Vocea României sau vocea Cosmote?

E drept că românii aleg pomenile - pardon, cazurile sociale - nu valorile, dar oare faptul că Smiley e imaginea Cosmote nu are nicio legătură cu faptul că taman elevul lui a câștigat Vocea României?

M-a dezamăgit aseară „Vocea României”. Veți spune că ce mi-a trebuit, același lucru s-a întâmplat și la „Românii au talent”. Același lucru aud că se întâmplă și la „Dansez pentru tine” – dar măcar acolo nu mă uit. Câștigă cazurile sociale, nu adevăratele talente. Probabil suntem o țară de pomanagii, de vreme ce votăm mereu cazurile sociale, în loc să alegem valorile. Ștefan Stan, câștigătorul, e un tânăr de 34 de ani care „cântă de la 10 ani, dar a fost nevoit să muncească pe șantier de la 16 ani din cauza dificultăților materiale”.

Nu am fost dată pe spate niciodată de Ștefan Stan – câștigătorul și omul lui Smiley – deși categoric omul are un oarecare farmec. Iar povestea vândută aseară, cu mama bătrână care a venit pentru prima dată în public, și a stat acolo timidă, a înduioșat, fără îndoială. Dar el nu e o VOCE.

Favorita mea de câteva ediții deja era puștoaica de 16 ani, Iuliana Pușchilă (echipa Brenciu). Am și trimis o dată un sms pentru ea. Aproape la egalitate cu ea mi se părea omul lui Moga – Cristian Sanda. Copiii ăștia, de 16 și 19 ani, au niște voci extraordinare. Probabil vom mai auzi de ei, așa cum îi încurajează antrenorii lor. Sau vor participa și ei la 34 de ani la vreun concurs pe care-l vor câștiga pentru că deși cântau din adolescență, au fost ulterior nevoiți să presteze munci brute ca să aibă ce mânca.

Am urmărit „Vocea României” aproape de la început. Mi s-a părut că fiecare alegere a antrenorilor, pe fiecare etapă, a fost corectă, n-am avut obiecții. Pe parcursul concursului piesele alese pentru concurenți s-au potrivit destul de bine cu vocile lor. Fiecare antrenor a încercat să-și selecteze pentru finală vocea cu care să câștige concursul. Poate de asta mi-au și plăcut mult cei doi despre care vă spuneam.

În marea finală, însă, Brenciu a zbârcit-o cu Iuliana. I-a ales un duet nepotrivit pentru vocea ei – cu trupa Voltaj – mie mi s-a părut că s-a străduit fata, dar nu era ea acolo. Iar la duetul cu Brenciu însuși, vocea lui i-a adus deservicii, pe piesa „Time of my life”. Solo-ul ei cu piesa ABBA – „The winner takes it all” – iar nu a sunat prea bine. Per total, deci, nu știu dacă mi s-a părut numai mie, dar Iuliana a avut o prestație nepotrivită taman când avea mai multă nevoie de voturi. Adică pe mine nu m-a mișcat suficient cât să iau telefonul și să cheltuiesc 1 euro cu tot cu TVA pentru ea.

Cristian Sanda, însă, a avut piese foare bine alese pentru vocea lui, dar nepotrivite, prea elitiste pentru gustul popular. Un duet „Adagio” cu Felicia Filip – câți dintre trimițătorii de sms-uri plătite din Ro o gustă pe Felicia Filip? – și un solo extraodrinar de bine executat, dar tot așa, fără priză la „marele public”. Probabil duetul cu Moga – pe piesa „Tot mai sus” – a fost singurul care a sunat bine în urechile românilor, dar nu suficient.

În dreptul câștigătorului, da, a fost bine duetul cu Smiley – „Satisfaction” – apoi duetul cu Andra – „Vivo per lei” – dar nu a sunat prea bine solo-ul „My way”, tocmai pentru că Ștefan nu are o voce suficient de puternică pentru piesa asta.

Nu știu dacă așa au votat românii. Pare plauzibil, cum spuneam, dar în lipsa unei transparențe a sistemului de vot – cine știe exact câte sms-uri au fost trimise pentru cine? – nu poți să nu te gândești (și) așa: oare are vreo legătură faptul că a câștigat concursul – și premiul de 100.000 de euro oferit de Cosmote – taman elevul lui Smiley, adică imaginea, tipul care face publicitate la Cosmote? Neah!

Etichete: , , , , , , , , ,

90 comentarii la “Vocea României sau vocea Cosmote?” Subscribe

  1. pintenogu 27/12/2011 at 23:02 #

    articol de un subiectivism total. nu ti-a placut vocea ? ei bine, mie mi-a placut mai mult decat a celorlalti. si o discutie gen „ala e mai bun ca asa mi s-a parut mie si asa tare ma enerveaza asta ca sigur sunt alte motive in spate” e stearpa de la inceput si clar nedemna de a fi citata in hotnews.
    concluzia ? n-ai nimic de zis da’ ai relatii 😉

    • Dollo 28/12/2011 at 10:52 #

      De dreptul la opinie ai auzit, Pintenogule? Unde mai comentai tu dacă nu aveam eu relații? 😛

    • Robert 28/12/2011 at 11:51 #

      De acord cu Pintelogu.
      Derapezi!
      Una este sa spui ca nu a fost preferatul tau si alta e sa spui ca „nu este o VOCE”.
      Si in clasamentul meu era pe locul 3 (dupa Iuliana si Dragos) insa este un simpatic si are o voce potrivita pentru piese pop si slow.
      Ar putea prelua si repertoriul lui Gil Dobrica, a reusit sa il imite foarte bine.

      • lamationairetia 28/12/2011 at 13:03 #

        Categoric, si eu l-am vazut ca o varianta a lui Gil Dobrica, dar atat.

  2. alicia 27/12/2011 at 23:23 #

    Stefan a avut cea mai buna prestatie in finala, desi Dragos mi se pare cea mai buna voce nu a fost pusa bine in valoare, culmea chiar in finala….Felicitari Smiley!!! a ales cele mai bune piese pentru Stefan in finala si cel mai bun duet (cel cu Andra).

    • lamationairetia 28/12/2011 at 13:01 #

      Cea mai buna voce ramane Dragos, dar recunosc ca in finala nu a avut cele mai inspirate melodii .Stefan este voce de bar.

  3. Nae 28/12/2011 at 00:22 #

    Nu e vorba de ‘tara noastra’ e un cliseu adoptat de cativa ani de mai multe talent shows din strainatate (ma uit la X Factor UK,X Factor USA,Britain’s got talent,America’s got talent,American Idol) si de vreo 2 ani ‘cazurile sociale’ sunt la moda.Mai multa drama mai putin concurs de talente.
    Astfel la American Idol editia trecuta o fetita cu o voce superba a pierdut fiindca nu avea o poveste trista.
    A castigat un tip afectat de Katrina si care vroia sa faca o casa bunicilor.
    Fata a scos cateva albume…de el nu am mai auzit.

    • Dollo 28/12/2011 at 10:51 #

      Păi cam asta ar fi consolarea, valoarea se va vedea mai târziu, dar câteodată contează mult, măcar pentru moralul concurentului, și recunoașterea aia din titlu.

  4. alex 28/12/2011 at 04:34 #

    Ceea ce faci nu e frumos, e ca si cum ai lua premiul intai si lumea spune ca nu il meriti din cauza ca in anul precedent cel care l-a luat nu l-a meritat, asa si cu acest concurs, compari Vocea Romaniei cu Romanii au talent, nu are nici o legatura.
    Dovada: pe o pagina de pe site-ul Pro TV inainte de concurs era un sondaj cu cei patru, duminica, cu o zi inainte de concurs primii doi la distanta mare erau Stefan Stan si la vreo 300 de voturi Dragos Chircu, acum e aberant sa sustii ca au falsificat si un amarat de sondaj de pe internet…

  5. madalina 28/12/2011 at 04:36 #

    Stefan a fost in America,dar nu a cantat acolo. Doar a incercat marea cu degetul,numai ca asa cum a plecat asa si intors, ca dovada ca nimeni nu l- a luat in seama. A omis sa mai spuna ca a incercat acelasi lucru si in Italia de unde se intorsese de curand. In realitate este doar o voce de bar si nimic mai mult. In afara de coveruri nu stie sa cante nimic. Ca dovada ca acum cativa ani a mai incercat sa mai cante cu o ” trupa” si din nou fiasco total. Asa va fi si de acum inainte,chiar daca a castigat vocea Romaniei. Daca aveti curiozitatea il puteti vedea pe You Tube cu numele Steffano…. Nu a studiat muzica nici macar o ora( cu exceptia noptilor din cluburi) si este Vocea Romaniei…..chiar nu imi vine sa cred si sincera sa fiu nici el nu credea….stia k pe langa ceilalti e 0………

  6. Iordache 28/12/2011 at 08:49 #

    Suferi rau de „teoria conspiratiei” poate cei de la SRI iti gasesc un job pe la ei, ai mare potential. Zici ca ai dat odata 1 euro pentru fata, mare investitie, in schimb croncani cu un potential de 100.000 de euro. L-am votat pe Cristian la fiecare editie dar asta nu ma face sa il contest pe Stefan. Asta e pacatul web-ului ca toti/toate frustati isi asuma rorul de lideri de opinie.

  7. gabriela 28/12/2011 at 10:54 #

    Nu vi s-ar fi parut mai normal sa nu existe un Smiley in concurs atata timp cat el apare in reclama sponsorului emisiunii? Atunci nu mai era nicio suspiciune si toata lumea zicea: asta a fost vrerea celor ce au votat ( nu neaparat a natiunii). As fi fost interesata sa ne dea Protv.ul niste cifre. Sa stim daca l-au votat 250 pe Stefan si 200 pe Dragos, sau 20.000. Cred ca era alta dovada de fair-play.
    Sarbatori fericite!

  8. Doni 28/12/2011 at 10:58 #

    Daca nu ma intereseaza, unde scriu?

  9. Andrei 28/12/2011 at 12:58 #

    Stefan este un artist adevarat. Are si voce si farmec si maturitate pe scena si aroganta si tupeu. A fost cel mai complet artist. Restul e poveste.

  10. maybeno 28/12/2011 at 12:59 #

    Nu cred ca a fost vocea cosmote dintr-un singur motiv.
    Crezi ca ii doare pe cosmote de 100.000 euro?

    Cred ca au fost un milion de sms-uri trimise, daca nu mai mult, pe parcursul showului.

    1 mil sms = 1 milion EURO. Si cum e numar special, taxa de un euro nu a fost incasata de firma cu numarul de pe care s-a trimis, ci cel cu numarul scurt. Deci scatand cei cativa centi care se intorc la celelalte firme de telefonie, cred ca a incasat Cosmote peste 700.000 euro din toata afacerea. Si probabil inca vreo 300.000 euro protv din rating. Deci 100k e par la ceas.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.