Ce zice poliția când parchezi ca un bou

„Prinde boul, scoate-i ochii”: poliția nu poate să amendeze un șofer care a parcat aiurea, pe baza unei sesizări de la cetățeni, decât dacă constată personal fapta sau dacă șoferul spune cine i-a parcat mașina.

C ând a apărut pagina aia de Facebook care a făcut valuri și autocolante de lipit pe oglinzi cu „Parchezi ca un bou”, un prieten care era în vizită în România și-a luat în serios rolul de cetățean responsabil și a început să pozeze mașini parcate aiurea prin oraș. Bine, îi și ieșeau în cale peste tot, precum cartonașele alea cu masaj erotic pentru șoferi 😉

Ca să depășim un pic stadiul pițiponcesc de post/like/share, i-am sugerat să trimită măcar una și pe adresa brigăzii de poliție rutieră. Adevărul e că eram și eu curioasă să văd ce răspunde poliția, dar dincolo de curiozitate era și ideea că nu poți să pretinzi numai de la poliție diverse chestii, dacă nu o și sesizezi, nu?

Să ajutăm organul, tovarăși, ca să ne ajute și el pe noi. E drept că nu știam legislația la data respectivă, dar cert e că omul m-a ascultat și a trimis o sesizare, însoțită de poza de mai sus. Pe 9 aprilie 2014. Poza fusese făcută pe 7 aprilie 2014 la Piața Vitan în sectorul 3, la ora 16.50.

Răspunsul de la poliție a venit acum. Mă rog, poartă data 26 iunie 2014, o fi făcut mult cu poșta electronică…. Cert e că i-a luat ceva poliției să-l convingă pe bou să spună cine i-a parcat mașina acolo. Și tot n-a aflat.

Zice așa poliția:

Urmare a petiției dumneavoastră înaintată pe adresa de e-mail a Brigăzii Rutiere și înregistrată sub numărul 8xxxxx./11.04.2014 prin care ne prezentați o imagine cu un autoturism staționat neregulamentar pe trecerea pentru pietoni, vă comunicăm următoarele:

În urma verificărilor efectuate a fost identificat proprietarul autoturismului marca BMW de culoare alb cu numărul de înmatriculare DB-90-LRE şi sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor articolului 39 din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 195/2002 – cu modificările și completările ulterioare, referitoare la obligația de a comunica poliției rutiere, la cererea acesteia și în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.

Referitor la staționarea neregulamentară din imaginea prezentată de dumneavoastră, vă facem cunoscut că împotriva conducătorului autovehiculului nu poate fi luată măsura sancţionării contravenţionale pentru această faptă, întrucât, în conformitate cu prevederile art. 109 din O.U.G 195/2002 « constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic ».

În cazul în care mai întâlniți astfel de situații, pentru operativitate, puteți apela direct Dispeceratul Brigăzii Rutiere la numărul de telefon 021.9544.

 

              Cu stimă, 

 ŞEFUL BRIGĂZII RUTIERE

   Comisar şef de politie

                NICU DRAGOŞ

Sublinierile cu bold îmi aparțin.

M-am apucat să caut ordonanța asta ca să văd ce sancțiune e prevăzută pentru articolul ăla 39, și am aflat că „necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliției rutiere, a identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul spre a fi condus se consideră contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni”, adică între 9 și 20 de puncte amendă.

Un punct-amendă e 10% din salariul minim brut pe economie, deci pentru că boul a refuzat să-i spună poliției cine era la volan când s-a făcut parcarea pe trecerea de pietoni tot s-a ales cu o amendă de minim 700 de lei. Probabil dacă parcarea neregulamentară ar fi fost constatată direct de către poliţistul rutier şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic… atunci alta ar fi fost sancțiunea 😀

Și apropos de constatare cu mijloace tehnice. Bucureștiul e împânzit de camere de luat vederi, la care poliția are acces. Dacă chiar voia să constate organul cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic putea să verifice înregistrările de pe camerele din zona Pieței Vitan din data menționată pe sesizare, și ar fi întrunit astfel și condițiile cerute de ordonanța 195/2002. Și cred că atunci ar fi putut să-l amendeze direct pe proprietarul mașinii, ca să nu ne mai împiedicăm de dileme existențiale: oare la volan o fi fost un bou sau o vacă, era proprietarul mașinii sau doar amanta lui, o cumpărase în leasing sau cu banu jos, oare în ce zodie s-o fi născut?

În rest, nu pot să nu mă întreb oare cum ar arăta drumurile noastre, dacă legislația asta s-ar schimba un pic și poliția ar putea să dea amenzi și pe baza simplelor sesizări primite de la cetățeni. Vă dați seama ce Cântarea delațiunii s-ar declanșa din nou în patria noastră socialistă? 🙂 Oricum ar duce, cu siguranță, la o responsabilizare mai mare a șoferilor, măcar de frica dușmanilor, dacă nu a poliției.

Etichete: , , , , , , , , ,

37 comentarii la “Ce zice poliția când parchezi ca un bou” Subscribe

  1. Octavian 10/11/2016 at 10:22 #

    Hai ca am trimis si eu o poza (nu cu mine 🙂 ) la bpr@…
    Revin cu detalii

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai