Poporul care latră, dar nu mușcă, își merită stăpânii

Eu zic să-l belim pe doctorul Sorin Oprescu, primarul care în două mandate a omorât șapte copii, șase în maternitatea Giulești și al șaptelea în parcul Tei. Dacă n-o facem, va ajunge președinte.

H ingherii i-au prins pe acei câini murdari la bot de sângele copilului, polițiștii au găsit vinovați paznicii din parc, că nu aveau atestat, firma a primit amendă pentru că …nu avea șapcă, presa a găsit-o vinovată pe femeia care a semnat pentru adopția fictivă a câinelui ucigaș, opinia publică s-a indignat și de data asta. Așa ceva nu se poate, moarte maidanezilor, câți oameni trebuie să mai moară ca să luăm măsuri, dacă ar fi fost copilul meu aș fi făcut și dres, e plin spațiul public de indignări sterile, ca de fiecare dată când se întâmplă ceva din categoria „nu se poate așa ceva” în România. Da, a mai murit un om din cauza câinilor, și tot ce putem face e să ne revărsăm ura care dospește în noi din diverse cauze, asupra unor acari păuni. Undeva, în niște birouri luxoase, adevărații vinovați tac și așteaptă să treacă cele trei zile aferente de indignare la români.

Vor veni alegerile și-i vom vota din nou. Tot pe ei, că sunt băieți buni. Unul e doctor, celălalt știe să planteze lalele. Pe primarul general Sorin Oprescu și pe primarul sectorului 2, Neculai Onțanu (s-a întâmplat să fie la el în sector, dar nu sunt mai nevinovați ceilalți primari). Să nu ne ferim să le spunem numele, pentru că ei sunt adevărații vinovați, conform oricărei legi morale sau juridice. Nu animalul, nu paznicul, nu gardul, nu râul, nu ramul. Primarul, în orice localitate, este responsabil pentru „prevenirea și combaterea pericolelor provocate de animale” – articolul 68 litera n din Legea 215/2001, a administrației publice locale – asta este una din atribuțiile primarului ce nu poate fi delegată viceprimarului sau altcuiva.

Doctorul Sorin Oprescu a fost reales primar general, deși în timpul primului său mandat au murit șase copii în Maternitatea Giulești, spital care se afla și atunci ca și acum în administrarea primăriei conduse de doctorul Oprescu. Singura condamnată în acel caz a fost asistenta de serviciu. Nu directorul maternității, marele doctor Bogdan Marinescu, nu primarul general, marele doctor Sorin Oprescu, deși ei doi ar fi fost cei mai în măsură să răspundă penal pentru tragedie. Toată lumea știe că asistenta a fost un țap ispășitor, praf în ochii părinților care și-au pierdut copiii, totuși nimeni din sistemul sanitar nu a făcut front comun cu ea. Iar condamnarea asistentei nu a schimbat cu nimic sistemul, în continuare spitalele funcționează în regim de avarie, fără materiale, medicamente și cu personal insuficient. Asistentele sunt obligate să semneze angajamente că vor respecta regulamente interioare și proceduri pe care știe foarte bine toată lumea, de la femeia de serviciu la ministru, că nu le vor respecta niciodată, pentru că nu au cu ce. Dar semnează pentru că altfel își pierd locul de muncă. Și pentru că au senzația că sunt prea mici ca să se poată revolta sau ca să conteze revolta lor. Adevărații vinovați, oameni care nu sunt nici mici, nici insignifianți, nu pățesc nimic, dimpotrivă, sunt realeși.

Doctorul Sorin Oprescu este unul dintre ei. Primarul care se poate lăuda că în două mandate a omorât șapte copii, șase în maternitate și al șaptelea în parc. Iar al doilea mandat încă nu s-a încheiat, mai are timp să-și omoare alegătorii, pentru că, nu-i așa, nu el e de vină, ci toți ceilalți care nu au rezolvat situația până acum.  Băsescu care a omorât la câini până când i-au luat atribuțiile cei din PSD, că au văzut că e rost de bani din asta. Videanu că a cheltuit și el, anual, câte un milion de euro pentru maidanezi, fără să le scadă numărul, parlamentarii că au votat o lege care nu rezolvă problema decât pe jumătate. Oprescu pentru că a continuat afacerea dând-o pe mâna prietenilor fiului său.

Când a murit japonezul singurul „judecat” și achitat a fost maidanezul Bosquito. La a doua victimă nici atât nu s-a mai făcut, pentru că era o femeie fără adăpost. De fiecare dată opinia publică s-a indignat, apoi s-a așternut uitarea peste tot. Așa se va întâmpla și acum, dacă părintele care și-a pierdut copilul nu merge mai departe. Ar avea tot dreptul și șansele să câștige un proces penal împotriva primarilor Oprescu și Onțanu, pentru abuz în serviciu. Dacă aș fi o firmă de avocați aș lua pro bono acest caz și l-aș face, la nevoie, un caz pilot împotriva României la CEDO, dacă instanțele din România nu ar fi capabile să-i vadă importanța. Da, știm, e o situație care trenează de 20 de ani, da, știm, e o culpă colectivă, dar la un moment dat trebuie să plătească cel care e în funcție. Atunci va fi momentul zero de la care toți ceilalți vor începe să-și facă treaba. Până atunci nu vom face decât să lătrăm toți, precum câinii la roata mașinii. Și ne merităm stăpânii pe care-i alegem sau pe care alegem să nu-i sancționăm niciodată, pentru că așa e la noi, la români, mortul e de vină că n-a avut zile.

 

***

Și nu, nu sunt pentru omorârea maidanezilor fără discernământ, după cum nu cred nici în valabilitatea îndemnului președintelui, atât de piaristic făcut pe pagina lui de Facebook (de unde am luat poza) – „Dacă iubești câinii ia-i acasă” – pentru că nu toți locuim în vile ca să ne permitem să adoptăm câini. Majoritatea locuim în câțiva mp la bloc, cum ne-a lăsat Ceaușescu. Am scris-o de atâtea ori încât m-am plictisit de chestiunea asta. Situația nu se rezolvă prin otrăvirea, împușcarea sau gazarea animalelor, cel puțin nu până când nu închizi sursa lor. Degeaba te chinui să strângi apa din sufragerie, cu o cârpă, dacă nu închizi robinetul din baie. Nu vei face decât să cheltui bani an de an ca să schimbi parchetul, în loc să repari robinetul. Asta e situația Bucureștiului, în care de 20 de ani sunt aduși și aruncați câini de aiurea, câinii de rasă cu stăpâni se coțăie cu cățele de stradă și fac metiși sau chiar stăpânii care se plictisesc de câinii lor îi aruncă în stradă, pentru că acolo e no man-s land. În condițiile astea normal că ăștia cu prinderea și sterilizarea nu reușesc să țină pasul cu producția celor noi. Soluția e asta despre care am mai scris, dar trebuie implementată la nivel național, concertat. Până atunci hai să belim un primar, să vedeți cum încep și ceilalți să ia măsuri.

 

Etichete: , , , , , ,

30 comentarii la “Poporul care latră, dar nu mușcă, își merită stăpânii” Subscribe

 1. cristina 05/09/2013 at 09:13 #

  spunea cineva sa exportam cainii catre tarile consumatoare. de ce sa ne mai chinuim sa-i exportam? in sectorul 2 unde s-a intamplat nenorocirea traiesc oameni care poate i-ar consuma daca acesti caini ar fi comestibili si li s-ar da voie sa-i vaneze.
  apoi nu stiu unde citeam ca pielea de caine e foarte fina si se poate valorifica, deci chiar nu pricep cum de nu se pot gasi solutii „economice” pentru curatarea strazilor de acest pericol.
  nu sunt pentru omorarea acestor caini, dar nici pentru omorarea porcilor, vacilor, puilor, iepurilor, gastelor si in general a nici unui alt animal, dar daca altfel nu se poate, cred ca trebuie sa o facem si pe asta.
  nici cainii maidanezi nu-s toti fericiti si nu au o viata de invidiat, asa ca de ce sa ne ascundem dupa argumentul milei? poate ca eutanasierea ar fi mult mai umana pentru multi dintre caini decat castronul de mancare stricata pe care li-l mai aruncam cand si cand, avand pretentia ca ii iubim.

 2. Doru 05/09/2013 at 09:50 #

  Eu zic ca e clar de la o posta. singurul vinovat e gagica care a semnat ca va raspunde pentru maidanez. Si discutile de pe acest ‘blog’ sau ce e sunt laborioase si ne implementabile. Trebuie procedat, ca la mai toate legislatiile europene. Copiat modelul german sau francez. fiecare proprietar plateste taxa pe caine. La oras mai mult. LA fiecare caine se dubleaza. Stransi caini de pe strazi, asteptat o luna. Nerevendicarea sau negasirea unui proprietar, va duce in final la eutanasierea bietului animal. Asta e toata povestea.

 3. un hater 05/09/2013 at 12:22 #

  Suprema ironie a situatiei cu maidanezii ar fi ca un reprezentant al unei asociatii de protectie a animalelor sa fie atacat si, eventual, chiar ucis de o haita de maidanezi; sunt foarte curios ce reactie ar avea respectiva asociatie daca se va intampla asta.

 4. spufi 06/09/2013 at 02:15 #

  Pentru ca nu ma simt in mod deosebit elocventa in aceste momente, si isteria antecomentatorilor mei ma scarbeste in mod deosebit, ma limitez la sincere urari de „sa va fie rusine!” si o „dedicatie”: http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/scrisoare-deschisa-presei-jalnice-si-uratorilor-de-animale/

 5. mihail 06/09/2013 at 13:43 #

  Sigur ca „cei mari” sunt raspunzatori, dar pana la declansarea „revolutiei”, eu cred ca exista totusi un vinovat direct, este vorba de tipa care a semnat pentru adoptie, cum a spus si altcineva mai inainte. Si zic asta pentru ca cei din aceste asociatii cred asta e joaca, o simpla formalitate: semnezi, il iei si-i dai drumul, no problem, am salvat cainele. Iata ca nu e asa. Un stapan al carui caine raneste pe cineva, sau chiar il omoara, este direct raspunzator: el este obligat sa poarte cainele in lesa, daca este agresiv, cu botnita, etc. Tipa a semnat pentru adoptie, deci raspunde pentru acest caine: de ce cainele ei este liber pe strazi?

 6. Sorin 09/09/2013 at 16:33 #

  Nu stiu fratilor, vad ca va pricepeti sa va indignati si sa dati vina pe tipa aia (da, e si ea de vina). Dar legal Oprescu trebuia sa stranga cainele ala de pe strada. Asa cum trebuiau s-o faca si cei de dinaintea lui.

  Eu am fost printre cei cateva sute de ciudati care au iesit vineri seara la Romana (apropo, cam o treime din ei copii). Azi am trimis sesizare la Ministerul Public impotriva lui Oprescu. Voi cam ce faceti in afara de comentat pe-aici?

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.