Șalău în foitaj

Un șalău tânăr și viguros a pus de o orgie culinară cu niște ciupercuțe și câteva măslinuțe, sub o păturică de aluat fraged. Invidios, un bacon porcos s-a insinuat pe margini, și i-a învăluit într-un iz picant de usturoi, ceapă și alte mirodenii erotice.

Un șalău tânăr și viguros a pus de o orgie culinară cu niște ciupercuțe și câteva măslinuțe, sub o păturică de aluat fraged. Invidios, un bacon porcos s-a insinuat pe margini, și i-a învăluit într-un iz picant de usturoi, ceapă și alte mirodenii erotice. Rezultatul… un film sexy care se urmărește cu gura căscată, și se umezește din când în când cu un vin bun.

***

Mama a văzut rețeta într-o revistă, dar, creativă cum o știți, a transformat-o mai pe gustul ei. Și a ieșit o nebunie care ar putea să dea pe spate și pe cel mai înverșunat opozant al peștelui. Pentru că deși are pește inside, are și bacon, și ciuperci, și măsline și… o grămadă de mirodenii.

Să le luăm pe rând. A cumpărat foile de plăcintă din comerț. Nicio pretenție aici. La fel și șalăul.

A jupuit șalăul de piele și i-a scos oasele, adică șira spinării și ce mai era vizibil printre, și a obținut așa două felii sănătoase de cărniță albă de șalău.

Într-o tigaie a călit o ceapă, o mână de ciuperci tăiate cubulețe, câteva felii de ardei gras roșu și verde, niște măsline fără sâmburi, feliate și ele, a pus o linguriță de pastă de usturoi, mirodenii (cimbru, busuioc, mărar) și după ce au fost gata (călite) le-a așezat după cum urmeză:

– pe jumătate din foaia de plăcintă a pus un strat format din felii de bacon (luat gata feliat din comerț ca să fie uniform și subțire);

– peste bacon a așezat un rând de pește;

– peste pește a pus umplutura de legume călite;

– peste legume, alt rând de pește și la final altul de bacon;

– în final a tras deasupra restul de jumătate de foaie de plăcintă, învelind ca o păturică aranjamentul de mai sus.

A uns o tavă cu ulei, a uns și foitajul pe deasupra cu niște ou bătut și a presărat niște sare de mare, așa de impresie artistică, și a băgat totul în cuptor pentru 50 de minute. Când a arătat ca în poză l-a scos afară, a așteptat vreo jumătate de oră ca să se răcească, apoi l-a tăiat.

Vă garantez că rezultatul a fost minunat. Gust de bacon, amestecat cu ciuperci, ușoare urme de usturoi și pește, într-o pânză fragedă de foitaj. Cu un pahar de vin verde alături. Poftă bună!

  P.S. Hai, că e sâmbătă dimineață, dați fuga la piață și băgați coada în baltă, după un șalău proaspăt 🙂

Tags: , , , , , ,

10 Responses to “Șalău în foitaj” Subscribe

  1. Escu 24/09/2011 at 11:43 #

    peste cu porc. hmm.. ciudata combinatie. te cred ca a iesit bun, dar parca n-as combina pestele cu porcul…

    • Dollo 24/09/2011 at 14:18 #

      Ei, doar așa, niște felii subțiri de porc, restul pește 😉

  2. mircea 24/09/2011 at 12:58 #

    Placinta asta cu salau pare buna…

    • Dollo 24/09/2011 at 14:18 #

      Dap, e bună rău.

  3. Andreea 24/09/2011 at 14:54 #

    Eu sunt un „inversunat opozant al pestelui” … dar ce povestesti tu aici pare foooarte bun:)) Iarasi m-a facut mama ta sa mai citesc o reteta !!

    Totusi, ce e cu paharul de vin verde de la final ?!

    • Dollo 25/09/2011 at 09:15 #

      Vinul verde portughez e un vin alb spritat, cam ca sampania, dar mai light, se bea vara in special cu peste, fructe de mare, chestii din astea acvatice 🙂 Am scris despre el la postarile despre Portugalia.

  4. dojo 25/09/2011 at 11:45 #

    Imi ploua in gura, zau asa .. misto de tot.

    • Dollo 26/09/2011 at 09:19 #

      Nu e nicio baltă prin Timișoara? 🙂

  5. George Lacatus 25/09/2011 at 15:42 #

    Colegul de camera a mancat si el? In opinia mea, el este etalonul ca acest preparat ii da cu curu-n sus chiar si pe cei carora nu le place pestele.

    • Dollo 26/09/2011 at 09:16 #

      Colegul de cameră nu a mâncat nici gomboți, așa că nu-l mai lua ca etalon, că ăia ți-au plăcut parcă 😉

Leave a Reply

Oldies but goldies

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Povești de la capătul lumii

vapor expeditie antarctica

Fin del mundo – sau curul lumii cum îi mai zic argentinienii – e la fel de scump ca Londra. Dar au pinguini, lei de mare și balene în fața casei.

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai