Șalău în foitaj

Un șalău tânăr și viguros a pus de o orgie culinară cu niște ciupercuțe și câteva măslinuțe, sub o păturică de aluat fraged. Invidios, un bacon porcos s-a insinuat pe margini, și i-a învăluit într-un iz picant de usturoi, ceapă și alte mirodenii erotice.

Un șalău tânăr și viguros a pus de o orgie culinară cu niște ciupercuțe și câteva măslinuțe, sub o păturică de aluat fraged. Invidios, un bacon porcos s-a insinuat pe margini, și i-a învăluit într-un iz picant de usturoi, ceapă și alte mirodenii erotice. Rezultatul… un film sexy care se urmărește cu gura căscată, și se umezește din când în când cu un vin bun.

***

Mama a văzut rețeta într-o revistă, dar, creativă cum o știți, a transformat-o mai pe gustul ei. Și a ieșit o nebunie care ar putea să dea pe spate și pe cel mai înverșunat opozant al peștelui. Pentru că deși are pește inside, are și bacon, și ciuperci, și măsline și… o grămadă de mirodenii.

Să le luăm pe rând. A cumpărat foile de plăcintă din comerț. Nicio pretenție aici. La fel și șalăul.

A jupuit șalăul de piele și i-a scos oasele, adică șira spinării și ce mai era vizibil printre, și a obținut așa două felii sănătoase de cărniță albă de șalău.

Într-o tigaie a călit o ceapă, o mână de ciuperci tăiate cubulețe, câteva felii de ardei gras roșu și verde, niște măsline fără sâmburi, feliate și ele, a pus o linguriță de pastă de usturoi, mirodenii (cimbru, busuioc, mărar) și după ce au fost gata (călite) le-a așezat după cum urmeză:

– pe jumătate din foaia de plăcintă a pus un strat format din felii de bacon (luat gata feliat din comerț ca să fie uniform și subțire);

– peste bacon a așezat un rând de pește;

– peste pește a pus umplutura de legume călite;

– peste legume, alt rând de pește și la final altul de bacon;

– în final a tras deasupra restul de jumătate de foaie de plăcintă, învelind ca o păturică aranjamentul de mai sus.

A uns o tavă cu ulei, a uns și foitajul pe deasupra cu niște ou bătut și a presărat niște sare de mare, așa de impresie artistică, și a băgat totul în cuptor pentru 50 de minute. Când a arătat ca în poză l-a scos afară, a așteptat vreo jumătate de oră ca să se răcească, apoi l-a tăiat.

Vă garantez că rezultatul a fost minunat. Gust de bacon, amestecat cu ciuperci, ușoare urme de usturoi și pește, într-o pânză fragedă de foitaj. Cu un pahar de vin verde alături. Poftă bună!

  P.S. Hai, că e sâmbătă dimineață, dați fuga la piață și băgați coada în baltă, după un șalău proaspăt 🙂

Etichete: , , , , , ,

10 comentarii la “Șalău în foitaj” Subscribe

  1. Escu 24/09/2011 at 11:43 #

    peste cu porc. hmm.. ciudata combinatie. te cred ca a iesit bun, dar parca n-as combina pestele cu porcul…

    • Dollo 24/09/2011 at 14:18 #

      Ei, doar așa, niște felii subțiri de porc, restul pește 😉

  2. mircea 24/09/2011 at 12:58 #

    Placinta asta cu salau pare buna…

    • Dollo 24/09/2011 at 14:18 #

      Dap, e bună rău.

  3. Andreea 24/09/2011 at 14:54 #

    Eu sunt un „inversunat opozant al pestelui” … dar ce povestesti tu aici pare foooarte bun:)) Iarasi m-a facut mama ta sa mai citesc o reteta !!

    Totusi, ce e cu paharul de vin verde de la final ?!

    • Dollo 25/09/2011 at 09:15 #

      Vinul verde portughez e un vin alb spritat, cam ca sampania, dar mai light, se bea vara in special cu peste, fructe de mare, chestii din astea acvatice 🙂 Am scris despre el la postarile despre Portugalia.

  4. dojo 25/09/2011 at 11:45 #

    Imi ploua in gura, zau asa .. misto de tot.

    • Dollo 26/09/2011 at 09:19 #

      Nu e nicio baltă prin Timișoara? 🙂

  5. George Lacatus 25/09/2011 at 15:42 #

    Colegul de camera a mancat si el? In opinia mea, el este etalonul ca acest preparat ii da cu curu-n sus chiar si pe cei carora nu le place pestele.

    • Dollo 26/09/2011 at 09:16 #

      Colegul de cameră nu a mâncat nici gomboți, așa că nu-l mai lua ca etalon, că ăia ți-au plăcut parcă 😉

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.