Țiganii din noi

Oamenii ăștia care comentează rasist pe Facebook nu se mai ascund, ca pe vremuri, în spatele unui nickname pe un forum. Ci își spun clar frustrările asumându-și poziția cu nume, prenume, fotografie și alte date personale. Majoritarea tineri, educați în ultimii 20 de ani de democrație care pare că ne-a transformat într-o nație de inculți cu pretenții elitiste.

M ultă vreme am considerat că plângerile etniei rome, cum că membrii ei sunt discriminați, sunt niște fițe în capetele oengiste ale acelei elite a etniei care trăiește pe seama așa zisei discriminări, storcând lacrimi și bani de la străinii care nu cunosc realitatea. În fond multe din poveștile acelora care au reușit să-și depășească condiția și să demonstreze că sunt capabili să învețe și să muncească pot fi foarte bine poveștile oricui. Nici noi ăștia majoritarii nu ne-am născut cu lingurița de argint în gură sau cu caviar la micul dejun și a trebuit să răzbim în viață tot pe propriile puteri. În plus eu una nu mă știu să fi judecat omul vreodată după culoare sau etnie așa că îmi imaginam că sunt mai mulți ca mine. De aceea, cum spuneam, mă cam enervau lamentările cu care orice țigan ajuns rom își deapănă povestea de succes, printre gesturile ostile ale colegilor de clasă sau de serviciu.

Două întâmplări pe Facebook – slăvit fie numele lui – m-au făcut să reconsider ce am spus mai sus și trebuie să admit că mă cam sperie lucrurile, așa cum le văd mai nou.

Una a fost cu Dacioții, care au ajuns în sfârșit în Mongolia cu Miorița. Despre demersul lor v-am povestit. De o lună jumate ei sunt tot pe drumuri, și nu dintre cele mai bune, ca să demonstreze lumii și românilor în special că Dacia nu e ultima rablă de pe pământ, că poată să reziste 18.000 de km pe coclaurii Asiei. Și mai ales să le scoată românilor din cap spiritul ăsta mioritic, că la noi „nu se poate”. Uite că s-a putut. Obosiți, murdari, netunși și nebărbieriți, băieții s-au pozat cu Miorița la destinație, fericiți că și-au îndeplinit misiunea. Printre felicitările primite de la miile de urmăritori ce credeți că s-a strecurat? Și un român verde care a simțit nevoia să le spună că el ar fi apreciat mai mult gestul lor dacă ar fi fost români și nu țigani. Că așa nu dă doi bani pe ei și pe expediția lor. Întâmplător băieții nu sun țigani, dar și dacă ar fi fost ce? Cu ce schimba asta steagul României pe care băieții l-au purtat mândri până acolo?

***

A doua întâmplare a fost azi când National Geografic a postat coperta numărului din septembrie pe Facebook. Subiectul principal al revistei este un fotoreportaj din palatele țiganilor de la Buzescu, unul fiind celebrul palat al lui Dănuț Finuțu, tipul mort într-un accident de BMW-uri și Audi-uri acum câteva săptămâni. Că palatele alea sunt întruchiparea kitch-ului și a prostului gust cred că nu ne îndoim, dar că ele n-ar fi un subiect de foto-reportaj pentru orice publicație din lumea asta am trăit să citesc azi. Tot de la niște arieni de românași care s-au oripilat de demersul jurnalistic al revistei, aruncându-și augustul dispreț și în obrazul țiganilor și pe pagina revistei, pe care vezi doamne o citeau din scoarță în scoarță altfel (probabil umezindu-și degetele cu care întorceau paginile cu poze), dacă n-ar fi făcut „gafa să se dea cu ciorile”.

„Vai, dar de ce palatele țigănești, ce noi n-avem palate brâncovenești care sunt mult mai frumoase? Vai, dar cum, țigani pe prima pagină, chiar așa??!! Adio abonament nou! NU IMI VINE SA CRED CA AM PLATIT SA PRIMESC MIZERIA ASTA!!!! Cand ajungeti sa promovati prostul gust in acest fel, nu sunteti cu nimic mai buni ca tabloidele care traiesc din exploatarea mizeriilor. Pacat, credeam ca exista un nivel sub care o revista atat de prestigioasa nu poate sa coboare. Sau poate ei stiu ceva ce noi doar intuim, daca privim activitatea demografica a poporului roman. Sau sa scriu rroman?  RUSINE NATIONAL GEOGRAFIC ROMANIA ca promovati noroiul tarii!”

Atâta energie consumată ca să condamne o copertă a unei reviste care apare de ani de zile și care a pus pe prima pagină tot ce poate fi mai divers pe lumea asta, de la oameni la așezări și animale. Și ei, „cititorii”, se indignează de parcă ar fi unicul număr ce va fi trimis pe Lună și nu ne reprezintă, soro, ce ne facem?!

Ce m-a surprins mai tare în cele două cazuri a fost faptul că oamenii ăștia care comentează rasist pe Facebook nu se mai ascund, ca pe vremuri, în spatele unui nickname pe un forum. Ci își spun clar frustrările asumându-și poziția cu nume, prenume, fotografie și alte date personale. Sunt oameni tineri, majoritatea, unii cu copii mici cu care se fălesc în poze, alții cu studii superioare (era și un medic printre indignați). Sunt oameni lângă care ne-am putea afla oricând, oricare dintre noi, și de la care poate nu ne-am aștepta să aibă astfel de vederi înguste. Sunt oamenii educați în ultimii 20 de ani de democrație și programe anti-discriminare finanțate de toate entitățile posibile, oameni care la rândul lor își educă copiii în același spirit, al intoleranței și urii față de orice nu este ca ei. Din punctul ăsta de vedere simt nevoia să-i mulțumesc comunismului că m-a educat în spiritul toleranței și al conviețuirii pașnice cu naționalitățile conlocuitoare.

Nu știu voi, dar pe mine una mă înspăimântă ideea de a trăi printre astfel de oameni. Mă înspăimântă pentru că de la ei nu te poți aștepta la nimic bun, la evoluție, la progres, la civilizație, la compasiune. Oamenii ăștia sunt aceiași care se revolta că există și au dreptul să se exprime liber alți oameni care nu cred în Dumnezeul lor sau indivizi care nu au votat ca ei sau  homosexuali sau orice categorie socială care nu trece prin filtrul lor des ca să se califice drept oameni, deci nu merită să trăiască pe lume. Trebuie stârpiți de către rasa superioară.

Știu, unii dintre voi o să spună că ideea de progres și civilizație nu are a face cu o șatră sau cu mulți dintre exponenții etniei. De acord, dar există o diferență între a vedea minusurile unei etnii și rasismul ăsta gratuit. De fapt nici nu știu dacă e rasism sau prostie crasă. Diferența nu se mai vede din cauza faptului că toți, majoritari sau minoritari, ne bălăcim în aceeași apă tulbure a lipsei de educație și nu vedem că dincolo de culoarea, forma, convingerile unuia și altuia există altceva mult mai important împotriva căruia ar trebuie să ne revoltăm și nu o facem, preferând să ne vărsăm ura și neputința pe ținte greșite. Ne-am transformat într-o nație de inculți cu pretenții elitiste. Știm să ne dăm intelectuali pe Facebook, dar în realitate nu suntem decât niște țigani. În accepțiunea cea mai largă pe care o dă toată lumea acestui termen.

Etichete: , , , , ,

47 comentarii la “Țiganii din noi” Subscribe

  1. Gogu 03/09/2012 at 22:54 #

    Hai sa zicem lucrurilor pe nume. „TIGAN” are o conotatie negativa evidenta, legata in mintea tuturor, de furturi, violuri, violenta, lipsa de moralitate etc. Chestia asta se-ntampla chiar daca aceluia care i se ataseaza apelativul tigan faca parte din etnia roma sau nu. Aici sunt de acord cu organizatiile care se zbat ca tigan sa fie diferit de rom (sau rrom sau romales).

    Pe de alta parte nu pot sa nu remarc ca un alt sens al cuvantului „TIGAN” mai denota si apartenenta la etnia roma. Inteleg ca nu toti romii fura, incalca legea, au palate in timp ce „traiesc” din ajutor social, etc. Ar fi ireal sa condamni o persoana pe baza de etnie (ne-ntoarcem in 1940), totusi pot sa remarc o afinitate a acestei etnii in a nu se supune legilor (se poate ca prin cultura lor mostenita din generatie in generatie sa fie imprimat un spirit rebel asociat de multe ori din lipsa de educatie cu incalcarea legii).

    Din punctul meu de vedere rom nu inseamna tigan. Rom inseamna o persoana mai predispusa la fapte condamnabile intr-un fel sau altul de societatea in care traim. Chestia asta poate ca vine si din educatie, dar intr-o masura tot mai mare vine din experienta de viata.
    Am copilarit intr-o mahala a Bucurestiului, nu departe de ferentari. Singurul care isi alerga/batea nevasta la 1-2 noaptea era tigan/rom. Singurii care faceau petreceri cu muzica data la maxim la fiecare 1-2 saptamani erau tigani/romi.
    Cand am fost in Paris si in Europa in general nu m-am intalnit cu hoarde de romani plecati la munca sau cu gloate de turisti romani. Cand am auzit vorbind romaneste erau tigancile/romales cu 4-5 puradei cersind sau „muzicanti de joasa speta” care pe langa s’il vous plait monsieur mai adaugau un futu-ti mortii mati.

    Un studiu care ar edifica asupra predispozitiei (adevarate sau inchipuite) romilor de a comite infractiuni ar fi mai mult decat binevenit. Spre exemplu ce procent din puscariasi sunt romi ? Daca raportam asta la procentul romilor din totalul populatiei ce reiese ? In plus un grafic (anual) al acestor date ar fi relevant pentru a justifica (sau nu) impresia ca o mare parte din infractori au lasat meleagurile noastre pentru alte taramuri dupa intrarea Romaniei in UE.

  2. Xanaxdoo 04/09/2012 at 10:40 #

    Frumos scris, doar ca pina la urma nu inteleg pentru ce militezi.
    Daciotii in Mongolia, sint de acord si eu cu cineva de mai sus, dincolo de actul caritabil, s-au invirtit de aventura vietii lor pe socoteala altora (OK, no harm done, nu o sa ii pun la zid, dar nici nu ii vad drept altruistii care au facut chestia asta doar pentru a duce numele Romaniei pe cele mai inalte culmi)

    Despre NG, intr-adevar, n-au decit sa puna ce vor pe coperta, si se pare ce mai nou subiectul caselor tiganesti e la mare moda, dupa cum mai am erau casele oligarhilor rusi (ai pus tu cindva un link din Spiegel pe tema asta).

    Acuma, a propos de tigani: am incercat, si incerc in continuare, sa fiu toleranta si nediscriminatoare, si sa nu judec pe baza de generalizari, ci de la caz la caz. Dar cind casa de vacanta mi-a fost sparta de 3 ori in 3 luni de reprezentantii etniei rome, imi pare rau, nu mai e vorba de generalizare, e vorba de cazuri particulare (si cam dese).

    N-am timp sa scriu cite imi trec prin cap, doar citeva chestii:
    – povestea cu tigan/rom/romales si cum sa se cheme etnia asta mi se pare o scarpinare in urechea stinga cu mina dreapta. Pe vremea lui Ceasca, li se spunea „tigani”, si asta desemna un FAPT, nu era vorba de un sens peiorativ. Asa cum celor de rasa neagra li se spunea negri, si nimeni nu gasea asta drept ofensa. Apoi am avut norocul sa dea peste noi NGO-urile care au adus dupa ele Political Correctnessul, si au inceput sa creeze false probleme, pentru a-si justifica exstenta si fondurile. Cred ca, decit sa isi fi pierdut zeci de ani in a introduce obligativitatea cuvintului „rom” ca varianta nediscriminatorie, si a se preocupa cu „tigan” ca fiind peiorativ si a se osteni sa il defineasca asa in dictionare, NGOurile cu pricina ar fi facut mai bine sa se preocupe sa rezolve in mod real problemele etniei in cauza
    -aaaa, si asta ma aduce la al doilea punct. Intimplarea face ca stiu mai multi romi educati, care de peste 10 ani se invirt in pozitii cheie prin ONGuri cu scopul declarat al integrarii etniei in cauza. Sincer, in anii de cind ii vad invirtindu-se pe acolo, am vazut, intr-adevar, cum s-au integrat ei personal in vile, apartamente, burse, conferinte, vacante. Am auzit de nenumarate conferinte la nive inalt (World Bank, UE, samd) la care au participat, sau chiar le-au organizat, combinat cu carti publicate, sondaje, liste de contacte care de care mai greucene. Dar nu stiu cum, al dracului treaba, in 10 ani de cind ii stiu lucrind in joburile astea, nici nu s-au inghesuit cu mersul pe teren, iar eu, de la nivelul meu de om de rind si prost, nu am simtit ca, vezi bine, etnia asta ar fi avansat mai mult pe directia integrarii. In toti anii astia, nu i-am vazut in stare pe NGOistii astia sa publice un articol in care sa dezvolte o metoda credibila de masurare si evaluare a efectului milioanelor de euro bagate in „problematica romilor”. Doar eterne dari de seama de sfirsit de an, in care se spune cum au fost directionate fondurile spre „traininguri, cursuri de negociere, bla bla bla”, intimplator, obtinute de cunostinte si prieteni din NGOuri locale, foarte posibil contra intoarcerii unui comision catre NGOul din amonte, care le dadea bursa (daca nu direct in plic, macar sub titlul unei consultante, training, curs, pentru care invitatul de la NGOul central era platit)
    -a treia chestie: cu ocazia unui chef, sotia unui astfel de mare activist in problemele romilor, mai cherchelita fiind, mi-a spus: „ce, crezi ca X (sotul) crede ca o sa rezolve vreodata problema romilor? Nu, dar macar sa ne facem noi plinul pina putem”

    Incheind: inteleg limitele de integrare ale romilor (discriminati, afectati de prejudecati, bla bla bla). Dar, o spun cinstit, am o greata majora a propos de activitatea si eficienta organizatiile al caror scop este integrarea romilor. Nu doar ca nu fac nimic cu adevarat util, dar nu isi doresc sa faca, pentru ca, rezolvarea pe termen lung a acestor probleme ar insemna ca atitia „do-gooders” sa ramina fara traiul caldut, conferintele platite, cascavalul pe care si-l impart intre ei (e deja lung mesajul asta, dar as mai putea spune citeva si despre mafia acestor NGOuri, cum se grupeaza in bisericute, cum se aglutineaza sau se sapa intre ei – ca doar e mare borcanul cu miere, si trebuie o strategie a propos de cum sa lingem cit mai mult).

    • Dollo 04/09/2012 at 15:11 #

      Militez pentru toleranță, soro, sunt conștientă și eu de tot ce reproșează lumea etniei ăsteia, dar chiar dacă mă deranjează ce fac ei nu înseamnă că kitch-urile lor de case nu pot sta într-o revistă prestigioasă la capitolul curiozități.
      Cât despre Dacioți, eu chiar nu vă înțeleg. Dacă un sportiv câștigă o medalie, ne mândrim cu el, pentru că reprezintă România, steagul, valorile, bla, bla, dar cu Dacioții care s-au dus mai mult pe banii lor până acolo și au reprezentat, în felul ăla, și România, îi desconsiderăm că ce mare lucru, s-au dus ca să se distreze ei. Păi sportivul ăla o face din patriotism? Nu tot pentru distracția/faima lui sau pentru banii potențiali pe care-i are de câștigat?

      • Xanaxdoo 04/09/2012 at 18:00 #

        fata, cum am spus, sa le fie de bine daciotilor, bine ca au ajuns cu bine, si-au facut damblaua, bravos natiune, de halal sa-ti fie.
        dar de aici pina la a ma convinge (ei, tu, altcineva) ca au facut chestia asta pentru interesul abstract de a duce faima Romaniei si a bravului popor in lume, mai e multa cale de batut.
        de acord si cu sportivii, ca o fac pentru ei in primul rind. chit ca, in cazul sportivilor, cind ii vad lacrimind pe podium cind se inalta steagul, cred ca simt putin ca au facut-o si „pentru tarisoara lor”.

        Acum citiva ani a fost un tip care a mers, pe motocicleta, tot pina in Mongolia. Si ala a avut sponsori si alte cele, si blog, si povesti pentru cei ce il urmareau, vezi mongolia.ro. Dar la sfirsit nu imi amintesc sa fi pretins ca a facut-o pentru propasirea neamului romanesc. Cred ca nici daciotii nu pretind, sint victimele celor care se simt partasi la succesul lor, doar pentru ca sint si ei romani, si declara „au facut-o pentru noi, pentru RRRRRomania, ce tari SINTEM”.

        Ultima chestie: revenind la sportivi, nu o sa inteleg niciodata de ce, cind un sportiv cistiga o medalie, un premiu, natiunea (nu doar cea romana, oricare), incepe sa se bata in piept cu „medalia noastra”. Nu stiu ce merit avem noi in faptul ca sportivii aia cistiga. Foarte pe de departe, poti spune ca s-au antrenat folosindu-se de conditii create din taxele noastre, dar e o justificare destul de subreda.

        (Iar o sa ma acuzi de acreala – asta e, nu esti singura:) )

        • eugenia 04/09/2012 at 20:14 #

          xanaxdoo, dacioţii au mers în Mongolia pentru că au vrut să meargă, dar au ales Dacia pentru că e Made in Romania şi pentru că în spatele proiectului există o Asociaţie – Free Mioriţa, care luptă contra fatalismului mioritic. spun asta pentru că am fost alături de ei de la lansarea proiectului şi ştiu ce au gândit cu el. dacă era doar for fun, nu făceau nicio campanie, nu erau obligaţi să posteze zilnic şi multe altele. cât despre Mihai, motociclistul-fotograf care a fost în 2009 în Mongolia, el a mers aproape exclusiv pe banii lui, chiar cu un credit bancar şi apoi a scos un album foto cu mici povestioare şi imagini de acolo, tocmai pentru că nu a vrut să ţină doar pentru el ceea ce a văzut. este adevărat că reuşita unor oameni, a unor sportivi, nu le aparţine doar lor, dar există şi un motiv pentru care a apărut publicul şi conexiunea cu publicul.

          • Xanaxdoo 04/09/2012 at 22:53 #

            eugenia, ai inteles gresit comentariile mele, dar nu mai insist, ca ne-am indepartat de subiectul initial. reciteste cu mai putina implicare emotionala

  3. adrianfake 04/09/2012 at 15:53 #

    Dollo draga, iti recomand cartea Tiganii de Angus Fraser… o analiza obiectiva, documentata istoric si definitiv nepartinitoare a tiganilor. Sunt foarte curios ce concluzii vei avea dupa lectura…

    • Dollo 04/09/2012 at 18:26 #

      Mulțumesc pentru recomandare, văd că e la Humanitas. Noroc că domnul Fraser a murit că se trezea cu o reclamație de discriminare pe motiv că le zice țigani chiar în titlu 😉

  4. janina 04/09/2012 at 17:45 #

    Eu am abonament la NG si chiar nu ma deranjeaza coperta asta, este doar un subiect.
    Pe de o parte ne declaram toleranti, pe de alta parte primul lucru care ne vine in minte in legatura cu tiganii este vreo injuratura cu trimiteri la origine.
    Este adevarat ca toleranta devine imposibila in conditiile in care nu ii vezi in jurul tau decat ca exponenti ai furtului, mizeriei sau mai stiu eu ce alte rele.
    Totusi de aici pana la a sari la gatul unei publicatii doar pentru ca incearca sa ofere o alta perspectiva … mi se pare cam mare distanta.
    In alta ordine de idei, dupa ce ti-am vazut postarea, astazi toata ziua m-am chinuit sa intru pe site-ul lor sa citesc articolul. N-am reusit, nu l-am gasit toata ziua (site-ul, nu articolul). Asa de mari sa fi fost valurile creeate de coperta?!

    • Dollo 04/09/2012 at 18:22 #

      da, nu le merge site-ul, dar nu cred că din cauza asta.

  5. spufi 04/09/2012 at 18:40 #

    Dollo, mestesugit final, 100% de acord cu tine, insa am o mica erata: nu „ne-am transformat” intr-o natie de inculti cu pretentii elitiste; asta am fost mereu, insa acum cu facebookul, forumurile, blogurile si commenturile nemoderate au prins glas si iata, ies in evidenta „majoritarii”, „romanii verzi”, cei care inainte isi exprimau vederile limitate si „tigania” in cercuri mai restranse. Democratizarea asta a internetului ne arata acum cum stam de fapt.

    • Dollo 04/09/2012 at 19:06 #

      Da, face parte din binefacerile progresului 😉 Off topic: vii sâmbătă la club?

      • spufi 04/09/2012 at 19:13 #

        nu sunt destul de familiara cu musiu Saramago, mai bine ma aptziu 🙂

  6. Alexandra 04/09/2012 at 18:43 #

    Cand ti se sustrage portofelul in mijloacele de transport in metrou, cand primesti un scuipat de la un minor de aceasta etnie pentru ca nu i-ai dat „un leu”, cand ti se zgarie masina din aceeasi cauza, cand te duci in spitalele publice si ti se fura/ia din lucrurile si mancarea pe care ti le aduce familia, cand aduci un copil de etnie rroma intr-o clasa de romani si acel unic ii terorizeaza pe restul, pur si simplu ti se acreste de ei. Ca o patesti o data, de doua ori, incepi sa te feresti..
    E trista realitate.

  7. andra 05/09/2012 at 03:48 #

    Acum zeci de ani, cind locuiam in Bucuresti, in casele, unele splendide, in care stateau familii de cunoscuti si prieteni care emigrau pe capete, se mutau incet incet familii de rromi. Nu va imaginati cit de repede se degradau – cind am facut acasa un comentariu rasist tatal meu a observat cu ironie ca fara complicitatea functionarilor de la ICRAL acest lucru nu ar fi fost posibil – si casele ar fi putut fi repartizate unor oameni care sa le intretina. A fost o revelatie .
    Pentru orice rrom care va fura direct din buzunar sau indirect prin neplata impozitelor , care va agreseaza ,care va cere bani pe strada, etc , cautati functionarul roman corupt. Una fara cealalta nu se poate.

  8. mircea 06/09/2012 at 04:15 #

    Te citez: „Nu știu voi, dar pe mine una mă înspăimântă ideea de a trăi printre astfel de oameni. Mă înspăimântă pentru că de la ei nu te poți aștepta la nimic bun, la evoluție, la progres, la civilizație, la compasiune. Oamenii ăștia sunt aceiași care se revolta că există și au dreptul să se exprime liber alți oameni care nu cred în Dumnezeul lor sau indivizi care nu au votat ca ei sau homosexuali sau orice categorie socială care nu trece prin filtrul lor des ca să se califice drept oameni, deci nu merită să trăiască pe lume. Trebuie stârpiți de către rasa superioara ”
    Acum 70 ani la fel ziceau politrucii rusi despre poporul german. Ca-s majoritatea mincatori de carne cruda de evreu sau de rus, ca nu te poti astepta la nimic bun de la ei si ca trebuie omoriti chiar si in burta mamelor lor (Ilya Ehrenburg, in Pravda, daca nu crezi!). Timpul a demonstrat ca nepotii acelor rasisti germani au devenit cei de care depinde la ora asta bunastarea Europei. Ar fi pariat cineva in 9 mai 1945 macar doi pfennigi de zinc, din aia cu vulturul cu zvastical, pe chestia asta?
    Asa si cu romanii: rasisti ai dracului si intoleranti. Atit de intoleranti incit tiganii de la noi au nu un sistem propriu de valori, ci mai multe, toate diferite de ale noastre. Au rege, au imparat, au stabor, au palate in centrul orasului, nu dau socoteala nimanui, nu ofera nimic tarii care le da cetatenia. As vrea sa vad pe coperta NG poza unui erou tigan de la Plevna, Marasesti, Stalingrad sau de la Lovilutia din ’89. Sau macar a unui tigan satrar care traieste in modul lor traditional, facind focul linga caruta si gatind o gaina furata din satul prin care a trecut ieri. O sa cred ca NG isi urmeaza o linie caracteristica doar atunci cind pe copertile numerelor urmatoare o sa vad imagini cu palatele tiganilor din Germania sau Franta . Dar mi-e teama ca nu vom vedea curind asemenea coperte… Fiindca acolo nu sint discriminati, iar a fi tratat ca un cetatean de rind inseamna in Germania sau Franta inclusiv a fi luat la intrebari despre provenienta averilor… Noi ii discriminam atit de rau incit nici impozite nu-i obligam sa plateasca….

    • Dollo 06/09/2012 at 08:35 #

      Păi pe lângă citatul folosit de tine mai era o frază, în care spuneam că altul e dușmanul împotriva căruia ar trebui să ne îndreptăm revoltele, pentru că înjurându-i pe țigani nu-i vom face să-și schimbe obiceiurile, ci cerând autorităților să aplice legile, așa cum se întâmplă în țările date de tine ca exemplu. În Franța și Germania nu apucă să-și construiască palate pentru că acolo măcar legislația urbanistică e mai bună decât la noi. Nu că bani n-ar avea sau că n-ar face șmecherii.
      Cât priește viitorul națiunii noastre de rasiști, nu știu, poate ești tu mai optimist, dar eu nu văd poporul român vreun viitor popor german. Nici într-o sută de ani. Sunt multe alte chestii care ne trag în jos.

      • mircea 06/09/2012 at 14:57 #

        Iti dau dreptate: avem multe chestii care ne trag in jos. Coperta NG e una din ele…

  9. Victor Badoiu 06/09/2012 at 22:37 #

    Comentez şi eu cu nume real şi cu poză reală. Sunt curios dacă ai mai avea aceeaşi părere dacă te-ai întâlni în ceas de seară cu vreo trei discriminaţi din ăştia puşi pe scandal. Sau când te întâlneşti în plină zi cu vreo doi minori bronzaţi care te ameninţă că te taie, dacă nu le dai „cinci mii” (acum câţiva ani). Plină zi, stradă extrem de circulată, nimeni n-a zis nici pâs. Meh, mai bine stau eu cu garda ridicată, decât să primesc croşee ca Bute.

    • Dollo 06/09/2012 at 22:41 #

      Păi pentru faptul că „nimeni n-a zis nici pâs” dintre majoritari cine o fi de vină, tot minoritarii ăștia colorați? 🙂

      • Victor Badoiu 06/09/2012 at 23:17 #

        Heh, elegant mod de a ocoli un răspuns. Deci e vina românilor, că nişte ciori fac jaf în amiaza mare?
        E vina lor, că le e frică să intervină, le e frică să nu devină ei înşişi victime?
        Dacă da, atunci mă declar vinovat şi eu. Nu-mi permite constituţia fizică să mă bag într-un conflict în care sunt implicaţi minoritari din ăştia. Să înţeleg că tu intervii în orice scandal spontan de pe stradă, nu?

        • Dollo 06/09/2012 at 23:24 #

          Problema e că nu intervine nici unul cu constituție mai puternică. Dar da, o amică pe care o cunosc tocmai îmi povestea că a sesizat un polițist pe stradă când a văzut pe unul care-și bătea nevasta. Nu trebuie să intervii musai ca să o încasezi, există și alte metode de a reacționa. Eu nu am ocolit răspunsul, am tot răspuns tuturor aici că nu consider că etnia asta este singură vinovată de tot, ci că și noi (autoritățile și restul populației) i-am ajutat, prin lipsa de reacție. Că în afară de ura asta nedisimulată de pe Internet sau verbală, nu suntem în stare de altceva.

  10. TNH 10/09/2012 at 13:29 #

    Eu discriminez zilnic pe toata lumea, nu doar pe tigani. Dupa cum spunea cineva mai sus, mai bine stau eu cu garda ridicata decat sa o incasez.

    Tiganii sunt mai periculosi decat romanii pentru ca nu se tem ca vor ajunge sa plateasca pentru ce au facut. Dintre toti clienti care incearca sa sterpeleasca ceva de prin magazine, cei mai multi sunt tigani. Nu e vorba ca n-am prins romani furand ceva, e vorba ca tigani erau mai multi, desi ar fi trebuit sa fie mai putini pentru ca procentul din populatie e mai mic.

    Ii discriminez in fiecare zi si am grija la buzunare pentru ca n-am de gand sa-mi risc banii sau viata pentru ca 2-3 dintre ei sunt cinstiti si isi vad de treaba.

    Ce pune NG pe coperta nu ma intereseaza, eu am o parere foarte proasta desre tigani indiferent de numarul de coperti pe care apar, iar vecina mea tiganca, oricat ar fi ea de eleganta si de bine-crescuta, si oricat de fin, simplu si elegant s-ar imbraca fie-sa (o adolescenta care da clasa tuturor mizdelor albe de varsta ei), nu poate indrepta mizeriile, infractiunile si crimele comise de majoritatea etniei din care face parte.

    Cand vad o floare langa o groapa cu c*cat apreciez floarea, nu incep sa ma gandesc dejectiile n-ar fi ceva scarbos.

    • Dollo 10/09/2012 at 17:48 #

      De acord, dar nici nu-i spui vecinei tale când o vezi: a dracu, oi fi tu curată și cinstită, dar ești țigancă, deci nu dau doi bani pe tine. În cele două cazuri expuse de mine (și) despre asta era vorba.

      • TNH 11/09/2012 at 18:18 #

        Nah, cum sa spun asa ceva? Ma gandeam s-o propun pentru functia de presedinte de bloc, asa de bine se gospodareste, dar babele nu vor desi ii apreciaza calitatile, pentru ca „e nevoie de un barbat cu mana forte”. M-au luat durerile de cap cand am auzit, avem un singurul barbat forte pe scara si e tinut sub papuc de nevasta…

        P.S. Ideea mea din primul comentariu era ca nu prea mai discrimineaza nimeni pe motiv de culoare a pielii, ci pe motiv de categorie ocupationala.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)

unelte

În țara lui „așa se face”: dom profesor îți face o onoare cu forța, iar producătorul îți zice, voalat, că proiectantul tău e praf; Și se întâmplă că ne dispare din proiect și al treilea structurist

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.