Jocurile sunt făcute

Alegerile și natalitatea: copiii se nasc acolo unde oamenii nu se întreabă cum îi vor educa sau ce fel de viață le oferă, ci unde e foame și disperare, iar futaiul e singura formă de entertainment. Așa se întâmplă și cu votul.

U n prieten și-a făcut o căsuță pentru apropiata ieșire la pensie, într-un sat din Oltenia. 85% dintre locuitori satului sunt dependenți de o formă de ajutor social și, pe cale de consecință, degrabă ascultători ai primarului care le plătește. Prietenul meu zice că nu încape îndoială, toată suflarea satului îl va vota pe candidatul la președinție din partidul primarului. Nu importă care partid, tot dracul ăla e pentru sătenii a căror viață e la fel de zeci de ani și va fi la fel și în următoarele cincinale.

Nu există locuri de muncă, investiții, planuri, proiecte, nici intenții măcar. E un loc mort, în care oamenii trăiesc de azi pe mâine, din ce le crește prin bătătură și din ajutoarele de la stat. Totuși, în ultimul an s-a petrecut unica investiție din zonă: un cuplu potent financiar de la oraș a cumpărat niște moaște din Grecia și le-a adus la una din mănăstirile de călugări din apropiere. Pentru că oamenii se pricep la afaceri au făcut și un plan de biznis în care este implicat starețul mănăstirii și din care, evident, urmează să se scoată niște bani. Important e cum vinzi minunile pe care știu ele, moaștele, să le facă.

Satul din Oltenia există în fiecare județ, plus sau minus moaștele. Ieri am fost cu treburi într-un sat din Călărași, unde am tot mers cu diverse ocazii în ultimii șase ani. De fiecare dată când ajung acolo mă întreb dacă o fi reparat cineva drumul care ocolește orașul Călărași, ca un fel de centură. Nu era nici de data asta reparat. E o succesiune de cratere în niște plăci de beton puse una lângă alta, probabil dinainte de 1989. Aspectul dezolant al drumului face pereche cu lipsa de speranță a oamenilor. În general toate satele alea din jurul orașului sunt neschimbate, cu o singură excepție. La intrarea într-unul dintre ele, o mănăstire de călugări prosperă. În ultimii doi ani au apărut în curte o biserică nouă și o clădire destul de impozantă, probabil pentru cazare.

Oamenii din zonă trăiesc tot din ce produc în curte, din ce pescuiesc/braconează în Dunăre sau din salariile bugetare. Cel mai probabil și ei vor vota, așa cum votează de ani de zile, masochist, cu aceiași oameni despre care poate nici nu mai înțeleg că le fac rău, pentru că s-au obișnuit cu răul și li se pare că asta e viața. N-ai oricum ce să faci. Cum o vrea Dumnezeu!

Biserica joacă în ultima vreme rolul pe care îl avea Înalta Poartă în secolele trecute în stabilirea domnilor pe tronul țării: politicienii se pun bine cu popii, le fac daruri, își plătesc practic alegerea în funcții cu banii noștri, iar singurii care prosperă după sunt ei și, firește, biserica. Prostimea doar suportă birurile. E calea facilă spre sufletul electoratului, aflat veșnic în goana după mântuire.

Biserica și serviciile secrete sunt cele două entități care fac jocurile în locul nostru în România anului 2014. Mă uit, de când a început campania electorală, la zbaterile multor oameni de bună credință, în mediul virtual, în jurul diverselor pseudo-teme aruncate în arena în care de fapt nu se luptă nimeni cu adevărat. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani – în care am mers conștiincioasă la vot și mi-am făcut datoria de cetățean așa cum m-a dus pe mine capul – am senzația că indiferent ce aș face de acum încolo nu mai ține de mine. Jocurile sunt făcute de alții, țara pare că e jucată la poker între niște mafioți locali, iar în jocul ăsta nici măcar marile puteri străine nu prea mai au cuvinte de spus. Nici măcar pe americani nu-i mai putem aștepta, după ce ne-au tot spus, în ultimele decenii, că democrația se întreține permanent, nu se câștigă la 50 de ani odată.

Discuția cu prietenul meu a pornit de la „cu cine votăm”. I-am zis că pentru mine Monica Macovei este un experiment: știu că este foarte probabil să nu intre în turul doi, dar măcar după numărătoarea voturilor obținute de ea vom avea un soi de recensământ al oamenilor „ok” despre care ne place să credem că suntem destui în România, doar că nu e nimeni în stare să ne coaguleze într-o formă coerentă de acțiune. Din păcate constat în ultima vreme că și acest experiment va fi viciat de mult prea marile pretenții pe care electoratul ăsta le are de la candidată. Oamenii pretind perfecțiune, pierzând din vedere că tabăra cealaltă, a celor mai mulți, nu se împiedică de mofturi ideologice. E ca și cu natalitatea: copiii mai mulți se nasc acolo unde oamenii nu se întreabă cum îi vor educa, ce le vor pune pe masă sau ce fel de viață le oferă progeniturilor, ci unde e foame, frig și disperare, iar  futaiul e singura formă de entertainment.

Răspunsul prietenului meu a fost cinic, bazat poate pe o experiență mai vastă: și la ce-ți folosește să știi câți mai suntem? Oricum toți suntem blazați și ne facem că trăim, mințindu-ne cu provizorate care de fapt durează toată viața. Iar mulți oameni sunt proști.

Din păcate ei decid ce viață vom trăi și noi ăștia care credem că tot ce contează se petrece pe Facebook.

Etichete: , , , , , , ,

23 comentarii la “Jocurile sunt făcute” Subscribe

 1. Fluieratorul 19/10/2014 at 13:49 #

  Din pacate, aveti dreptate. Cam cu tot ce spuneti aici.
  Tot din pacate, intr-un punct nu ne intilnim: nu toti oamenii care ar fi „ok” voteaza cu Monica Macovei, ci doar o parte dintre ei. Sa zicem cei naivi, prea tineri, sau care vor cu tot dinadinsul sa creada in barza, in ciuda evidentelor.
  Am mai spus si mai spun: nu cred in „plasmuirile” din condei ale sperantelor unor internauti, peste care se pune motz un om al sistemului. Pentru ca asta e „candidatul” Monica Macovei, o mica „facatura” ingenioasa a unor oameni priceputi (fontul ala cu semne de exclamare, si nu numai, prea imi aduce aminte de campania basesciana cu ardeiul), peste care s-a lipit figura doamnei in chestiune, care nu-i nici necunoscuta, nici alba ca zapada in politica romaneasca.
  Naivii si puristii (pe care ii cunosc eu) se inghesuie sa-i dea „Like” numai pentru ca au impresia ca va face „curatenie in sistem”. Permiteti-mi sa ma indoiesc, in cunostinta de cauza.
  Da’ ce zic eu aici, fiecare are dreptul la alegerea lui, indiferent de criterii, si indiferent de faptul ca eu consider ca internautii cu scoala nu sint mai „buni” la vot decit taranii din Oltenia despre care faceti vorbire… Eu nu banuiesc pe nimeni dintre candidati, partide si sustinatori, de bune intentii. De aceea o sa-mi permit sa nu votez, pentru prima oara in „cariera” mea de alegator. Pentru ca nu pot avea asteptari de la ceea ce mi se ofera. Din pacate.

  • Marian 19/10/2014 at 19:06 #

   „…in cunostinta de cauza” !!!
   inseamna ca esti un securist imputit de dai asemenea sfaturi

   • Fluieratorul 19/10/2014 at 22:09 #

    Probabil ca sint asa cum spuneti, daca asta inseamna ca nu m-am nascut ieri, n-am capul in traista si nu m-a lasat memoria. Cunostinta de cauza mentionata este din date exclusiv publice.
    Sfaturi n-am de dat, ca nu-i nevoie. Fiecare are capul lui cu care gindeste. Eu doar am comentat un lucru, cum orice om poate s-o faca. Astazi am comentat asta, miine comentez altceva, fara patima si fara ciuda.

    • Kap 20/10/2014 at 21:16 #

     Dollo, ma bucur ca sunt din ce in ce mai multi oameni inteligenti care fac publica prima optiune adevarata pe care o avem la alegeri. Hai sa ne urnim si sa facem minimul posibil, citiva apropiati treziti din letargie si un vot necesar doamnei care ne-a adus speranta si unora care se credeau de neatins niste ani de meditatie.
     Da-mi voie sa imi exprim a mia oara dispretul pentru sictirul doct al unora care stau acas’ si ne fluiera a paguba pe „fraierii” care macar ne miscam la vot si incercam sa indepartam raul cel mare.
     Si poate se stringe de un procent cu doua cifre, care sa ne dea sperante data viitoare pentru un Nicusor Dan sau Monica Macovei in turul 2!

 2. tizul 19/10/2014 at 16:13 #

  In satul care m-a adoptat de vre-o 10 ani, sat tipic limitrof Bucurestiului, proletarii, caci tarani nu mai sunt de mult, habar n-au de agricultura cei mai multi, deci ex-proletarii, dupa ce si-au vandut pamanturile si au praduit banii fara cap, acum, 80%, daca nu cumva mai mult, IN SPECIAL BARBATII (femeile de bine de rau mai lucra la o butica/carciuma/wtf in oras), reiau, majoritatea sunt asistati social si-o mai pun din cand in cand, cand n-are femeia sa le deie bani de-o bere si mahoarca, deci, foarte rar, o mai pun de-o munca la negru.
  Mai braconeaza la lac ori la padure.
  Mai ciordesc de la noii-rezidenti, pe principiul ca egalitarismul incepe de la ei in sus…
  Nu mere unul la biserica.
  Dar, cand ie vorba de lenevit, ciordit si chefuit, toti tin cu strictete calendarul ortodox.
  Ala de ne arata de ce am fost, suntem si vom fi forevar saracii Europei…

  Ce vreau sa scriu?
  Am io o teorie.
  De fapt nu-i teorie.
  Ca-i verificata:

  Daca vrei sa vezi starea natiunii, pui pe perete calendarul religiei majoritare.
  Apoi, te dai o tzara mai in spate.
  Cat sa nu poti ceti.
  Dar sa percepi culorile.
  Si notezi procentul aproximativ de culoare rosie-sarbatori versus neagra- zile lucratoare.
  Procent pe care-l inmultesti cu procentul de declarati credinciosi la ultimul recensamant.

  Romanika- 87% declarati credinciosi ortodocsi.
  In afara de duminici, inca 35 de zile marcate cu rosu.
  Deci 37% sarbatori -> 32% fomisti

  Spre comparatie, Suedia are 24% credinciosi.
  Reformati.
  Luterani.
  Si 10 sarbatori rosii in afara duminicilor.
  Deci 17% sarbatori. -> 4% fomisti

  Sau, s-o luam altfel.

  Clasamentul la sarbatori religioase in Europa:

  1- ortodocsii
  2- catolicii
  3- protestantii

  Nu cumva fix asta e si Clasamentul saraciei?!?

  Inca o chestie, legata strans de prima.

  Structura populatiei majore dupa nivelul de instruire:

  fara scoala- 5,17%
  scoala generala- 45,21%
  profesionala- 15,02%
  liceu- 24,93%
  postliceal & superior- 9,67%

  Sursa: INS http://www.insse.ro/cms/rw/pages/index.ro.do

  Dintre astia cati pot extrage macar o parte din adevarul din spatele propagandei politice din media…sau pot intelege ca „banul, ochiul dracului” eticheteaza BOR ca biserica Satanei cel Dracu-gol?!?

  Mai mult de jumatate din populatie, din varii motive, NU a putut trece de scoala generala!!!!

  Si VOTEAZA!

  CA CARE schimbare, monseur!?!?:)))))

  • Xanaxdoo 20/10/2014 at 08:56 #

   Exceptionala teoria (si analiza, si demonstratia) dumneavoastra! Desi fundamental e de plins, m-ati facut sa zimbesc. Imi plac abordarile ingineresti ale realitatii, pe care antropologii si sociologii cu greu o deslusesc cu metode calitative. Uite o metoda cantitativa quasi-infailibila.

  • Costica 22/10/2014 at 00:50 #

   Asta dacă beleşti ochii la calendar.

   Dar dacă te dai o „ţâră” mai spre „goagăl”:

   România, printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere.

   STUDIU: Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits

   http://tinyurl.com/kbggf2a

   Romania este printre tarile cu cele mai putine zile libere – 29, alaturi de Germania (29), Olanda (28) sau Irlanda (29). Astfel, doar olandezii au avut, in 2012, mai putine zile de concediu decat angajatii din Romania.

   Analiza Mercer Marsh Benefits

   http://tinyurl.com/qj7oytg

   • tizul 22/10/2014 at 11:46 #

    Si ce-are asta cu…prefectura?!?
    Eu scriu despre zile de ne-munca proclamate de religia nationala. Pe care, daca le numeri, sunt fix 35. Si NU duminici. Zile in care romanul NU munceste. Aici, la tara.

 3. Dan 19/10/2014 at 23:30 #

  Mai lasati-o bre cu văicăreala. Mereu ceilalți sunt prosti, mereu îți merge tie prost din cauza altora, problema e aici acum la tine nu in trecut in viitor sau la alții.

 4. VASILIU MIRCEA PAUL 20/10/2014 at 07:06 #

  Dacă aveți cojones de intelectuali citiți cele două articole de mai jos (primul e FOARTE LUNG).

  http://www.contributors.ro/editorial/partidul-e-unul-singur/?cfcc
  http://www.contributors.ro/editorial/de-ce-ma-simt-normal-intr-o-tara-anapoda/?cfcc

  Apoi comentariul meu la primul.

  „…Noi, moldovenii, crescuţi mai mult sau mai puţin cu idei şi cu deprinderi aristocratice în ţara noastră, nu aveam o adevărată idee de naţiunea şi poporul român; afectam popularitatea ca o idee a secolului, ca o fantazie, ca o idee abstractă căpătată din cărţile străine. Cu toate că totdeauna (poate) am fost în relaţiuni cu poporul nostru, dar poporul a fost (pe atunci ca şi astăzi) departe de noi; abrutizat de împilare, într-o condiţiune pururea ticăloasă şi inferioară, necultivat, neînvăţat, fără cunoştinţa drepturilor şi demnităţei sale, poporul nostru (din Moldova) îl consideram compus cu totul din alte elemente; el în noi vedea totdeauna nişte fiinţe superioare, nişte oameni predestinaţi a fi stăpînii sau tiranii săi. Iar noi, oricât de umani, oricât de filosofi, oricât de patrioţi, oricât de naţionalişti sau liberali eram, nu puteam vedea în acel popor decât nişte fiinţe ce ne insufla mila şi de care nu ne puteam apropia, cu toată bună-voinţa ce am fi avut.”

  G. Sion Suvenire contimporane Editura Polirom 2014 (prima ediție 1888)

  …Repet: o națiune — două populații vrăjmașe. Adică nici o națiune.
  După cum am spus (cam eliptic) și la început, urmează alte eseuri-pamflete ce vor detalia subiectul. Fiindcă, zice Bolintineanu

  ”Sunt vorbe amare, dar trebuie a le spune; nu ştim să măgulim. Ranele descoperindu-le, se pot vindeca; ascunzîndu-le, se măresc, gangrenează şi moartea este aproape. Trebuie a se vindeca această rană, sau existenţa unei naţiuni române devine netrebuincioasă în planul aceluia ce a creat popoarele.”

  În fine, după ce ați trecut prin toate puteți afla (și înțelege) mai multe la paulvasiliu_ro@yahoo.com Printre altele situația din „satul limitrof Bucureștiului” (și din alte sate) este explicată ”la blană”.

 5. camione 20/10/2014 at 09:07 #

  „Biserica și serviciile secrete sunt cele două entități care fac jocurile în locul nostru în România anului 2014.”
  nu cred,doar banul face jocurile. unii incearca sa faca afaceri cu „cei de la putere”(PSD), altii pleaca in Italia si Spania, iar pe skype asta e subiectul principal, ca si la nunti, botezuri, inmormantari, pomeni: totul e despre bani, cum, citi, de unde.
  aveam ceva sperante de la „spionii descoperiti” pe care fiecare sat ii are prin Italia sau Spania, sa aduca ceva de idei noi, insa e de ajuns sa ma uit la casele lor cum si le fac, fara nici un plan, nici macar financiar. „loserii” se uita si se bucura daca le mai pica si lor ceva de la cei care se „descurca”.
  iar la „experimentul Macovei”, mai ales de la faza colectiei de cartuse de mitraliera, imi aduce tot mai mult a tea party ultraconservativ american, care propuneau ca raspuns la macelurile recente din scoli inarmarea profesorilor si chiar a elevilor.
  oamenii „ok” is dupa parerea mea mai echilibrati, cred ca nu doar politisti mai multi vor schimba societatea de acest tip, ci si niste pedagogi sociali, sa afle de ce-si beau toti banii, sa le dea o perspectiva, sunt destui care se lauda cu talentele lor

 6. aeswfdvc 20/10/2014 at 09:09 #

  the roof / the roof / the roof is on fire //// we don’t need no water let the motherfucker burn / burn / burn motherfucker, burn! – pt. calduroasa reamintire: https://www.youtube.com/watch?v=ChmUC0OysoU

 7. o femeie 20/10/2014 at 09:10 #

  eu privesc tot din perspectiva cifrelor:
  -18 milioane sunt in Romania, 10 milioane alegatori. Jumatate la oras, jumatate la sate
  -cateva milioane (unii spun 3-4 milioane) in afara tarii, la munca
  Problema ramane la cei de la tara, din care jumatate sunt semi-analfabeti si manipulabili. Ei vor vota cu cine zice primarul, fi pt ca primarul ii ameninta sa voteze cu cel din partidul X, atunci se termina ajutoarele sociale, fie ca primesc o galeata/zahar/ulei/rachiu -etc – ce le-o da acolo. practic, sunt aprox. 2-3milioane de romani manipulati, ce vor vota din motive … de propaganda. Noua, celorlalti cu putere de decizie, Si suntem peste 10 milioane. Totul e sa iesim la vot.

  Mobilizarea si mers la vot.

  Semnat, o femeie ce nu a votat timp de 10 ani din dezinteres.

  • Nautilus 20/10/2014 at 13:19 #

   Nu prea e aşa.

   Adică votantul cu micul / găleata / uleiul / rachiul va lua sticla de rachiu şi va vota cu alde Ponta / Johannis. În anii ’90, acelaşi votant cu rachiul ar fi votat cu un anume Rânjilă Minerescu.

   Dar în niciun caz, orice ai face şi oricât rachiu le-ai da, fie şi în cazul în care l-ai împărţi cu furtunul din cisternă, el nu va vota cu Laura Andreşan. Şi nici cu Sexy Brăileanca sau cu Elevul Porno.

   Astfel încât „manipulabilii” nu sunt deloc manipulabili.

   Dimpotrivă, sunt conservatori, căpoşi, şi ca tot tipul căpos, sunt foarte siguri pe ei şi foarte greu de influenţat.

   Ei ştiau pe cine vor vota înainte ca vreun primar să fi mişcat ceva în privinţa pomenii electorale.

   • tizul 20/10/2014 at 18:31 #

    La mine-n sat te sterge de pe lista datornicilor de la cele 2 magazine satesti. Daca iese cel dorit ai dreptul la cumparaturi de 50-100 de lei. Asa ca votantul-vandabil, 80% din sat, voteaza cu sarg pe cine trebuie!

  • Nautilus 20/10/2014 at 13:25 #

   Exemplu: Larry Flynt a candidat la preşedinţia SUA în 1984. A luat atât de puţine voturi în fazele primare ale campaniei încât nici măcar nu a mai rămas în cursă.

 8. Nautilus 20/10/2014 at 09:54 #

  „Ţăranii”, „proletarii”, „mahalagiii”, „maneliştii”, „semianalfabeţii” şi alte categorii sociale asemănătoare (inclusiv ţiganii tradiţionali, cu pălărie) îndeplinesc anumite funcţii în societate.

  Acea funcţie pe care în ţările vest-europene o îndeplineau catolicii şi protestanţii fanatici până prin anii 1970, iar după ce ei s-au rărit până la dispariţie, o îndeplineşte imigraţia musulmană (pe care oamenii Statului o încurajează).

  În SUA musulmanii sunt atât de puţini încât nici măcar nu sunt luaţi în calcul… şi din 320 de milioane de oameni există câteva zeci de milioane de creştini (catolici şi protestanţi) fanatici, din cei care mănâncă Biblia pe pâine.

  Aşa cum în România, Polonia, Grecia, Serbia şi Rusia musulmanii sunt atât de puţini încât nimeni nu îi bagă în seamă… şi în acelaşi timp sunt cele mai taliban-creştine state din Eurasia. (O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi în Austria, cel mai catolic stat germanic.)

  În schimb, tocmai în acele ţări în care publicul religios creştin s-a rărit (Franţa, Belgia, sau ţările scandinave) e plin de închinători cu fundu-n sus.

  Structura socială de după 1945 din ţările industriale, indiferent că erau capitaliste sau socialiste pe hârtie, depindea de un echilibru între categoriile sociale mai conservatoare şi cele mai deschise. Autorităţile nu-şi puteau permite o societate în care toţi să-i imite pe David Bowie sau pe Larry Flynt. Era un fenomen la fel de dăunător ca şi opusul său, talibanismul conservator.

  Astfel încât, pe măsură ce clasele sociale conservatoare, misogine, discriminatorii şi închise se reduceau fiindcă membrii lor îmbătrâneau şi mureau, au încurajat apariţia unora care să umpe golul rămas. Adică purtătorii de hijab care nu beau alcool şi nu mănâncă porc.

  Dacă ar cădea o ploaie de meteoriţi şi i-ar distruge într-o singură zi pe „ţăranii”, „proletarii” şi „mahalagiii” mai sus pomeniţi, a doua zi ar fi aduşi de peste graniţă unii care să îi înlocuiască. Dacă structura socială depinde de ei, ce putem face?

 9. Adrian 20/10/2014 at 12:16 #

  Ma, de ce dracu’ nu inteleg intelectualii romani (a se include aici si cei cu cont de Facebook, hipsterimea mioritica, lucratorii in corporatii, etc.) ca sunt minoritari in Romania? De ce nu inteleg ei ca in Romania clasa de mijloc nu e dezvoltata inca si atata vreme cat va ramane nedezvoltata vor decide cei multi si prosti? Educatia e singura care poate schimba ceva, dar nu e in interesul clasei politice si teama mi-e ca nu mai e nici in interesul populatiei.

 10. Glass and Iron 21/10/2014 at 11:35 #

  Monica Macovei ar fi putut sa treaca, „acoperita”, dar nu este prea usor de uitat cum aplauda infocata, cu fularul portocaliu la gat – este greu sa mai crezi in independenta ei. Faptul ca a demnisionat si a anuntat independenta candidaturii nu o face foarte credibila. Este adevarat ca este greu sa mai crezi in independenta cuiva – eu cred ca toti au foarte multe „stele” in spate, (poate) unii chiar pe umeri.

  Nu mi se pare ca BOR si Serviciile ar fi doua entitati diferite. Sunt cativa care pot reprezenta Biserica, dar prea multi sunt fara legatura cu Biserica si cu multe legaturi cu „uciga-i toaca”.

  Majoritatea decide.
  Si prostii, si inteligentii, pot gresi sau pot lua o decizie buna. Problema este ca, indiferent cat de destepti ar fi desteptii si cat de inteligenti ar fi prostii, oferta este limitata la astia de acum. Cred ca, alaturi de educatia plebei, este nevoie si de aparitia unor lideri care sa nu fie „acoperiti”, ori asa ceva este imposibil, prin disciplina de partid.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.