Doctorul Oprescu ne pregătește pentru moarte

Din bugetul Capitalei pentru 2012: 6,5 milioane de euro pentru Catedrala Neamului, 5 milioane de euro servicii religioase și salarizarea țârcovnicilor, 11 milioane de euro modernizarea cimitirelor, cu apă, canal, camere video și soft de monitorizare a gradului de ocupare a cimitirelor. Consolidarea clădirilor cu risc seismic - 700.000 de euro.

„L-am rugat pe Preafericitul să ne facă și nouă o strană unde să scrie Primăria Municipiului București, iar Preafericitul ne-a binecuvântat”, a declarat primarul general, în iunie 2011, când s-a adus vorba pentru prima dată despre această donație. În 2011 și Guvernul României a alocat pentru Catedrala Mântuirii Neamului un sprijin financiar de circa 2,5 milioane de euro. – zice Hotnews, anunțând că ieri Consiliul general al Capitalei a votat alocarea a 6, 5 milioane de euro din buget pentru Catedrală și alte 47 de biserici din Capitală (știți, din categoria începute „pe banii enoriașilor” și finalizate pe banii tuturor, ca să fie bine).

Știrea asta nu e surprinzătoare. De ce ar fi capii orașului București mai breji ca o tanti analfabetă din Arad, care a licitat anul trecut o strană în biserica satului, cu bani trimiși de fiu-su din Spania – 6.600 de RON. Oprescu licitează, pe măsura bugetului pe care-l are pe mână, 6,5 milioane de euro, pentru mântuirea lui și a celor 55 de consilieri – majoritari PDL – care au fost de acord să investească în zidirea unor temple pentru zeități, în anul de grație 2012 după Hristos.

N-aș fi mai scris și eu despre asta – în fond am făcut-o de atâtea ori, degeaba. Suntem o  națiune majoritar ipocrită, care consideră să banii dați la biserică sunt investiți creștinește într-o viață de apoi mai bună decât asta în care suntem siliți, vremelnic, să trăim. Dar știrea de pe Hotnews m-a făcut să citesc și eu bugetul Capitalei, pe care se ceartă zilele astea primarul și majoritarii de la PDL. Miza nu e, cum v-ați aștepta, dezvoltarea orașului, ci împărțirea miliardului de euro pe care-l strânge an de an primăria (din taxele și impozitele noastre) și alocarea lui pentru campania electorală. Pentru că afișele, pungile, șepcile, pixurile, pliantele și toate mizeriile alea propagandistice cu care ne iau ochii candidații în campania electorală sunt plătite și din contractele publice care se încheie la parcuri, cimitire, școli, străzi, spitale, RATB, RADET. Dovadă că nu-i interesează decât voturile anul ăsta este însăși faptul că ambele tabere au avut consens când a fost vorba de dat bani la biserică. Se știe că orice bun votant trece pe la popă înainte să ajungă la urne, nu? E un consens pe care-l întâlnim an de an și în Parlamentul României când se votează bugetul de stat.

Consens a fost și până acum, la împărțirea funcțiilor: Oprescu are om la cimitire, la parcuri, străzi și spitale, PDL-ul controlează RATB și RADET, cele două regii bugetofage ale orașului. Consens e și la cheltuirea banilor, în general. De patru ani de zile Administrația străzilor  – condusă de omul lui Oprescu, dar care a fost înainte de asta încă o blondă din PDL – are în fiecare an cele mai mari bugete. Banii se duc pe lucrări făcute de aceleași firme, foștii asfaltangii portocalii, reciclați de Oprescu în independenți ca el. De aia orașul arată neschimbat. Scânteile aparente care ies la împărțirea banilor sunt doar așa, pentru ochiul profanului de contribuabil. Oprescu trebuie să joace cartea independenței, PDL-ul a opoziției majoritare în Consiliul general. În realitate toți sug de la buget prin firmele pe care le au pe diverse domenii, și care transced interesele politice, pentru a ajunge la banul public.

Dar, să revenim la bugetul pe anul ăsta. Sigur că grosul se duce la RADET, RATB, străzi, parcuri și spitale. Dar mai sunt cheltuieli însemnate, de ordinul milioanelor de euro, de care mulți nu sunt conștienți. Vă citez câteva cifre, așa, la întâmplare, din bugetul întâiului oraș al țării:

salarizarea personalului neclerical (avem multe biserici în oraș, deci mulți târcovnici și lumânărese, salariile preoților se plătesc de la bugetul de stat) – 11 milioane RON – deci 2,5 milioane de euro

investiții în cimitire și crematorii umane – 47,9 milioane RON – 11 milioane de euro – pentru modernizare rețea apă și canalizare în Cimitirul Bellu, reabilitarea Crematoriului Cenușa și cumpărarea unui cuptor de incinerare pentru Crematoriul Vitan Bârzești,  modernizare alei, montare camere video în cimitire  și, de 5,7 milioane de RON, adică 1,9 milioane de euro se achiziționează un sistem informatic de evidență și monitorizare a sistemului ocupării mormintelor în cimitire.

alte servicii religioase – 11 milioane RON – 2,5 milioane de euro

Și pentru că știu că de fiecare dată când scriu despre finanțarea cultelor de la buget se găsesc destui care să mă admonesteze, că ce dacă, la cât se fură e bine să se dea și la biserică, vă mai înșir câteva cheltuieli, tot din bugetul Capitalei pe anul ăsta:

consolidarea monumentelor istorice – 40 de milioane RON – adică 9 milioane de euro

biblioteci publice – 9 milioane RON – 2 milioane de euro

muzee – 15 milioane RON – 3 milioane de euro

instituții pentru spectacole și concerte – 8 milioane RON – 1,8 milioane de euro 

– reducerea riscului seismic, consolidări ale imobilelor cu destinația de locuințe  – 3 milioane RON – cam 700.000 de euro – bani veniți de fapt de la bugetul de stat. Deși m-am uitat de două ori n-am reușit să găsesc suma alocată de municipalitate pentru consolidarea blocurilor cu bulină roșie.

Anul ăsta, deficitul bugetului general al Capitalei e de 187 de milioane RON – adică cheltuim mai mult cu 46 milioane de euro decât producem. Iar anul trecut Oprescu voia să ne împrumutăm cu 800 de milioane de euro pentru continuarea unor lucrări începute de predecesorii săi și achitarea datoriilor mai vechi.

Cu investiții masive în morminte moderne și achiziții de strane de lux în Catedrala Mântuirii Neamului sloganul electoral al lui Oprescu poate fi anul acesta îmbunătățit, față de acum patru ani: „Un doctor pentru Capitală, acum și în vecii vecilor, Amin!”

 

Etichete: , , , , , ,

15 comentarii la “Doctorul Oprescu ne pregătește pentru moarte” Subscribe

 1. angel 25/03/2012 at 19:26 #

  Traim democratia prostiei. In ziua votului eram in autobuz unde 3 cucoane la vreo 50 de ani spuneau cum merg sa-l voteze pe doctor, ca e om serios, nu ca alalaltul.
  Ma tem ca aceleasi proste o sa mearga din nou sa il voteze.

 2. eugenie 25/03/2012 at 20:27 #

  bun, bun sloganul :))

 3. Motanul Revoltat 25/03/2012 at 20:52 #

  Cum s-a dus comunismul se va duce si BOR. Bigotismul mai tine pana moare generația care nu știe deschidă un computer sau sa folosească un smartphone/tableta. Politicienii si popii nu pot sa-i țină pe romani in „bezna ortodoxa” la infinit.

  • Dollo 26/03/2012 at 08:17 #

   Cred că te înșeli, nu știi ce trafic au site-urile religioase sau bigote 😉

 4. idaho 26/03/2012 at 08:29 #

  @motanule, as vrea sa cred ca ai dreptate, dar uitandu-ma innjurul meu, mi-e ca pana in 2050 o sa fim condusi de BOR. Tu te-ai uitat pe siteurile gen crestinortodox.ro? Te doare mintea cate tampenii poti vedea acolo si comentatorii aia au acces la internet.

  • Motanul Revoltat 26/03/2012 at 08:53 #

   @Dollo si idaho:
   Recunosc ca nu m-am uitat pe siteurile de gen. Dar banuiesc ca e vorba de popi si familiile lor. Sunt cam 40.000 de popi in România așa ca e normal ca siteurile lor sa aibă ceva trafic. Problema e ca popii o sa-si piarda enoriasii care acceseaza internetul, care acum citesc doar site-uri de genul Can Can, Libertatea, Evz, Hotnews(in cel mai bun caz:p), etc.

  • Motanul Revoltat 26/03/2012 at 08:54 #

   P.S. Cred ca ar trebui sa vizitez site-urile mentionate de voi:).

   • Dollo 26/03/2012 at 09:20 #

    ai să fii surprins, nu sunt vizitate numai de familiile popilor, cum îți imaginezi.

    • Motanul Revoltat 26/03/2012 at 13:01 #

     Dolo, de unde stii? Stii ce trafic au?IP-uri? 🙂 Dolo, ihaho, dati-mi rogu-va link-uri la formuri ortodoxe „hot”, ca pe crestinortodox.ro n-am gasit asa ceva:).

    • Motanul Revoltat 26/03/2012 at 13:24 #

     http://www.trafic.ro/vizitatori/top-siteuri-spiritualitate/zi
     35.000 de vizitatori, 40000 de popi:).
     Aici vedeti traficul la portalurile de stiri:
     http://www.trafic.ro/vizitatori/top-siteuri-stiri-massmedia/zi
     Stam bine:).

 5. Dedalus 26/03/2012 at 09:36 #

  Este de-a dreptul insultator ca banii ne-crestinilor (taxele locale) finanteaza o biserica crestina!

  • Motanul Revoltat 26/03/2012 at 13:04 #

   Nu e numai insultator, e chiar necrestineste. „Sa nu furi”, „Sa nu doresti bunul altuia”. Iar numele de „Catedrala Mantuirii Neamului” e strigator la cer:).

   • Gilbert 27/03/2012 at 00:42 #

    Ba e corect numele, atât timp cât nu se specifică despre a cui neam este vorba spre a se mântui… 😉

 6. Tata popa cu merţan 27/03/2012 at 10:58 #

  ‘Re-aţi ai dreacu’ de păgâni satanişti!…

 7. Umoristu 27/03/2012 at 14:56 #

  bantustanizare prin ortodoxie 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.