Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

C ă tot vorbeam ieri de tradiții. SRI vrea să reinstaureze tradiția securistică a  înregistrării mașinii de scris. De data asta miza nu mai e doar securitatea națională, ci chiar aia planetară, securitatea Internetului însuși, acest bun mondial care acum funcționează anarhic, după cum a declarat generalul SRI Dumitru Dumbravă.

Și cine ar fi mai nimerit să facă asta dacă nu noi, românii, care după indieni ne-am trezit cu pleașca dată de Dumnezeu de a lucra cu inteligență computerul, după cum bine zice domnul deputat PC Ion Diniță: după India suntem al doilea popor care suntem dotat de Dumnezeu cu inteligență, ca și oameni care lucrează în computer, ori în condițiile astea va trebuie să avem și niște legi bune și să promovăm numai ce-i bun, că partea rea, știți cum este”…

cruceaAm participat marți la ședința asta a Comisiei de IT din Camera Deputaților și am avut ocazia să constat cine sunt oamenii care ne regulază viețile – virtuale și reale – și cum sunt ei controlați de SRI.  Poporul e reprezentat perfect în comisia asta: avem cocalarul, pițiponcul, creștinopatul și câțiva oameni de bine, dar care din păcate nu au cum să facă față. Totul prezidat falnic din perete nu de chipul conducătorului iubit, ci de sfânta cruce. Rezultatul acelei întâlniri a fost așa de râsu-plânsu (dacă citiți relatarea sau vedeți filmul o să aveți aceleași reacții), iar a doua zi ni s-a demonstrat că de fapt nu mai există nicio speranță.

Marți fusese convocată la ședința comisiei și societatea civilă, ca să discutăm despre proiectul legii securității cibernetice. Adică acea lege dorită de SRI, prin care să li se dea liber serviciilor secrete să acceseze orice computer vor, fără mandat de la judecător. Lucru pe care unii zic că l-ar face deja, dar vor și acoperire legală.

dumbrava-cosmoiu Am stat față în față la masă, noi tăguiți cu etichete pe care scria în clar numele și organizația, ei – cum îi vedeți în poză – fără tag-uri, rostindu-și numele și funcția pe repede înainte, ca să nu fie reținute. Argumentele puerile ale șefilor SRI au fost teoretic demontate de unii dintre membrii comisiei – deși toți s-au declarat gata convinși că această lege e necesară, că trebuie pusă, domnule, ordine în Internetul ăsta care acum funcționează anarhic! Însă șeful comisiei a promis că vor discuta serios amendamentele noastre. Mai ales că, cel puțin declarativ, și el a considerat dorința SRI de a intra oricând în computerele noastre ca fiind un viol.

La finalul întâlnirii generalul SRI a întrebat candid de ce nu discutăm și despre cealaltă lege, a înregistrării cartelelor prepay și a utilizatorilor de rețele wifi. Același șef de comisie de IT a dat asigurări că legea aia mai trebuie dezbătută, că mai așteaptă amendamente de la societatea civilă, și că abia prin toamnă va fi reluată, pentru că parlamentul deja intră în vacanță și nu mai e timp pentru ea.

Ne-am despărțit prieteni, cum s-ar zice, marți 24 iunie, cu convingerea că acest domn deputat PP-DD Oajdea – președintele comisiei de IT –  își va respecta cuvântul, adică va ține cont de amendamentele noastre la legea securității cibernetice și va repune în discuție la toamnă legea cartelelor prepay. A doua zi, miercuri 25 iunie, Mediafax a dat știrea că aceeași comisie, care cu o zi în urmă se pregătea de vacanța parlamentară, a adoptat deja legea cartelelor prepay.

Asta în timp ce poporul cască gura la TV, chibițând pe marginea scandalului Băsescu-Bercea, a demisiei nu știu cărui ministru care n-a făcut nimic, a viitoarei candidaturi a lui Ponta și a altor știri din linia întâi a manelelor politico-infracționale ale zilei.

A fost încă una din ocaziile alea în care am simțit zădărnicia existenței instituțiilor democratice. Ne păcălim de 20 de ani că avem parlament, că e mai bine bicameral decât unicameral, că garantul libertății, respectării drepturilor omului, că justiția, că președintele că dracu, că lacu. Realitatea e că jucăm într-o piesă proastă în care democrația se mimează cu zâmbetul pe buze, dezbaterile legislative sunt doar praf de motivat niște cheltuieli deja prea mari pentru cât poate țara asta să ducă – cu parlamentul și tot aparatul ăsta administrativ de stat – când de fapt cei care decid și tranșează lucrurile sunt o mână de oameni. Care nici măcar nu sunt la vedere, și-și trimit la dezbateri  reprezentanți, și ei incognito, precum SRI-știi din poză.

În plus, noțiunile astea gen privacy sunt niște chestii atât de sterile pentru popor – care vrea, nu-i așa, pâine și circ – încât nu există pericolul să se revolte cineva pentru ele. Iar dacă omul de bună credință se uită în gura generalului SRI e gata să-și dea și viața ca să apere glia Internetului de dușmanii de clasă care vor să rămână în umbra anonimatului ca să săvârșească mârșăvii la adresa păcii mondiale a popoarelor dăruite cu talent de Dumnezeu.

În fond, oricine știe, că dacă ești om bun și de bună credință nu ai nimic de ascuns, deci de ce să ne deranjeze intimitățile astea forțate cu serviciile de informații, care întotdeauna ne vor numai binele comun.

Etichete: , , , , , , , , , , ,

22 comentarii la “Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului” Subscribe

 1. zippo 26/06/2014 at 15:35 #

  poporul ala indian lucreaza in lohn ieftin chestia cu IT-ul, adica au ajuns undeva jos de tot, oferind la kil un cod programat (am vaut oferte de la ei de outsourcing in care la atribute treceau ca au 40 de programatori la pret de 1 de-al nostru). asa ca comparatia e jignitoare si probabil e o chestie ce ii convine domnului deputat ca doar asa si-a cladit averea, luind ieftin de la prosti si vinzind scump la fraieri.

  • Dollo 26/06/2014 at 15:48 #

   Domnul ăla nu prea părea genul care știe diferența între mouse și tastatură, dar era în comisia de IT.

   • zippo 26/06/2014 at 16:53 #

    la o cautare pe net, domnul din comisia it, e pus contextual de google alaturi de aia care ii chinuiau pe grevistii prin anii 80 din brasov (parteneri de afaceri). normal ca e deranjant, normal ca trebuie cenzurat. nea google asta trebuie arestat.

    • tudor 26/06/2014 at 18:11 #

     De ce ce-l violezi in intimitate pe Daniel Oajdea cu cu securistul alalalt? Uite de-aia tre sa fie internetul controlat. De securisti.

  • Firfirik 27/06/2014 at 11:37 #

   Sa te fereasca Al de Sus de companiile IT indiene sunt lacuste care distrug tot in cale,. Fac oferte la pret de dumping, le castiga, apoi trimit niste incompetenti care fac pagube imense. Reparatul prostiilor facute de IT-istii indieni costa mai mult decat proiectul initial.

   Sau castiga proiectul si apoi incearca sa gaseasca fraieri est-europeni care sa le faca treaba pe preturi extreme de mici. Am dat si eu de unul care vroia sa ma plateasca o leafa de mizerie sa lucrez in Elvetia. Nu stia nici macar ca moneda elvetiana este francul, nu euro.

 2. Motanul 26/06/2014 at 16:11 #

  Dollo, trebuie luptat din răsputeri împotriva legii asteia dacă e așa cum zici tu. SRI-ul e corupt și infiltrat de mafia politica. Aproape toți cei angajați acolo sunt angajați prin pile sau mita. Legea ăsta nu va fi folosita pentru binele cetățenilor care cică sunt fraudati pe internet 18/s(de unde atâția romani cu credit carduri? ) ci ca se se protejeze interesele mafiei. Jurnaliștii vor fi primele ținte și nu m-as mira sa se întâmple chestii ca în Rusia cu Politovskaia.

  • Motanul 26/06/2014 at 16:43 #

   Revin cu luptatul:).
   Legea asta daca trece contravine articolului 28 din constitutia Romaniei: „Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. ”

   Oricum, cei care au colaborat la promovarea legii mentionate incalca articolul 166(1) din codul penal:

   Art 166(1): Acţiuni împotriva ordinii constituţionale

   Întreprinderea oricărei acţiuni pentru schimbarea prin acţiuni ilegale şi prin violenţă a ordinii constituţionale(aici e vorba de incalcarea articolului 28 din constitutie) sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.”

   Cine face plangerea penala? 🙂

   • Motanul 26/06/2014 at 17:07 #

    Articole din legea propusa care incalca constitutia:
    Art. 12(h) -nu e mentionata obligativitatea mandatul judecatoresc la colectarea datelor,
    Art. 17 (a)-obligativitatea detinatorilor de structuri cibernetice (adica calculatoare) sa permita accesul la date, SRI-ului si a altor entitati, fara mandat judecatoresc.

    http://www.cdep.ro/proiecte/2014/200/60/3/pl263.pdf

    Or mai fi si altele, dar cred ca e suficienta mentionarea celor doua articole de mai sus.

   • Dollo 02/07/2014 at 10:58 #

    Până la plângere penală mai sunt câteva căi, să vedem ce aprobă, că se întrunește Camera săptămâna asta pentru legea cartelelor prepay. Foarte posibil s-o bage peste rând și pe asta cu securitatea cibernetică, să nu lase „teme” nefăcute pe după vacanță.

 3. Frobenius 26/06/2014 at 19:10 #

  Presupunind ca miine ies citiva in strada ca sa protesteze impotriva legii sau a batjocorii sau a orice altceva in context (nu, nu se va intimpla, nu se va _mai_ intimpla) cum crezi ca vor fi etichetati? Hipsteri? Platiti de rusi/albanezi/unguri/martieni? Infractori deranjati? Huligani? Golani? Ciumpalaci? Anarhisti? Sau… ecologisti (un cuvint la moda)?

  In conditiile acestea nu e mai bine sa te uiti la TV? Din conflictul intre clanuri poti afla si care este raul cel mai mic.

 4. Fluieratorul 26/06/2014 at 20:07 #

  Pai cum sa ramina SRI cu atitea dotari si fara obiectul muncii… Recunosc ca de vreo 5-6 ani am incetat sa mai sper ca Romania va scapa vreodata de securisti. Nu scapa, ca institutiile democratice sint „zadarnice”, asa cum spuneti, pentru ca le populeaza prostii si retarzii pe care-i votam, si aia numiti de ei pe functii.

  • gaita 29/06/2014 at 23:08 #

   Vlad Petreanu (Europa FM) are cateva idei pt o siguranta cibernetica de lagar:
   „E cazul să-i sărim în ajutor d-lui general cu o serie de propuneri suplimentare:

   1. Să se re-înmatriculeze toate maşinile de scris, aşa cum era înainte de 1989, prin extragerea fişelor de probă din arhivele Securităţii, şi să se actualizeze aceste arhive cu datele actuale. Să se înregistreze şi imprimantele, toate! ca să fie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic. Să se facă ITP anual.

   2. Să fie înmatriculate după o inspecţie tehnică riguroasă toate bicicletele, tricicletele, trotinetele, patinele cu rotile şi rolele de orice fel, şi să li se ataşeze chip-uri de localizare, ca să fie clar unde fac infractorii deplasări, când fac ei deplasări în scopurile lor infracţionale, şi ca să fie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic, desigur.

   3. Să se înregistreze şi înmatriculeze amprentele vocale ale fiecărui cetăţean, pentru identificarea rapidă a infractorilor în caz de nevoie, ca să fie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic. Nu se poate ca fiecare să vorbească aşa, cu propria-i voce, şi să nu ştie SRI cine ce şi cum!

   4. Să fie amprentaţi toţi cetăţenii şi să le fie scanaţi irişii, tuturor, astfel încât să poată fi identificaţi criminalii mai uşor când comit crimele lor îngrozitoare, de orice fel ar fi ele. Trebuie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic, ce naiba.

   5. Toţi cetăţenii să lase la biroul local SRI câte o copie după cheile de la casă, astfel încât să poată fi salvaţi operativ când sunt victimele vreunui tâlhar mai mult sau mai puţin virtual. Nu e bine ca fiecare să fie cu cheia lui, deci e nevoie să fie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic.”

   comisia a decis, parlamentul va adopta:
   http://www.mediafax.ro/social/comisii-utilizarea-cartelelor-prepay-din-2016-doar-in-baza-datelor-personale-de-identificare-video-12832890

   nimic pe la tv/radio?
   http://apti.ro/colaboreaza-romania-cu-nsa

   Cea mai mare amenintare cibernetica o constituie insasi serviciile secrete care includ vulnerabilitati in softuri de criptare (emailuri, trasferuri bancare online, etc. nu mai sunt sigure) Cum intentioneaza SRI sa sanctioneze aceste actiuni globale ale NSA & co?

 5. cristina 27/06/2014 at 08:34 #

  ce naiba mai facem in tara asta? orice am vota, iese tot prost. suntem condusi de securisti, muncim pentru ei, ne lasam calcati pe grumaz de ei, din orice asa-zis partid ar face ei parte, apoi ne uitam la TV sa vedem filmul. nici nu-mi mai vine sa comentez. legea asta e totusi mult prea mult. de fapt, in tara asta nu exista aceasta limita, a prea-multului, aici ei pot sa impuna absolut orice lege impotriva oricui, chiar si a constitutiei si nimeni (cine?) nu face nimic. a, ba da, unii dintre noi semnaleaza grozavia, altii o comenteaza, dar se pare ca in curand nici asta nu vom mai putea face. as vrea sa stiu unde vom ajunge cei care vom incalca aceste legi – ne vor baga pe toti in puscarii? cei care sunt sau vor fi indezirabili si implicit controlati SI PE INTERNET ce vor pati? amenzi? si daca nu le vor putea plati? puscarie? si in tara asta cine o sa mai munceasca pentru securisti? din ce or sa mai stranga ei averile?

 6. Adrian 27/06/2014 at 12:35 #

  Domnul Ion Dinita de la Dan-Dianconescu-in-Direct-nici-nu-stiti-ce-pierdeti e din ciclul „baba si mitraliera”, ma intreb daca n-avea nicio sfinteala de biserica in agenda? Cum sa zic sa ma inteleaga… Huo bai astia, mergeti acasa la prasit!
  Nu pot zice decat ca ma bucur ca am plecat. Si ma gandesc cu jale la cei ce au ramas.

 7. Elena 29/06/2014 at 09:58 #

  Tocmai cred ca faptul ca plecam ii lasa pe toti asa zisii politicieni sa isi bata joc de tara si de populatia ramasa. Parintii nostri sunt poate prea covirsiti de problemele zilnice si nu mai disting cat de important e viitorul. Si e viitorul nostru si al copiilor nostri.
  Am stat de vorba cu un canadian care era nemultumit de cum merg treburile la ei acasa si l-am intrebat de ce nu pleaca in alta tara. Mi-a raspuns ca daca toti cei nemultumiti ar pleca nu s-ar mai schimba nimic, fiindca cei ramasi ar fi cei usor de condus.

 8. aku 29/06/2014 at 13:18 #

  in SUA, Curtea Suprema a decis ca fara mandat nu pot fi inspectate telefoanele mobile, computerele, alte dispozitive de comunicare deoarece ele contin informatii personale esentiale: “Modern cell phones are not just another technological convenience. With all they contain and all they may reveal, they hold for many Americans ‘the privacies of life.’ The fact that technology now allows an individual to carry such information in his hand does not make the information any less worthy of the protection for which the Founders fought. Our answer to the question of what police must do before searching a cell phone seized incident to an arrest is accordingly simple—get a warrant.”Chief Justice John Roberts. Vestea bună este că Directiva europeană privind retentia datelor personale ale utilizatorilor de internet si telefonie (Directiva Big Brother) a fost invalidată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Vestea proastă e că, în ciuda tuturor protestelor societătii civile, România a transpus această directivă într-o lege – Legea 82/2012 – si că ea încă se aplică la noi.

  • Dollo 02/07/2014 at 10:54 #

   Există un proiect de abrogare a Legii 82, dar nu se grăbesc parlamentarii să-l voteze.

 9. ina 03/07/2014 at 06:51 #

  Ah! Și cum să te lupți cu un așa balaur?… Și cine să se lupte?… Ăștia vor să-și vâre gloambele și-n c_rul nostru – scuze Dollo – să vadă de nu e periculoasă consistența? Ăștia nu se lasă până nu-și înfig tentaculele parazite în neuronii noștri… Ce scârbă de poftă pentru putere și control! Din păcate, la nivel mondial, și oficial ni se spală obrajii cu șervețel parfumat – ce bine miroase! oftează nările și irișii noștri în timp ce se dilată…

 10. ina 03/07/2014 at 07:58 #

  * gloambele – așa ziceam ghioambelor când eram copil și văd că așa mi-a rămas 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?