anual = 0, comision de plati facturi 0 etc.

    Si am si 40 de transferuri pe an in afara tarii, gratuite. Ah, da, functionari sunt putini la ghisee, si platiti cu salariul mediu pe economie, si daca gresesc si uita o semnatura, li se scade din comision.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

trasare

Arhitectul și proiectul – România geme de Gaudi nedescoperiți; 12 arhitecți în doi ani și al 13-lea care ne-a pus capac; Care e treaba cu proiectul casei – diferența dintre DTAC și PTh

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.