E mare deranj în Ungaria zilele astea pe tema noii legi a educației care îi leagă de glie pe absolvenții de facultăți de stat. În ciuda încruntărilor Europei, Parlamentul ungar a pus chiar și în Constituție obligativitatea ca absolventul de facultate de stat să presteze în țara care i-a plătit studiile, un număr de ani dublu față de anii de pregătire. Sau să restituie contravaloarea studiilor dacă vrea să plece din țară. Ungaria s-o fi săturat și ea să fie pepinieră de specialiști pentru „lumea civilizată” așa că s-a apucat să ia măsurile care le-au trecut prin cap politicienilor. România nu e mai departe de situația asta și sunt unii care susțin că și la noi ar trebui luată măsura ungară. O fi corect sau nu?
(Deși nu se compară cu perioada aceea, n-ar trebui să uităm că și Ceaușescu a motivat cândva că, de exemplu, cetățenii de etnie germană care vor să emigreze trebuie să-și plătească studiile făcute în țară. Și sub pretextul ăsta a vândut oameni)
Argumente pentru:
– România a pierdut 10.000 de medici înainte de aderarea la UE și încă 10.000 în ultimii 5 ani, după cum am scris chiar eu în 2011 pentru Cursdeguvernare.ro. Statul român, noi până la urmă, a plătit în jur de 30.000 de euro pentru pregătirea fiecărui medic (facultate plus rezidențiat), la fel cum plătim asigurările medicale, fără să beneficiem de ele. Deja s-a creat impresia să în sistemul românesc au mai rămas loazele, pe mâna cărora nu e bine să te dai, că mori cu zile. România a finanțat, așadar, în ultimii 20 de ani, pregătirea de medici (și nu numai) pentru țări din Europa, Canada sau SUA.
– Ca student în țări capitaliste dezvoltate ești obligat să faci un soi de credit-angajament atunci când vrei să urmezi o facultate, și să lucrezi un număr de ani pentru finanțator, după absolvire, sau să-i restitui banii cheltuiți cu tine. De ce nu s-ar aplica asta și în cazul statelor?
– Cei care câștigă de pe urma migrației creierelor sunt țările dezvoltate, cu un nivel de trai oricum peste medie, ridicat până la urmă și cu ajutorul acestor creiere. De asta e un pic parșivă poziția din care aceste țări ne dau lecții și ne critică pe motiv că nu reușim să parcurgem mai repede etapele ca să le ajungem din urmă. Unele dintre țările astea au făcut chiar nazuri când a fost vorba să-și liberalizeze piața muncii pentru români, preferând să ia mai întâi ce le-a convenit de aici – respectiv specialiștii de care aveau nevoie. Dincolo de înzestrarea personală, specialiștii ăia sunt, totuși, rezultatul pregătirii făcute de sistemul românesc de învățământ. Public.
– Dacă ăștia deștepți ne pleacă, ce șanse mai are țara să se ridice și să meargă spre progres? Sigur că nimeni nu e dator să se sacrifice pentru țară, ca în cărțile de istorie, dar o minimă datorie morală n-ar fi chiar desuetă.
Argumente contra:
– Libertatea individului e mai presus de orice datorie morală/patriotică. Faptul că ne-am născut într-o țară nu ne face sclavii ei. Se poate spune că nu e obligatoriu să faci o facultate, dar prin această măsură statul îi sancționează pe cei mai deștepți sau pe cei care vor să-și depășească condiția.
– Educația gratuită asigurată de stat este plătită și din contribuțiile părinților acelor tineri, deci ei nu datorează nimic statului, ci doar propriei familii, eventual.
– Viața individului e mult prea scurtă, la scară istorică, ca să poată schimba ceva concret sau să aștepte ca țara lui să se schimbe, e dreptul lui să vrea să se ducă la mai bine.
– Mulți ar rămâne în țară dacă ar simți că sunt și doriți. Dacă și-ar găsi în țară împlinirea financiară și personală de afară. Dar când un rezident e plătit timp de 4-5 ani cu un salariu mai mic decât al unei femei de serviciu , deși are pe mână viața unor oameni, e firesc să fie tentat de un salariu de 1000 de euro și o viață decentă într-o țară normală. Nu știm toți să luăm șpagă.
Prin urmare, dacă mă întrebați pe mine aș zice că și Ungaria are dreptate, că nicio companie nu te școlește pe banii ei fără să te oblige prin contract să muncești pentru ea în următorul cincinal, dar și că oamenii au dreptul legal să plece unde văd cu ochii. Mai cred, totuși, că ei, emigranții, au doar iluzia că sunt liberi, fiind în fond tot niște „proprietăți” vremelnic dorite de țări cu diverse nevoi în anumite domenii. Unii chiar plănuiesc să se întoarcă la pensie înapoi. Doar că până atunci țările astea din est, ca ale noastre, se vor învârti într-un cerc vicios din care nu vor ieși nicicând, dacă cei care rămân în țară nu fac nimic ca să schimbe lucrurile, ci așteaptă să se schimbe „de la sine”. Sau dacă aceia care pleacă spun că se vor întoarce „când se vor schimba și la noi lucrurile”. Păi nu se vor schimba niciodată în felul ăsta.
Țările în care voi ăștia emigrați ați plecat la mai bine au schimbat deja lucrurile prin puterea exemplului, prin implicarea oamenilor și chiar cu ajutorul vostru, al celor care v-ați pus priceperea în slujba altei națiuni. Țările noastre nu se vor schimba de la sine, politicienii nu vor deveni mai puțin corupți dacă nimeni nu-i sancționează. Iar lucrurile nu prea se schimbă decât din interior. Pentru că, vedeți bine, nici măcar încruntările Europei nu ne mai scot din rahat.
Eu am dat patru motive pro și tot atâtea contra. Poate aveți și voi altele. Dar vă invit să și votați, să vedem, care ar fi opinia generală a românilor în privința asta. Încercați voi să fiți mai categorici, că eu n-am reușit 🙂
daca studiile superioare ar fi gratuite in Romania, da, de acord.
din pacate, exista doar un numar mic de locuri fara taxa in ziua de azi, asa ca o astfel de reglementare ar avea efecte aproape de zero.
Asta inseamna ca de facto avem invatamant superior cu plata, nu mai trebuie sa se vaietam atat de durere ca statul chelutuie cu studentii degeaba.
In realitate, si in Ungaria (unde ma aflu), proiectul de lege cere doar celor scoliti gratis, pe locurile bugetate de stat sa ramina „legati de glie”. Cei care si-au platit scolarizarea din banii lor sint liberi sa plece unde vor.
Ceea ce nu imi este mie clar e cum s-ar putea aplica o astfel de lege. Sa presupunem ca sint student pe locuri bugetate, merg in Anglia cu o bursa de Master (ERASMUS – platita din bani europeni, teoretic), si imi gasesc acolo de lucru imediat dupa master. Ce o sa faca Romania? Ma aresteaza la aeroport cind vin acasa de Craciun si ma obliga sa fac munca in folosul comunitatii? Eu pot argumenta ca si Uniunea Europeana are dreptul la forta mea de munca, pentru ca ea mi-a platit studiile masterale, care sint mai scumpe si mai valoroase decit cele universitare. Mai apoi, daca tot ma obliga sa ramin acasa sa muncesc, imi ofera statul si locul de munca unde sa prestez? Pina la urma, decit somer sau secretara sau agent de vinzari in Romania, parca e preferabil sa lucrez in domeniul pentru care m-am pregatit in strainatate.
Am mai auzit eu de contracte din astea (Bursele Soros se dadeau tot asa, pe baza unui contract in care te angajai sa te intorci in tara ta sau macar in Europa de Est timp de 3 ani dupa terminarea studiilor. Pina la urma, s-a renuntat la clauza asta, odata pentru ca era impotriva „societatii deschise” propovaduite de Soros, si pe de alta pentru ca implementarea, controlul si coercitia pentru un asemenea contact e complet utopica).
Ioi, si sa nu uitam ceva: creierele cu adevarat luminate ale tarii asteia nu se mai complica sa studieze in Romania: deja s-a ajuns ca ‘ai nostri tineri la Paris invata’, nu doar la nivel postuniversitar, ci deja de la nivelul liceului, ce sa mai spunem de facultate. La fel e si cu creierele copiilor celor cu dare de mina. Si nu vad nimic in neregula cu asta: si in Uniunea Europeana, tinerii francezi si greci invata in Anglia, si invers (taxele de studii fiind cam la fel), ma gindesc ca multi dintre ei cu diverse burse de stat. Nu cred ca statele ii obliga la despagubiri daca nu se intorc in Provence-ul natal sa profeseze. Tocmai despre asta este Uniunea Europeana…
Mai apoi, mi-a venit sa rid din greu la afirmatia ca statul roman investeste 30000 EURO in educatia unui student la medicina. Hai nu zau…
„Mai apoi, mi-a venit sa rid din greu la afirmatia ca statul roman investeste 30000 EURO in educatia unui student la medicina”.
Si eu m-am crucit la chestia asta, dar cred ca am aflat raspunsul:Hartia igienica! Nu se gaseste nici la ministere;), inchipuie-ti cat poate sa coste pentru universitati! Eu tin mine ca la noi la facultate era hartie igienica, nu venea nimeni cu ea de-acasa. Probabil acolo s-au dus banii. Tin minte ca facultatea a primit bani sa renoveze un camin studentesc(de patru etaje) dar la sfarsit au ajuns banii numai de un etaj. Probabil om fi consumat nou studentii hartie igienica in exces:).Apropo, n-aveam capace de WC in camin, probabil ca costau un procent din PIB.
Da ar fi corecta metoda, credit/restituire/obligatie etc.
DAR, daca s-ar face angajari in primul rand si asigura un venit conform pregatirii. De exemplu in cazul in sistemul sanitar posturile in spitale sunt pur si simplu blocate.
Ati putea sa-mi ziceti ca la privat: corect daca te angajaza…prea putine posibilitati pt absolventi, NU: daca ai contract sa faci X consultatii/sapt sau mai stiu eu ce sistem, asta nu e angajare, evident ca poti s-o faci si sa-ti mearga bine, dar nu sa fi obligat sa stai asa X ani.
Exclus sa fi obligat sa prestezi alt job decat conform pregatirii.
Toti cei care dau statistici cu cati medici pleaca…eu as intreba ce ne-am fi facut cu ei daca nu plecau? Si da, universitatile de medicina se bazeaza pe asta daca nu n-ar mai avea studenti.
chiar daca politicienii nostrii ar fi suficienti de timpiti incit sa voteze asa ceva, nu ai cum sa ii tii. nu cita vreme nu le oferi un serviciu si conditii decente de viata
Eu sunt de parere ca atata timp cat nu ai sansa la un loc de munca decent, la egalitatea sanselor si la corectitudine in tara ta, ai dreptul sa emigrezi unde vrei tu.
Economia de piata se reflecta si in locurile de munca, este normal ca eu sa aleg cea mai buna solutie pentru mine, iar statul sa nu aiba nimic de zis din punctul asta de vedere. Decat sa interzica, sau sa limiteze prin „amenzi” emigrarea mai bine ar incuraja absolventii sa ramana prin beneficii, dar asta presupune putin efort si chiar, doamne fereste, statistici si planificari si mai rau de atat – bani investiti pe bune, nu numai pe hartie, deci o sansa in minus la „sa ne iasa si noua ceva”.
Cat despre restituirea banilor – din nou nu sunt de acord. Retroactiv in nici un caz nu se poate face, din moment ce nimeni nu a semnat pentru asa ceva la momentul inscrierii la facultate, iar pe viitor mi se pare abuziv atata timp cat statul nu iti garanteaza un loc de munca decent la absolvirea facultatii.
Daca statul sponsorizeaza invatamantul asta o face din banii contribuabililor. Contribuabilii au datoria morala fata de copiii lor ca sa le asigure un viitor. Guvernantii au datoria morala ca sa asigure cetatenilor un viitor in tara . NU O FAC! Solutiii: 1. Ori ii bagam in lagare pe politicieni pt. inalta tradare, ori…
2. Emigram
Putem discuta mult si bine despre cazuri individuale, despre argumente pro si contra.
Statul poate sa dea multe legi tâmpite, problema statului e ca legile tâmpite nu vor functiona !!
Statele, guvernele, parlamentarii nu inteleg un principiu simplu:
Societatile, populatiile functioneaza dupa legile fizicii !
Daca pui presiune pe populatie, populatia va incepe sa curga prin orificiile de la granita. Ori nu ai cum sa inchizi ermetic o tara. Statul poate sa ceara contravaloarea studiilor daca pleci din tara, atunci românii nu vor mai da la facultate in RO, se vor bate pe burse in strainatate. Vor fi mai multi români la studii in Noua Zeelanda sau in Chile decat acasa. Deja acum pleaca multi imediat dupa Bac.
Apoi statul va pune taxa si pe liceul obligatoriu. Românii atunci nu vor mai da la liceu vor pleca inca din clasa a 9-a. si tot asa pana la gradinita. Apoi gravidele românce isi vor petrece luna a 9-a prin tarile vecine, ca sa nu fie copiii obligati sa plateasca contravaloarea primului aer inspirat.
„Țările noastre nu se vor schimba de la sine”.
Cei mai multi dintre noi au plecat pentru ca nu au reusit sa schimbe nimic. Pentru ca marea masa e refractara la schimbare. Din 22 de milioane suntem cati afara? 3 milioane? Cam atatia au vrut schimbarea cu adevarat.
Pentru restul e „bine si asa”.
Asta cu exportul de creiere e o gogomanie. Am invatat mai multe afara in 14 luni decat acasa in 9 ani. Aici vorbesc atat de perioada de studiu cat si de cea petrecuta in campul muncii. Romania exporta oameni dispusi sa munceasca mult, sa invete repede si sa cracneasca deloc sau putin. De asta suntem angajati. Aia cu creierele e un complex de superioritate ceausist din ciclul: ce gloriosi suntem noi. Ete fas. Nu suntem deloc mai destepti decat altii. Doar ne place sa credem asta.
Vorbim de o tara unde un burtos tuciuriu te poate omori la volanul unui bolid si nu pateste nimic sau un slabanog albinos te munceste pana la epuizare pe salariul minim iar statul nu misca un deget. Vorbim de o tara unde s-au devalizat banci fara sa plateasca cineva pentru asta, unde s-au furat combinate, s-a falimentat producatorul de enegrie hidro-electrica, mor oameni pe capete datorita indiferentei autoritatilor si copiilor li se fura sistematic viitorul prin legi haotice ale educatiei si nimanui nu-i pasa.
Si faptul ca un tanar „fura” bruma de stiinta dobandita in urma unei facultati va revolta? Pai asta l-ati invatat sa faca inca din gradinita. Asta e exemplul zilnic pe care il primeste un tanar. Atat merita Romania. Si inca e prea mult.
1)
Eu lucrez în cercetare, teme de sustenabilitate/ politici energetice/ integrare tehnologie/ analize impact. Dacă sună aşa cum sună pentru urechile unui român, asta e cea mai bună dovadă că în România efectiv nu am ce căuta. La modul propriu al expresiei: unde să mă duc?, de unde să încep?
2)
Nu am sentimente partiotice. Na, asta e.
3)
Chiar dacă aş avea bani, recunoaştere şi statut – tot prin acelaşi jeg aş umbla pe stradă, tot la aceleaşi cozi aş sta să-mi plătesc facturile, tot cu aceeaşi mitocănie aş avea de-a face dincolo de pereţii casei.
Dap, trăiesc prin occident, irelevant unde anume.
Singura situaţie care-mi vine în minte, care ar avea un potenţial real să mă readucă în România ar fi… nu ştiu, să se întâmple ceva cu ai mei, de să nu existe altă soluţie decât să le stau eu la căpătâi. Dar şi ăsta e un scenariu pe perioadă limitată – cu cât mai scurt, cu atât mai bine pentru toată lumea.
sa luam argumentele tale „pentru”.
1. acu’ niste ani presedintele basescu a zis, intr-unul din momentul alea cand personalul medicat (ca nu-s doar medicii implicati) a tipat ca nu-i normal ca un rezident sa aiba un salariu mai mic ca o femeie de serviciu, ca „daca nu-ti convine salariul, pleci, cum se intampla la privat”. si iaca-ta ca au plecat, care pe unde a putut, in strainatate, la clinicile private, etc. acu’ vine statul, iar presedintele, oricum s-ar numi el, este reprezentantul acestuia si zice „ti-ai facut studiile aici, vrei sa pleci, da-ne banii inapoi”. since, ca raspuns mie imi vine pe buze „hai s…”
in alta dezordine de idei, chiar si in conditiile in care, cel putin la medicii, esti student la stat, pe loc subventionat, cheltuielile tale sunt oricum imense: tratatele de medicina costa de-ti vine rau, ca sa nu mai vorbim de materiale didactice; poveste o fosta colega de liceu, ca a trebuit sa-si cumpere un craniu (pe la morgi, prin cimitire, etc), chestii care m-au bagat in racori. ca sa nu mai vorbim de simpla subzitenta. medicina nu-i o facultatea prea usoara, nu merge sa te angajezi, chiar si part-time, ca sa te intretii; bani care nu vin de la stat, ci de la mama, tata, cine o mai fi p-acolo.
2. creditul din strainatate, daca e la banca, il platesti dupa ce te angajezi, oriunde te-ai angaja. daca este vorba de o firma, careia tu nu i-ai oferit pana atunci nimic, acea firma iti plateste studiile, te arvuneste pe 5 sau x ani, dar in acelasi timp se obliga ca la finalizarea studitiilor sa-ti asigure un loc de munca potrivit pregatirii tale, loc de munca platit cel putin decent. ceva iar nu se pupa.
3. tarile dezvoltate nu au luat doar „creiere”. au luat profesionisti, indiferent in ce domeniu. putea sa fie si croitor/zugrav. daca era un bun profesionist……
aaaa, si ma indoiesc ca aceste tari s-au ridicat pe baza acestor creiere. s-au ridicat la un moment dat, prin negura istoriei, pe baza creierelor din ograda proprie. sau chiar daca s-au ridicat pe baza creierelor din afara, au facut-o pentru ca au fost suficient de intelepte sa stie cum sa utilizeze acele creiere, sa le ofere spatiu de desfasurare, conditii, etc. ceea ce statul roman (si se pare si ungar) nu e in stare. ma indoiesc ca pleaca cineva de prea mult bine. cred ca acele tari mai degraba asta critica: nu suntem in stare sa folosim cum trebuie ceea ce avem.
4. datorie morala…. am asa o senzatie ca toti cei care au comentat p-aici si-s plecati mai intai au incercat sa-si faca datoria morala fata de tara, care cum a putut. iar statul, intr-un fel sau altul, i-a dat le-a dat una peste bot. si oamenii nu-s caini, sa linga mana care-i loveste.
ca sa fac o paralela, copii ajunsi adulti au o oarecare datoria de intretinere fata de parintii lor aflat in nevoie. nu doar morala ci si legala. dar in acelasi timp, si parintii au o datorie, tot legala, nu doar morala, fata de copiilor lor minori, de crestere, educare, etc. cele doua datorii, legale, sunt conexata. dai, ca sa-ti dau, e un principiu de drept.
in cazul asta, cei care pleaca simt ca datoria e doar de o singura parte, a lor. ca ei au doar obligatii si statul doar drepturi. chiar si in codul civil scrie ca daca pe parcursul derularii unui contract, din anumite motive, obligatia uneia dintre parti devine mult prea impovaratoare fata de contraprestatia pe care o primeste de la cealalta parte, nu-i musai sa ramana asa. sincer, nu mai stiu exact cum e, dar fie renegociezi, fie iti bagi picioarele. chiar nu mai stiu exact, dar oricum situatia nu ramane ca in gara, in sensul ca o parte trage in jug, si una fluiera de bine.
iar in ceea ce priveste invatamantul de stat gratuit, hai sa fim seriosi, banii aia n-au aparut c-a pocnit careva din degete. ele provin din banii contribuabilor. banii parintilor/bunicilor/rudelor (ca n-or avea toti o spuza de copii, iar iasa raportul aiurea) celui care invata.
Eu imi aduc aminte ca statul roman nu a contribuit cu nici un leu la pregatirea mea profesionala.Nu m-am regasit nici printre cei mai straluciti studenti , dar nici printre cei mai slabi!Insa am platit pentru tot, incepind cu cazarea in caminul studentesc(a propos -loc de cazare primeai numai daca aveai o relatie pe undeva pe acolo sau cu bani bineinteles), masa de prinz doar contra cost, cind era deschisa cantina,cea de seara si micul dejun nu interesa pe nimeni -nici nu ti-o oferea si chiar daca ar fi fost plateai pentru ea,ca sa nu mai povestesc de toti taximetristii care veneau sa manince la cantina studenteasca si multe altele.Cel mai mare sprijin si sungurul de altfel a fost familia mea, mama, tata, unchi, matusa si asa mai departe.Asa ca statul roman nu are nici un drept sa dispuna de cetatenii sai dupa proprille pofte si dorinte! sa si le puna in cui si sa ii taxeze pe cei care platesc pentru locurile de rezidentiat si locuri de specialist in spital si asa mai departe.Imi aduc aminte cum rectorul primise din toata Europa , de pe la congresele la care a luat parte Sonografe, si ce a facut cu cele care erau in plus?!Le-a aliniat in frumos pe coridoarele sectiei ca sa aiba doar el, cu toate ca ar fi putut foarte bine sa le ofere mai departe si cite asemenea exemple nu as putea da!Asa ca sa aiba curaj sa ma puna pe mine sa le platesc ce le datorez!ca o sa le trimit si eu facturile!Luati exemplu vorbele domnului Andrei Plesu:”Încât grija mea la ora aceasta nu este că ne pleacă mulţi, grija mea este că aceia care se întorc nu au nicio şansă.”Si cind te gindesti ca avem un prim ministru plagiator, paralmentari cu dosare penale, persoane in functii publice cu dosare pe rol, reprezentanti in Parlamentul European ca si parlamentari europeni, unul nu stie nici macar limba romaneasca, celalat provine dintr-o perioada rosie a poporului asta oropsit, altul care ar fi fost capabil sa ia mita si nici macar nu a avut bunul simt sa isi dea demisia, si unul care nu mai are nevoie de nici o prezentare ca si-o face el singur, ma intreb Quo vadis domine?!!Cred ca am fost destul de convingator in ceea ce priveste argumentele pro si contra.Insa sint de parere ca fiecare popor isi are conducatorii pe care ii merita, noi ii avem pe ai nostri!din pacate nu exista puterea morala sa ii avem ep cei care trebuie, se pare ca ultimul tren l-am pierdut demult!!!