Șalău în foitaj

Un șalău tânăr și viguros a pus de o orgie culinară cu niște ciupercuțe și câteva măslinuțe, sub o păturică de aluat fraged. Invidios, un bacon porcos s-a insinuat pe margini, și i-a învăluit într-un iz picant de usturoi, ceapă și alte mirodenii erotice.

Un șalău tânăr și viguros a pus de o orgie culinară cu niște ciupercuțe și câteva măslinuțe, sub o păturică de aluat fraged. Invidios, un bacon porcos s-a insinuat pe margini, și i-a învăluit într-un iz picant de usturoi, ceapă și alte mirodenii erotice. Rezultatul… un film sexy care se urmărește cu gura căscată, și se umezește din când în când cu un vin bun.

***

Mama a văzut rețeta într-o revistă, dar, creativă cum o știți, a transformat-o mai pe gustul ei. Și a ieșit o nebunie care ar putea să dea pe spate și pe cel mai înverșunat opozant al peștelui. Pentru că deși are pește inside, are și bacon, și ciuperci, și măsline și… o grămadă de mirodenii.

Să le luăm pe rând. A cumpărat foile de plăcintă din comerț. Nicio pretenție aici. La fel și șalăul.

A jupuit șalăul de piele și i-a scos oasele, adică șira spinării și ce mai era vizibil printre, și a obținut așa două felii sănătoase de cărniță albă de șalău.

Într-o tigaie a călit o ceapă, o mână de ciuperci tăiate cubulețe, câteva felii de ardei gras roșu și verde, niște măsline fără sâmburi, feliate și ele, a pus o linguriță de pastă de usturoi, mirodenii (cimbru, busuioc, mărar) și după ce au fost gata (călite) le-a așezat după cum urmeză:

– pe jumătate din foaia de plăcintă a pus un strat format din felii de bacon (luat gata feliat din comerț ca să fie uniform și subțire);

– peste bacon a așezat un rând de pește;

– peste pește a pus umplutura de legume călite;

– peste legume, alt rând de pește și la final altul de bacon;

– în final a tras deasupra restul de jumătate de foaie de plăcintă, învelind ca o păturică aranjamentul de mai sus.

A uns o tavă cu ulei, a uns și foitajul pe deasupra cu niște ou bătut și a presărat niște sare de mare, așa de impresie artistică, și a băgat totul în cuptor pentru 50 de minute. Când a arătat ca în poză l-a scos afară, a așteptat vreo jumătate de oră ca să se răcească, apoi l-a tăiat.

Vă garantez că rezultatul a fost minunat. Gust de bacon, amestecat cu ciuperci, ușoare urme de usturoi și pește, într-o pânză fragedă de foitaj. Cu un pahar de vin verde alături. Poftă bună!

  P.S. Hai, că e sâmbătă dimineață, dați fuga la piață și băgați coada în baltă, după un șalău proaspăt 🙂

Etichete: , , , , , ,

10 comentarii la “Șalău în foitaj” Subscribe

  1. Escu 24/09/2011 at 11:43 #

    peste cu porc. hmm.. ciudata combinatie. te cred ca a iesit bun, dar parca n-as combina pestele cu porcul…

    • Dollo 24/09/2011 at 14:18 #

      Ei, doar așa, niște felii subțiri de porc, restul pește 😉

  2. mircea 24/09/2011 at 12:58 #

    Placinta asta cu salau pare buna…

    • Dollo 24/09/2011 at 14:18 #

      Dap, e bună rău.

  3. Andreea 24/09/2011 at 14:54 #

    Eu sunt un „inversunat opozant al pestelui” … dar ce povestesti tu aici pare foooarte bun:)) Iarasi m-a facut mama ta sa mai citesc o reteta !!

    Totusi, ce e cu paharul de vin verde de la final ?!

    • Dollo 25/09/2011 at 09:15 #

      Vinul verde portughez e un vin alb spritat, cam ca sampania, dar mai light, se bea vara in special cu peste, fructe de mare, chestii din astea acvatice 🙂 Am scris despre el la postarile despre Portugalia.

  4. dojo 25/09/2011 at 11:45 #

    Imi ploua in gura, zau asa .. misto de tot.

    • Dollo 26/09/2011 at 09:19 #

      Nu e nicio baltă prin Timișoara? 🙂

  5. George Lacatus 25/09/2011 at 15:42 #

    Colegul de camera a mancat si el? In opinia mea, el este etalonul ca acest preparat ii da cu curu-n sus chiar si pe cei carora nu le place pestele.

    • Dollo 26/09/2011 at 09:16 #

      Colegul de cameră nu a mâncat nici gomboți, așa că nu-l mai lua ca etalon, că ăia ți-au plăcut parcă 😉

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Zen and the Art of Marcela Maintenance*

marcela

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.