Chiloțăreală sau libertate de exprimare?

Ziua fără pantaloni în metrou nu e un protest, ci o formă de exprimare. Legal nu are nevoie de autorizare, dar este posibil să-i deranjeze pe alți călători. Așa cum caricaturile cu Mahomed îi deranjează pe musulmani. Ce facem? Permitem doar acele libertăți de exprimare care au un scop util sau și pe astea aparent inutile?
Desen de Dan Perjovchi

Desen de Dan Perjovchi

La Paris, niște scelerați au omorât azi 12 oameni în redacția unui săptămânal de satiră, celebru pentru caricaturile ce miștocăreau orice, de la Michael Jakson la profetul Mahomed. În lipsa unor date oficiale, atacul este pus pe seama islamiștilor fundamentaliști, jigniți pare-se de caricaturile care-și băteau joc de religia musulmană.

În timpul ăsta, în Micul Paris niște români ar vrea să-și dea pantalonii jos în metrou, ca să marcheze astfel, în rând cu lumea, ziua fără pantaloni. O prosteală menită să „ne elibereze de sub tirania pantalonilor” – dacă e să cităm dintr-o sursă cât de cât autorizată. N-ar fi fost decât o inițiativă bezmetică, născută din  plictiseală, dacă n-ar fi primit replica autorităților, îngrijorate că duminică după prânz am putea să ne atingem tandru de niște picioare păroase și înghețate în vagoanele de metrou, așa că au anunțat că vor chema poliția ca să-i amendeze pe posesorii de chiloți la vedere. Ba s-au mai pornit și niște comentarii indignate pe rețelele de socializare, că avem și noi habtonicii noștri care vor să-i bată Dumnezeu la fundul gol pe ăștia de se dezbracă în metrou.

O să ziceți că nu există nicio legătură între cele două, și așa este. Păstrând proporțiile, singurul loc comun ar fi libertatea de exprimare. Garantată de constituția noastră, de aia franceză și chiar de cea europeană. Libertatea de a face mișto de orice, chiar și de ceva ce alții consideră sfânt, este un semn de sănătate a oricărei democrații. Eu una am înțeles mai bine asta abia când am văzut filmul The People vs. Larry Flynt. Dar chiar și atunci m-am întrebat până la urmă câte încap în libertatea asta de exprimare, până unde se întinde? Și e normal să abuzezi de ea fără o cauză care să aducă ceva utilitate umanității? Care era utilitatea pornografiei lui Flint? Care e utilitatea miștourilor la adresa religiei, mai ales dacă ele implică astfel de riscuri? Apoi, ca ziarist, am înțeles că dacă există o utilitate a informației aceea este esența libertății de expresie.

În cazul chiloțarilor noștri m-am întrebat care e mesajul? Doar pentru că în același timp se mai dezbracă și alții în 60 de orașe ale lumii nu mi se pare un motiv suficient, de aia căutam niște sensuri. Așa sunt eu mai utilitaristă. Apoi o prietenă artistă m-a lămurit că e doar un mod de a te elibera de stres prin umor, de a nega normele sociale, ce mai… te dezbraci de probleme, dacă numai pantalonii ar fi problemele alea.

Așadar, nu există un mesaj, e doar o formă de distracție (până acum, pe Facebook au zis că participă peste 700 de persoane la chestia asta) care nu încurcă circulația, nu blochează căile de acces, nu „face larmă”, cum se exprimă organul în procesele verbale de amendă, nu deranjează ordinea publică decât în măsura în care eventual ar putea leza în pudoare niște ochi mai simțitori. Deci, de ce se sperie Metrorex de ei și amenință cu poliția? Aparent de părul pubian nedepilat al unor domnișoare:

Imaginaţi-vă că sunteţi de mână cu un copilaş de 2-3 ani şi copilul acela vede dintr-o dată 7-8 domnişoare cărora li se vede părul pubian prin chiloţi. Pentru că la noi, la români, problema este că nu ştim să ne adaptăm de aşa manieră încât să fim decenţi, spune purtătorul de cuvânt al Metrorex, care adaugă că reprezentanţii instituţiei se tem că acţiunea va degenera şi se va ajunge la conflicte. (sursa)

Nu știm ce părere are purtătoarea de cuvânt a Metrorex despre domnișoarele epilate, dar cu siguranță prosteala n-ar fi făcut valuri dacă nu ar fi fost băgată în seamă și amenințată cu amenzi. Cine decide să-și dea pantalonii jos în metrou duminică își asumă, așadar, niște riscuri. Orice libertate vine la pachet cu asumarea unor riscuri. Riscul de a fi amendat de poliție, de a fi arestat, hărțuit, bătut sau chiar omorât de niște fanatici care nu dau doi bani pe libertatea ta.

Faptul că mie și altora ni se pare o prosteală, nu e un motiv, totuși, de a le interzice oamenilor să se exprime în chiloți într-un mijloc de transport public. Poate că pe unii îi deranjează părul pubian al domnișoarelor, dar poate pe alții îi deranjează mirosul de transpirație și nespălat, nu?

Desigur, e păcat că românii se grăbesc să imite ca maimuțele orice bășină le trece prin cap altora, când avem destule cauze naționale sau locale pe care le-ar putea îmbrățișa. De exemplu, dacă aș fi vrut neapărat să-mi arăt picioarele goale la metrou duminică (și am niște picioare frumoase :P) aș fi zis că mi s-a făcut cald pentru că Oprescu și Ponta au scumpit împreună gigacaloria, în loc să restructureze și să eficientizeze naibii odată sistemul ăla centralizat de termoficare. Sau că nu mai avem bani de pantaloni pentru că e scumpă întreținerea. Un mod sexy și amuzant de a atrage atenția asupra faptului că suntem escrocați de 26 de ani de gaura asta neagră a termoficării.

Și atunci poate chiar ar merita să ia și niște amenzi pentru un protest „neautorizat” în loc să fie amendați pentru „încălcarea unor normle de conviețuire socială”. Uite, legea 60/1991 – a adunărilor publice – are nevoie de niște proteste ca să fie revizuită și democratizată. Au încercat unii astă toamnă, când o domnișoară a fost amendată de jandarmi că a participat la o adunare publică „neautorizată”, s-au strâns bani pentru plata amenzii, s-a indignat lumea aflând că libertatea de protest și exprimare e terfelită, dar gata, a trecut, ne-am luat cu altele. Să schimbi o lege nu e ușor, și nici așa sexy/cosmopolit ca să merite să-ți dai jos pantalonii într-o duminică geroasă, în același timp cu alte 60 de orașe ale lumii;)

Ziua fără pantaloni în metrou nu este, așadar, un protest. Este doar o formă de exprimare. Constituțional ea nu are nevoie de autorizare, dar este posibil să-i deranjeze pe alți călători. Așa cum caricaturile cu Mahomed îi deranjează pe musulmani. Cum filmul produs de Sony deranjează regimul nord coreean. Ce facem? Ne limităm la acele libertăți de exprimare care au un scop util sau le permitem și pe astea artistice și aparent inutile? Ce părere aveți?

 

Etichete: , , , , , , ,

34 comentarii la “Chiloțăreală sau libertate de exprimare?” Subscribe

 1. ady 07/01/2015 at 21:26 #

  in ceea ce priveste „ziua fara pantaloni”, dupa 2-3 pahare de vin (plus sau minus, dupa cum ul duce pe fiecare ficatul) poate parea haioasa, dar pe vremea asta, zau…..
  daca ar fi pentru ceva mai serios, poate as risca si amenzi, si vituperarile babelor si mai ales o cistita, dar asa…. 🙂
  mi-a trecut asa, razant, prin minte ca daca ar fi conexat chestia asta cu, de exemplu, dreptul femeii de a purta ce-i place, fara sa riste un viol pe motivul ca „purta o bluza deschisa la 2 nasturi si/sau o fusta cu 2 deste deasupra genunchiului/era singura pe strada la ora 10 pm, deci si-a cautat-o”, poate c-as fi iesit din casa. in definiv zice „fara pantaloni”, nu „si fara colantii/dres cu 100000 den” pe care cele mai multe dintre noi ii purtam pe gerurile astea.
  sau pur si simplu mi-am pierdut eu si ultimul strop de simt al umorului pe care am reusit sa-l cladesc cu truda ce-a lungul timpului. 🙂
  voi reveni pt chestia cu musulmanii.

  • Dollo 07/01/2015 at 22:43 #

   Da, și asta cu violul e bună, doar că ar trebui convinși și bărbații să aibă același statement 😉

   • ady 08/01/2015 at 00:24 #

    pai cei mai multi barbati au mame, surori, neveste, fiice.
    nu-s barbat, dar ma indoiesc ca vreunui barbat ar considera ca vreuna din aceste persoane „si-a cautat-o” sa fie violata pt ca iesit la 10 seara la farmacia non-stop sa cumpere, sa zicem sirop de tuse sau imodium pentru un copil care-si scuipa plamanii sau matzele, sau pentru el, insusi, barbatul sau a fost violata pentru ca era vara si cald si nu purta dres si avea fusta pana la genunchi si bluza fara maneci, iar un bizon pe care adn-ul il incadreaza in specia homo sapiens s-a considerat provocat.
    bizoni d-asta considera provocare chestii pe care cei mai multi dintre barbati le considera normale, uzuale si decente pt femeile din jurul lor. sau cel putin asa sper.
    aveai la un moment dat un articol cum ca fiecare intelege mai bine unele chestii cand il afeacteaza in mod direct sau pe cineva din imediata apropriere. poate in felul asta am putea pune problema pt barbatii din jurul nostru. 🙂

 2. Alina M 07/01/2015 at 21:44 #

  Numai așa, de plictiseală, nu m-aș plimba fără pantaloni, dar pentru un scop nobil aș face-o, doar să vină primăvara. Toate tricourile și bluzele mele sunt lungi până peste fund și nu mi s-ar vedea chiloții, deci n-ar avea cine ce amendă să-mi dea. Și dacă m-ar întreabă cineva, aș spune că religia îmi interzice să port pantaloni și toate fustele mi-s la spălat. Dacă s-ar ofensa vreunul i-aș spune că și pe mine mă ofensează părerile lui.

  • Dollo 07/01/2015 at 22:42 #

   Așa sunt sfătuiți și participanții la no pants day, să motiveze că și-au uitat pantalonii acasă…

 3. Luke 07/01/2015 at 22:20 #

  Sa nu ma intelegi gresit, m-ar distra si nu m-as oripila daca s-ar organiza la noi asa ceva.
  Dar daca tot argumentam asa de cu spor ce parere ai avea daca eu as decide sa ma exprim astfel pe data de, sa zicem, 20 mai, in autobuz…ca n-am metrou la Cluj? Toate argumentele s-ar potrivi nu? Sau multimea este argument necesar si suficent?

  • Dollo 07/01/2015 at 22:41 #

   Hm, nu cred că mulțimea setează toleranța, de exemplu pe mine nu m-ar deranja dacă la un moment dat un singur călător ar avea un moment „artistic” de genul ăsta. Până la urmă nu ne supărăm nici pe copilul cu mielul Vasilică, nu?

   • ady 08/01/2015 at 00:13 #

    problema e ca in cazul unui singur calator, „jos textila” inseamna de cele mai multe ori altceva si nu, multumesc. prefer sa vad doar ceea ce aleg eu personal sa vad.

 4. Cristina 07/01/2015 at 23:03 #

  Citesc dimineață o știre haioasă despre cei care vor să se elibereze de convenții în mod organizat (e mai sigur așa, ca să nu te ia lumea de „excentric” doar pe tine). La prânz autoritățile ne avertizează că se atentează la bunele noastre moravuri, iar seara dezbaterea pe Facebook e gata.
  Asta în timp ce aflăm de la un jurnalist că cei de la Charlie Hebdo și-au făcut-o cu mâna lor, iar de la altul că are „anumite rezerve” în privința publicării unor caricaturi (cf. Hotnews).
  Pe alte meleaguri se iese în stradă pentru libertatea de exprimare, iar noi parcă suntem într-un film al fraților Marx.

  • ady 08/01/2015 at 00:09 #

   am citit si eu opinia ca ziarul ala „si-a facut-o cu mana lui”, ca sa zic asa. si ca ce-au facut a insemnat provocare si batjocura si alte d-astea.
   dar, acu’ hai sa fim seriosi, ziarul ala si/sau altele din franta (si din alte tari, inclusiv a noastra) au facut misto, glume, poante, caricaturi de absolut orice, inclusiv d-ale lor proprii si autohnone: presedinti, tot soiul de oameni politici, inalti prelati d-ai locului, mos craciun, iepurasul de paste si probabil, iisus.
   si la noi sunt comentarii ca vezi ca din anul nu stiu care o sa fie mai multi rromi decat romani, si n-am auzit/citit ca vreun roman sa fie masacrat si pe cel care a emis chestiunea, fie s-a apucat sa masacreze rromi, sa mai reduca din ei.
   daca eu m-as duce la cineva in vizita si acela ar face misto numai de mine, m-as ofusca si probabil nu l-as mai vizita vreodata. insa daca ar face misto de mine, rudele lui, pritenii lui apropriati si el insusi, mi-as vedea de ale mele si as incerca sa fim prieteni.
   mai citeam pe undeva opinia ca musulmanii nu reprezinta o amenintare la modul de viata al celor din statele gazde, dar:
   1. acum mai multi ani, pe cand ma fredonam eu pe un forum o tipa povestea ca in canada, in zona in care locuia autoritatile au decis la interzica decoratiunile stradale de craciun ca sa nu-i ofuscheze pe musulmani. si nu vorbesc de decoratiunile platite din banii publici (deci nici aici nu-s chiar de acord, de vreme ce crestii sunt majoritari, poate ar trebui sa decida si cum sa decoreze strada, dar hai, treaca de la mine, pe asta poate c-o inteleg). inclusiv persoanelor fizice li se interzicea sa-si decoreze craciunistic exteriorul propriilor case.
   2. acum si mai putin timp am citit ca in marea britanie au scos holocaustul din programa scolara pentru a nu ofusca musulmanii care nu recunosc existenta a asa ceva.
   eu, daca as fi locuitor/cetatean al acelor state as considera asta ca o amenintare la adresa mea, a modului meu de viata, a credintelor mele si a libertatii mele de exprimare. ba mai mult, amentintare care vine de la cineva care a venit in tara mea ca nu-i mai placea in a lui, care cunostea care-i faza pe la mine pe acasa si a zis ca asta vrea si el. mai ma scuzi, vii la mine ca-i mai bine, atunci fa ca mine, sau, daca faci tot ca tine, atunci macar lasa-ma pe mine in pace, sa fac la mine acasa, cum faceam inainte sa vii tu.

   • Xanaxdoo 08/01/2015 at 18:47 #

    Referitor la ultimul paragraf: toate bune si frumoase, dar ce ne facem cu Cruciatii, Cristofor Columb, colonizarea Australiei? S-au dus crestinii acolo si i-au lasat pe aia sa faca ca la ei acasa, cum faceau inainte? La fel a fost cu colonizarea Africii, si uite ca acum platim pretul.

    Asta nu inseamna ca tin cu jihadistii – incerc doar sa spun ca nu prea ne vedem, noi, crestinii, birna din ochiul nostru. Aaaaaa, pai noi argumentam ca „noi am taiat capete si i-am trimis la scoala ca sa ii civilizam?”. Pai nu tot asta vor si jihadistii cu noi, acum, in Europea? Sa ne civilizeze, sa ne arate Adevarul? Sa pricepem odata ca o femeie cuminte se imbraca in ninja si priveste printr-o fanta, ca un barbat adevarat isi tine nevasta cu bataie si pita, si nu o trimite sa munceasca, ca e rusine in familie, etc.

    Cit despre chilotii la metrou, de ani de zile vad chestia asta prin presa, si inca nu m-am decis de care parte a baricadei sa ma situez. Poate ca mi-am pierdut vina hipstereasca odata cu virsta, pentru ca acum probabil as strimba din nas sa vad pe cineva in chiloti stind linga mine la metrou. Dar acum citiva ani mi se parea, din cite retin, o chestie haioasa – un pic de umor si spirit alternativ in fata inregimentarii turmelor de indivizi care se inghesuie la metrou in vietile lor cenusii intre casa-job-casa-job-primavara-vara-toamna-iarna.

    • Alina M 08/01/2015 at 21:42 #

     Creștinii, cruciații și Cristofor Columb au greșit când au colonizat și au forțat nativii să trăiască după regulile nou-veniților. Noi suntem urmașii celor care au greșit și acceptăm că înaintașii noștri au comis grozăvii.

     Problema e că prea mulți musulmani au rămas în urmă cu 500 de ani și nu li se pare că greșesc atunci când ne forțează să trăim după legile lor și vor să le respectăm credința fără ca ei să respecte credința noastră sau chiar lipsa credinței (ateismul se pedepsește cu moartea în multe state arabe).

     De multe ori mă enervez când văd ce postează femeile din Iran pe pagina My stealthy freedom: nu au voie să vorbească prea tare, râsul trebuie să fie în șoaptă, nu au voie să cânte, amendă și nu știu câte lovituri de bici pentru deținerea unui animal de companie, lideri religioși care incită la violență, autorii atacurilor cu acid nu au fost găsiți, în schimb au fost arestați jurnalistul care a documentat cazurile de atac cu acid și femeia care a protestat față de pasivitatea autorităților.

     Cu toate astea nu mă duc să-i omor pe bărbații musulmani care locuiesc la mine în oraș sub pretextul că nu fac presiune pe autoritățile din țara natală să nu mai oprime rudele lor de sex feminin.

     Mă enervează regele Abdullah al Arabiei Saudite pentru că ține 30,000 de oameni în închisoare pe motive politice și pe 4 dintre fiicele sale în arest la domiciliu de vreo 13-14 ani, în unele perioade fără mâncare și fără apă, dar nu am plătit racheți să-i tragă un glonț în cap. Mă enervează că Raif Badawi e la închisoare pentru că a pus în discuție pe blogul său subiecte delicate, de genul drepturilor omului. Nu mi se pare normal să fie pedepsit cu 10 ani de închisoare și lovituri de bici în fiecare vineri doar pentru că a spus ce a gândit, și totuși nu mă duc să mitraliez arabii în depozitele lor de la marginea Bucureștiului.

     Chiar dacă unii dintre noi sunt atei (nu mă ascund), strămoșii noștri au fost creștini și atâta timp cât ne-am recunoscut greșelile eu zic că vedem bârna din ochiul nostru și prin urmare avem tot dreptul să atragem atenția și asupra bârnelor din ochii celorlalți.

    • Stelian 09/01/2015 at 02:33 #

     Azi platim urmarile faptelor lor.
     Ne bucuram ca exista inca o civilizatie chineza si japoneza fiindca conducatorii lor le-au inchis pentru colonizatori (spanioli, portughezi, englezi…)
     Scrierea maya nu o cunoastem, fiindca ei s-au deschis spre colonizatori.
     Dar ce a fost acum 100, 2 sau mai mult de ani a fost. Azi e azi. Si trebuie sa rezolvam situatiile si problemele de azi in conditiile de azi, fara a mai inhama la caruta propagandei de orice fel istoria.
     Putem fi de acord sau nu cu caricaturile publicate de Charly Hebdo, dar a nu fi de acord cu ceva nu justifica in nici un caz crima.
     Eu l-am auzit la Ion Ratiu. Se pare ca altcineva a zis asta, dar o repet de fiecare data cind am ocazia:
     MA LUPT CA TU SA AI DREPTUL SA NU FII DE ACORD CU MINE!
     Cam asta vad eu esenta unei democratii.
     Si nu pot fi de acord cu absolut nici o ingradire a dreptului la liberea exprimare si opinie.

 5. Gamma 08/01/2015 at 07:13 #

  Daca autoritatile vor ceda si vor incerca sa le menajeze sensibilitatile atunci extremistii vor si fi mai sensibili , culminand cu faptul ca tu necredinciosul le zgarii retina cu prezenta ta murdara .
  Daca autoritatile vor ceda si vor hotara ca nu e nimic de facut atunci data viitoare numarul de victime va fi mai mare .

  Cred ca nu se va face nimic , asteptam urmatoarea oroare dar mi-e cam teama sa-mi inchipui rabufnirea vestului peste vre-o alti 10-20 de ani de atentate din ce in ce mai murdare.

 6. Motanul 08/01/2015 at 11:44 #

  Eu cred ca e timpul sa vedem daca invataturile Coranului indeamna la asemenea acte, si daca da, atunci cred ca ar trebui interzis pur si simplu. In Maldive, tara musulmana, la aeroport the intampina afise in care te anunta ca Biblia e interzisa in tara respectiva(banuiesc ca e la fel si in alte tari musulmane), asa ca nu vad de ce s-ar supara musulmanii ca interzicem si noi o carte pe care o consideram periculoasa.
  Cat despre ziua in metrou fara chiloti, daca se ofenseaza cineva, chilotii trebuie dati jos! Sa fim civilizati si sa nu ne ofensam reciprioc;)!

 7. Emil Stoica 08/01/2015 at 13:05 #

  Dollo: cred ca Romania are un cod penal si ceva legi in privinta bunelor moravuri. Poate ar trebui sa ne uitam un pic pe ele. Desigur, unii se ataca daca musulmanii decid sa se imbrace nu stiu cum, dar cred ca in Romania este ilegal sa mergi dezbracat pe strada. De asemenea, multi care poarta cercel in nas se ataca pentru ca unii musulmani poarta barba si nu inteleg de ce.

  Si daca tot am deschis discutia, de ce nu ar fi legale in Romania cuplurile de doua persone de acelasi sex sau de exemplu casatoria in 3 sau 4 sau 5 atata vreme cat toti isi dau consimtamantul.

  Sunt doar intrebari sa vedem cat de liberali suntem.

  • Alina M 08/01/2015 at 21:57 #

   Da, e ilegal să mergi dezbrăcat pe stradă. Dacă ai chiloți nu ești dezbrăcat, deci nu văd cum s-ar încadra ziua fără pantaloni la lipsa bunelor moravuri. Cât despre căsătoria între persoane de același sex, nu văd care e problema ta decât dacă te obligă vreunul să te căsătorești cu el.

   Țările care permit oamenilor să se iubească sau să se căsătorească cu cine vor sunt exact țările alea în care oamenii se simt liberi să creeze, să inoveze și să descopere noi tratamente împotriva cancerului. Țările care țin în frâu libertatea de exprimare sunt cele în care banii merg pe biserici, borduri sau rachete sol-aer în loc să meargă la școli, spitale și laboratoare de cercetare.

   Unde vrei să trăiești? Dacă nu te trezești, nepoții tăi se vor trata cu rugăciuni pentru că medicamentele vor fi prea scumpe, așa cum nici africanii nu-și permit o aspirină și un paracetamol. Nu mai hotărâ tu pentru restul ce acceptabil și ce nu pentru că ești exact fanatic, singura diferență dintre tine și teroriști fiind că ție nu ți-a spus preotul să-i omori pe necredincioși. În ziua în care clericii ortodocși se vor radicaliza și vor instiga la ură împotriva celor care nu sunt interesați să se conformeze, nu vreau să fiu în preajma ta.

 8. abis 08/01/2015 at 13:06 #

  Cei care se debraca la metrou isi asuma constient ca pot fi amendati. Daca cei care asigura paza nu-i amendeaza, isi incalca obligatiile de munca. Face parte din sarcinile de serviciu sa-i amendeze, asadar participantii sa nu se planga.

 9. Pavel 08/01/2015 at 13:08 #

  Şi aş mai vrea să remarc o chestie. Cei mai mulţi dintre cei care vor ieşi în chiloţi la metrou sunt aceiaşi care se plâng că la televizor e prea multă chiloţăreală. Apăi, de ce asistentelede la TV sunt proaste că se afişează în chiloţi, iar ei sunt deştepţi deşi se dezbracă în PUBLIC, ci nu la TV?

  Ipocrizia asta…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Chiloțăreală sau libertate de exprimare? | Presa Online - 08/01/2015

  […] exprimare care au un scop util sau si pe astea aparent inutile?, se intreaba Dollores Benezic, pe blogul ei. Citeste articolul integral Hot […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.