Dileme morale. Dacă sunt

Dacă ați fi avut ocazia să vă băgați în față la vaccin ați fi refuzat?

 

Citesc de două zile despre scandalul ăsta cu transparentizarea datelor privind vaccinările și despre băgarea în față la vaccin a celor care nu aveau dreptul, dar au avut posibilitatea. Mi se pare că gestul ăsta poartă în el câteva dileme. Nu numai morale. O să le iau pe rând.

 • Să mă vaccinez sau nu? O fi sigur?

Aici ar fi o bilă albă, dacă poate cineva care se bagă în față să primească o bilă albă. Și iată că poate. Pentru curaj și încredere în știință 😉 Oamenii ăștia care, deși nu era dreptul lor să se imunizeze înaintea esențialilor adevărați și a bătrânilor/bolnavilor, și-au riscat bunăstarea fizică făcând un vaccin despre care destul de mulți dintre noi nu au o părere fermă. Eu mărturisesc că m-aș mai fi gândit atunci, la momentul decembrie-ianuarie, când s-au băgat oamenii ăștia în față. Ei nu au așteptat să vadă dacă pățește vreunul ceva de la vaccin, ci s-au imunizat printre primii. Conform Recorder, unii au făcut vaccinul chiar înaintea cadrelor medicale.  Și cu ce? Cu un vaccin făcut printr-o metodă nouă, revoluționară, netestată până atunci. Curaj nebun!

Chiar așa, ați observat că brusc lumea are mai multă încredere acum în vaccinurile noi, făcute prin metoda asta ARN, decât în bătrânescul de la Astra Zeneca ce conține virus mort? Nu se mai îngrijorează nimeni că e cobai, când e să aleagă dacă să facă sau nu niște frisoane după. Că așa umblă vorba în târg, că Astra dă mai multe reacții decât Pfizer și Moderna, pe lângă eficiența mai mică.

 • Să iau locul unuia mai vulnerabil ca mine?

Când panica e mare, probabil nu mai contează cadavrele (ipotetice) pe care te cațeri ca să rămâi în viață. Apoi, cred că instinctul de conservare la unii e mai pronunțat, deși e posibil să fie doar oportunitatea. Câți dintre noi am fi refuzat vaccinul peste rând dacă ne-ar fi fost oferit? Cinstit. Nu trebuie să răspundeți public la asta, doar în gând și eventual în sondajul anonim de la final 😉 Cred că lucrurile astea se întâmplă în orice țară din lume unde există portițe, unde procedurile nu sunt transparente, iar perspectiva controlului e ca și inexistentă. Iar România este una din țările alea.

Apoi oamenii pe care îi fentezi nu au chip, nu au povești, nu-i cunoști, nu-i vezi întinși pe masa de la morgă. Sunt doar niște cifre anunțate zilnic după prânz, fără legătură cu tine și familia ta. Poate chiar gândești că și altul în locul tău ar face la fel, dacă ar avea ocazia. Doar știm că în România trebuie să te descurci, să dai din coate, să-i dovedești pe alții, pentru că nu e loc pentru toată lumea nicăieri.

 •  Să o faci și să ți se știe și identitatea?

Și dacă nu erau de ajuns primele două mai e și a treia. Să faci ceva imoral (că ilegal nu știu dacă e neapărat) cu datele de identificare la vedere, ceea ce te poate expune la un moment dat oprobriului public? Frumusețea acestei manevre este că nu poți să te strecori peste rând la vaccin, să te sui deci pe cadavre, fără să fii înregistrat în sistem cu nume și CNP. Altfel l-ai făcut degeaba. Nu ai dovada vaccinului, nu ai libertate de circulație, nu? Presupunând că ar risca cineva din sistemul medical să te vaccineze „la negru” fără să-ți treacă buletinul prin tableta aia ca la vot. Nu cred că se poate asta și cred că nu ar avea nici rost.

Apoi în final ei de fapt nu riscă nimic, ci cel mult vor fi sancționați managerii centrelor respective, care i-au băgat în față. Grație legii care protejează datele personale, nu vor fi niciodată expuși public și bătuți cu roșii pe Facebook.  Suntem o țară civilizată, avem legi, proceduri :D, nu facem d-astea, cum ar fi scurgeri pe surse de liste cu nume și CNP-uri de vaccinați peste rând, căutați de reporteri la ușă și hărțuiți cu întrebări incomode: e adevărat că v-ați vaccinat peste rând? v-a plăcut? de ce ați făcut asta? nu v-a fost rușine? ce le transmiteți bătrânilor care își așteaptă rândul la înțepătură?

Dar, până la urmă vaccinurile oricum trebuie făcute, e mai bine să fie făcute decât aruncate. Dacă organizarea noastră ar fi fost mai bună, acele doze rămase la finalul zilei, atât de invocate acum de toți coordonatorii centrelor prinși cu vaccinații peste rând, acele doze deci ar fi ajuns în mușchii slabi ai unor bătrâni sau bolnavi, nu în bicepșii unor piloși. Dar așa e de când lumea și selecția naturală – cei tari supraviețuiesc celor slabi.

Acuma, mă întreb câți dintre cei șapte mii de oameni din țara asta, despre care Recorder zice că s-au vaccinat peste rând, au avut vreuna din dilemele de mai sus și dacă da, ce o fi prevalat în final, de au ales să se vaccineze? Am avut la ultimul club de carte discuția asta despre dilemele morale și alegerea de a face totuși un lucru ilegal sau imoral deși îți propui în general să fii un om integru. De la a da șpagă, a trece pe roșu, a plăti pe cineva la negru, a conduce cu o bere la bord sau alte lucruri pe care ne place să le reproșăm altora, fără să încercăm să ne punem și în papucii celor acuzați. O singură persoană dintre noi, cei de la clubul de luna trecută, a afirmat răspicat că nu, nu face niciodată ceva imoral, ilegal (poate doar care îngrașă, deși nu e în pericol 😉 ) În rest noi ceilalți, mai slabi, am admis că uneori lucrurile nu sunt ce pare a fi din afară și că, om ești, deci supus greșelii.

Nu vreau să scuz prin asta băgatul în față, la vaccin, la semafor sau la coadă la carnea din comunism, chiar dacă aș putea spune că nici nu m-au mirat informațiile astea. Face parte din banalitatea răului. La un moment dat m-am gândit și eu să mă agit un pic mai mult ca să reușesc s-o programez pe mama la vaccin, iar ce m-a reținut a fost gândul – complet absurd, știu – că există oameni în lumea asta care nici măcar nu au speranța că vaccinul va veni în câteva luni, ca noi. Pentru că nu trăiesc în vreuna din marile puteri ale lumii care să arunce cu miliardele în producătorii de vaccinuri. Așa că m-am rușinat și am așteptat să se bage vaccinuri pe platformă. Însă citind știrile astea azi m-am gândit inevitabil și la ce o fi fost în sufletul oamenilor ălora, săracii, când s-au băgat ei în față 😉 Și m-am gândit să vă întreb și pe voi: aveți vreuna dintre dilemele astea? Cum credeți că ați reacționa dacă vi s-ar oferi șansa la vaccin peste rând?

Dacă ați fi avut ocazia să vă băgați în față la vaccin ați fi refuzat?

Vezi Rezultatele

Etichete: , , , , ,

32 comentarii la “Dileme morale. Dacă sunt” Subscribe

 1. florin 12/03/2021 at 12:38 #

  La mine, dilema a fost … si nu prea. Sa explic
  Prin diversele adaugiri facute de Guvern la lista cu cei din cat II, am ajuns sa ma incadrez si eu. Cumva pe nedrept as zice, ca sunt tanar si sanatos, dar ma rog.
  Cum insa vaccinul era de la Astra, stiam ca nu iau locul unui batran, ca atunci batranii nu primeau Astra. Deci stiam din start ca daca iau locul cuiva, il iau al unui alt „esential” dintr-o institutie vrednic plimbatoare de hartii (caci la centrele de vaccinare pentru MAI si MApN nu aveam acces).
  Long story short: m-am vaccinat fara niciun regret, fara nicio dilema si fara sa imi pese de diversii asa-zisi esentiali de la curtea de conturi, administratia de meteorologie, agentia de plati sau administratia publica.
  Ajuns la centrul de vaccinare am constatat ca unii renuntasera la vaccin fara macar sa anunte si cei de acolo se dadeau peste cap cum sa faca sa arunce cat mai putin doze.

  • Dollo 12/03/2021 at 14:14 #

   și acum ai verificat lotul vaccinului? 🙂

   • florin 12/03/2021 at 14:17 #

    Da, e din lotul cu cantec.
    Insa totul pare ok, deci banuiesc ca nu sunt eu ghinionistul cu reactii urate.

 2. ghita mircea 12/03/2021 at 14:23 #

  Nu as avea o „dilema morala” daca sa stau la coada sa-mi astept randul.
  Nici pe vremea lui Ceausescu nu saream randul la cozile la alimente pe cartela din luna repectiva, chiar daca riscam sa se termine inaintea mea – si atunci aveam copii in crestere.
  Sunt lucruri pe care le inveti cand esti mic si-ti raman inscrise in comportament: sa nu iei lucrurile care nu-ti apartin, sa nu te bagi in fata la cozi, sa nu iti deranjezi vecinii, sa fii respectuos cu batranii si cu femeile si altele la fel de marunte…
  PS. Doctorita de familie m-a programat si m-am vaccinat conform programarii. Pana mi-a venit randul m-am pazit cat am putut cu mijloacele „fizico-chimice”…

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.