Scrumbie cu saramura

Unii prefera scrumbia la gratar cu tot cu cap. Mama le-a decapitat pentru ca erau prea vorbarete. Saramura picanta, mamaliga si vinul alb au aprobat-o.

S-a dus azi in Obor la pescuit. Prima s-a infipt in sacosa o scrumbrie grasa si frumoasa, care s-a rugat de mama s-o perpeleasca pe gratar. A fost urmata imediat de a doua si a treia. Cand a ajuns deja la a patra, toate scrumbiile deschideau gurile ritmic si strigau: „vrem sa-ti indeplinim o dorinta, dorinta!”. Mama nu s-a lasat rugata prea mult si le-a luat acasa, dupa o despagubire justa si prealabila – de 10 lei – acordata vanzatoarei.

Gratarul

Acasa le-a dezbracat frumos de solzi, cu mana – scrumbia e un peste grasut si se curata foarte usor de solzi, spre deosebire de un crap, de exemplu – le-a curatat de mate, le-a crestat „pe bie” (adica oblic) cam la fiecare 5 cm, si le-a pus pe gratar. Fireste, gratarul ar fi mai gustos daca e cu carbuni, dar e bun si ala de la aragaz. Unii prefera scrumbia la gratar cu tot cu cap. Mama le-a decapitat pentru ca erau prea vorbarete.

Pont: Rolul crestaturilor „pe bie” e acela de a inmuia oasele scrumbiei in timpul coacerii, astfel incat atunci cand il despicati in farfurie sa nu fie nevoie sa cotrobaiti toata carnea pestelui in cautarea oscioarelor. In felul asta ramane de scos doar sira spinarii, iar restul se mananca fara grija ca va ramane ceva in gat.

Saramura

In timp ce scrumbia se perpelea pe gratar, saramura se cerea si ea sarata. Daca preparati patru pesti, saramura pentru patru persoane ar fi cam asa:  5-700 de ml de apa se pun la fiert intr-o cratita. In apa se adauga un praf de sare (care poate fi mai consistent daca mesenii agreeaza), un praf de Delicat, cateva foi de dafin, piper, un ardei iute tocat sau intreg si crestat, putin cimbru, doua linguri de otet, o lingura-doua de ulei, o rosie taiata in patru sau o lingura de bulion daca nu aveti rosie.

Pont: Toate cantitatile sunt orientative. Pe masura ce adaugati trebuie sa gustati ca sa vedeti daca v-ar placea mai sarata, mai piperata, mai iute.

Toata compozitia asta se da intr-un clocot si apoi se da la o parte de pe foc.
Cand se raceste un pic adaugati o lingura-doua de usturoi pisat daca va place. Saramura poate fi foarte gustoasa si fara usturoi.

Mama are obiceiul de a baga pestele direct de pe gratar in toata cratita cu saramura, astfel incat pestii sa se patrunda bine cu gustul saramurii. Abia apoi se serveste fiecare de acolo. Exista, insa, si varianta sa adaugi saramura cu lingura peste pestele scos pe farfurie. In acest caz va predomia gustul de peste la gratar, cu saramura.
Scrumbiile deja n-au mai avut nicio dorinta dupa toate astea, dar voi puteti sa le surprindeti cu o portie de mamaliga calda 🙂 Si nu uitati vinul ala pus la rece, alb, sec, si usor spritat. Vremea e tocmai buna, pofta sa fie!

Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta