Acuzații de bypass la adresa burghejilor cu boiler de la bloc

Cum era o americancă să pună bazele unei noi religii într-un bloc din Vitan, din cauza unor coincidențe care au creat impresia că a lăsat câteva apartamente fără apă caldă. Și cum s-a făcut până la urmă de am rămas atei

Hulitul nostru boilerDecizia de a închiria garsoniera a venit la pachet cu găsirea unei soluții alternative pentru apa caldă, care are prostul obicei să fie rece de prea multe ori în București. Așa am decis să instalăm un mic boiler în baie, pentru „urgențe”. Asta era acum un an. În timpul instalării, administratorul blocului m-a avertizat că trebuie pusă o piesă suplimentară pe țeava de apă caldă, o valvă, ca nu cumva atunci când nu folosim boilerul apa rece să treacă prin el în țeava de apă caldă și astfel să le răcim apa vecinilor. Căci se pățise deja „baipasu” ăsta în bloc. În plus, administratorul credea că „Nicușor o să-și revină” și că n-ar fi cazul să ne pripim cu boilerul.

Am pus și boilerul (nu că n-aveam încredere în Nicușor…) și valva, deși instalatorul care a făcut lucrarea a zis că n-ar fi nevoie de ea, pentru că boilerul vine deja cu valva lui, dar ca să fim siguri că nu se va întâmpla, am mai pus una și pe țeava de apă caldă, lângă apometru.

Lunile au trecut, apa de la rețea a fost când caldă, când rece, ca viața, boilerul și-a făcut treaba de câteva ori în anul ăsta, iar chiriașii au fost instruiți atât în scris, cât și verbal, cum să-l folosească. Legenda pe care le-o spun tuturor atunci când le prezint casa este că la noi apa se încălzește mai greu, trebuie s-o lași să curgă 10-15 minute (timp în care evident că o plătești la preț de apă caldă) până vezi că dă semne că s-ar încălzi. Dacă nu dă semne deloc atunci închizi țeava de apă caldă, dai drumul la boiler și aștepți alte 15-20 de minute ca să încălzească el apa. De data asta apa se va încălzi sigur. Când vine din nou apa caldă de la rețeaua orașului atunci faci toate operațiunile în sens invers, și oprești boilerul.

Salamul cu soia al termoficării centralizate

Până săptămâna trecută nu am avut nicio plângere, deși au fost niște marocani în vară care pur și simplu n-au conceput viața cu boiler, așa că au decis să plece mai devreme decât trebuia. Dar nu s-a plâns niciun vecin că din cauza boilerului meu nu are el apă caldă, cum s-a întâmplat joi pe la prânz, când m-a sunat administratorul că e jale cu vecina de la 3 care e supărată că tot blocul are apă caldă numai ea nu. Iar el s-a gândit că ar fi de la boilerul meu.

Prima mea reacție a fost de negare, ca tot românul. Apoi am întrebat-o pe actuala chiriașă, o americancă, și așa am aflat că fata îl folosise într-adevăr și uitase să închidă și robineții de la boiler, după ce terminase. Totuși, chiar și așa, acea valvă montată în plus pe țeava de apă caldă ar fi trebuit să prevină bypass-ul între țevile de apă caldă și rece. Administratorul m-a anunțat apoi triumfător că gata, i-a venit apa caldă vecinei de la 3, deci altă dată să îmi instruiesc mai bine chiriașii să folosească boilerul.

Deși avem cele două valve, ca protecție anti-prost, după cum zice domnul inginer, noi le tot spunem chiriașilor să închidă toți robineții atunci când nu mai folosesc boilerul. Evident, nu putem controla că asta chiar se întâmplă.

Vineri povestea s-a repetat, vecina de la 3 a strigat la administrator, iar el la mine, că iar a lăsat americanca boilerul deschis și nu poate lumea să se spele pe coloană din cauza noastră. Americanca, săraca, nici nu mai folosise boilerul, de frică, pentru că-i explicasem cu o zi înainte ce tărăboi strânise pe coloană. Eu am crezut-o, căci ce rost avea să mă mintă?! Dar nici administratorul și mai ales vecina de la 3 nu erau la fel de creduli ca mine. Cineva sigur minte, mi-a zis el, iar din tonul lui era clar că eu sunt aia.

Ne-am gândit că s-o fi stricat valva aia minune, așa că am făcut un video-call cu americanca, am pus-o să închidă și să deschidă robineții ăia de câteva ori, ca să vedem dacă e vreun semn că s-ar scurge apa înapoi din boiler. Dacă ar fi fost așa ar fi trebuit ca apometrul de apă rece să înregistreze apa care intra în boiler, iar ăla de apă caldă să meargă înapoi, semn că prin el trecea invers apa rece și intra în țeava de apă caldă. Ne-am fi îmbogățit, după cum a zis domnul inginer, căci asta însemna nu numai că ne dădea înapoi consumul de apă caldă – la câți se spălau sub noi – dar poate chiar ajungeam să cumpărăm astfel Termoenergetica 🙂

Cum se formează convingerile ferme (în termie)

Revenind la necazul nostru, în urma experimentului derulat la distanță nu s-a mișcat niciunul din apometre, deci nu trecea niciun strop de la noi din boiler înapoi în rețea. Noi eram convinși că NU suntem vinovați, dar situația era ciudată și mai ales tensionată, căci și ceilalți erau convinși că noi suntem de vină.

Apa tot nu se încălzea. La cererea administratorului, care era sătul să medieze conflictul dintre clasa oprimată nespălată și aia înstărită, cu boiler, a trebuit s-o sun pe vecina de la 3 și să-i promit că vin personal sâmbătă la București ca să-i suflu în țevi. Era un pachet de nervi și sigură-sigură că americanca mă minte. Orice încercam să-i explic era primit cu neîncredere. Femeia văzuse că cu o zi înainte i-a venit apa caldă după ce americanca mea a închis robineții de la boiler, deci relația de cauzalitate era clară și de nezdruncinat. Americanca era de vină.

Sâmbătă ne-am dus la garsonieră și am făcut experimentul din nou, live și cu același rezultat. Din boilerul nostru nu se scurgea nimic, valva aia își făcea treaba. Biata americancă ne-a zis că a și visat noaptea că tot închide robineții ăia și m-am simțit încă o dată prost. Vine fata prima dată în România, unul cu Bolt o țepuiește la aeroport, apoi stă într-un bloc în care apa caldă e mai mult rece, iar vecinii își scot ochii din cauza unui boiler.

Am chemat-o și pe vecina de la 3 ca să vadă monstrul din baie, după ce o rugasem înainte să dea drumul la apă și să vedem dacă se încălzește sau se răcește, în funcție de cum închidem sau deschidem noi boilerul. Rezultatul a fost același, în sensul că indiferent ce am făcut apa caldă tot rece era. Domnul inginer i-a explicat și desenat pe hârtie, cu o schemă cu roșu și albastru, pe unde vine apa în boiler, pe unde iese, i-a arătat valva și vorbit despre rolul ei, și despre cum n-ar avea cum să influențeze boilerul nostru sistemul hidrografic al coloanei blocului. Trebuie că alta e cauza.

Femeia s-a uitat la țevi, ne-a ascultat, a zis că ea nu se pricepe oricum, că vrea doar să aibă apă caldă, ceea ce era de înțeles, și că totuși crede că de vină e americanca, care ne minte. Că ea a văzut că și joi și vineri apa s-a încălzit după ce ea l-a sunat pe administrator, el pe mine iar eu pe americancă. Nu era chip s-o scot din această teorie și asta e chestia care mă urmărește din toată tărășenia. Cât de atașați rămân oamenii de niște impresii false. Americanca noastră mai avea un pic și punea bazele unei religii în blocul din Vitan în care a avut ghinionul să se cazeze.

În timp ce ne-am tot frecat noi pe acolo cu închide/deschide robinetul, în sfârșit, după vreo 15 minute miraculos apa s-a încălzit, fără să putem pune acest fapt pe seama vreunei acțiuni logice. L-am sunat pe administrator care în continuare o ținea pe aia cu „cineva minte”, așa că am căzut de acord să cheme un instalator independent care să vină să vadă instalația și să zică el dacă e de la noi sau nu. Așa s-a convenit că vine un instalator în inspecție a doua zi, duminică la prima oră.

Sâmbătă seară mi-a dat mesaj americanca, că iar nu e apă caldă – deci se răcise din nou după ce am plecat noi. I-am zis să bage boilerul în priză și să facă baie, mai ales că a doua zi urma să plece într-o excursie. A zis că preferă să se spele cu apă rece, ca nu cumva să pericliteze „operațiunea de dovedire a nevinovăției” de a doua zi. Iar m-am simțit prost.

Cine v-a lucrat aicea?!

Nu vă mai zic că de joi până duminică am dormit cam pe sponci și am făcut tot felul de scenarii în cap, că ce naiba se întâmplă și cum rezolvăm situația. Acum eram emoționați și la ideea că prima constatare a instalatorului independent va fi, cum altfel: aoleu, dar cine v-a lucrat aicea?! Duminică dimineață, în sfârșit instalatorul ne-a călcat pragul. Americanca plecase într-o excursie la Bran și Peleș și ne-a permis să intrăm în casă în lipsa ei. Omul s-a uitat la țevi, a văzut că avem valvă, i-am făcut și lui testul cu toate alea deschise/închise, am rugat-o pe vecina de la 3 să dea drumul la apă și a decis destul de repede că NU suntem noi de vină.

Dar asta nu rezolva nimic, căci nu eram noi, dar cine? Instalatorul a spus că poate fi orice, nu neapărat un boiler, poate fi defectă o baterie monobloc care nu se închide bine și atunci iaca bypass-ul. Instalatorul era destupat la minte, dar mai ales pățit, deci sensibil la problema noastră mic burgheză. Și el își instalase centrală în apartament și o vreme toți vecinii din bloc l-au acuzat că din cauza lui nu au ei apă caldă.

Țevile de apă și alea de termoficare de pe coloana noastră

Țevile de apă și alea de termoficare de pe coloana noastră

Se făcuse aproape 10 dimineața când împreună cu instalatorul, soția administratorului și omul de serviciu al blocului am coborât în subsol ca să înțelegem problema de la rădăcină. S-au luat la pipăit țevile și s-a constatat că într-adevăr, aia de apă caldă se răcește exact în dreptul ultimelor două coloane de garsoniere. A noastră era penultima. Instalatorul a scos apa rece din coloana aia și așa a venit caldă, dar la scurt timp s-a răcit din nou. Era mai mult decât evident că nu mai eram noi de vină. Și nici americanca 🙂

Instalatorul a rămas cu administratorul în subsol, iar noi am pornit împreună cu soția administratorului și omul de serviciu să batem din ușă în ușă – opt etaje, două coloane – ca să întrebăm oamenii dacă au apă caldă. Un soi de colindă cu bypass-ul. A fost o experiență de râsu-plânsu. Omul de serviciu, nea Vancea, e un soi de evidența populației ambulantă, știe exact câte persoane sunt înregistrate la fiecare apartament și dacă stă sau nu cineva acolo, ba chiar și dacă unul e plecat din localitate și până când. Așa că a mers relativ repede, căci majoritatea nu erau acasă sau nu voiau să răspundă la ora aia matinală duminica.

Firește, rezultatul a fost cel așteptat, acolo unde se deschidea ușa replica era aceeași: nu avem apă caldă, ne-ar plăcea să avem. Ba, pe la etajul 7 a ieșit o duduie care a zis că ea și-a făcut abonament la sală ca să aibă unde să facă duș, căci acasă nu are niciodată apă caldă. Și totuși numai vecina de la 3 fusese atât de insistentă încât să reclame mai întâi la Termoenergetica, apoi la administrator până când în sfârșit s-a ajuns la ancheta asta. Domnul inginer se întreba dacă nu cumva situația asta era și atunci când stăteam noi acolo și noi credeam că nu avem apă caldă din cauza lui Oprescu, a Firei, a lui Nicușor… Neah…

Am ajuns la ultimul etaj la fel cum am pornit, nu era apă caldă, dar nici nu știam de ce doar astea două coloane din tot blocul nu aveau. Când am ajuns la parter, administratorul și instalatorul ieșeau din subsol convinși, de data, asta, că buba e de pe ultima coloană, deci nu de pe a noastră, și că ar fi de la țeava de la bucătărie, căci de acolo începea să se răcească coloana de apă caldă. Cum au ajuns la concluzia asta habar nu am, probabil doar prin pipăirea țevii, dar păreau foarte convinși că așa este.

O valvă de sens de 13 lei ne-a scos pe noi din tabăra vinovaților. E drept, după lupte aprige cu suspiciunile românești, dar valva în sine și-a făcut treaba. Câte o valvă din asta pusă la fiecare apartament, pe țevile de apă caldă (dacă e adevărat ce zice instalatorul că pot fi de vină și bateriile), ba poate câte una pusă chiar și pe coloană ar scuti nervii și timpul multora. Dar asta ne-ar lua din satisfacția de a avea suspiciuni și prejudecăți despre ceilalți, diferiții, ceea ce pare a fi neprețuit.

În final, vecina de la etajul 3 și-a cerut scuze că mi-a bănuit americanca, dar administratorul a refuzat s-o facă, deși așa în glumă i-am zis să-mi dea o hârtie cu scuzele asociației, ca s-o folosesc și data viitoare când o mai fi cazul 🙂 Precum părinții ăia care nu-și pupă copiii decât în somn, a preferat să-mi reproșeze că de ce mi-am pus boiler fără să-l anunț. Uitase că tocmai el îmi spusese să pun valvă de sens ca să nu se ducă apa înapoi. Dar, mă rog, și administrarea asta a clădirilor nu e floare la ureche, mai ales în condițiile date. Iar el administrează mai multe blocuri. Am plecat de acolo chiauni de cap, dar relativ ușurați. Până data viitoare când nu va fi apă caldă și vor fi iar burghejii cu boiler suspecții de serviciu.

I-am scris americancei că ne-am demonstrat nevinovăția și că poate să folosească liniștită boilerul când ajunge acasă. Seara când a ajuns mi-a scris că curge apa caldă de la rețea, dar că e fericită că suntem nevinovați, iar în acest „suntem” se includea și pe ea. Când se va întoarce în America și o vor întreba, peste ani, nepoții: cum era, mamaie, în România în vremea matale?, ea nu le va povesti de Dracula, ci de cât de complexă era viața la bloc în București. Erau niște oameni aprigi, țineau neapărat să aibă dreptate și apă caldă.

Etichete: , , , ,

13 comentarii la “Acuzații de bypass la adresa burghejilor cu boiler de la bloc” Subscribe

 1. aloopeegoos 13/02/2024 at 09:27 #

  Realitatea trista e ca daca locuiesti la bloc niciodata nu te plictisesti. Nu stiu cum e in alte orase, dar in Bucuresti nesimtirea vecinilor n-o intrece nimeni. Cel mai probabil vecinii pe care-i aveti nu se spala si de aia nu au apa calda. Daca n-o foloseste nimeni si toata lumea asteapta alt fraier care sa goleasca coloana pana la punctul termic pe consumul si pe apometrul lui – asta e rezultatul. Cand locuiam la bloc era nevoie sa curga apa 40 de minute pana se incalzea. Cel mai probabil nu doar vecinii mei erau nespalati, ci majoritatea celor din blocurile care erau pe traseu pana la punctul termic. Am scapat de mitocania asta si nu m-as mai muta la bloc vreodata.

  • Dollo 13/02/2024 at 12:02 #

   E și asta o cauză, că nu se folosește apa în aval și trebuie ăia din amonte să consume multă până se încălzește. Dar nu ține neapărat de nespălarea oamenilor. Multe apartamente nu sunt locuite, în altele oamenii vin târziu de la serviciu, deci cei mai afectați rămân cei care lucrează de acasă sau stau acasă mai mult.

 2. Aurelia 13/02/2024 at 10:12 #

  Buna dimineata! Ai reusit sa ma binedispui! foarte frumos scris, si daca nu ar fi de plans(toata aceasta situatie cu vecini de cele mai multe ori rauvoitori sau doar plictisiti, extrem de curiosi si mai mult interesati de paiul din ochiul altuia decat de barna din al lor) este clar de ras.

  • Dollo 13/02/2024 at 11:56 #

   Ce-i drept ne-am distrat și noi la urmă, comentând retrospectiv ce ni s-a întâmplat 🙂

 3. Mmmaria 13/02/2024 at 10:48 #

  Dar stiu ca nu va plictisiti!
  In alta ordine de idei, sunt un cititor disciplinat, dar parca nu am vazut sfarsitul povestii cu fosa septica de la mosie ?

  • Dollo 13/02/2024 at 11:55 #

   Încă nu există un sfârșit, a fost desfundată țeava și golită fosa, am achiziționat un furtun din China care o să ne ajute să desfundăm periodic țeava care duce la fosă, dacă se va mai înfunda, așa că așteptăm să se mai întâmple. Deocamdată funcționează în parametri.

 4. Micutu 13/02/2024 at 15:12 #

  haaa. din cauza unei valve noi am avut experienta inversa. atunci cand nu era apa calda, venea apa fierbinte pe teava de apa rece. din cauza cuiva care pusese boiler. initial m-am fript, dar in timp, am invatat sa incropesc apa calda de pe teava de apa rece, cu apa rece de pe teava de apa calda, si uite asa se face baie buna pe curentul vecinului. 🙂

  • Dollo 13/02/2024 at 16:21 #

   Da, se poate întâmpla și asta, dar în cazul ăsta n-ar reclama nimeni, nu? 🙂

 5. Ady 13/02/2024 at 21:12 #

  cândva am avut problema inversă. prin anii ’90 tata a pus boiler în baia noastră de la bloc. la ceva vreme după vecinii de jos ne-au zis că uneori mai prind și ei un pic de apă caldă de la boilerul nostru din cauza unor probleme cu valvele probabil.

  apa caldă de la rețea pe vremea aia la noi în oraș era 100% imposibilă. doar boilerul nostru era ”de vină” că mai aveau și ei un pic de apă caldă uneori.

 6. ivanG 14/02/2024 at 05:09 #

  Mai sunt multe alte chestii care pot face bypass dacă nu e montată valvă de sens pe apa caldă: baterii termostatate, dușuri de bideu, alimentări combinate ac+ar pt masina de spălat etc.

  • Dollo 15/02/2024 at 22:24 #

   Așa a zis și mecanicul ăl deștept 🙂

 7. Athyna 14/02/2024 at 16:50 #

  Da, pentru ca si in blocuri dar si spre Punctul Termic s-a renuntat la teava mica de recirculare! Si de aceea astepti o groaza ca sa se incalzeasca apa mai ales daca stai la etajele superioare.

  Faptul ca am devenit proprietari pe un apartament nu inseamna ca esti proprietar si pe partile comune! Asta NU se intelege de fapt. Pentru ca cei de la etajele superioare, au inceput sa-si desfiinteze diverse tevi de prin casa, baie sau camari.

  La mine aceasta teava de recirculare era la uscatorii care se afla deasupra apartamentelor. Iar cei de la ultimul etaj au taiat toate tevile care urcau in usccatorie si le-au lasat la nivelul chiuvetei lor pentru ca asa „este mai frumos”.

  • Dollo 15/02/2024 at 22:23 #

   Da, țeava mică de recirculare e o soluție și mai bună, într-adevăr.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii