Cum își mai bate joc guvernul de pensionarii nespeciali

Guvernul Ciolacu le dă pensionarilor cu pensii mici ajutoare de 400 de lei ca să le taie cardurile de energie de 700 de lei. Economii pe seama bătrânilor cu pensii de până în 2000 de lei.

Mama are pensia de 1.931 de lei fix. În primăvară a primit celebrul card de energie, în valoare de 700 de lei, cu care să-și plătească facturile la energie (curent sau termoficare). Trec peste procedura birocratică alambicată, căci i-am făcut-o eu online și a mers relativ OK, nu a trebuit să se ducă ea la poștă. Mai multă bătaie de cap a avut cu administratoarea blocului care a reacționat în fiecare lună de parcă îi dădea ceva de la ea, doar pentru că a trebuit să facă niște hârtii în plus pentru asta. În primăvară i-am plătit doar căldura, din banii ăia, căci în continuare nu a primit nicio factură de la Hidroelectrica, de un an și trei luni.

Următoarea tranșă de 700 de lei pe cardul ăsta de energie urma să fie încărcată acum, în octombrie, și trebuia cheltuită până în decembrie. Când a primit plicul de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (banii vin din Fondul Social European) mama nici nu l-a desfăcut, crezând că e cardul nr.2 și că îl voi lua tot eu ca să mă ocup de facturi. Când l-am deschis, stupoare, MIPE o anunța ritos că nu se mai încadrează în plafonul de 2.000 de lei, deci nu mai primește card de energie.

– Cum să nu mă încadrez, că am tot 1.931 de lei?! zice mama. Ce scârbe, adică mi-au dat 400 de lei ca să-mi ia 700!

Mă uit pe talonul de pensie din octombrie și într-adevăr, pensia era aceeași, doar că primise și un alt ajutor, de 400 de lei, pe care guvernul îl dă tuturor pensionarilor cu venituri de până în 3.000 de lei. Ajutorul ăsta nu are legătură cu energia, pot să-și ia de banii ăștia orice vor ei, murături, alcool sau droguri, că de salam, pateu și bere le ajunge oricum pensia. E de fapt a doua tranșă dintr-un ajutor de 800 de lei în cazul mamei, dar care merge până la 1.000 de lei în cazul celor cu pensii mai mici de 1.000 (OUG 168/2022,).

Zic, s-o fi făcut vreo încurcătură, s-au luat veniturile pe octombrie și nu s-au uitat că în luna asta s-au dat și ajutoarele astelalte și iaca beleaua.

Mă apuc să mă documentez, să văd ce e cu ajutoarele astea generoase de la guvern și cum se poate semnala greșeala la MIPE, ca să primească cardul înapoi. Citesc OUG 168/2022, care reglementează ajutoarele astea de 400 de RON. Citesc și OUG 166/2022, care e despre cardul de energie. Deși sunt ordonanțe date în aceeași zi, pare că nu s-a gândit nimeni din aparatul administrativ că se vor încăleca și vor produce încurcături ca asta a mamei. În OUG 168 sunt enumerate, de altfel, alte categorii de ajutoare care nu vor fi influențate de faptul că pensionarii au primit acest ajutor unic, însă printre ele nu figurează și cardul de energie.

Pe site-ul MIPE găsesc și un Ghid de spețe și situații utile, care ar putea apărea în cazul cardului de energie. Citesc și documentul ăsta și nu găsesc nicăieri situația specifică a depășirii plafonului de venit. Dar găsesc numărul scurt de telefon – 0319966 – la care pot fi semnalate toate problemele, număr gestionat de Poșta Română.

Sun la numărul scurt, zice că nu poate fi apelat. Insist de câteva ori, pe durata unei ore, până la urmă sună și mă pune în așteptare. După vreo 20 de minute mă preia o doamnă cu accent moldovenesc, binevoitoare, care îmi cere CNP-ul mamei, verifică situația și zice că da, e posibil să se fi făcut o greșeală, că ea „nu crede” că s-a luat în calcul și ajutorul de 400 de lei la venit, că „nu ar fi normal să fie așa” și mă sfătuiește să fac din nou toată procedura de dovedire a venitului, la adresa de email cardenergie@posta-romana.ro.

Doamna mă consolează că nu suntem singurii, că întreaga acțiune cu cardul de energie este o bulibășeală fantastică, că unii au primit și trei carduri, alții deloc, unii au primit prima dată și nu au mai primit a doua oară, și că nu înțelege nici ea de ce nu a dat Guvernul banii ăștia direct la pensie, fără să-i mai treacă prin atâtea furci caudine și poștale pe bieții pensionari.

Într-adevăr, pare încă una din situațiile alea în care Guvernul îi pune pe oameni pe drumuri și le dă de lucru inutil poștașilor, când s-ar fi putut găsi soluții mai eficiente de ajutor pentru pensionari. Probabil când o ajunge ministră vreo poștăriță din asta inimoasă o să se facă și treaba asta, până atunci m-am apucat să-i fac declarație pe proprie răspundere mamei și să trimit documentele doveditoare la adresa aia la care probabil se va așeza la rând după alte mii de reclamații, căci doar avem aproape două milioane de pensionari cu pensie între 1.000 și 2.000 de lei, ca mama. Dacă or fi primit toți ajutorul de 400 de lei în octombrie, toți cei care aveau pensie peste 1.600 de lei au fost anunțați că nu mai au dreptul și la cardul de energie, deși nu ar fi așa.

Am pierdut azi câteva ore pentru treaba asta, timp în care ar fi trebuit să muncesc, să fac ceva util societății, să câștig și eu bani din care să se poată plăti pensiile astea și alea speciale. Aștept cu interes răspunsul la reclamația asta, dar e foarte probabil să nu vină în timp util pentru a mai putea cheltui cei 700 de lei până la Crăciun, când expiră cardul. Și uite așa mai face guvernul Ciolacu niște economie la ajutoare, ca să-i ajungă premierului să-și cumpere salam și bere, și altor pensionari speciali să-și mărească veniturile.

Etichete: , , , , ,

2 comentarii la “Cum își mai bate joc guvernul de pensionarii nespeciali” Subscribe

  1. Dan Dragut 16/10/2023 at 17:11 #

    @Dolo Despre Hidroelectrica, vezi tu daca ultimele facturi nu a fost publicate pe noul site https://ihidro.ro/ (cind o inregistrezi pe mama ta copiaza PODul din factura pagina 2 ca sa nu il gresesti pentru ca te lasa sa bagi orice POD chiar si al altora).

    • Dollo 17/10/2023 at 08:38 #

      Da, nu are facturi nici acolo. Ultima e din iulie 2022. Este pur și simplu imposibil să aflu ce se întâmplă cu facturile ei.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma