USR, mai bine nu se poate

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Am fost la Congresul USR de la Cluj pentru că am vrut să-i văd în realitate pe oamenii pe care i-am susținut și ajutat să intre în politică (prin votul meu, semnături, observator în secția de vot). Nu m-a invitat nimeni, mi-am plătit transportul, cazarea și masa, și mă gândeam cum ar fi să-mi închidă ușa în nas, că tot auzisem pe Facebook cât de secretoși sunt useriștii ăștia, care se bat cu pumnul în piept că vor să transparentizeze statul. Nu m-a împiedicat nimeni să intru și să asist la congres și nu s-au ferit de mine când discutau aprins despre ei și ce vor să facă, deși cei mai mulți nu mă cunoșteau. „Congresul e public, poate să vină și Dragnea și să zică că e membru USR, că nu avem o listă cu toți cei 1500 de membri de partid la intrare, ca să verificăm cine intră!” glumea cineva pe tema micului haos de la înregistrarea participanților. M-am întors de acolo cu două revelații personale în legătură cu USR și în cele ce urmează o să vă explic cum am ajuns la ele.

cartoane

Congresul a fost programat să dureze două zile, vineri și sâmbătă, iar duminică dimineață să fie anunțate rezultatele lui într-o conferință de presă. Trebuia votat statutul partidului în prima parte a zilei de vineri, iar restul timpului era destinat prezentării candidaților care râvneau un loc în comisia de arbitraj, în comisia de cenzori, în Biroul național sau la postul de președinte. În total au fost vreo sută de candidați la toate astea, cea mai mare concurență fiind la președinte (4 pe loc) și la BN (59 de candidați pe 20 de locuri). Fiecare candidat trebuia să se prezinte timp de 3 minute pe scenă în fața publicului format din cei 250 de delegați din toate fililele, și din membri simpli care au vrut să participe la congres, chiar dacă nu au avut drept de vot.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu aia de la Cluj, pentru că ziua de vineri a fost acaparată de discuțiile aprinse pe statut, de la 9 dimineața până spre 9-10 seara, așa încât toată prezentarea și votul candidaților s-au înghesuit sâmbătă, zi care și ea s-a încheiat pe la orele mici ale dimineții de duminică. Nicușor Dan, reales președinte, și-a prezentat cu ochii cârpiți de nesomn cei 20 de colegi din BN cu care va duce partidul spre locul doi în alegerile ce vor veni în următorii doi ani (europene, prezidențiale). Sau nu.

Cum să faci un statut de partid altfel, și să nu ți-l atace PSD

Statutul partidului a fost redactat inițial de Dumitru Dobrev, avocat care are la activ multe procese cu administrația, duse pentru diverse cauze oengistice. În vara lui 2016 Dobrev fusese ales consilier general la Primăria Capitalei, dar, prins că a votat și pentru Nicușor Dan la o ședință de consiliu, și-a dat demisia de onoare. A rămas, însă în Biroul național al USR și om de nădejde al lui Nicușor Dan. Dobrev a făcut statutul avocățește, cam rigid, cu frica să nu scape în el chestii contestabile la tribunal, pentru că PSD și-a făcut un obicei să conteste în fiecare județ înființarea USR, pe diverse chichițe juridice.

Frica de PSD a fost scoasă mereu în fața celor care cereau diverse modificări de statut, ca să-l aducă în acord cu timpurile și de ce nu cu membrii partidului – majoritatea coporatiști sau IT-iști care nu pricep de ce un partid nou nu poate avea un statut modern, așa cum îl vor membri săi. Până la congres actul făcuse obiectul a două reprize de discuții prelungi și strânsese peste 400 de pagini de amendamente virtuale trimise din diaspora și din țară. Și cu toate astea, în dimineața de vineri, unul dintre delegații la congres alerga furios prin sală cu statutul în mână, căutându-l pe deputatul din județul lui, căruia îi transmisese un amendament ce nu se regăsea în forma finală: „Nu că eu astăzi o să bat pe cineva! Nu se poate, am stabilit clar cum să fie articolul ăsta și aici apare neschimbat!

cartoane2

Să se dea câte o funcție de fiecare, ca să ajungă la toată lumea

În ciuda opoziției unora, care voiau să meargă treaba repede, până la urmă statutul a fost dezbătut și modificat, capitol cu capitol, până când nu a mai existat nicio mână ridicată în sală pentru amendarea vreunui articol. A fost un efort incredibil, la care trebuia să asiști ca să înțelegi determinarea care-i unește pe oamenii ăștia. Frumusețea democrației în acțiune, după cum a remarcat un userist. S-au făcut modificări de substanță și de nuanță (de exemplu la profilul membrului USR, înlocuirea cuvântului moralitate cu integritate, pentru că moralitatea este o chestie atât de subiectivă):

 • cartoane3s-au pus filtre peste filtre astfel încât să se prevină pe cât posibil eventuale derapaje sau excese de putere ale celor aflați în conducere, s-au prevăzut mecanisme de control popular al deciziei.
 • De exemplu toți membrii partidului vor fi consultați prin referendum asupra unor decizii importante pe care partidul vrea să le ia. Referendumul poate fi declanșat chiar de un membru, dacă adună în susținerea ideii sale 200 de semnături de la alți membri.
 • S-a decis că orice membru al partidului poate să asiste la ședințele organelor de conducere și că poate să aibă acces la documentele contabile ale partidului, cu ce firme are contracte, de unde primește bani, pe ce-i cheltuie.
 • S-a decis că secretarul partidului nu va putea ocupa o altă funcție în partid și nici una publică aleasă, ci va fi strict un manager angajat. Nicușor Dan a pledat pentru folosirea pe acest post a unui USR-ist care deja ocupă o funcție publică plătită, altfel partidul ar trebui să scoată lunar un salariu consistent pentru secretar. Unii vorbeau pe la colțuri că se pregătea pentru această funcție un parlamentar USR, dar până la urmă n-a fost să fie. „Să nu uităm că și Ceaușescu și Dragnea au fost secretari de partid, nu vrem să facem asta și la USR. Vom găsi bani ca să-i dăm salariu. ” a argumentat cineva din sală. Așa s-a votat.

De altfel în general s-a mers pe principiul sănătos câte o funcție de om – cine e în vreo comisie sau în Biroul Național al partidului nu poate fi și plătit de partid sau lucra la cabinetul parlamentar al vreunui USR-ist -, ca să nu se concentreze prea multă putere în mâna unuia, dar în același timp cel care deține funcția să aibă și suficient timp pentru a se ocupa bine de ea. Pentru că USR este „Un vis al oamenilor care intră în politică pentru binele comun, nu pentru funcții sau ca să urce pe scara socială”, după cum ne-a zis chiar Nicușor Dan în discursul de deschidere a congresului.

Organizații de oameni ai munci de la orașe și sate…

clotildeS-a dezbătut și chestiunea egalității de gen și a punerii ei exprese în statut. S-a subliniat că partidul are destul de multe femei membre, de nădejde chiar, unele și alese, dar că ar fi bine să fie mai multe, iar pentru încurajarea parității să se facă ceva. Propunerea a picat la vot, chiar și cu votul unor femei, care erau de părere că nu au nevoie de discriminare pozitivă, și că asta ar nedreptăți niște minorități de exemplu. Așa că a rămas că se mai discută la alt congres, deocamdată partidul se va concentra pe chestiunile mai arzătoare ale națiunii.

Totuși, preocupată de aspect, Clotilde Armand a avut o propunere mai nuanțată. Să se introducă în statutul USR posibilitatea înființării filialelor de tineret și tematice (care la un moment dat ar putea fi și de femei, nu?!). Propunerea nu îi aparține, zice doamna Armand, ci vine tocmai de la niște tineri.
– Și noi ce suntem? a întrebat ironic cineva din sala
S-a râs, dar amendamentul s-a votat. Un delegat tot din București a sărit în sus după rezultatul votului:
– Asta se făcea în comunism. Sunteti tineri, nu ați trăit înainte de 89, dar asta cu organizațiile de tineret, de femei etc au fost în partidul comunist, asta e o prostie, numai ăia voiau să ne împartă în tot felul de organizații. Vă rog să reluăm votul, nu avem nevoie de asta.
– Da, da, USR vrea să facă politică altfel, unitate în diversitate, au mai sărit și alții.
– Categoric e o prostie, a conchis și doamna Mamut, o bătrânică de 80 de ani, prima care s-a înscris în USR Cluj chiar înainte de a se constitui, după ce l-a văzut la televizor într-o seară pe Nicușor Dan.
– Propunerea asta e ca agheasma, nu face rău, dar nici nu ajută. Haideți să o lăsăm acolo că nu deranjează!, a calmat spiritele Dumitru Dobrev.

Cum au fost aleși „greii” partidului

Modelarea statutului a fost o încercare grea care i-a ajutat pe unii delegați să-și formeze sau să-și schimbe părerile despre colegii lor pe care nu-i cunoșteau decât de pe Facebook sau de la TV. În ziua aia de vineri, între propuneri, contre sau ironii s-a jucat parțial și soarta unor voturi de a doua zi. Pentru că delegații veniseră cu liste pregătite, de oameni pe care-i favorizau la vot, și dacă s-au răzgândit în cabina de vot în privința vreunui nume a fost și din cauza faptului că în timpul dezbaterii statutului s-au mai dezvăluit unele caractere.

candidati-scena

Ziua de sâmbătă s-a derulat la Cinema Florin Piersic din Cluj. Scena trebuia să fie rampa de lansare spre funcțiile în partid pentru toți candidații, dar pentru că ei erau mulți, iar ziua scurtă s-a anunțat că regula discursului pe scenă rămâne doar pentru cei 4 candidați la președinție, în timp ce toți ceilați își vor susține cauza la niște mese puse în holul cinematografului, la care să vină delegații și să „cumpere” promisiuni. Candidații care nu au putut fi prezenți au avut un laptop pe o masă și erau în direct pe skype cu potențialii votanți. A fost un soi de târg de oferte, pentru unii mult mai avantajos pentru că pe de-o parte aveai ocazia să porți discuții mai elaborate cu candidatul, dar pentru cei mai necunoscuți a fost un dezavantaj, pentru că la mesele lor nu prea venea nimeni.

Candidații avuseseră, însă, ocazia să se facă remarcați de delegați pe forumul partidului, unde cu două săptămâni înainte de congres fiecare își depusese CV-ul și o mică scrisoare de intenție pentru funcția vizată. Acolo aveau acces toți membrii partidului să citească și să întrebe candidații ce părere au pe o chestiune sau alta. A fost probabil una dintre cele mai democratice selecții de cadre din interiorul unui partid în România. Toți cei care au candidat pentru o funcție în partid, în frunte cu Nicușor Dan, s-au supus acelorași reguli: postarea pe forum a intențiilor, ba chiar și a declarațiilor de avere sau a contractelor încheiate cu partidul sau cu diverse cabinete parlamentare la care lucrează, și ulterior au răspuns întrebărilor de la membri.

Așa încât la congres fiecare delegat avea deja la el un clasament al oamenilor pe care i-ar vota pentru o funcție sau alta. La momentul târgului de oferte, oamenii s-au dus mai ales la mesele celor față de care aveau curiozități sau chiar animozități. Discuțiile la mese mi-au dat și mie ocazia să-i cunosc în carne, oase și opinii pe unii despre care doar citisem diverse.

interviuri-candidati doamna-mamut mamut-seidler

Întrebările predilecte la care au fost puși să răspundă candidații au fost despre:

 • Dacian Cioloș și platforma 100 – tehnocrații au zis că da, îl vor pe Cioloș și ai lui în partid, că dacă nu-i luăm noi își face partid și nu ne permitem să fragmentăm electoratul care e același; aripa Nicușor și Nicușor însuși au zis că vor colaborare pe proiecte și politici publice, ba chiar susținerea lui Cioloș pentru premier sau președinte, dar nu unificare: mai sunt și unii de mijloc, care consideră că Cioloș ar trebui să vină în partid, dar să nu se vadă în el un Mesia, pentru că USR nu are de ce să fie salvat, are nevoie doar de puțină organizare;
 • campanieCreștere ponderată sau acces la putere cu orice preț, chiar și prin alianțe? – asta este frica celor din vechiul USB, care au mâncat pâinea neagră a opoziției de zece ani de când tot se chinuie să pună mâna pe primării, și susțin că în continuare au timp să aștepte să le vină vremea, fără compromisuri, pentru că dacă ar face alianțe s-ar transforma în aceeași mizerie;  tehnocrații care au venit în USR înainte de alegerile generale și au și ocupat locuri eligibile, în frunte cu Cristian Ghinea (ales în BN), spun că au fost la putere, au văzut cum e și știu că numai de acolo, de la butoane, se poate schimba țara, iar dacă nu ajunge la putere într-un interval rezonabil de timp USR va muri speranță;
 • Extindere sau consolidare? – aici toată lumea a fost de acord că e nevoie de extindere mai ales în vederea următoarelor alegeri, însă numai cu respectarea criteriilor de integritate. Nicușor Dan a avansat niște cifre, 250 de orașe și 1000 de comune în următorii doi ani, însă unii au zis că n-ar trebui să fie nici o acțiune heirupistă, doar de dragul raportării recoltei de filiale la hectar, și nici să se pună prea multe bariere în cale simpatizanților, care deja sunt enervați de blocarea accesului în partid din perioada dintre alegeri și congres. Cineva spunea că metoda optimă ar fi un soi de head hunting prin comunități, unde să fie cooptați în partid oamenii de valoare, care vor atrage după ei alți membri;
 • USR progresist sau Coaliția pentru familie? – s-au făcut miștouri subtile și s-au pus întrebări tranșante, mai ales acelora care au votat pentru revizuirea Constitiției în scopul redefinirii familiei tradiționale. Nici Nicușor nu a fost scutit de asta. Aici am avut surpriza să constat că și unii care au votat da sunt totuși niște oameni mișto, ba chiar au o viziune cât se poate de modernă despre partid și România – un exemplu în sensul ăsta ar fi deputatul Cristian Stelian Ion, ales ulterior și în BN, care a votat pentru revizuirea Constituției, ca avocat, pentru că juridic vorbind inițiativa întrunea condițiile legale prevăzute de Constituție, dar altfel el este pentru impozitarea bisericii, parteneriatele civile și în general are un discurs care pentru mine a fost o surpriză plăcută.
 • USR de stânga, de dreapta sau de centru? – Convingerile candidaților au acoperit cam tot spectrul politic, dar pare că o mare parte a lor se situează la mijloc, dorind ca partidul să aibă măcar o orientare, clară. Ionuț Moșteanu, deputat de Argeș, ales în BN, zice că „votul trebuie să fie de conștiință doar în cazurile în care proiectele în dezbatere ating resorturile intime ale parlamentarilor (familie, biserică, etc). Alfel trebuie să dăm o predictibilitate votanților și susținătorilor noștri”; Cristian Seidler, deputat de București, ales în BN, spunea că faptul că USR a câștigat alegerile în diaspora este o dovadă că partidul trebuie să se adreseze clasei de mijloc, deci pe ea trebuie s-o mulțumească; Florina Presadă, senator de București, fost oengist, militează pentru politici incluzive, acces la educație, sănătate și locuire, iar asta presupune ca statul să aibă de unde să plătească toate astea. Și ea a fost aleasă în BN; La fel și deputatul Claudiu Năsui, care are convingeri libertariene; Octavian Berceanu e de părere că USR trebuie să contruiască ceva, pentru că acum nu face decât să… nu facă rău. „PSD e minus, dar dacă noi suntem zero, minus cu zero tot nimic înseamnă!”.

bn

I-am mai remarcat în discuții de natură să convingă indecișii pe Elek Levente, șeful filialei Cluj, ales în BN și vicepreședinte cu cel mai mare număr de voturi, Ionuț Moșteanu, din aripa tehnocraților, ales și el în BN și vicepreședinte,  Claudiu Năsui, deputat, ales în BN. Rezultatul votului pentru BN a surprins pe mulți prin maturitatea alegerilor. Delegații au știut să se ridice deasupra taberelor presupuse sau existente și au ales echilibrat, astfel încât nicio tabără să nu învingă.

Dacă aș fi în locul oamenilor care se ocupă de comunicare în USR aș face publice declarațiile de intenție cu care au candidat cei aleși în structurile de conducere ale partidului, acum că tot s-a încheiat congresul. Sunt mini-platforme interesante, care ar dezvălui publicului cum gândesc niște oameni din partid. Nu oricare, ci cei din vârful lui. S-ar scuti o mulțime de acuze și interpretări urechiste de pe Facebook, și poate că le-ar reda dezamăgiților încrederea.

nicusor-dan

„Ce v-a trebuit, domnul Dan, politică?!”

Apogeul a fost atins, firește, la momentul candidaturilor pentru președinție. Fiind un partid de IT-iști, ordinea rostirii discursurilor s-a tras la sorți live, pe random.org. Nicușor a ieșit primul, urmat de Cornelia German (ambii din București), Șerban Marinescu (Teleorman) și Emanuel Ungureanu (Cluj) .

randomNicușor Dan a ales să meargă pe improvizație, nu și-a repetat de la tribună platforma program pentru USR, pe care o postase pe forumul partidului ca toți ceilalți. A vorbit liber și s-a răcorit. Omul care a spus că a ales să nu voteze deloc în Parlament, când cu Coaliția pentru familie, pentru că uneori e o virtute să mai și taci, a decis să-și confrunte colegii înainte de vot cu un discurs în care le-a bătut obrazul că nu au încredere în el, preferând să creadă în teorii ale conspirației, că s-au împărțit în găști, că sunt intoleranți unii cu alții (progresiștii și conservatorii), deși de la bun început s-a știut că sunt o uniune de ideologii, că sunt fățarnici și luptă pentru putere de dragul puterii, și că toate astea nu fac decât să apropie USR de vechile partide pe care ei le disprețuiesc. Iar exemplul pe care a ales să-l dea pentru una spunem în față și alta pe forumuri a fost tocmai de la Paris, de unde venise la congres o delegație importantă de votanți.

În discursul de deschidere a congresului povestise că s-a dus la frizer, unde văzând că a cam albit, frizerița i-ar fi zis „Ce v-a trebuit, domnul Dan, politică?!” În final Nicușor Dan le-a amintit colegilor săi că USR a fost un vis, dar că odată împlinit de acum începe responsabilitatea, și i-a îndemnat să nu uite, mai ales în momentele de îndoială, marile lucruri pe care le-au făcut împreună. A fost votat de 176 de delegați (68%).

Îndrăzneala de a pierde

cornelia-germanPrivite la început ca niște candidaturi de conjunctură, ca să nu fie Nicușor candidat unic, celelalte trei au oferit totuși surprize. Arhitecta Cornelia German nu a făcut decât să confirme prima impresie, totuși 😉 Îmbrăcată în albastru USR, Cornelia s-a poticnit, a mimat lacrimi și a ținut un discurs destul de patetic, pentru gustul meu, în care a amestecat iubire, pace, prietenie, măsele de minte și alte concepte abstracte. În esență am reținut că ea ar vrea ca românii să capete acea lumină în priviri pe care o găsești în ochii indienilor sau nepalezilor, chiar dacă nu au după ce bea apă.  În final a spus că de fapt nu vrea să fie președinte USR, vrea ca Nicușor Dan să aibă o cancelarie de oameni capabili care să-l ajute să salveze România. Drăguț, dar insuficient. Și pentru politică, cu atât mai puțin pentru conducerea unui partid. A luat 3 voturi, iar duminică dimineață a anunțat că contestă congresul pentru că nu a avut ocazia să țină pe scenă un discurs și pentru funcția de membru în BN unde nu a intrat.

Discursul lui Șerban Marinescu, arhitectul care a avut curajul să candideze în Teleorman împotriva lui Dragnea, a suscitat mai mult interes pe Facebook decât în interiorul USR. În platforma lui a vorbit cu curaj despre un USR care va face România deschisă, occidentală, corectă, tolerantă, responsabilă, solidară și incluzivă, globală și seculară. Marinescu a îndrăznit să vorbească și de legalizarea drogurilor ușoare, ceea ce li s-a părut multora prea mult. Însă el spune că preferă să aibă curajul de a spune electoratului ce gândește, chiar dacă asta înseamnă a pierde:

marinescuModernizarea României nu se poate face pe bucăţi, ea este un tot unitar. Modernizarea o facem sau nu o facem, nu ne putem alege numai părţile care ne convin în funcţie de credinţele noastre. Pentru noi ca partid vremea indeciziilor şi oscilatiilor a trecut. Împlinim în curând un an de la înfiinţare. Peste 600.000 de oameni au crezut că vrem să schimbăm România, că ştim cum să o facem şi că putem.  Avem acum o viziune clară şi decizii ferme luate în această direcţie. Nu ne mai permitem să fim indecişi. Vremea căutarilor a trecut, a venit vremea deciziilor şi actiunii.

Marinescu a luat numai 14 voturi. Unul dintre reproșurile care i s-au adus mai pe ocolite a fost de fapt că ar trebui să mai stea pe tușă, să nu aspire la funcții în partid, că le-a avut în M10 și că asta l-ar cam face traseist.

ungureanuDeputatul Emanuel Ungureanu a fost însă revelația serii pentru mulți dintre delegații la congres, făcându-i să-și schimbe votul în favoarea lui mai ales și după discursul dojenitor al lui Nicușor. Cotat și el fără șanse ca și Cornelia German, Ungureanu și-a fructificat ultima poziție pe scenă într-un discurs demn de predicile pastorilor care l-au văzut pe Jizăs și vor să le deschidă ochii și altora. Colegii lui de la Cluj mi-au spus cu ironie că știau și momentul în care are să-i dea lacrima la colțul ochiului. Profesor de istorie la un liceu adventist din Cluj pe care și el l-a urmat, Ungureanu spune că a fost și ziarist de investigație și că ar fi demascat mafia transplantului din România. Într-un discurs construit ca să stoarcă emoție și să pedaleze pe toate nemulțumirile membrilor, vorbite pe la colțuri (că leadership-ul partidului nu are curajul unor poziții tranșante în chestiunea redefinirii familiei și că nu-l invită pe Cioloș în partid), Ungureanu a smuls ropote de aplauze și a ridicat sala în picioare. 62 de delegați l-au ales, dovadă că și membrii USR votează emoțional și impulsiv, la fel ca mulți români.

Soluția lui Nicușor Dan

Ca să nu se mai certe progresiștii cu conservatorii din partid, Nicușor Dan spune că trebuie să-i pună la treabă. Dacă până acum au ars-o în discuții sterile despre diferențe, sperând că la congres se vor alege apele, de acum ar trebui să se concentreze pe niște proiecte concrete pe care să le propună României și care să nu-i prindă nepregătiți în eventualitatea că vor ajunge la putere. Să-și construiască un program electoral în următorii doi ani și să aibă candidați proprii la primării și chiar la președinție.

L-am întrebat dacă nu crede că rolul unui partid și al unui lider implicit este acela de a trage poporul în sus, chiar dacă aparent el nu vrea pentru că poate nu e suficient educat. Nu putem aștepta mereu de la UE să ne oblige, cum zicea și Marinescu. Mi-a răspuns că asta a încercat Remus Cernea… Nicușor Dan insistă că USR ar trebui să rămână o uniune a progresiștilor și conservatorilor, a pragmaticilor și idealiștilor, a Ghinilor, Clotildelor și Nicușorilor, pentru că în realitate ceea ce-i unește este mai important decât ce îi desparte. Nicunii nu-și vor schimba convingerile intime, credințele și fobiile, iar dacă s-ar rupe în două partide, el spune că nu s-ar regăsi nici cu unii nici cu alții.

voturi-paine asteptare asteptare2 vot

Conservatorii din USR nu sunt habotnici, cel mai probabil ei nu ar avea inițiativa unui proiect de restrângere a drepturilor unora și altora, pentru că nu consideră că asta e problema țării pentru care au intrat în politică. Dar pentru că au fost nevoiți să-și exprime convingerea prin vot au ales să nu-și trădeze conștiința. Am fi preferat niște politicieni fără conștiință? Apoi dacă ar fi să întrebăm în jurul nostru, rude, prieteni, câți ne-ar spune cu mâna pe inimă că nu au nimic cu homosexualii, dar… ?

Nicușor Dan spune că în USR sunt 75% progresiști și 25 % conservatori. În societate procentele sunt mai apropiate – 60 cu 40, estimează el. Dacă lărgești partidul e posibil să crești numărul conservatorilor. Procentul celor care vor o politică responsabilă, o administrație transparentă, o dezvoltare sustenabilă și o Românie europeană este mult mai mare și înglobează oameni din ambele tabere, de aceea, ca să-l atingă, Nicușor Dan preferă să tacă în privința temelor sensibile, având convingerea probabil că aceste teme nu-i vor exploda în față și că noi ca națiune vom reuși cumva să ne tolerăm diferențele în numele unui bine comun.

Văzându-i împreună la lucru pe toți oamenii ăștia, care au venit la Cluj pe banii și timpul lor, din toate colțurile țării și din Europa, au stat de dimineață până în creierii nopții ca să pună pe hârtie o idee comună, doar pentru că cred împreună în acest proiect din care nu câștigă personal nimic în viitorul imediat, m-am dat seama că asta este de fapt România pe care ne bazăm. Câtă vreme alții, poate mai buni, stau pe margine, „găștile” din USR, care au reușit totuși să aleagă în cele din urmă un BN echilibrat și responsabil, sunt tot ce se poate în acest moment în România. Mai bine nu se poate.

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

47 comentarii la “USR, mai bine nu se poate” Subscribe

 1. olgam 16/05/2017 at 09:00 #

  Dollo, multumesc.

  [Cu mina pe inima: Nu am nimic cu homosexualii. Punct. 🙂 ]

 2. John 16/05/2017 at 09:46 #

  Daca tot il pomenesti pe dobrev ala, poate nu uiti sa pomenesti si despre acuzele aduse conducerii partidului precum si a consilierilor usr. Sper sa fie dat in judecata pt cva trebuiesc si probate acuzatiile, avocatule care esti pseudoavocat :)))

  http://www.stiripesurse.ro/demisie-de-rasunet-in-usr-acuza-ii-de-blat-cu-psd-i-alde_1195562.html

  • Dollo 16/05/2017 at 10:10 #

   Dacă tot dăm link-uri de „știri” poate ar fi bine să alegem unele mai serioase, măi John

 3. Stefan Bragarea 16/05/2017 at 10:27 #

  Chiar extrem de interesant. Citisem mai multe materiale despre congres, însă al dvs dă suficient de multe detalii. Iar detaliile fac uneori diferența.
  Cu atât mai mult cu cât încrederea mea în persoanele care își fac o profesiune din politică este – și continuă să fie – la cote foarte scăzute.
  Mărturisesc că nici eu (heterosexual convins și notoriu) nu am nimic cu homosexualii, dar cred că se dă prea multă importanță problemei. România are probleme cu mult mai grave.
  Iar – legat de conservatorism – dl Sever Voinescu a publicat cel mai recent număr din în Dilema Veche un material interesant referitor la modul în care vede dsa conservatorismul.

  • Dollo 16/05/2017 at 11:03 #

   O să-l caut, mulțumesc.

   • Doina Vella 16/05/2017 at 15:39 #

    Ce ușor este să vorbești despre drepturile care sunt refuzate unei minorități atunci când faci parte din majoritatea dominantă care beneficiază (și) de acele drepturi.

    Într-o țară civilizată, europeană, democratică, nu cred că există prioritate mai mare decât respectarea drepturilor omului.

    • Dollo 16/05/2017 at 16:04 #

     Doina, sunt de acord cu tine, dar nu prea înțeleg care e greșeala mea.

 4. bugsy 16/05/2017 at 10:46 #

  Foarte bun reportajul de la Congresul USR. Ar trebui sa ti se faca o invitatie sa conduci departamentul (daca au) lor de comunicare. Totuși, nu înțeleg, de ce îi susții? Cu ce te-au ”vrăjit”?

  • Dollo 16/05/2017 at 11:02 #

   Pentru că s-au băgat în asta, își consumă timp, efort și bani și mai ales sunt de bună credință. Nu prea vădd același lucru la alte partide. Mă identific în mare măsură cu unii dintre ei și cred că e maximum ce pot face și eu de pe margine.

   • bugsy 16/05/2017 at 13:00 #

    ok, mulțumesc pentru lămuriri. am înțeles cu ce te-au sedus, îți urez să nu rămâi …..abandonată.

    • m 16/05/2017 at 14:05 #

     nu poate exista abandon atunci cand ai un crez pe deplin justificat. Ce înseamnă deplin justificat nu e uşor de înţeles (explicat). Toată admiraţia pentru tine Dollo!

    • Dollo 16/05/2017 at 16:06 #

     Bugsy, been there, done that, dar viața merge mai departe.

     • bugsy 16/05/2017 at 16:19 #

      Corect!

 5. VASILIU MIRCEA PAUL 16/05/2017 at 11:04 #

  Felicitări ! Iată cum se poate scrie cu cap, mijloc și coadă, iată ce înseamnă să fii cu adevărat ”meseriaș” în ale jurnalisticii. Dacă punem la socoteală și sarcasmele fine, avem un contraexemplu perfect pentru mucegăita ”obiectivitate” ultra-intelectualistă, tip ”nici așa, nici altminteri”. Se pare că mai ”nasc și la România oameni”.

 6. mihai 16/05/2017 at 11:41 #

  Observ că despre PNL nu s-a vorbit deloc, sau mă înșel?

  • Dollo 16/05/2017 at 12:39 #

   Ba da, că nu vor alianță cu ei și că trebuie exploatat faptul că PNl se bâlbâie, ca să nu repete și ei greșelile ălora.

 7. Leo 16/05/2017 at 13:37 #

  Am fost acolo ca si delegat si tot ce ai scris e ok, reflecta realitatea. Felicitari!

  • pardul 18/05/2017 at 16:34 #

   Daca ai fost ca delegat, cel mai probabil ai fost din partea p$d. Daca ai fi mers doar „ca delegat” ai fi fost mai credibil.

 8. George Baciu 17/05/2017 at 08:25 #

  Excelent scris, felicitări. Limba română e pe mâini bune.

 9. Motanul 18/05/2017 at 00:36 #

  USR e un „Partidul Poporului Dan Nicusor”. Oameni care n-au ce cauta in parlament, multi dintre ei. Discut aici doar candidatii la presedentia partidului.

  De exemplu, Serban Marinescu, cel care posteaza pe FB ca el n-ar respecta decizia DEFINITIVA a instantei de a demola cladire Cathedral Plaza din Bucuresti, sugerand confiscarea si utilizarea ei de catre Primaria Generala ca sediu (adica fie cladirea sa primeasca autorizatiile necesare dupa confiscare, fie primaria sa o foloseasca fara autorizatii – e concluzia pe care o poate trage orice om cu putina logica), in loc sa plateasca chirie (sic). Atasat postului, pune poza unei cladiri din Londra.

  Nucusor Dan nu are curajul sa taie un „nod gordian”, deci nu e un lider bun. Problemele, daca nu le rezolvi cat mai repede, se agraveaza.

  Cornelia Gherman = Cristina Anghel a USR. Ai scris suficient tu Dollo despre ea.

  Emanuel Ungureanu. Scrii tu Dollo: „Ungureanu spune că a fost și ziarist de investigație și că ar fi demascat mafia transplantului din România”. Cucu! Cucu! N-a ras nimeni, sau nu si-a facut nimeni cruce si sa-si scuipe in san cand a zis chestia asta?
  „Colegii lui de la Cluj mi-au spus cu ironie că știau și momentul în care are să-i dea lacrima la colțul ochiului.” Mda. Pun pariu ca „colegii lui de la Cluj” nu l-au votat.

  Deci? Cred ca pana la alegerile urmatoare, USR dispare sau nu mai intra in parlament. Lumea incepe sa-i vada ce sunt cu adevarat.

  • Motanul 18/05/2017 at 07:32 #

   Un partid nu poate fi un talmeș-balmeș. Dacă toti trag in direcții diametral opuse o sa fie partidul „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.:)
   Când opiniile sunt ireconciliabile, chiar intr-o familie, e mai bine atunci ca fiecare sa meargă pe drumul lui.
   Și da, e nevoie de Dacian Cioloș sau de un politician veritabil de dreapta in USR, dar Nicușor Dan nu vrea sa piardă frâiele, chiar dacă partidul se scufundă. Iar el, Nicușor Dan, sorry nu e „prezidențiabil”. E peltic și nu are arta negocierii.

   • mihai 18/05/2017 at 09:46 #

    Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinții. Problema _actuală_ a României este că în Parlament sunt deja oameni condamnați penal care trebuie dați afară în șuturi și trebuie înlocuiți cu oameni de bună credință, pe care îi validăm după ce fac nu după „declarații politice”. Că la „declarații politice” se pricep toți, de la Băsescu încoace. După ce rezolvăm această problemă urgentă, putem să discutăm despre celelalte probleme.

    Până atunci, ar trebui să nu privești USR drept un partid talmeș-balmeș, ci drept o coaliție conjuncturală pentru destructurarea mafiei politice. Este clar pentru toată lumea că USR în sine nu este un partid de cursă lungă, pentru că conține oameni cu diferențe ireconciliabile, iar imediat ce-și va îndeplini scopul final (capturarea electoratului cinstit al PSD) va avea suficientă forță încât să-și permită scindarea în aripile componente (care deocamdată înțeleg că sunt neoficiale).

    • Motanul 18/05/2017 at 09:56 #

     Așteaptă tu după oamenii cinstiti din PSD sa voteze USR! N-o sa se întâmple niciodată! Nu dă nimeni vrabia din mâna pe cioara de pe gard. Menținerea stangistilor in USR doar o sa erodeaze răbdarea „motorului” USR, electoratul cinstit de dreapta. Dacă se aliază Cioloș cu Monica Macovei și își fac partid, USR e istorie! E de fapt suficient sa-și facă Cioloș partid.

     • Tina 18/05/2017 at 11:07 #

      Din fericire, Ciolos e suficient de inteligent cat sa amane treaba cu partidul propriu. Sunt sanse mari ca noul BN al USR sa reia negocierile si sa coopteze platforma lui Ciolos. Daca lasa pretentiile mai jos si vor cu adevarat extindere.

     • mihai 18/05/2017 at 12:21 #

      Aproape aș fi de acord cu tine, dacă n-ar exista mizeria aia de prag electoral pentru intrarea în Parlament. Tu nu vezi că nici 9% n-au luat, așa uniți chinuit cum sunt? Păi, dacă candidau fără aripa socialistă, crezi că mai prindeau 5%? Crede-mă, formula asta e singura care putea funcționa în acest moment. Nu e o formulă durabilă și va trebui schimbată cu prima ocazie, dar până una-alta, acoperă o nevoie stringentă.

     • mihai 18/05/2017 at 12:31 #

      Oamenii de la M10 s-au mutat deja la USR, din câte aud.

   • Motanul 18/05/2017 at 11:25 #

    Apropo, dacă „oamenii cinstiti” din PSD n-au intrat deja in USR, după scandalul cu grațierea corupților, când o sa intre? Paștele cailor când pică anul asta?

    • Dollo 18/05/2017 at 12:11 #

     oamenii din PSD nu puteau intra în USR din cauza filtrelor de acces – nu s-au acceptat oameni care au mai făcut politică în alte partide care au trecut pe la putere.

   • Dollo 18/05/2017 at 12:15 #

    Motane, înainte de congres eram de aceeași părere, văzându-i mai de aproape și ascultând ce au de spus am devenit un pic mai tolerantă. Nu neapărat candidații la președinția partidului erau de luat în seamă, cât restul care au candidat la BN, acolo trebuie priviți greii, părerea mea. Apoi Nicușor nu cred că are vise prezidențiale, numele avansat pentru asta a fost tot Cioloș, chiar și de Nicușor. Dar lăsând la o parte faptul că el însuși nu se vede acolo, mi se pare că ar trebui să depășim superficialitățile astea de tipul e peltic, e în scaun cu rotile, femeie, homo sau țigan, ca să ne fie președinte. Zic că am deschis seria cu sasul, și uite că nu ne pare rău azi. De ce să ne împiedicăm mai departe?

    • Motanul 19/05/2017 at 12:34 #

     Dollo tu ai intenții bune, dar poate ca nu vezi pădurea din cauza copacilor.
     Cu talmeș-balmeș-îl lor ii țin pe margine pe alegătorii mai categorici de dreapta și pe progresisti, iar cei de stânga oricum nu vin la ei, căci ei au PSD-ul, vechiul lor prieten. Iar ca sa ii ții pe unii in partid, pana treci pragul de 9% dupa care sa ii arunci peste bord mi se pare meschin și nedemn. De fapt mi se pare nedemn sa nu-ți asumi o orientare clară ca partid. Cine se urca intr-un autobuz fără sa știe unde merge. Da, unii se urca in asemenea autobuze fără destinația afișata, doar ca sa scape din locul unde se afla. Dar eu când văd pasagerii din autobuzul USR, prefer sa mai aștept.

 10. veninusrl 18/05/2017 at 21:55 #

  @Motane, dar de curiozitate, tu cu cine ai votat pana acum si pe cine ai vota, acum, din toata paleta ofertei politice din Romania? Nu de alta, dar ridici suficiente pretentii incat sa cred ca pana acum ai avut de votat doar politicieni ireprosabili, ideolologic si moral.

  @Dollo, frumos scris reportajul, multumesc.

  Mie mi-a placut si m-am regasit cel mai mult in platforma lui Serban Marinescu, dar imi place si capacitatea si rabdarea lui Nicusor Dan.

  • Motanul 18/05/2017 at 22:30 #

   Pana acum am votat cu dreapta, ultimul vot a fost pentru PDL sau alianta DA la partide, sau ce-o fi fost atunci. La prezidentiale am votat cu Monica Macovei in primul tur, apoi cu Iohannis. La ultimele alegeri n-am votat.
   USR-ul nu m-a convins ca ar fi de dreapta.

   „Mie mi-a placut si m-am regasit cel mai mult in platforma lui Serban Marinescu”.
   Ala cu nerespectarea legii? Si cu poza falsa? Chiar?

   • mihai 19/05/2017 at 10:22 #

    Ești nepermis de neriguros cu amintirile tale, în condițiile în care ceri ultrarigurozitate de la declarațiile politice ale altora. Singurele alegeri la care a participat alianța DA au fost cele din noiembrie 2004, iar PDL a apărut abia în decembrie 2007, la vreo 9 luni după ce alianța DA s-a făcut oale și ulcele.

    Prin urmare, ce înțelegi prin „dreapta”? PLD-Stolojan? PD-Băsescu? PD-Roman?

    În condițiile în care toți trei de mai sus ne-au înșelat așteptările, e oare rezonabil să ne baricadăm cu cinism și să nu dăm șanse noi unor oameni noi?

    • Motanul 19/05/2017 at 12:41 #

     Eu sunt mai sceptic. „Oamenii noi” pot fi „hoți noi” sau „prosti noi”. Eu unul i-as prefera pe oamenii cunoscuți și care au dovedit cât de cât ceva. Deci in preferințele mele ar fi un partid condus de Cioloș sau Macovei.

     • mihai 19/05/2017 at 13:02 #

      Perfect. Doar că partidul condus de Macovei n-a funcționat, nu știu din ce motiv, iar Cioloș deocamdată așteaptă să se așeze apele în USR, după cum a spus chiar el.

   • veninusrl 19/05/2017 at 10:45 #

    Pai motane am votat la fel, doar ca eu sunt mai responsabil, am votat si in decembrie 2016. Si am votat USR.

    Acum la faza cu votat dreapta imi stranesti un hohot de ras, tu chiar ii crezi pe Basescu si Udrea de dreapta? Sunt ei de dreapta precum esti tu regina Angliei. Eu am votat DA si mai apoi PDL din motiv de raul cel mai mic, iar Basescu (lider DA si PDL) se arata a fi cel mai mare rival al PSD. Adica de cand am avut drept de vot in Romania am votat anti-FSN/PDSR/PSD.

    Cred ca prima data cand am votat pentru, in Romania, a fost in decembrie 2016, am votat USR. Da, vreau transparenta, ma intereseaza mai putin daca politicile sunt de stanga sau de dreapta, dar vreu sa nu-mi mai fie furati banii. Doar dupa ce vom limita coruptia vom putea vorbi de ideologii stanga/dreapta, pana atunci suntem in mocirla. Cei care nu au votat se pare ca nu le pute destul mocirla.

    • Motanul 19/05/2017 at 11:11 #

     Las-o pe Udrea, ca nu despre ea era discuția. Da Bădescu a fost de dreapta, a susținut tăierea pensiilor și a salariilor la stat, când a fost criza, nu a susținut acordarea de pomeni electorale. Și când l-am votat, am făcut-o cu speranta ca ii va da un rol mai important Monicăi Macovei, sau măcar va numi un prim-ministru competent, nu marioneta Boc. Oricum, măcar pe timpul lui s-au dezlegat porțile închisorilor pentru politicienii corupți, ferecate de PSD.
     Și chiar dacă in parlament sunt acum hoți, nu văd ce mare câștig am avea sa-i înlocuim cu amatori, și mai rău, amatori de stânga! Așa ca n-am votat, și nu o regret.

     • mihai 19/05/2017 at 13:07 #

      Amatorii de azi vor fi politicienii profesioniști de mâine! 🙂 La fel ca amatorii din ’90 de care nu reușim să scăpăm!

   • veninusrl 19/05/2017 at 10:48 #

    Pai motane am votat la fel, doar ca eu sunt mai responsabil, am votat si in decembrie 2016. Si am votat USR.

    Acum la faza cu votat dreapta imi stranesti un hohot de ras, tu chiar ii crezi pe Basescu si Udrea de dreapta? Sunt ei de dreapta precum esti tu regina Angliei. Eu am votat DA si mai apoi PDL din motiv de raul cel mai mic, iar Basescu (lider DA si PDL) se arata a fi cel mai mare rival al PSD. Adica de cand am avut drept de vot in Romania am votat anti-FSN/PDSR/PSD.

    Cred ca prima data cand am votat pentru, in Romania, a fost in decembrie 2016, am votat USR.
    Da, vreau transparenta, ma intereseaza mai putin daca politicile sunt de stanga sau de dreapta, dar vreau sa nu-mi mai fie furati banii.
    Doar dupa ce vom limita coruptia vom putea vorbi de ideologii stanga/dreapta, pana atunci suntem in mocirla.
    Cei care nu au votat se pare ca nu le pute destul mocirla.

    Privindul pe Marinescu si Cathedral Plaza nu sunt de acord cu pozitia sa, dar daca as fi votat la congresul USR pentru presedinte, pe el l-as fi votat.

    • Motanul 19/05/2017 at 12:25 #

     Pai uite ca n-ai pierdut mare lucru ca n-a ieșit Șerban Marinescu. Ii reprezintă Firea ideile cu mândrie!

    • Motanul 21/05/2017 at 09:07 #

     Apropo, eu ma auto-felicit acum ca n-am votat USR! E o satisfactie sa vad ca banuielile mi-au fost adeverite si ca nu m-am lasat pacalit. E exact ca satisfactia data de a nu vota niciodata cu Iliescu. Nici atunci cand putea ajunge Vadim presedinte, si existau presiuni din partea cunoscutilor ca sa salvam tara de Vadim.
     USR e clar de stanga! Nu au nici un lider veritabil de dreapta. Sunt aceasi Marie (PSD) cu alta palarie!

     • mihai 22/05/2017 at 09:51 #

      Am înțeles, USR nu este suficient de dreapta pentru tine. E o critică întemeiată. Totuși, ar trebui să ai în vedere că nicio platformă de dreapta autentică nu poate avea succes în lipsa precondiției numită Domnia Legii (Rule of Law). Fără Domnia Legii orice formă de capitalism nu poate evolua decât după model rusesc (sau, dacă dorești, indonezian, egiptean, tunisian, indian, etc). Sau, în România, n-o să-ți vină să crezi, după model PSD-Iliescu!

     • Motanul 22/05/2017 at 10:36 #

      LOL! Asta chiar e buna!
      Oare cum funcționează politicile de dreapta in SUA?
      Dreapta inseama in primul rând meritocrație și „fairness”. Sunt oameni care nu considera ca trebuie sa-și împartă forțat cu alții rezultatele muncii lor. Nu le convine ca alții sa profite fără merit de munca lor.
      Socialiștii pe de alta parte, sunt foarte generoși. Dar cu banii și bunurile altora, nu cu ale lor.

     • mihai 22/05/2017 at 16:19 #

      Evident, ceva nu ți se pare coerent din ce am zis eu, dar să mor dacă pricep ce anume te-a făcut să râzi. Poate explici în ce constă eroarea mea, dar fără întrebări retorice despre politicile de dreapta în SUA. Mulțumesc.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.