Nu mai avem seringi, dar faceți câteva mătănii

Spitalul Obregia a raportat anul acesta 140 de cazuri noi de HIV-SIDA. Centrul în care se împărțeau seringi, gratis, dependenților de droguri, a fost închis anul trecut. În locul lui, în curtea spitalului s-a mai construit o biserică. A patra.

Știu că zilele astea poporul e îngrijorat de derapajele democratice ale puterii și arde de nerăbdare să iasă în stradă ca să susțină opoziția aflată în lacrimi, dar uite că nu mă pot abține să nu vă povestesc ce am aflat azi într-un spital din capitala României. Țara asta europeană care așteaptă acum cu gura căscată, ca un pui de vrabie, să ne bage mama UE viermișorul pe gât și să ne hrănească cu democrație și bunăstare.

Spitalele Bagdasar Arseni și Obregia împart aceeași arie imensă, cât două cartiere, în Berceni. Unul tratează capul – e fostul Spital nr. 9 – și celălalt tratează diverse traume fizice. Sunt două curți mari, cu multă verdeață și arbori bătrâni, încurcați din loc în loc de pavilioane de spital de aceeași vârstă. Spitalul Obregia e vechi de o sută de ani.

Eu am fost în vizită la niște psihiatri, cu treabă. În timpul discuției, unul dintre ei, specializat în dependența de alcool și droguri, mi-a spus că numai anul acesta au raportat 140 de noi cazuri de infectați cu HIV, dintre narcomani, din cauza faptului că nu li se mai dau seringi de unică folosință dependenților de droguri. „140 de cazuri noi de HIV, în 2012, în condițiile în care în 2011 abia dacă am raportat două”, zice doctorul. Pentru că discuția cu el a fost informală, nu-i voi divulga identitatea.

E o explozie generată de faptul că unul dintre cele mai mari programe de gestionare a fenomenului – Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei – a stopat finanțările pentru România în 2010. În perioada 2004-2010, România a cheltuit, prin intermediul câtorva ONG-uri care au gestionat acest proiect, 8,7 milioane de euro. Banii s-au dus pe programe de prevenire a infecției, informare, educație și îmbunătăție a calității vieții, cu precădere adresate grupurilor vulnerabile: deținuți, prostituate, homosexuali, consumatori de droguri.

În 2010, când s-a încheiat proiectul, oamenii au tras un semnal de alarmă. Au cerut Ministerului Sănătății să preia sarcina finanțării acestor minime mijloace prin care se poate ține sub control răspândirea HIV: să le distribuie gratis narcomanilor seringi de unică folosință și prezervative. Statului român i se cerea atunci o contribuție de 5-10 milioane de euro anual, pe considerentul că a preveni este întotdeauna mai ieftin decât a trata o epidemie de HIV-SIDA. „Această cheltuială de prevenire este mai mică decât costă anual întreținerea Casei poporului”, a declarat atunci, cu ocazia bilanțului făcut la închiderea finanțării internaționale, Silvia Asandi, directorul Fundației Romanian Angel Appeal.

Adrian Streinu Cercel, prezent atunci din partea Ministerului Sănătății la conferință, a dat asigurări că „statul va găsi o soluție”. „Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi dacă nu am găsi fonduri. Vom aveam o mare problemă. Vom vorbi de eșec terapeutic, de virusuri mutante. Dar nu cred că va fi cazul. Vom găsi bani!”, a zis fostul secretar de stat atunci.

Ei, se pare că n-a găsit. Centrul prin care se împărțeau seringi de unică folosință narcomanilor, în Spitalul Obregia, a fost închis anul trecut, deși el mai era ținut în viață voluntar, de către angajații unuia dintre pavilioanele de psihiatrie. În locul lui ce credeți că a răsărit în curtea spitalului? Ați ghicit, o biserică nouă! A patra în curțile celor două spitale despre care vă spuneam. Urmează să se inaugureze pe 30 iulie, după cum mi-au zis muncitorii care azi dădea zor la ea. Doctorul cu care am vorbit era sictirit de situație: „Deci nu au vrut să cheltuiască niște bani pe seringi, și menținerea centrului, dar statul va cheltui acum, cu cele 140 de cazuri noi de HIV, pentru care tratamentul e gratuit și costă 10.000 de euro pe an/persoană, 1,4 milioane de euro. Iar cele 140 de cazuri nu vor rămâne izolate. Vorbim despre oameni tineri, activi sexual, care sunt infectați și umblă prin lume”.

Când am plecat de la doctor am zis să intru într-una dintre bisericile finalizate, ca să-i întreb pe preoți cum combat consumul de droguri sau răspândirea HIV, din altar. N-am avut noroc, că erau încuiate. Orarul slujbelor era afișat pe clădirea în care se aprind lumânările. Se administrează zilnic, precum calmantele, la ore fixe. În rest trebuie să fii tare de înger, că viața în afara spitalului e mai nebună ca în interior.

 

Etichete: , , , , , ,

37 comentarii la “Nu mai avem seringi, dar faceți câteva mătănii” Subscribe

 1. NL 04/07/2012 at 23:41 #

  Pai si asta nu e o veste buna? Adica, naibii, in secolul XXI nu mai are nimeni nici o responsabilitate? Aia care la scoala au f*tut timpul si acum sint someri nu au nici o vina, trebuie sa-i tin eu? Aia care cu un salariu de 1500 de euro si-au luat apartament in rate de 50.000 (si plasma, evident!) sint inocenti? Pe narcomanii astia hedonisti carora le place sa traiasca periculos – de ce sa-i salveze contibuabilul european? Ca aia sint bani reali, luati de la ne-narcomani. Adica stii ca drogurile nu sint bune si-ti tragi in vena? Stii de SIDA si totusi folosesti aceeasi seringa pe care a folosit-o si partenera? Pai inseamna ca vrei sa mori, de ce sa ma opun eu si sa-ti cumpar seringa sigilata? De prost?

  • Daniel 05/07/2012 at 00:04 #

   Esti in stare sa pricepi despre ce e vorba in articolul asta ?!? Esti in stare sa faci diferenta intre prevenire si rezolvare(tratament) ?!
   Dupa capul tau vad ca e mai convenabil sa platesti tratamentul de SIDA, decat sa cumperi o seringa noua……

  • Dollo 05/07/2012 at 08:45 #

   Dacă nu plătim acele seringi, care sunt infinit mai ieftine decât tratamentul SIDA, vom plăti tratamentul de 10.000 de euro/persoană/an, și s-ar putea să-l plătim și pe al unora care nu s-au drogat, ci doar au pus-o cu cineva „pe încredere”. Life sucks!

   • NL 06/07/2012 at 11:12 #

    Dar eu n-am pus problema de rentabilitate, de ce presupuneti ca narcomanii trebuie salvati si, mai mult decit atit, ca ar vrea sa fie salvati? Iar in cazul asta viata nu suge ci aux contraire, iti da ce cauti.
    In secolul asta oamenii nu mai mor decit din 3 motive: de batrinete, din accident sau de prosti. Si sa-ti tragi in vena, sa-ti tragi in vena cu o seringa folosita sau sa o pui „pe incredere” nu sint accidente.

    • Om bun 08/07/2012 at 19:17 #

     Ai exprimat problema cum nu se putea mai bine ! Sunt perfect de acord cu tine, dar trebuie sa stii ca daca o sa ajungem sa fim inconjurati de persoane bolnave, creste si posibilitatea de a ne imbolnavi si noi. Aici ma refer doar la posibilitatile accidentale, altele decat droguri sau sex.

 2. georgeta 05/07/2012 at 06:14 #

  Daca bolile pot fi prevenite sau tratate cu rugaciuni si matanii,eu ma mut…pe Luna.!

 3. dan- 05/07/2012 at 06:22 #

  pudibonderia tampa si bigotismul creaza mereu victime. de vina este si ipocrizia societatii si a politicienilor care o reprezinta

  mare parte din pdl-isti sunt dizgratiosi, dar ce face puterea ne izoleaza, iar cazuri ca cele de mai sus vor fi norma.

 4. Motanul curios 05/07/2012 at 07:46 #

  „Știu că zilele astea poporul e îngrijorat de derapajele democratice ale puterii și arde de nerăbdare să iasă în stradă ca să susțină opoziția aflată în lacrimi”
  Arată-mi si mie un banner al protestatarilor sau un comentariu pe un forum in care e vorba de susținerea opozitiei! Tot ce vad e in legătura cu o lovitura de stat efectuată de cei de la USL.
  Lucrezi la Jurnalul Național cumva?
  „Vorbim despre oameni tineri, activi sexual, care sunt infectați și umblă prin lume”
  Si cum rezolva siringile problema asta?!?
  Știu eu unii bolnavi de HIV, tineri si activi sexual care umbla prin lume dar nu se drogheaza.

  • Dollo 05/07/2012 at 08:51 #

   Toate îndemnurile la protestele de zilele astea sunt făcute de opoziție, de lideri ai PDL sau ai noii drepte. Din păcate nu ai cum să protestezi doar pentru democrație, când asta înseamnă de fapt implicit să susții fosta putere. Nu pot să mă duc diseară în Piața Universității și să strig hai democrația și statul de drept, pentru că momentan nu există coagulată o forță politică care să se erijeze în apărătorii acestei democrații și reinstauratorii ei.
   Cât despre bolnavii de HIV și seringile, am răspuns mai înainte. Seringile nu rezolvă în totalitate răspândirea HIV, dar sunt o pietricică dintr-un zid. Fără ele ne costă și mai mult distracția…

   • Motanul 05/07/2012 at 11:23 #

    Deci nu sustii democratia ca nu cumva sa profite PDL-ul de asta?!? Treaba ta, tu esti in Romania, eu nu. Vedem noi cine „rade la urma”(desi cred ca o sa fie mai degraba vorba de plans). Sper sa nu te vad parafrazandul pe preotul neamt care a zis, „cand au venit pentru comunisti, n-am facut nimic, pentru ca nu eram comunist; cand au venit pentru sindicalisti, n-am facut nimic pentru ca nu eram sindicalist; cand au venit

   • Motanul 05/07/2012 at 11:26 #

    Apară-i din greșeală pe „Trimite”.
    Aici e la ce m-am referit:

    First they came for the communists,
    and I didn’t speak out because I wasn’t a communist.

    Then they came for the trade unionists,
    and I didn’t speak out because I wasn’t a trade unionist.

    Then they came for the Jews,
    and I didn’t speak out because I wasn’t a Jew.

    Then they came for me
    and there was no one left to speak out for me.”

  • arogantul 26/09/2012 at 18:36 #

   raspunsul este evident, cei care umbla pe strada cu hiv si nu se drogheaza, au luat boala NU prin droguri ci prin sex, sex poate nu cu cineva care se droga dar cu cineva care a facut sex acum un an cu unu care se droga
   DE ACEEA e bine sa PREVII, si exceptand cazul in care esti ori un mos impotent sau un sot/sotie care nu inseala atunci oricine este expus riscului.
   DE ACEEA e bine sa le dam narcomanilor seringi gratis cat d emulte pt ca nu prea putem sa ii devatam de obiceiul asta pagubos iar rata de infectare in randul narcomanilor este mult mai mare decat prin alte medalitati, iar in ultimii 2 – 3 ani de cand heroina (opioid) a fost in mare parte inlocuita pe strada cu asa zisele droguri legale (amestecuri de canabinoizi sintetici cu metamfetamine).

   cat despre drogurile legale sa se inteleaga odata pt totdeauna ca NU le-a legalizat nimeni, ci pur si simplu nu s-a ajuns la trecerea lor in ilegalitate odata aparute pe piata, pt ca in fiecare an apar subtante noi si sitemul nu are timp sa raspunda la noile apritii.

 5. VASILIU MIRCEA PAUL 05/07/2012 at 08:38 #

  Compasiunea crestin-ortodoxa in toata „stralucirea” ei !

 6. eu, omul de rand 05/07/2012 at 09:19 #

  Pai daca narcomanii au suficienti bani pentru a-i cumpara drogurile, cum dracu de nu au niste maruntis si pentru seringi? Saracutii de ei. Pai hai sa le finantam si drogurile tot noi astia care muncim de ne ia dracu si abia ne permitem o bere sambata seara (la pet ca e mai ieftina).Pot sa am tot respectul si toata compasiunea pentru cei infestati cu HIV fara sa aibe vreo vina, dar cand cu buna stiinta tragi pe nas si iti bagi in vena toate rahaturile posibile, dupa care vin dragutele de ONG-uri sa planga de mila narcomanilor care cu buna stiinta isi bat joc de viata, mi se face o greata teribila. Nici viata mea nu e roz, dar nu m-am gandit nici o secunda sa o imbunatatesc cu seringa. Prin urmare, dupa cele 10 ore de munca petrecute la job, am oarece greutati in a simti compasiune pentru cei care isi petrec timpul pe norisori si plang ca nu mai primesc seringi ca sa mai urce o data pe norisori.

  • XYZ 05/07/2012 at 09:59 #

   CEL MAI PERTINENT COMENTARIU. BRAVO, OMULE DE RAND!

  • Dollo 05/07/2012 at 10:10 #

   Problema nu e că nu au bani, ci că nu le găsesc în farmacii. Farmaciștii preferă să nu aibă de-a face cu drogații, ca mulți alții. Eu sunt de acord cu punctul tău de vedere, dar dacă îți imaginezi că aceste grupuri sociale sunt izolate de „noi estul” și că pe tine nu te poate atinge, ești naiv. Când ai o epidemie de HIV nimeni nu va fi la adăpost, fie că ești un om responsabil sau nu.

   • eu, omul de rand 05/07/2012 at 10:34 #

    Sa inteleg ca acuma, in farmacii cand ceri o seringa sau doua, farmacistul intreaba daca o folosesti ca sa te droghezi? Mie nu mi s-aintamplat asta niciodata dar…. poate o fi. Epidemie de HIV? Mai nou HIV e ca virusul gripal? Se raspandeste oricum si in orice conditii? Hm…. stiu si eu ce sa spun?

    • Dollo 05/07/2012 at 11:01 #

     Nu e de acum, e de mulți ani situația asta și nu am inventat-o noi. De asta au și existat programele cu seringi gratis. Farmaciștii preferă să nu vândă seringi din alea tocmai ca să nu fie asaltați de drogați, dacă te duci să ceri seringă pentru insulină te va privi circumspect înainte să ți-o dea sau îți va spune pur și simplu că nu ține. Chiar dacă nu se ia ca gripa, HIV sau hepatita C se pot transmite și la alte categorii de persoane care consideră că nu au vreo legătură cu segmentul drogați/gay/prostituate. Că nu trăim în clopote de sticlă.

     • Motanul 05/07/2012 at 11:34 #

      Dollo, îmi pare rău, dar părăsi-se bati campii! Daca au, farmacistii îți vând ce ceri, fie seringi, fie prezervative. Daca cel care se drogheaza cu seringa folosită de altul, sau face sex fără prezervativ cu oricine, înseamnă ca accepta riscul de a fi infectat cu HIV. Obligația societății e sa le ofere condiții ca sa-si procure seringile si prezervativele si asta facem. Nu e obligația noastră sa le furnizam gratuit drogurile, seringile si prezervativele.

     • Dollo 05/07/2012 at 11:50 #

      Înainte de a-i spune cuiva că bate câmpii, de la câteva mii de km depărtare de subiect, zic să dai măcar un search pe google să vezi cum e treaba cu farmaciștii în Ro. Că altfel ți-aș fi zis să abordezi o față de drogat și să intri într-o farmacie din București, să vezi dacă ți se vinde ceva sau ești dat pe ușă afară de gardian.
      După care mai gândește-te cum o să reacționezi când afli că ai fost la dentist după un seropozitiv, care nu l-a informat pe medic că e pozitiv, și ăla nu a folosit o trusă specială pentru el.

     • Motanul 05/07/2012 at 12:49 #

      Pai care e problema cu obtinutul seringilor de către drogati? Pai daca poți sa-ți procuri droguri, procurarea seringilor trebuie sa fie floare la ureche. Nu-mi pun întrebarea cine a fost înaintea mea la dentist, întotdeauna dentistul folosește burghie si instrumente nefolosite după sterilizare. Dar tot nu vad care e ideea cu seringile gratuite pentru narcomani. Crezi ca dentistul nu sesiseaza o fata de drogat, numai farmacistii?

     • Dollo 05/07/2012 at 12:53 #

      O discuție în contradictoriu cu tine este sortită eșecului din start. Ca de obicei vorbim în paralel.

     • Gogu 05/07/2012 at 22:52 #

      Si eu am luat seringi de prin farmacii, si nu m-au masurat prea tare. Le-am zis clar ce vreau … au prestat, am platit si gata.

    • Nautilus 05/07/2012 at 13:27 #

     Cu vreo 2 luni în urmă, mă duc într-un Centrofarm şi întreb aşa:

     – Aveţi seringi?

     Farmacistele, 2 la număr (după ce mă măsoară de sus până jos):

     – Avem.
     – Care e cel mai mare model? (îmi trebuia o seringă mai mare, peste 20ml, pentru o mică reparaţie mecanică)

     Farmacistele fac o mutră mirată şi răspund:

     – 20ml. 0,6 RON.

     Probabil se întrebau dacă îşi poate injecta cineva heroină cu o seringă de 20ml 🙂

     ~Nautilus

  • Moldoveanca 24/07/2012 at 07:44 #

   E evident ca nu ai avut niciodata de reincarcat o imprimanta cu tus „neregulamentar”. Incearca sa te duci in farmacie sa ceri seringa. Eu am umblat la 3 farmacii inainte sa gasesc una care sa-mi vanda, si vorba aia, nu prea arat a drogata.

 7. Gigel Magnificu' 05/07/2012 at 14:31 #

  Deci cum vine asta? Eu nu ma droghez, muncesc si platesc impozite si din banii mei se duc bani catre cumpararea de seringi pentru drogati ca sa…. si asta e dementiala… nu se infecteze saracii de ei cu un virus mortal. De ce? De ce sa salvez pe cineva care alege sa se expuna la riscurile astea? Maine, poimaine o sa dam bani din buget pentru parasuta de rezerva a celor care, si nu pot sa subliniez suficient, ALEG DE BUNAVOIE sa sara din avion pentru a se recrea.
  Lumea nu functioneaza asa, vrei sa sari cu parasuta, iti asumi ca poate nu se deschide, vrei sa iti bagi heroina in vene, iti asumi ca poate mori din asta.
  Si in caz ca se sesizeaza careva si zice ca „da domne da creste numaru’ si sunt si altii la risc, nu doar drogatii” ei bine, in cazul acesta e vina aluia care alege sa aibe contact sexual neprotejat cu un drogat, alt risc constient asumat.

  • Motanul 06/07/2012 at 11:19 #

   Nu e cazul sa-ti faci prea multe probleme in legatura cu tratementul anti-hiv pentru narcomani. Majoritatea mor de supradoza inainte sa se declanseze sida. Chestia cu seringi gratuite e o „afacere” a unor medici. Oricum majoritatea sunt vandute la negru sau folosite in cabinetele proprii si declarate ca donate.

  • un ateu 10/08/2012 at 10:09 #

   problema exista, nu o poate nega nimeni. HIV, direct sau indirect e un factor de risc pentru societatea noastra, fie ca vrem sa acceptam asta sau o tragem cu matura sub pres. Odata ce realizam ca problema exista, care este cea mai buna metoda de a minimiza daunele, sa lasam sa foloseasca aceeasi seringa si atunci se va raspandi virusul mult mai repede (si ne va arde la buzunar urat de tot), sa cheltuim pe un stoc de seringi, sau sa construim biserici?

 8. Cornel 05/07/2012 at 17:02 #

  Frumos articol,dar vad ca multi nu au inteles esenta lui.Finantarea programului anti HIV nu este decat un exemplu.Autoriatile prefera a dea bani pe fum de tamaie,lumanari si vin bisericesc(pentru impartasanie bineinteles) decat sa faca ceva concret cu aceste sume.Si este valabil nu doar in cazul prezentat de tine,ci din pacate se intalnesc situatii de acest gen in toata tara.

 9. ady 05/07/2012 at 21:37 #

  in principiu, sunt de acord cu antecomentatorii mei. nici eu nu ma droghez (nici macar alcool sau tutun) si nici nu fac sex la intamplare, muncesc de-mi sar capacele si rata apasa greu, asa ca nu ma incanta ca banii mei sa fie cheltuiti cu niste oamenii care se autodistrug.
  dar ceea ce pare ca scapa unora este ca banii mei, si ai vostrii vor fi oricum cheltuiti. si daca ar fi sa aleg intre a fi cheltuiti pe niste seringi si prezervative pentru narcoman si prostituate si a se cheltui sume mult mai mari pentru tratarea acestora si/sau a altora de HIV/SIDA, plus biserici (4 biserici in curtea spitalelor obregia si bagdasar??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a innebunit lupul, parol), eu as alege prima varianta.

Trackbacks/Pingbacks

 1. De la lume adunate « Pentru perfectionisti - 05/07/2012

  […] 3-5 pe an până în 2009. În 2010 au fost depistaţi 12, în 2011 au mai fost depistaţi 62, iar în 2012, care e de-abia la jumătate, 140. În ritmul ăsta, recordul Răposatului Ceaşcă, de 7000 de pacienţi contaminaţi dintr-un foc, […]

Lasă un comentariu