O sambata traditionala…

... cu must, pastrama, carnati, slana, branza, braga si porumb copt. Daca va lasa gura apa mergeti in fieful lui Piedone

… e acea zi in care soarele iti bate in geam si mama in receptor. Sa te scoli sa mergi la piata. Si sa n-ajungi la piata, ci la „Targul traditional de Sfantul Dumitru” – 22-26 octombrie. Unde se bea must, se mananca pastrama, se canta muzica populara, si daca va da mana se cumpara diverse chestii „hand made” si vandute sub sloganul „produse romanesti, traditie si calitate!”.

In spatele Palatului copiilor din Parcul Tineretului era pana nu demult o ditamai platforma betonata pe care se faceau intreceri de carting. Era pista copiilor care invatau ce anume face „vrum-vrum” in motoare, la Palatul copiilor. Azi am constatat ca intreprinzatorul primar Piedone a rechizitionat platforma si a impodobit-o cu bancute, statuete, ghivece cu flori, stiti, tot tacamul de primar gospodar. Nu e chiar kitchos 😉

E, in platforma asta circulara s-au intins tarabele „producatorilor” romani. Daca va pasioneaza domeniul, targul e deschis pana pe 26 octombrie. E o problema cu parcarea in zona, dar daca insistati gasiti un locsor. Si preturile sunt cam piperate. Muult mai scumpe ca la hypermarket, asta apropos de faptul ca produsele romanesti nu au loc in rafturile magazinelor din oras. Poate ca intr-adevar or fi chestii gustoase, sanatoase, fara aditivi (desi nu putem fi chiar siguri), dar seria mica nu-i indreptateste totusi pe producatori sa vanda niste branza de capra cu 20 de lei kilu, de exemplu, cand in Piata la Obor e maximum 14 lei aia romaneasca, si 11 lei aia bulgareasca. A, si la fel ca in orice piata, nici astia nu dau bon, tot in buna traditie romaneasca, desigur. Deci as zice ca daca tot se vinde la negru, sa fie si niste preturi mai de bun simt asa.

Acum ca v-am pus in garda, daca mergeti la targ gasiti, asadar, multe produse de oaie – carnati, pastrama, branza – de porc – muschi, slanina afumata, carnati – branza de burduf sau cu diverse adaosuri, prajituri de casa, ciocolata de casa, legume si fructe, porumb fiert sau copt (4 lei bucata, zici ca e adus de peste ocean), si tot felul de obiecte din lemn, alama, argint. Eu am gustat niste branza de capra, o feliuta de slana si am baut jumatate de pahar de braga. Semana la gust cu berea fara alcool, doar ca avea un mai pronuntat gust de malai. N-as mai da inca 3 lei pe un pahar, ca nu m-a dat pe spate.

Etichete: ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.