Spune-mi cu cine votezi ca să te urăsc

Ura de clasă și religioasă - incriminate în Constituție, folosite în campania electorală. Nu contează cine câștigă alegerile, câtă vreme ambele tabere își incită la ură votanții.

A nul trecut în vară, când se lucra intens la modificarea Constituției, am scris textul ăsta, la care cineva mi-a comentat că „ce e aia ură de clasă”?, că ar trebui șters din Constituție și conceptul ăsta învechit. Între timp Constituția a rămas neschimbată, cu tot cu ura de clasă incriminată, în articolul 30, ăla care prevede libertatea de exprimare, interzicerea cenzurii și alte drepturi democratice pe care ne place să credem că le avem.

Ura de clasă pare, într-adevăr, un concept revolut, mai ales pentru noi ăștia crescuți în spiritul materialismului dialectic, dar cred că oamenii nu au învățat să identifice ura de clasă în realitate, așa că o consideră doar o noțiune din cărțile de istorie. În campania asta electorală pentru președinție, de exemplu, suntem îndemnați să votăm cu un candidat anume pentru că e român și ortodox, deci nu cu adversarul, care are altă etnie și religie; suntem îndemnați să-i disprețuim pe cei care nu votează ca noi, fie că sunt plecați din țară – deci nu mai știu ei care-i treaba pe aici – fie că sunt mâncători de salam cu soia ca și noi, dar își vând votul pe un kil de ulei sau 10 lei în plus la pensie. Suntem practic îndemnați să-i urâm pe ceilalți, pentru că nu gândesc ca noi, nu au aceeași religie și nici aceleași venituri.

Românii sunt învrăjbiți în felul ăsta din 1990 încoace și niciun lider sau vreun partid politic nu au reușit să ne unească, deși geografic vorbind am rămas în limitele aceleiași granițe de la Marea Unire. Suntem cei care au votat cu Iliescu, și cei care au votat cu Rațiu, cei care au mâncat salam cu soia și ceilalți, cei care muncesc și pensionarii, cei care au plecat și cei care au rămas, cei care muncesc și asistații, românii și țiganii, ortodocșii și sectanții, credincioșii și ateii, cei cu copii și cei fără, românii și ungurii, bășiștii și ceilalți 7 milioane, intelectualii și țăranii, cei care știm să votăm bine și ceilalți, cărora ar trebui să li se interzică votul, pentru că nu-i duce capul, progresiștii și nostalgicii, ăia care votează și ăia care se pișă pe el de vot… Fiecare tabără consideră că este singura care deține adevărul absolut.

E o utopie să crezi că poți crea o lume fără divergențe sau clase sociale, politice sau de orice fel, însă ține de un anumit grad de cultură, civilizație, educație ca aceste clase să nu se urască iremediabil între ele, mai ales când e vorba de ales un lider sau o soluție pentru binele comun. Cultură pe care noi nu o avem și nici nu pare cineva dispus să ne-o facă, în ciuda sloganelor unificatoare sub care candidează toți. Nu cred că în țările cu tradiție democratică se pune problema în termenii de la noi: dacă iese ăla, noi ăștia care l-am votat pe celălalt emigrăm.

Ce se întâmplă în campania asta electorală este o instigare mizerabilă la ură de clasă, instigare practicată de ambele tabere, nu e niciuna mai brează. Ponta se folosește pe față de funcția lui și de bugetul național ca să cumpere tot ce se poate: primari, biserică, popi, pensionari, bugetari, asistați. Se folosește de primari și de popi ca să incite electoratul la ură față de candidatul de altă religie, etnie și să cultive fobia față de ungurii care ne vor lua Ardealul sau față de capitaliștii veroși care ne vor tăia pensiile și salariile. ACL-ul (că Iohannis nu pare din filmul ăsta) profită de valul de indignare intelectuală stârnit de ce s-a petrecut în diaspora în primul tur, ca să instige la ură împotriva celor care votează cu Ponta, pentru că, se știe, numai dintr-un interes meschin poți să votezi cu PSD-ul, deci ăia care fac asta nu merită acest drept universal dobândit în ultima sută de ani, în timp ce votanții buni, ăia conștienți și care vor binele țării sunt împiedicați să voteze prin tertipuri birocratice.

Probabil că n-ar fi reprobabilă lupta asta – pentru că în dragoste, război și alegeri totul e permis – dacă rezultatele acestor instigări nu ar duce la rupturi dramatice în familii, între copii și părinți sau între frați, între prieteni sau vecini, și până la urmă n-ar otrăvi climatul general din societate, pe care-l constatăm toți în ultimii ani, dar nu suntem capabili să-l diagnosticăm corect. Am o prietenă a cărei mamă a anunțat-o că îl votează pe Ponta pentru că e român și ea nu poate vota un străin de neam ca președinte. Părinții altei prietene sunt victimele unei campanii de manipulare duse de ani de zile de Antena 3 și au ajuns bolnavi de ură față de Băsescu și tot ce înseamnă el în politica și societatea românească.

Nici tabăra cealaltă nu urăște mai puțin. O întrebam pe mama deunăzi ce a făcut-o pe ea să-și schimbe opțiunile politice, că-l votase în anii 90 pe Iliescu cu ambele mâini. „Păi de când a început Băsescu să ni-i arate pe ăștia cum fură am început să-i urăsc.”, zice ea. Dar și ai lui Băsescu fură, am provocat-o eu. „Da, toți fură, dar de când e el văd că-i mai prinde. Crește inima în mine când văd că mai bagă câte unul la pușcărie. Uite ăsta șobolanu roz, ai văzut ce bine a făcut fii-sa lui Băsescu că nu s-a măritat cu băiatul lui? Că acuma se ducea la pușcărie să-i ducă chiftele!”.

A fost prima dată când am auzit-o pe mama că vorbește despre ură. Mama căreia Băsescu și Boc i-au tăiat din pensie, îi urăște tot pe ceilalți. Alte mame nu-l pot ierta pe Băsescu și tabăra lui, tocmai din acest motiv. Altele votează cu Ponta pentru că celălalt nu e român sau ortodox. Motivele urii sunt diferite, rezultatele ei sunt aceleași. Toți trăim într-o societate stresată, nervoasă, isterizată de nimicuri, incapabilă să se concentreze pe construcție, atrasă de non-subiecte și foarte ușor manipulabilă. Și suntem așa toți, indiferent de gradul de educație, de venit, de etnie, religie sau orientare politică. Ne place doar să credem că ceilalți sunt victimele manipulării, că noi suntem mai deștepți.

Ni se tot spune că la anul o să ne ia dracu din punct de vedere economic, dacă iese unul sau altul. Eu cred că indiferent care iese, tot dracul ăla va fi economic vorbind, pentru că în țara asta ce se produce mai mult și mai mult este ura față de cei diferiți de tine și nimeni nu pare capabil să schimbe ceva. Iar pentru asta trebuie să le mulțumim tuturor politicienilor, dar și sfintei, strămoșeștii biserici ortodoxe, cea care voia să figureze în fruntea Constituției, datorită rolului ei „în constituirea și modernizarea statului român”. Poza care ilustrează acest text – distribuită de cineva pe Facebook după ce a primit acest fluturaș la Mănăstirea Cozia – vorbește suficient despre rolul unificator și modernizator al bisericii ortodoxe în viața noastră ca națiune modernă, europeană.

Indiferent cine va câștiga alegerile astea, va conduce un popor dezbinat și plin de ură. Iar pentru vindecare vom avea nevoie de un miracol.

 

ARTICOLUL 30 din Constituție:

(…)

(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

(…)

Etichete: , , , , , , , , ,

23 comentarii la “Spune-mi cu cine votezi ca să te urăsc” Subscribe

 1. IoanaS 10/11/2014 at 07:37 #

  Poi atunci nu miroase penal fapta cu fluturasul de la manastire ?

 2. zomby 10/11/2014 at 07:50 #

  recunosc spasita…il urasc pe ponta. Ma apuca o ura cand ii vad mutra pe toate gardurile, blocurile la tv

 3. Adrian 10/11/2014 at 08:08 #

  Pentru IoanaS: biletelul este semnat anonim, nu stiu cum sa zic dar pare totusi opera unui uber-credincios-ortodox, mai degraba decat a vreunui popalau din romania

  Iar citatul din parfenie asta este complet irelevant, putea la fel de bine sa citeze din prea-coptul Sanda Marin…

 4. Cristi 10/11/2014 at 10:09 #

  daca urati atat pe tonta cat si pe iohannis in egala masura, stati dreacu acasa sa nu fiti partasi la divizarea Romaniei si la un prezumtiv razboi civil…pe model ukrainian. deci BOICOT la adresa actualei ‘clase politice murdare’..

  • val 10/11/2014 at 10:45 #

   sigur, ca sa intre timp locotentii lu dracnea sa voteze in locul meu

   • Cristi 10/11/2014 at 13:06 #

    poi voteaza, votacule ‘ca sa nu voteze inamicu in locul meu..’ dar sa nu urli la luna mai tarziu OK? cel putin ei ma spal pe maine ca Pilat din poveste…

    • val 10/11/2014 at 13:19 #

     se spune votant.
     si ca sa-ti fie clar, da, votez. din ’92.
     votez de fiecare data cu un partid sau o alianta de dreapta, dintre cele care candideaza in acel moment. nu ma intereseaza persoane, ma intereseaza directia.

     daca familia mea e sanatoasa, mie imi va fi bine oricum, indiferent de alegeri. votez pentru comunitate, nu pentru mine personal.

     • Cristi 10/11/2014 at 14:12 #

      poi voteaza, votac de profesie dar pe urma sa nu zbieri pe bloguri ca te-au mintit astia, lupii, oaie proasta..

     • Victor 11/11/2014 at 15:26 #

      @Cristi: nu esti deloc marlan si mai esti si foarte destept. Stai in staul pana vine ciobanul sa te tunda, juganeasca si apoi sa te taie. Ca, na, non-actiunea e solutia ubermenschilor.

    • Ady 10/11/2014 at 21:05 #

     nu urlam la luna si nici pe net. ne asumam consecintele propriilor alegeri. si incercam ca data viitoare sa alegem mai bine.
     votand (votand pe bune, nu doar anuland votul) incercam sa facem ceva. ne straduim. iar viitorul ne va spune daca incercarea noastra va avea sau nu succes. si indiferent de situatie, peste 5 ani mai incercam odata. si tot asa peste alti 5.
     a vota este felul in care noi putem sa facem ceva. si facem.
     si daca o sa urlu la luna, asta e, o sa urlu. candidatul nu si-a respectat promisiunile. si o sa-l votez pe altul data viitoare. dar fac ceva.
     mie personal mie se pare mai bine, mai sanatos sa gresesc incercand sa fac ceva, sa rezolv o problema, decat sa nu fac absolut nimic. este parerea mea si cer sa fie respectata pentru ca si eu respect optiunea celui care, din varii motive, alege sa nu aleaga.

    • Delutziu 13/11/2014 at 17:09 #

     No meri in Os. Ai gresit adresa. Aici NU e latrina3 ori celalta, rtv. Ramane cum am stabilit ! Daca nu stii iti fac o schema. Marlane

  • Liliana 10/11/2014 at 17:25 #

   Exista si optiunea sa mergi la vot si sa iti anulezi votul. E mai bine decat sa nu mergi.

 5. Motanul 10/11/2014 at 11:09 #

  „Vrem egalitate, dar nu pentru catei”. Asta e mentalitatea romanului de rand n-ai ce sa-i faci.
  Lideri care sa ne uneasca? Eu zic ca Macovei ar fi putut fi un asemenea lider, dar romanii n-o vor. Iohannis nu e un lider, cine voteaza cu el nu prea da doi bani pe el, o face din ura fata de Ponta. Iar Ponta si-o cauta cu lumanarea. E un smecheras de cartier, prost, dar sustinut de o gasca de mafioti. Lupta asta pentru alegerile presidentiale se da doar ca sa ajunga cineva presedinte care sa-i gratieze pe mafiotii respectivi. In rest presedintele n-are nici o putere. Guvernul e cel care GUVERNEAZA tara, singurul care-l poate da jos e parlamentul, parlament controlat de mafiotii respectivi. Parerea mea e ca si daca ar iesi Iohannis printr-o minune presedinte, si ar refuza gratierea mafiotilor, ar fi suspendat de parlament, urmand ca presedintele interimar, (Tariceanu) sa faca gratierile respective la momentul oportun.
  Daca ajunge presedinte, Ponta are si avantajul unei imunitati pe 5 ani, protejandu-l de o eventuala respundere penala pentru ilegalitatile comise, in plus scapa de raspundere pentru prapadul bugetar care vine anul viitor. Daca ministrul finantelor(ortodoxa si romanca;) ) se agata de legalizarea prostitutiei pentru a aduce bani la buget, indeamna ca situatia e grava rau.

 6. Nautilus 10/11/2014 at 11:21 #

  Un comentac spunea că votanţii cei mai căpoşi în această campanie ar fi ardelenii şi clerul ortodox. Motiv pentru care şi-a luat numai voturi negative, din partea ardelenilor.

  Asta îmi aduce aminte de un incident:

  La scurtă vreme după Asasinatul de la Praga, Führerul îşi cheamă secretarul şi spune: „Transmite ordinul ăsta: să fie împuşcaţi pe loc toţi popii ortodocşi din Praga, începând cu episcopul. Toţi! Şi un sas ardelean pe deasupra!”

  Secretarul: „Cum aţi spus? Şi un sas ardelean?”

  Hitler: „Da, nu vezi? De popii ortodocşi nu ţi-a păsat deloc!”

 7. ady 10/11/2014 at 11:43 #

  Este valabila si viceversa, voteaza cu ponta ca sa nu iasa iohanis.
  Personal, n-am mai votat un candidat pe care nu dadeam 2 bani ca sa nu iasa celalalt din 2000 turul 2.
  In lipsa de tv si fb eu sunt calma si relaxata. N-am intrebat familia cu cine a votat sau va vota. Nu m-am apucat sa tin lectii bunica-mii. Votul este responsabilitatea fiecaruia. Si nu consider ca cei mai in varsta trebuie sa voteze pt viitorul copiilor lor. Fiecare trebuie sa voteze pt propriul viitor. Dc cei tineri vor sa se voteze pt viitorul lor sa iasa in pana mea din casa si sa mearga la vot.
  In acelasi timp, consider ca actiunile de genul celei prezentate reprezinta instigare la ura de clasa, la violenta si discriminare.

 8. Beatrix 10/11/2014 at 14:16 #

  Draga Dollo,
  Simt nevoia sa imi mentin opinia in privinta unor „ramasite” legislative de trista amintire care inca supravietuiesc, dupa 25 de ani, in cadrul legal actual. (Spune-i deformatie profesionala..)
  Asta nu ma impiedica sa fiu in asentimentul tau pe tema promovarii urii intre categorii diferite de romani, iar miza religioasa este cea mai sensibila. Cu atat mai mult in cazul unui popor intepenit intre civilizatii, ca al nostru.
  Personal, desi in aceeasi masura intrigat si dezamagit de societatea in mijlocul careia respir un aer toxic, inteleg ca nu imi ramane decat sa imi joc rolul corect, in relatia cu ceilalti, si sa imi asigur propriul confort, in relatia cu mine insumi. Excesele, intr-o parte sau alta, sunt daunatoare.

 9. Adrian 10/11/2014 at 15:23 #

  Romanii se urasc unii pe altii oricum, votul asta e doar un alt motiv…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cine sunt trădătorii? - Idaho scris de Corina Georgescu - 10/11/2014

  […] oameni de bine, #oamenifaini. Bonus: 2 articole foarte mișto despre situația noastră. Primul e scris de Dollo, al doilea are un titlu delicios. Foto via […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o