… e acea zi in care soarele iti bate in geam si mama in receptor. Sa te scoli sa mergi la piata. Si sa n-ajungi la piata, ci la „Targul traditional de Sfantul Dumitru” – 22-26 octombrie. Unde se bea must, se mananca pastrama, se canta muzica populara, si daca va da mana se cumpara diverse chestii „hand made” si vandute sub sloganul „produse romanesti, traditie si calitate!”.
In spatele Palatului copiilor din Parcul Tineretului era pana nu demult o ditamai platforma betonata pe care se faceau intreceri de carting. Era pista copiilor care invatau ce anume face „vrum-vrum” in motoare, la Palatul copiilor. Azi am constatat ca intreprinzatorul primar Piedone a rechizitionat platforma si a impodobit-o cu bancute, statuete, ghivece cu flori, stiti, tot tacamul de primar gospodar. Nu e chiar kitchos 😉
E, in platforma asta circulara s-au intins tarabele „producatorilor” romani. Daca va pasioneaza domeniul, targul e deschis pana pe 26 octombrie. E o problema cu parcarea in zona, dar daca insistati gasiti un locsor. Si preturile sunt cam piperate. Muult mai scumpe ca la hypermarket, asta apropos de faptul ca produsele romanesti nu au loc in rafturile magazinelor din oras. Poate ca intr-adevar or fi chestii gustoase, sanatoase, fara aditivi (desi nu putem fi chiar siguri), dar seria mica nu-i indreptateste totusi pe producatori sa vanda niste branza de capra cu 20 de lei kilu, de exemplu, cand in Piata la Obor e maximum 14 lei aia romaneasca, si 11 lei aia bulgareasca. A, si la fel ca in orice piata, nici astia nu dau bon, tot in buna traditie romaneasca, desigur. Deci as zice ca daca tot se vinde la negru, sa fie si niste preturi mai de bun simt asa.
Acum ca v-am pus in garda, daca mergeti la targ gasiti, asadar, multe produse de oaie – carnati, pastrama, branza – de porc – muschi, slanina afumata, carnati – branza de burduf sau cu diverse adaosuri, prajituri de casa, ciocolata de casa, legume si fructe, porumb fiert sau copt (4 lei bucata, zici ca e adus de peste ocean), si tot felul de obiecte din lemn, alama, argint. Eu am gustat niste branza de capra, o feliuta de slana si am baut jumatate de pahar de braga. Semana la gust cu berea fara alcool, doar ca avea un mai pronuntat gust de malai. N-as mai da inca 3 lei pe un pahar, ca nu m-a dat pe spate.