Drumul indiferenței

Oamenii din Drumul Taberei vor metrou, dar nu fac nimic pentru asta.

A m fost ieri în Drumul Taberei cu treabă. Nu mai trecusem pe acolo de când începuseră săpăturile pentru metrou.  Stând în cozile din trafic (da, am nimerit la una din orele alea) și făcând slalom printre organizările de șantier abandonate, m-a apucat o stare de nervi din aia în care ai vrea să te duci să-l iei de gât pe unul de la putere și să-l întrebi „de ce, mă, de ce?!”.

Câți oameni or locui în Drumul Taberei? Câteva sute de mii. Câți or fi nevoiți zilnic să intre și să iasă din cartier printre gropi și panouri de șantier? Poate jumate? Și câți or fi enervați zilnic de balamucul de la Răzoare, intersecția aia care nici când nu era afectată de lucrările la metrou nu era vreo bucurie? Dacă jumătate dintre toți oamenii ăștia, câteva mii măcar, s-ar duce în fața guvernului, să facă un culoar de ouă stricate și roșii în calea mașinii lui Ponta când intră și iese din clădire – nu mai mult de o săptămână – ce credeți, nu s-ar găsi finanțare ca să se repornească lucrările?  Eu cred că da. Dar problema e că nimeni din cartierul ăla nu s-a revoltat pe bune. În afară de o piatră aruncată în geamul centrului de informare Info-metrou din Piața Moghioroș, nu a făcut niciunul nimic. S-au uitat toți la aburelile lui Ponta la TV și l-au înjurat printre dinți. Cum fac probabil în fiecare zi în trafic.

Am fost acolo pentru un interviu cu o fetiță de 10 ani, o mică eroină locală. Acum un an și ceva s-a revoltat că muncitorii de la metrou tăiau copacii alandala din fața blocului ei. Și de la ea s-a constituit un grup mic de cetățeni indignați care a reușit în final stoparea tăierilor și regândirea organizărilor de șantier pentru stații. Zic grup mic pentru că majoritatea oamenilor din cartier nu s-au sinchisit de copaci, clamând dorința de a avea metrou. Cu toate astea de când s-a blocat construcția metroului (din lipsă de fonduri) niciunul nu s-a revoltat măcar pentru metrou.

O să scriu despre fetița asta un articol pentru o revistă, dar în avanpremieră vă dau un citat din ce mi-a spus ea aseară, când am întrebat-o ce sfat le-ar da oamenilor din țara asta:

Generației voastre, ca părinții mei și ca dumneavoastră, îi e frică să facă ceva. Dar nouă, ăștia tineri, nu ne e frică să nu ne rupem gâtul. Ne aruncăm în luptă. Oamenii nu trebuie să se lase duși de nas, și să țină capul sus, să nu se lase descurajați de alții care le spun că nu vor reuși. Asta e!

Fata are 10 ani și vorbește ca un activist hârșâit în lupta cu autoritățile. Probabil că dacă ar fi silită să intre și să iasă zilnic din cartier, și nu s-ar duce la școală lângă bloc, ar face ceva și cu șantierul de metrou. Poate când s-o face mare.

Etichete: , , , , , , ,

33 comentarii la “Drumul indiferenței” Subscribe

 1. Béranger 30/05/2013 at 11:52 #

  De ce Ponta și nu Oprescu? Nu cunosc detaliile, dar credeam că e o problemă municipală, nu națională. (Bine, că merită amândoi futuți în cur, asta e altceva.)

  • Dollo 30/05/2013 at 11:54 #

   Metroul nu ține de primărie, ci de ministerul transporturilor. Ponta a băut câmpii că nu se oprește nimic, dar în final a tăiat finanțarea cu totul. Care era jumate de la bugetul național, jumate fonduri europene. Că toată țărișoara plătește ca să ne dăm noi capitaliștii cu metroul.

 2. Motanul 30/05/2013 at 13:33 #

  Dollo, am citit in presa ca in Drumul Taberei sunt cei mai multi caini maidanezi din Bucuresti. Cum a fost atmosfera din puctul asta de vedere?Nu ti-a decupat niciunul pantalonii?;)
  Apropo de subiectul asta, uite unde se poate ajunge din delasare/nepasare(ma refer la numarul de caini citat in articolul respectiv-1milion):
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iraq/7819731/Baghdad-sends-out-sharp-shooters-to-cull-one-million-stray-dogs.html
  Au fost propuneri pe tema asta din partea micutei?:) Tu ce propunere ai avea? Sau pe tine nu te afecteaza sa faci un pic de jogging;)?
  Apropo, am aflat ca in Olanda cainii(cu stapani, ca altii nu-s), sunt operati la corzile vocale daca latra si ii deranjeaza pe vecini. De aia nu i-am auzit eu nicodata pe cainii vecinilor latrand(am 3 pe o raza de 50 de m).
  Oricum sa stii ca si in Olanda sunt animale abandonate. Azi am vazut doi iepuri in cartier. Sunt atat de turbati ca nici nu le e frica de oameni:). A, am avut si un fazan, dar nu l-am mai vazut in ultima vreme. Probabil l-au luat hingerii.:).

  • Dollo 30/05/2013 at 16:40 #

   Parcă ți-am mai zis să nu mai crezi chiar tot ce citești în presă

   • Motanul 30/05/2013 at 17:45 #

    Adica? Apropo, tu nu faci parte din presa? 🙂

 3. beatrix 30/05/2013 at 14:23 #

  la romani, chestia descrisa de tine se cheama ADAPTARE.
  si e perceputa ca o calitate.
  se manifesta oriunde. asa se explica de ce, prin afara tarii, majoritatea romanilor se poarta civilizat.
  inauntru, nu e cazul, ca merge si asa.

  in plus, romanii nu sunt cetateni.
  sunt orice altceva, de obicei, denumiti dupa profesia fiecaruia, apreciativ sau peiorativ, dar nu cetateni.
  si fiecare se revolta, dar fie la o bere cu prietenii, fie acasa, in fata sotiei/sotului. ca nu presupune consecinte.

  prin urmare, „calitatea” adaptarii se trage din lasitate.

  restul, … e istorie

  • Dollo 30/05/2013 at 16:41 #

   uneori mai e și blazare, trebuie să fim corecți, nu toți sunt lași, dar uneori ți se cam ia.

 4. Vica 30/05/2013 at 14:25 #

  în schimb parcul din cartierul cu acelaşi nume se închide pentru modernizare, „Potrivit reprezentanţilor Primăriei, Parcul Drumul Taberei va dispune de fântâni arteziene „tip Nufăr”, una cu 60 de jeturi de apă, foişoare, catarg pentru arborarea drapelului ţării, terenuri de sport, un monument artistic din oţel inoxidabil „Pasărea măiastră”, pistă de carting, ambarcader şi debarcader pentru bărci cu vâsle şi o pasarelă pietonală metalică în arcadă.”

  „Schimbarea completă a parcului va costa 75 de milioane de lei (circa 18 milioane de euro), din care doar 1,2 milioane de lei vor fi cheltuiţi de la bugetul Primăriei de sector.”

  Cool, nu? De parcă aşa verde, natural, doar să fie curat şi îngrijit, nu dă bine… Pe aici n-am văzut nicăieri atâta mutilare kitschioasa a zonelor verzi, aşa cum am văzut în Bucureşti. Cu banii ăia ar putea să mai avanseze şi cu metroul sau alte proiecte cu adevărat utile, dar… ei visează păsări măiestre…

  • Dollo 30/05/2013 at 16:42 #

   Da, parcul e the next project pentru mica mea interlocutoare 🙂

 5. shushaneaua 30/05/2013 at 15:20 #

  Tot drumultabarean face exact ce face tot romanul. De ce ar sari el in sus? De ce s-ar lupta pt ca niste idioti se baga in viata lui?Asa ca draga Dolo las-o moale ca macane, sau mergi pe branci ca-i apa mica.
  Cat despre faptul ca drtaberenii au clamat dorinta de a avea metrou nu ai dreptate. Majoritatea din noi, cei traitori aici, NU am vrut metrou. Cei care stau in chirie, trecatori deci prin acest cartier, l-au vrut.
  PS. In general noi drtaberenii nu strigam si urlam. Poate ca in alte cartiere se urla, dar noi vorbim incet si cu calm.

  • Dollo 30/05/2013 at 16:45 #

   Și dacă nu l-ați vrut de ce nu v-ați opus?

   • shushaneaua 30/05/2013 at 16:46 #

    Ha. Buna gluma.

    • shushaneaua 30/05/2013 at 16:51 #

     Cati oameni reusesti tu sa strangi Dolo? Sa va opuneti. Catedralei Neamului de exemplu. Ca nu se fac scoli si spitale in loc de maretia de catedrala. Nu se pun pretenii si cunostintele. Care oricum nu prea ar vrea sa se deranjeze…Asta ar fi 1.
     2. De cat timp esti in tara asta Dolo? Chiar traiesti cu adevarat in ea? Stii cat costa o paine si cat castiga casiera de la hypermarket? Dau un pariu cu tine: in tara asta nu se vor mai strange 100 000 de oameni muuuult timp de acum incolo, pentru o cauza. Fotbalul si altele similare se exclud.

     • Dollo 30/05/2013 at 17:17 #

      Tocmai de aceea e bună povestea acelei fetițe, care a reușit, cu 12 oameni din cartier, să-i facă pe cei de la Metrorex să înțeleagă că nu pot tăia întâi și apoi „mai vedem”. Important e să încerci, nu să cauți motive pentru care nu s-ar putea face nimic în țara asta de căcat. Tu ai mai citit și altceva de pe blogul ăsta când mă întrebi de când trăiesc în țara asta și dacă știu cât costă o pâine, sau vorbim așa despre ce grea e viața în România, pentru telespectatori?

     • Motanul 30/05/2013 at 19:43 #

      Ca veni vorba de strans oameni, eu sunt curios sa aflu cati o sa se strânga mâine in fata primăriei generale la ora 12. E vorba de ceva pro si anti caini maidanezi.
      E un anunț pe pagina de FB a unui grup numit „Pro Civilizatie Secolul 21”.

     • Dollo 30/05/2013 at 23:25 #

      Devii obsedat de maidanezi, văd 🙂

     • shushaneaua 30/05/2013 at 21:21 #

      Dolo draga, cred ca n-ai inteles. Vorbesti cu unu’ care trai pa vremea lu’ nea nicu. Care nu fu chiar usa de comunism si care chiar si-a bagat la propriu si la figurat pila in comunism. Care fu la rivulutie, e drept, beat mort, dar isi aduse contributia. Care ca cand veni tranzitia prin 13-15 iunie incerca sa convinga niste cetateni ca gresesc. Subsemnatul avand plete atunci. Nu cred ca realizezi ce insemna sa ai plete atunci sau inainte de revo. Care, fiind in facultate in zilele revolutiei de la Timisoara, cand Bucurestiul dormea, am incercat sa-i trezesc pe colegii mei studenti la un protest. Mi-au zis ca ce rezolvam? Le-am zis ca nu trebuie decat sa nu intram toti la cursuri. Stii cine a ramas pe dinafara? Stii ce putea pati acel om pe vremea dinainte de libertate? Vrei sa-ti mai povestesc ce am facut eu ptr tara asta?
      Cand nimic nu ai a spune….e usor sa dai din gura pe bleog. Cand nu esti cu viata in pericol si (relativa) libertate a presei iti permite e usor sa vorbesti si sa critici.
      De ce draga Dolo nu te-ai revoltat si nu v-ati strans impotriva javrelor care ne conduc? Ce usor e sa spui ca niste unii nu sunt in stare sa se impotriveasca.
      Te-ai impotrivit f’odat cu adevarat? Nu in linistea democratiei pe bleog sau live, ci cand viata iti e in pericol daca zici NU.
      Baga niste mamaliga la cashu ala, bea o tuica, sterge-te la gura si zi sar’mana ca traiesti intr-o cat de cat democratie, chiar daca e de căcat.

     • Dollo 30/05/2013 at 23:24 #

      Nu putem să ne lăsăm toți plete, unii ne facem bloguri, doar așa mai avem și noi șansa să polemizăm cu eroii anonimi 😉

     • Motanul 30/05/2013 at 23:54 #

      @Dollo: nu e asta, nu-mi place sa ma dau bătut usor. Asta e de fapt obsesia mea. Știu, sunt un om rău ca nu mi-e mila de câinii vagabonzi(oricum n-am torturat niciodată un animal, FYI), dar pana la urma fara macelari n-ar gusta nimeni carne de ied;). Si de fapt e vorba de subiectul articolului tau, a face ceva sa îndrepti lucrurile, nu pentru tine neapărat ci pentru alții.

 6. maria 30/05/2013 at 15:21 #

  eu is revoltata doar acasa in fata sotului :). zilnic injur si atat,…recunosc nu sunt in stare sa i-au atitudine de una singura ..dar voi iesi negresit in caz ca aud/vad o actiune/demonstratie/aruncat cu oua, rosii..etc

 7. Niki 30/05/2013 at 16:11 #

  Tare mă tem că se face mare și se cară din țară, ca mulți alții întregi la cap.

  • Dollo 30/05/2013 at 16:46 #

   Posibil

 8. shushaneaua 30/05/2013 at 16:45 #

  PS. As vrea sa o vad pe mica luptatoare la varsta mea/noastra. Trecuta printr-o dictatura, apoi printr-o tranzitie fara oprire, un pic de capitalism cu credite la vedere, o criza ce nu se mai termina. In tot acest timp la putere fiind niste puscariabili cu acte. As vrea sa-i vad elanul atunci…la varsta mea. Si am cam 30 si ceva de ani peste ea…

  • beatrix 31/05/2013 at 00:38 #

   mestere, tare ne mai place sa ne plangem de mila..
   si sa uitam cine i-a votat pe „puscariabilii” aia, de pe cand umblai matale beat la revolutie si pana acum..

   zicea Dollo de blazare, mai sus. de acord, dar parca mai nocivi sunt lasii negativisti, decat blazatii obositi.
   a mon avis, nu mai exista alta cale de indreptare a lucrurilor decat activismul civic de strada & instante de judecata, incurajat si sustinut pe online.

   si cine-si plange de mila, sa-l rezolve selectia naturala!
   dixit

   • shushaneaua 31/05/2013 at 08:51 #

    Beatrixe tata, io nu-mi plang de mila, mi-am vazut de viata. De votat n-am votat nici o javra puscariabila.

    Activism civic de strada&instante de judecata,incurajat si sustinut pe online.

    Bune vorbe, cam zero fapte. Ai vazut vreodata o petitie online? Ai vazut cate semnaturi se strang? Dupa parerea mea zero, ptr ca 2-3 mii de semnaturi la 8 milioane de votanti e zero. Deci lumea e asa de lenesa si/sau iresponsabila incat nici o petitie online nu vrea sa semneze.

    Ca idee, selectia naturala se numeste ala care va supravietui si-si va perpetua specia. Ca se numeste specia plangatorilor de sine sau alte etnii, cei care la final vor fi, aia au castigat selectia naturala. La cum merg lucrurile acum, prostia, tupeul si smecheria vor castiga plangandu-si de mila pă media. In real-life vor puncta

    Astept cu interese o initiativa de activism civic de strada cu instante de judecata incurajata si sustinuta online.

    PS Ce te faci cu judecata stramba?

 9. Motanul 30/05/2013 at 17:49 #

  Imi place de aia mica. O sa ajunga departe… de Romania cand creste! Pariez.

 10. Gilbert 30/05/2013 at 19:34 #

  Vai ce-mi place optimismul ăsta constructiv. :)))

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.