JTI dă burse (și) pentru plagiatori

Diana Toea, care mi-a plagiat serialul despre oamenii care au construit metroul, este unul dintre cei zece jurnaliști care au primit burse europene de la JTI.

Întâmplarea cu duduia Diana Toea – fost redactor la Adevărul, care mi-a plagiat prin compilare serialul despre oamenii care au construit metroul și a împânzit Internetul cu el ca și când ar fi fost munca ei – are un final fericit. Duduia tocmai a primit o bursă  JTI pentru jurnaliști, în cadrul căreia nu pot decât să sper că își va îmbunătăți performanțele profesionale și va învăța că atunci când copiezi date, fapte, citate și personaje dintr-o lucrare muncită de altul trebuie să pui ghilimele sau măcar să citezi sursa.

Am primit aseară această veste de la un cititor care m-a rugat să nu las știrea nedifuzată, chiar dacă unii dintre voi mi-ați sugerat data trecută să întorc și celălalt obraz, că așa e creștinește. Prin urmare o felicit pe această cale pe Diana Toea și îi urez mult succes în carieră.

Articolul semnat de ea în Adevărul a primit în final și un link în care se spune care e sursa informațiilor. De asemenea a mai reacționat la nemulțumirea mea și Metropotam care a retras integral de pe site ceea ce preluase din Adevărul. În continuare revista Historia rămâne cu forma plagiată de Diana Toea.

Etichete: , , , , ,

22 comentarii la “JTI dă burse (și) pentru plagiatori” Subscribe

 1. C 09/12/2014 at 02:27 #

  http://www.euromonitor.ro/contact/

  Nu stiu daca ei se ocupa cu asta dar le-as trimite un mail sa vada pe cine au primit. Nu de alta dar banii ar fi mai bine directionati catre altcineva pentru meritul sau, oricat de mic ar fi…

 2. dan 09/12/2014 at 02:37 #

  Au existat deci și oameni care au reacționat cum trebuie. Unii fac ce trebuie, alții o țin tot cu ciordeala și combinațiile, poveste veche pe la noi, trebuie sa ai grija cu cine ce bagi în seama.

 3. Sakura 09/12/2014 at 05:54 #

  JTI este compania a cărei produse ucid mai mulţi oameni decât orice altceva în istoria omenirii. Să sponsorizeze din aceşti bani un hoţ (plagiatorul este un hoţ) este cel mai mic rău pe care-l pot face. Nu-i drept, ştiu, dar… asta e.

  • VASILIU MIRCEA PAUL 09/12/2014 at 11:41 #

   Mă îndoiesc foarte tare că JTI poate depăși ”compania” Kalașnikov la numărul de morți.

   Nu prea înțeleg conceptul asasinării prin tutun – toată lumea cam știe consecințele fumatului și nimănui nu i-a înfipt JTI (sau alt fabricant) țigareta-n cioc (mai ales de cînd a fost interzisă publicitatea).

   • Sakura 10/12/2014 at 05:04 #

    Estimări de pe net:
    Kalashnikov 250.000 morţi/an
    ţigări 6 milioane pe an, în creştere

    Per total AK-47 se estimează că ar fi cauzat câteva milioane de morţi, în timp ce ţigările sunt undeva pe la un miliard de morţi.

    Mai ai şi alte îndoieli?

 4. Motanul 09/12/2014 at 09:09 #

  „FUNDATIA EUROMONITOR PENTRU EXCELENTA este persona juridica de drept privat, fara scop patrimonial, scopul principal al acesteia fiind acela de a promova, sustine si recunoaste importanta fundamentala in cadrul societatii romanesti de astazi a EXCELENTEI, a ELITEI, a dezvoltarii durabile, a responsabilitatii sociale precum si a managementului schimbarii si a progresului socio-economic.”

  Foarte ironic! Astia sunt de la PSD clar.

  Iar JTI e Japan Tabacco International.
  Interesant!

 5. Ioan T. Morar 09/12/2014 at 12:15 #

  Faptul că Ponta a fost „iertat” de plagiat (cu toate manevrele lui) afectează o anume idee despre originalitate şi muncă cinstită. Dacă Ponta a ajuns prim ministru şi a plagiat, de ce nu ar lua duduia respectivă, plagiatoare şi ea, o bursă?

  • krantzro 09/12/2014 at 14:55 #

   Mai ales că e una de merit…

  • geo 09/12/2014 at 17:12 #

   Cine spune ca a fost iertat? Pentru acest motiv eu am votat contra lui la alegeri! Desi ICCJ a spus ca nu exista aspecte penale in cazul lui Ponta atat timp cat el a a incasat ca bugetar etern sporul de 25% la salariu pentru doctorat, – cred ca il incaseaza si acum, exista si un aspect material consistent al faptei acestuia, la care a fost complice dr. nastase adi…

 6. Ionut 09/12/2014 at 12:47 #

  care este cuantumul bursei?

 7. krantzro 09/12/2014 at 13:24 #

  Ai zice că e un fel de „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită” , dar exact pe dos…

 8. nefumator 09/12/2014 at 16:46 #

  WTF!!!! WHAT THE FUCK!!! E pe bune! Bravo Japan Tabacco International!

  M-am uitat cine este seful la PR la Japan Tabacco: o fostă jurnalistă, Gilda Lazăr!
  https://ro.linkedin.com/pub/gilda-lazar/12/b70/436

 9. speedy.gonzales 09/12/2014 at 22:53 #

  pai fatuca asta a invatat de la primul plagiator al tarii ca daca furi ajungi sus, chiar prim-ministru si uneori chiar presedinte (de data asta au votat aia din diaspora si n-a iesit), asa ca a aplicat si ea.
  dupa cum vedeti a inceput sa primeasca deja recompensa ptr furat, asa ca are un viitor stralucit.

 10. Unknown 10/12/2014 at 22:11 #

  E trist sa catalogati un om doar dupa o greseala care, in mare parte, nu a fost a Dianei Toea, ci a superiorilor ei de la ziarul Adevarul din acel moment. Si sa nu-mi spuneti ca voi, pe cand aveati 20 de ani, erati atat de curajosi incat sa le spuneti ca nu e corect ce au facut.

  • ady 11/12/2014 at 22:13 #

   ma iertati. tipa si-a scris articolul plagiind cu nerusinare. chestie pentru care nu si-a cerut scuze sau alt semn sa regreta si ca si-a invatat lectia.
   ca ziarul a publicat articolul si apoi a refuzat sa-l scoata dupa ce a fost informat ca-i plagiat n-o absolva de vreo vina.
   raspunderea (civila, penala, de toate felurile) se dobandeste la implinirea majoratului, 18 ani (la varsta aia scria cel mult pt revista scolii, nu pt Adevarul). ba chiar, de la 14 se considera (dpdv legal, nu asa, dupa ureche) ca minorul are capacitate restransa de exercitiu.
   asa ca usor cu pianul pe scari, cea mai mare greseala apartinei Dianei Tolea si nu ziarului.

  • o femeie 12/12/2014 at 12:13 #

   Si daca stie de greseala, de ce a semnat cu numele ei? Lasat cu numele redactiei asta e.
   Eventual cerut scuze, asa, ca intre jurnalisti. Nu sunt buna la cerut scuze, dar imi recunosc partea mea de greseli.

   Cum au facut celelalte ziare, cum a facut Dragos sa isi ceara scuze (chiar virtual), asa putea si ea. E vorba aici de demnitate .

  • Victor 14/12/2014 at 13:21 #

   Dap. O fata asa de tanara si draguta. Si a gresit asa de putin si de nevinovat… a furat si ea un pic, a tacut ca porcu-n papusoi cand i s-a semnalat ca a fost prinsa cu rata-n gura, apoi si-a incasat banii furati.
   Intre timp, dvs cititi pe gratis articolele muncite ale lui Dollo si va exprimati indignarea ca nu-l lasa pe „un om” sa fure un pic, ca doar ce, nu da la oameni in cap…
   Si nu va mai dati cu presupusul in legatura cu ce am facut „noi” la 20 de ani sau altcandva. In primul rand, eu nu am furat nici la 20, nici mai tarziu.
   Diana Toea e o hoata ordinara. Imi pare rau, nu ma impresioneaza ochii ei mari si nici cei 20 de ani.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.