Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

UPDATE 3 noiembrie 2015: La patru luni de la articolul ăsta poliția mă anunță că a luat în seamă sesizarea pe care am trimis-o eu la DNA și că achiziționarea panourilor fotovoltaice face acum obiectul unui dosar penal, în care este cercetată Administrația Lacuri Parcuri București. Morala este că atunci când aveți suspiciuni, așa ca mine, scrieți-le un email celor de la DNA. Sigur îl citește cineva.

raspuns-panouri

 

De unde a pornit totul:

panouri2

Parcul Tineretului este de mulți ani lăsat de izbeliște. Pentru că sectorul în care a nimerit nu a avut parte de un primar priceput precum Liviu Negoiță – care a luat IOR-ul de la Capitală și l-a reabilitat la sector – pentru că Primăria Capitalei în general se comportă cu parcurile de parcă ar fi o povară, nu o avere, și pentru că nici cetățenii nu dau pe afară de interes civic, ca să-i tragă de răspundere pe ăștia puși vremelnic în fruntea primăriilor. Bref, dacă faceți o plimbare prin Tineretului aveți ocazia să vă rupeți gâtul prin crăpăturile/gâlmele din alei, să admirați sălbăticia lacului în care conviețuiesc rațe și gunoaie într-o simbioză bucureșteană și, neapărat, să mâncați niscai floricele, gogoșele sau ale prostioare care se vând și aici, ca în orice parc, cu voie de la primărie.

Grijă mare să nu vă prindă seara, că nu mai găsiți ieșirea, pentru că sistemul de iluminat nu a mai văzut un bec funcțional probabil de pe vremea lui Ceaușescu.

panouri

La ultima mea vizită acolo, prin luna mai, am observat că ceva nou a apărut pe aleile vechi: niște stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice, de care atârnă stingher niște chestii ca niște lanterne așa, care seara se activează și luminează timid un metru în jurul lor, atunci când trece cineva pe sub ele. Stâlpii ăștia sunt puși doar în unele zone ale parcului, nu peste tot, dar acolo unde sunt… apăi sunt. Pădure! Semn că cineva a avut multe de vândut la un moment dat, iar administrația nu s-a zgârcit la bani. În rest, sistemul clasic de iluminat se stinge sub oblăduirea soarelui și a primăriei. Doar ici-colo mai pâlpâie, din greșeală, câte un bec.

Pentru că așa nu mă rabdă pe mine inima să trec pe lângă o afacere a primăriei fără să mă întreb cum a fost făcută, am scris și eu la Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București o cerere de informații, pe Legea 544/2001, și am întrebat așa:

1. Când au fost montate panourile fotovoltaice (cu stâlpii de iluminat aferenți) în Parcul Tineretului?
2. Câte astfel de panouri (și stâlpi) au fost montate în tot parcul, care a fost prețul lor (pe bucată și total) și care a fost firma furnizoare?
3. Cum s-a decis distanța la care sunt montate acele panouri și numărul lor?
4. Care este starea sistemului de iluminat clasic din parc? Pe unele porțiuni nu există nici stâlpii cu panouri fotovoltaice, nici stâlpii vechi nu au becuri. Care ar fi costul reabilitării întregului sistem de iluminat public al parcului, dacă s-ar dori repunerea în funcțiune a sistemului clasic de iluminat?
5. Care sunt economiile făcute cu montarea stâlpilor de iluminat cu panouri fotovoltaice?
După lupte seculare (și intervenții) care au durat aproape o lună am primit acest răspuns:
benezic- alpab

 

Am verificat și eu firma cu pricina, și ofertele altor firme care vând produse similare. Ce să vezi:

– firma utility company pare că a funcționat fix pentru această afacere făcută în 2011, pentru că de atunci figurează cu pierderi și cifră de afaceri zero (sursa grafic)

utility

– prețurile la care alte firme vând astfel de stâlpi, ba chiar mai arătoși decât ăia din Tineretului, dar cu aceleași caracteristici, nu depășesc 2-3000 de lei, în timp ce Primăria Capitalei a dat pe un stâlp din ăsta de la utility peste 8000 de lei, adică aproape 2000 de euro.

Niște oferte aici și aici.

Răspunsurile la restul întrebărilor mele au fost pasate în gaura neagră numită Luxten, firmă privată care de când a pus mâna pe iluminatul Capitalei nu dă socoteală nimănui despre cum își face treaba. O mostră de „relație contractuală” dintre primărie și ei citiți aici. Deci se poate spune că, nereușind să ajungă la inima Luxten (car se presupune că trebuia să reabiliteze rețeaua de iluminat), administrația parcurilor a pus mână de la mână și a cârpit sistemul de iluminat al Parcului Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței.

Evident, asta cu panourile fotovoltaice, oricât de eco friendly ar fi ele, e doar o mică țeapă de juma de milion de euro, dată de oamenii lui Oprescu împreună cu un domn pe nume Petru Grădișteanu, care a preluat firma utility (altfel fără activitate până atunci) fix înainte de perfectarea afacerii cu primăria (așa reiese din datele de la Registrul Comerțului). Nu știu cine e domnul Grădișteanu, și nici ce are de spus în apărarea prețului la care a vândut primăriei lumina soarelui, pentru că la numărul de telefon la care ar trebui să răspundă „administratorul firmei” nu răspunde nimeni. Însă nu e prost cine cere, ci cine dă, deci despre preț ar trebui să dea socoteală primăria, nu firma.

Ceva mă face să cred că e plin de grădișteni din ăștia în toate afacerile făcute de primărie. Mai mici, mai mari, știți cum se zice, pic cu pic se fac ditamai sumele alea descoperite de DNA când îi arestează. Tunurile stau la temelia orașului ăsta, zis și cel mai bogat din țară. Dacă eu, o amărâtă de bloggeriță, am putut să descopăr asta, cu ochiul liber, cu ceva curiozitate și o simplă cerere la primărie (totul în timpul meu liber), mă întreb ce ar putea descoperi organele de anchetă (plătite pentru asta), dacă ar lua la verificat pe bune toate afacerile încheiate de primărie? Hai că e vorba de afaceri făcute la lumina soarelui, după cum se vede, nu trebuie să săpați prea mult. Și dacă le descoperiți din timp poate nu-i mai lăsați să facă conturile alea grase pe care le cheltuiesc în tihnă după ce ispășesc cele câteva luni de pușcărie regulamentară.

 

Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc. 

Tags: , , , , , , , , , ,

22 Responses to “Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț” Subscribe

  1. o femeie 26/11/2015 at 16:58 #

    parcul tineretului tine de…sectorul lui Piedone?

    • Dollo 26/11/2015 at 17:30 #

      Da, dar administrarea parcului e făcută de ALPAB care ține de Capitală

  2. Virgiliu 26/11/2015 at 22:25 #

    Am citit articolul si mi-am adus aminte ca acum un an, cuprins de acelasi spirit civic, am facut o sesizare in baza legii 544/2001 pentru a afla cat au costat sutele de ghivece montate, la distanta de 1 metru intre liniile de tramvai din Sectorul 3 chiar in sezonul rece.

    Adresa mea cu nr. 66912/24.11.2014 a fost trimisa spre rezolvare de Directia de Comunicare a Primariei Sectorului 3 catre SC. ADPB. SA si a murit acolo.

    In afara de a le trimite un email celor de la ADPB ce „magii” ar trebui sa fac dupa un an pentru a afla cati bani au costat aceste amenajari?

    • Dollo 26/11/2015 at 22:29 #

      Trebuie să suni din timp în timp (în cele 30 de zile legale în care ei sunt obligați să-ți răspundă) ca să-i întrebi de sănătate. Dacă nu primești nimic revii cu o reclamație la superiori. Apoi mergi în instanță. Găsești aici toți pașii ce trebuie urmați pentru cazuri din astea.

      • Virgiliu 26/11/2015 at 22:52 #

        Am facut o noua cerere direct catre SC ADPB SA cu adresa veche si acum o sa ii urmaresc pe perioada celor 30 de zile.
        Cred ca o sa se intrebe ce s-a intamplat cu mine de revin dupa un an, 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.