Am stat la coadă la Farmacia Tei și am trăit să povestesc asta

Dacă n-ați aflat încă, există în București trei farmacii care au prețuri de până la jumătate față de celelalte lanțuri farma. Fără card de fidelitate, fără reclame cu stela&arșinel, dar cu coadă.

Am stat azi la o coadă de o oră și jumătate, pe ceas, ca să cumpăr medicamentele de tensiune ale mamei. Nu m-a obligat nimeni, puteam să le cumpăr fără coadă de la orice altă farmacie din oraș, dar am ales (de fapt ea m-a trimis, na) să le iau la jumătate de preț de la Farmacia Tei. Ca să fie clar de la început e vorba de o rețetă compensată, deci medicamentele ar fi fost și mai scumpe dacă le luam la liber, dar chiar și așa compensate, la celelalte farmacii prețul este pe alocuri chiar dublu.

Farmacia Tei e un soi de legendă urbană în București, se știe de ea de mai bine de un deceniu că are prețuri mici, dar pentru că la început era doar în cartierul Tei mi se părea cam aiurea să bat drumul până acolo doar pentru niște prețuri mai mici. Și apoi cât puteau fi de mici, mă gândeam, că doar nu le fură, tot de la aceiași producători veroși le cumpără și ei, deci pe scurt credeam că e doar marketing la mijloc. De ceva vreme s-a deschis a treia filială, în Dristor, mai aproape de mine, așa că am vizitat-o și eu pentru prima dată acum câteva luni. Am constatat cu plăcere că anumite produse pe care eu le cumpăr de regulă de la Mega sau de la farmaciile care-mi ies în cale, acolo sunt mult mai ieftine (pastă de dinți, apă de gură, periuțe, creme diverse). La sugestia mea, mama s-a dus și ea o dată să-și cumpere medicamentele de tensiune și a devenit fan.

farmacia-tei-dristor

Nu e lucru puțin pentru un pensionar, cu o pensie de 800 de lei lunar, să-și ia medicamentele uzuale cu 75 de lei în loc de 150 de lei. Totuși la coada de care vă spun nu erau numai pensionari, ci și de-alde ca mine. Ar fi câteva observații pe care vreau să le fac în legătură cu afacerea asta, chestii la care m-am gândit în ora asta jumătate de stat în picioare la coadă:

 • modul în care este organizată vânzarea de medicamente arată că pe proprietarii farmaciei chiar îi interesează să-și atragă și păstreze clientela, deși ar fi putut să motiveze că avem prețuri mici, nu ne permitem să angajăm personal mai mult – nu știu cum sunt celelalte două unități, dar la Dristor e așa: farmacia împarte un spațiu aparent nou construit cu un Mega Image, la fel și parcarea din față. Farmacia e organizată pe două arii principale: cea pentru medicamente și cea pentru cosmetice și plafar. Zona plafar e gen autoservire, totuși mișună printre rafturi destul personal care te ajută să găsești ce cauți. Zona de medicamente e deservită de 14 case. 14 case. Când am stat eu la coadă, jumătate dintre ele erau destinate rețetelor compensate, la care era și cea mai mare coadă. În fața mea au fost 50-60 de persoane, așa că de asta a durat atât, totuși farmacia a alocat 7 case pentru treaba asta.
 • românul verde tot nemulțumit e, că vrea ieftin, bine organizat și rapid – Întâmplător, la ora 13.00 au început să se schimbe turele la case. Nu toate în același timp, ci pe măsură ce veneau angajații la lucru, între clienți, se făcea rapid casa, se numărau banii, și se schimba tura. Era o întârziere de câteva minute, timpul alocat unui client, maxim doi. Cu toate astea, s-au găsit câțiva nerăbdători la coadă care să vocifereze că nu sunt în stare de nimic ăștia de la farmacie, nu știu să se organizeze, că nu e posibil așa ceva, cum să schimbi tura în timp ce ai coadă de zeci de persoane în față (!). Vociferatorii păreau pensionari, din categoria îndelung învățați cu cozi, oameni care prin votul lor din ultimii 25 de ani au contribuit și la pensiile de mizerie pe care le au și la halul în care a ajuns sistemul medical.
 • deși e arhicunoscut modelul, nimeni din țară sau dintre autorități nu vrea să-l replice – faptul că o singură farmacie din România își permite să vândă medicamente cu până la jumătate din prețul practicat de celelalte farmacii, și că este deja o legendă în țară, că vin oamenii din tot orașul la ea și stau cu orele la coadă sau că primește comenzi din toată țara pentru asta, mie una îmi demonstrează că nimeni din sistemul medical nu vrea să ieftinească cu adevărat medicamentele, altfel ar lua exemplu de la femeia asta care are Farmacia Tei.
 • nu are nevoie de card de fidelitate, clienții săi sunt fideli din convingere – m-am uitat la ei pe site și nu am văzut să aibă vreun card de fidelitate, de altfel nici nu cred că are nevoie, lumea vine să cumpere pentru că știe că e mai ieftin, nu e atrasă de reduceri iluzorii. Chestia asta cu cardul de fidelitate e numai un mod de a culege date personale pe care apoi comercianții le vând terților. Am făcut prostia să accept să mi se facă un card de fidelitate la Sensiblu, în iarnă, când am cumpărat tot niște medicamente pentru mama, care erau foarte scumpe, și cu cardul insista vânzătoare că îmi făceau o reducere. Îmi amintesc perfect că am debifat opțiunile de primit oferte, noutăți sau alte bulshituri. Și totuși săptămâna trecută m-am trezit că mă sună o voce hotărâtă să-mi vândă nu știu ce creme. Tipa mi-a zis că are numărul dintr-o bază de date furnizată de Sensiblu, cu care au ei nu știu ce biznis. Le-am scris pe site la Sensiblu că-mi exercit dreptul conferit de Legea care ne protejează datele personale și cer să-mi fie șterse datele din baza lor. Evident nu am primit vreun răspuns la asta, nu mă aștept să se execute, dar o să mai insist, numai așa de-a naibi.

Prin urmare, lăsați orice iluzii aveați în legătură cu eventualele ieftiniri de medicamente, promise de unii și alții prin campanii. Nu e vreo conspirație mondială a producătorilor din farma, care vor să ne ia pielea de pe noi, ci de sfânta lăcomie practicată la scară națională și de ani buni de toate marile lanțuri de farmacii. Judecând după numărul incredibil de mare de angajați ai Farmaciei Tei (pe care nu cred că-i sclavagește, după modul în care se comportă cu clienții), nu înțeleg care este raționamentul pentru care celelalte farmacii păstrează prețurile sus, în condițiile în care în general în farmacii nu vezi mai mult de unul-doi casieri și un paznic obosit de viață. Reclamele cu Stela și Arșinel nu pot fi chiar atât de scumpe.

În fine, ăsta nu e un advertorial, nu am primit nimic de la Farmacia Tei ca s-o laud, nici nu cred că are nevoie, ziceam și eu așa, ca opinia publică, poate află mai multă lume și mai scade astfel numărul de clienți care îngroașă profiturile marilor lanțuri farma … 😉

Etichete: , , , , , , , ,

163 comentarii la “Am stat la coadă la Farmacia Tei și am trăit să povestesc asta” Subscribe

 1. Miu 10/06/2018 at 18:01 #

  La Zimnicea orașul sărac nu puteți deschide o farmacie? Că aici chiar cu card de fidelitate preturile sunt exorbitante

 2. Farmacist 11/06/2018 at 21:10 #

  Inainte sa ridicati in slavi farmacia Tei, interesati-va de discount-urile pe care le obtin ei de la producatori si de la furnizorii de medicamente, despre mecanismul de marketing ce nu poate fi practicat de multe alte farmacii si aici nu ma refer la farmaciile de lant, ci la farmaciile individuale. Vorbiti fara sa cunoașteți multe detalii, care de altfel fac diferența doar din dorința de a arăta ce fabuloasă e conducerea famaciei Tei. As vrea sa dati exemple despre alte farmacii din țară care practica preturile lor inainte sa va defaimati alte farmacii si cand aveți căte un exemplu pentru fiecare judet, faceți o listă

  • Adriana 21/06/2018 at 11:13 #

   Se citeste o urma de invidie in comentariul tau! Cumva ai aplicat pentru un job la Farmacia Tei si te-au respins? 😀

  • Vali 23/06/2018 at 09:38 #

   Pai exact asta zice si DOLO, de ce alte lanturi de farmacii tin de preturi. Ele nu au discount-uri de la producatori sau furnizori? Cat despre marketing, lanturile se autopromoveaza cu spoturi publicitare la greu. In schimb, Farmacia Tei nu. Si apropo, jenant este ca farmacia inimii si-a pierdut o actrita tocmai din acest motiv – inima+ACV. Personal am fost de cateva ori pe la ei, in Tei, la raionul de Plafar. Si da, au preturi semnificativ mai mici decat lanturile de farmacii sau cele de cartier.

  • lunetistu 13/07/2018 at 18:42 #

   Concurenta cu inima catranita , nu doar de lacomie , ci mai mult de de invidie . Pe saracul bolnav care sta la coada la TEI , cind restul farmaciilor sint goale , nu-l intereseaza ~despre mecanismul de marketing ce nu poate fi practicat de multe alte farmacii si aici nu ma refer la farmaciile de lant, ci la farmaciile individuale. ~ il intereseaza doar pretul raportat le venitul lui de 800 – 1 000 de lei din pensia aia `speciala` .Nu-l intereseaza daca fura facind evaziune cu shpaga de rigoare ( daca o fi reala ) , o face intr-un scop nobil , Am intinlit in statia de tramvai Sfintul Gheorghe , oameni din provincie care m-au intrebat , unde-i farmacia TEI ( cea mare nu era infintata , era numai dugheana de pe coltul strazii ) si-mi spuneau ca vin din Argesi , Prahova .. pentru medicamente care costau o mie si ceva de lei si de la ei , le luau cu jhumatate de pret .Isi scoteau banii pe transport si ceva cistig , lacomilor care sinteti . Cind vezi la tv. : `Cintarea – Farmacia imini Catena ` , subliminalul te indruma spre Catena , restul este lipsa instinctului de conservare si tot ce deriva din el si dai cu banul pe ei , ca pe lautari la nunta , ca ti-a placut clipul .

   • Dan Stanescu 13/08/2018 at 15:05 #

    Permite-mi, Lunetistule, să subscriu la argumentele tale. Ce-mi pasa de metodele de marketing ale farmaciei, daca aceasta reuseste sa aiba preturi mici in conditii de legalitate (fii sigur ca a avut controale economice) ?
    Bravo, Farmacie din Tei !
    Te rog sa te extinzi si in alte parti – daca ti-or da voie organele de stat necorupte, nemafiote.
    Dan

  • Nicu 16/08/2018 at 06:55 #

   Tu esti cel care trebuie sa convinga,nu farmacia Tei.Implica-te!!

 3. Nicolae 03/07/2018 at 15:13 #

  Am cautat un medicament numit Norvasc. LaFarmacia Tei au medicamente cu substanta generica, sau activa, nu stiu exact cum se cheama, numita amlodipina. Care este si la Norvasc. Mai stiu ca medicamentele care contin aceasta substanta se numesc diferit la fiecare producator. Insa faptul ca au aceeasi substanta nu inseamna ca sint la fel de bune. Conteza puritatea substantei, conteaza excipientii folositi, concentratia si puritatea lor. Si mai stiu eu ce caracterizeaza un medicament. Nu am bani multi la pensie insa prefer un medicament fabricat in Anglia, Germania sau Franta decit unul fabricat aiurea. Asa cum nu toate rosiile au aceeasi savoare nici acelasi medicament nu are aceeasi eficacitate la toti producatorii. Nu stiu daca o chestie ca asta acopera diferenta de pret insa ceva din diferenta acopera.

  • florea 19/07/2018 at 06:26 #

   Clar, dle Nicolae ai „speciala” si nu-ti pasa.
   Ori esti deghizat de la concurenta? MUUULTA SANATATE,
   vorba „cuiva”.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Jadranska magistrala

drum4

Este motivul care ar trebui să vă ducă în Croația, drumul cel mai frumos spre o destinație care nu face decât să confirme preludiul ăsta auto, suspendat între munte și mare.

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!