Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

UPDATE 3 noiembrie 2015: La patru luni de la articolul ăsta poliția mă anunță că a luat în seamă sesizarea pe care am trimis-o eu la DNA și că achiziționarea panourilor fotovoltaice face acum obiectul unui dosar penal, în care este cercetată Administrația Lacuri Parcuri București. Morala este că atunci când aveți suspiciuni, așa ca mine, scrieți-le un email celor de la DNA. Sigur îl citește cineva.

raspuns-panouri

 

De unde a pornit totul:

panouri2

Parcul Tineretului este de mulți ani lăsat de izbeliște. Pentru că sectorul în care a nimerit nu a avut parte de un primar priceput precum Liviu Negoiță – care a luat IOR-ul de la Capitală și l-a reabilitat la sector – pentru că Primăria Capitalei în general se comportă cu parcurile de parcă ar fi o povară, nu o avere, și pentru că nici cetățenii nu dau pe afară de interes civic, ca să-i tragă de răspundere pe ăștia puși vremelnic în fruntea primăriilor. Bref, dacă faceți o plimbare prin Tineretului aveți ocazia să vă rupeți gâtul prin crăpăturile/gâlmele din alei, să admirați sălbăticia lacului în care conviețuiesc rațe și gunoaie într-o simbioză bucureșteană și, neapărat, să mâncați niscai floricele, gogoșele sau ale prostioare care se vând și aici, ca în orice parc, cu voie de la primărie.

Grijă mare să nu vă prindă seara, că nu mai găsiți ieșirea, pentru că sistemul de iluminat nu a mai văzut un bec funcțional probabil de pe vremea lui Ceaușescu.

panouri

La ultima mea vizită acolo, prin luna mai, am observat că ceva nou a apărut pe aleile vechi: niște stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice, de care atârnă stingher niște chestii ca niște lanterne așa, care seara se activează și luminează timid un metru în jurul lor, atunci când trece cineva pe sub ele. Stâlpii ăștia sunt puși doar în unele zone ale parcului, nu peste tot, dar acolo unde sunt… apăi sunt. Pădure! Semn că cineva a avut multe de vândut la un moment dat, iar administrația nu s-a zgârcit la bani. În rest, sistemul clasic de iluminat se stinge sub oblăduirea soarelui și a primăriei. Doar ici-colo mai pâlpâie, din greșeală, câte un bec.

Pentru că așa nu mă rabdă pe mine inima să trec pe lângă o afacere a primăriei fără să mă întreb cum a fost făcută, am scris și eu la Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București o cerere de informații, pe Legea 544/2001, și am întrebat așa:

1. Când au fost montate panourile fotovoltaice (cu stâlpii de iluminat aferenți) în Parcul Tineretului?
2. Câte astfel de panouri (și stâlpi) au fost montate în tot parcul, care a fost prețul lor (pe bucată și total) și care a fost firma furnizoare?
3. Cum s-a decis distanța la care sunt montate acele panouri și numărul lor?
4. Care este starea sistemului de iluminat clasic din parc? Pe unele porțiuni nu există nici stâlpii cu panouri fotovoltaice, nici stâlpii vechi nu au becuri. Care ar fi costul reabilitării întregului sistem de iluminat public al parcului, dacă s-ar dori repunerea în funcțiune a sistemului clasic de iluminat?
5. Care sunt economiile făcute cu montarea stâlpilor de iluminat cu panouri fotovoltaice?
După lupte seculare (și intervenții) care au durat aproape o lună am primit acest răspuns:
benezic- alpab

 

Am verificat și eu firma cu pricina, și ofertele altor firme care vând produse similare. Ce să vezi:

– firma utility company pare că a funcționat fix pentru această afacere făcută în 2011, pentru că de atunci figurează cu pierderi și cifră de afaceri zero (sursa grafic)

utility

– prețurile la care alte firme vând astfel de stâlpi, ba chiar mai arătoși decât ăia din Tineretului, dar cu aceleași caracteristici, nu depășesc 2-3000 de lei, în timp ce Primăria Capitalei a dat pe un stâlp din ăsta de la utility peste 8000 de lei, adică aproape 2000 de euro.

Niște oferte aici și aici.

Răspunsurile la restul întrebărilor mele au fost pasate în gaura neagră numită Luxten, firmă privată care de când a pus mâna pe iluminatul Capitalei nu dă socoteală nimănui despre cum își face treaba. O mostră de „relație contractuală” dintre primărie și ei citiți aici. Deci se poate spune că, nereușind să ajungă la inima Luxten (car se presupune că trebuia să reabiliteze rețeaua de iluminat), administrația parcurilor a pus mână de la mână și a cârpit sistemul de iluminat al Parcului Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței.

Evident, asta cu panourile fotovoltaice, oricât de eco friendly ar fi ele, e doar o mică țeapă de juma de milion de euro, dată de oamenii lui Oprescu împreună cu un domn pe nume Petru Grădișteanu, care a preluat firma utility (altfel fără activitate până atunci) fix înainte de perfectarea afacerii cu primăria (așa reiese din datele de la Registrul Comerțului). Nu știu cine e domnul Grădișteanu, și nici ce are de spus în apărarea prețului la care a vândut primăriei lumina soarelui, pentru că la numărul de telefon la care ar trebui să răspundă „administratorul firmei” nu răspunde nimeni. Însă nu e prost cine cere, ci cine dă, deci despre preț ar trebui să dea socoteală primăria, nu firma.

Ceva mă face să cred că e plin de grădișteni din ăștia în toate afacerile făcute de primărie. Mai mici, mai mari, știți cum se zice, pic cu pic se fac ditamai sumele alea descoperite de DNA când îi arestează. Tunurile stau la temelia orașului ăsta, zis și cel mai bogat din țară. Dacă eu, o amărâtă de bloggeriță, am putut să descopăr asta, cu ochiul liber, cu ceva curiozitate și o simplă cerere la primărie (totul în timpul meu liber), mă întreb ce ar putea descoperi organele de anchetă (plătite pentru asta), dacă ar lua la verificat pe bune toate afacerile încheiate de primărie? Hai că e vorba de afaceri făcute la lumina soarelui, după cum se vede, nu trebuie să săpați prea mult. Și dacă le descoperiți din timp poate nu-i mai lăsați să facă conturile alea grase pe care le cheltuiesc în tihnă după ce ispășesc cele câteva luni de pușcărie regulamentară.

 

Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc. 

Etichete: , , , , , , , , , ,

22 comentarii la “Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț” Subscribe

 1. Fluieratorul 29/06/2015 at 20:00 #

  Eah, organele de ancheta nu cauta nimic acolo unde s-ar putea sa gaseasca…

  • Om bun 07/07/2015 at 20:38 #

   Daca se fac reclamatii, organele cauta

 2. upn 29/06/2015 at 21:07 #

  cred ca ne-ar trebui mult mai multe organe sa-i prindem pe toti. si daca am avea cite trebuie am ajunge la o situatie ca pe vremea fostului cind ti-era frica si de vecinul de deasupra si de ala de la parter si de baba de la patru. oricare putea fi informantul la securitate.

  altundeva trebuie umblat sa scapam de plaga asta numita ‘da mie ce-mi pica la afacerea asta’ din administratia publica (ce-ar trebui sa ne serveasca pe noi, nu?)

  • Dollo 30/06/2015 at 10:10 #

   Organele sunt destule, trebuie doar să-și facă treaba

 3. Gamma 30/06/2015 at 06:10 #

  Asta e un caz clasic pt DNA . Pur si simplu un tun tras pe bani publici , pretul triplat pur si simplu nu poate avea NICI o justificare . Uite ce fac astia de la primarie in loc sa -si faca treaba (ma lupt de UN AN cu ei pt niste autorizatii pt o teava pe care tot ei ma obliga sa o fac ) .

  • mihai 30/06/2015 at 17:31 #

   Pretul nu e triplat, e infinit mai mare. Stalpii fotovoltaici nu se justifica in conditiile in care exista deja retea electrica instalata! E o tampenie maxima sa arunci cu banii pe solutii de iluminat independente din cauza unor hartii, ale Luxten sau ale altora.

   Intre 2011 si 2013 se putea judeca ALPAB cu Luxten si ori se repara iluminatul existent, ori se rezilia contractul!

 4. g 30/06/2015 at 09:40 #

  Ce ai comparat? Pret din 2011 cu pret din 2015? Desi… pana la urma nu prea mai conteaza. Ceea ce conteaza este ca viitorul primar (ales democratic de catre „alegatori”) va corecta anomalia inlocuind stalpii cu altii, mai buni, mai frumosi, mai eficienti, cumparati de la aceeasi firma sau poate de la alta. Unii umblatori prin parc vor fi fericiti, altii vor fi indignati, treaba va merge mai departe, economia va dudui in continuare. Iar „organele de ancheta” tot din banii nostri vor fi platite.
  As putea sa mai furnizez niste exemple dar tocmai am auzit aseara la un post de televiziune (profesionist, deh!) ca, in urma evenimentelor din Grecia, in Romania va scadea pretul la uleiul de masline. Sa ne bucuram asadar.

  • Dollo 30/06/2015 at 10:10 #

   Nu cred că în patru ani a fluctuat atâta prețul la stâlpii de iluminat

   • g 30/06/2015 at 11:09 #

    La stalpi nu ma bag. Insa la panouri fotovoltaice scaderea de pret a fost (este) spectaculoasa. Nu o sa ma apuc acum sa caut cifre, se pot gasi relativ usor. Poate nu o fi fost 1/3 dar, dupa cum am scris deja, nu consider ca raportul aritmetic ar fi atat de important.
    Important mi se pare modul in care ne tot invartim in jurul cozii. Si ca starea de ameteala indusa a ajuns chiar sa ne placa. Ma rog… unora. Inca multi.

 5. Dana 30/06/2015 at 10:20 #

  Acelasi gen de panouri au aparut de anul trecut si in parcul Izvor. Nu stiu cum e seara, ca nu ma apuca pe aici. 🙂

 6. Lupu 30/06/2015 at 10:32 #

  sesizare la DNA ai facut pe tema asta? Chir ar fi interesant de vazut cum functioneaza hot-line-ul anticoruptie ca-s reclame la el peste tot

  • Dollo 30/06/2015 at 10:55 #

   Făcui. Dacă mi se răspunde vă zic și vouă 🙂

 7. o femeie 06/07/2015 at 17:34 #

  Eu sunt inginera si dilema mea este diferita: cum functioneaza iluminatul stradal noaptea conditional de panouri fotovoltaice ce functioneaza si produc doar ziua?

  • g 06/07/2015 at 17:43 #

   Acumulatori. Care, dupa un timp mai lung sau mai scurt (factori diversi), ar trebui inlocuiti. Alti bani, acelasi sau alt contract, acelasi sau alt primar, aceiasi „alegatori”.

 8. cristi 22/11/2015 at 14:33 #

  bravo!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț | România curată - 30/06/2015

  […] Citește continuarea pe dollo.ro. […]

 2. Din Bucureşti - 5 iulie 2015 - Idei Urbane - 05/07/2015

  […] lumina soarelui […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point