Scrumbie cu saramura

Unii prefera scrumbia la gratar cu tot cu cap. Mama le-a decapitat pentru ca erau prea vorbarete. Saramura picanta, mamaliga si vinul alb au aprobat-o.

S-a dus azi in Obor la pescuit. Prima s-a infipt in sacosa o scrumbrie grasa si frumoasa, care s-a rugat de mama s-o perpeleasca pe gratar. A fost urmata imediat de a doua si a treia. Cand a ajuns deja la a patra, toate scrumbiile deschideau gurile ritmic si strigau: „vrem sa-ti indeplinim o dorinta, dorinta!”. Mama nu s-a lasat rugata prea mult si le-a luat acasa, dupa o despagubire justa si prealabila – de 10 lei – acordata vanzatoarei.

Gratarul

Acasa le-a dezbracat frumos de solzi, cu mana – scrumbia e un peste grasut si se curata foarte usor de solzi, spre deosebire de un crap, de exemplu – le-a curatat de mate, le-a crestat „pe bie” (adica oblic) cam la fiecare 5 cm, si le-a pus pe gratar. Fireste, gratarul ar fi mai gustos daca e cu carbuni, dar e bun si ala de la aragaz. Unii prefera scrumbia la gratar cu tot cu cap. Mama le-a decapitat pentru ca erau prea vorbarete.

Pont: Rolul crestaturilor „pe bie” e acela de a inmuia oasele scrumbiei in timpul coacerii, astfel incat atunci cand il despicati in farfurie sa nu fie nevoie sa cotrobaiti toata carnea pestelui in cautarea oscioarelor. In felul asta ramane de scos doar sira spinarii, iar restul se mananca fara grija ca va ramane ceva in gat.

Saramura

In timp ce scrumbia se perpelea pe gratar, saramura se cerea si ea sarata. Daca preparati patru pesti, saramura pentru patru persoane ar fi cam asa:  5-700 de ml de apa se pun la fiert intr-o cratita. In apa se adauga un praf de sare (care poate fi mai consistent daca mesenii agreeaza), un praf de Delicat, cateva foi de dafin, piper, un ardei iute tocat sau intreg si crestat, putin cimbru, doua linguri de otet, o lingura-doua de ulei, o rosie taiata in patru sau o lingura de bulion daca nu aveti rosie.

Pont: Toate cantitatile sunt orientative. Pe masura ce adaugati trebuie sa gustati ca sa vedeti daca v-ar placea mai sarata, mai piperata, mai iute.

Toata compozitia asta se da intr-un clocot si apoi se da la o parte de pe foc.
Cand se raceste un pic adaugati o lingura-doua de usturoi pisat daca va place. Saramura poate fi foarte gustoasa si fara usturoi.

Mama are obiceiul de a baga pestele direct de pe gratar in toata cratita cu saramura, astfel incat pestii sa se patrunda bine cu gustul saramurii. Abia apoi se serveste fiecare de acolo. Exista, insa, si varianta sa adaugi saramura cu lingura peste pestele scos pe farfurie. In acest caz va predomia gustul de peste la gratar, cu saramura.
Scrumbiile deja n-au mai avut nicio dorinta dupa toate astea, dar voi puteti sa le surprindeti cu o portie de mamaliga calda 🙂 Si nu uitati vinul ala pus la rece, alb, sec, si usor spritat. Vremea e tocmai buna, pofta sa fie!

Etichete: , , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Regrete eterne fără semnul exclamării

Discuție despre pronumele de politețe pe marginea unei jerbe mortuare în Piața de flori George Coșbuc: se zice „nu vă vom uita niciodată” sau „nu te vom uita, fată?” 😉

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Zen and the Art of Marcela Maintenance*

marcela

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni