Sterilizăm mamele iresponsabile sau le lăsăm să populeze lumea?

Un copil de aproape un an care cântărea două kilograme, adică mai puțin decât când se născuse. Mama avea 22 de ani și era la al zecelea copil. Începuse de la 13 ani, și pe toți i-a făcut cu același bărbat. Doi i-au murit. O altă mamă își îndopase copilul care la doi ani avea 46 de kg. A fi părinte are tot mai puțină legătură cu rațiunea.

De câteva săptămâni fac un curs de prim ajutor, despre care o să vă povestesc săptămâna viitoare, când îl termin. E ținut de un specialist în medicina de urgență. La una dintre ședințe ne-a povestit despre un caz care i-a venit recent într-o gardă. Un copil de aproape un an care cântărea două kilograme, adică mai puțin decât când se născuse. Mama avea 22 de ani și era la al zecelea copil. Începuse de la 13 ani, și pe toți i-a făcut cu același bărbat. Doi i-au murit. Pe unul dintre copii l-a adus la spital cu tetrapareză spastică și apoi a dat spitalul în judecată pe motiv că spitalul l-a făcut așa, că era bine mersi când îl adusese.

Doctorița e obișnuită cu astfel de specimene de pacienți care îi ajung subnutriți în spital. Îi numește „stafide”, adică copii care nu au mai mâncat de când au fost externați din maternitate. Ne-a mai povestit de cazul unei „mame” pe care a ajutat-o cu bani ca să-și pună sterilet, a și mers cu ea să și-l pună, iar după doi ani și l-a scos și l-a vândut ca să facă rost de bani, și a continuat să facă copii. Mai sunt apoi copiii infectați cu HIV de mame care îi fac și îi părăsesc în spitale. Când le internează păcălesc pe toată lumea, pentru că arată absolut normal, nu le-ai bănui că sunt bolnave. Probabil așa li se pare și ălora care fac sex cu ele fără prezervativ și le „impregnează”. (asta apropos de reacțiile pe care unii dintre voi le-au avut la postarea despre infecția cu HIV la narcomani)

Când doctorița povestea lucrurile astea noi, cursanții, rămăsesem siderați. Sunt chestii care se petrec zi de zi într-unul din spitalele de copii din București, nu în vreun fund de Vaslui. Doctorița și-a încheiat povestea adăugând că: „asta e situația, în curând ne vor depăși ca număr, pentru că nu îi poți opri să facă copii”. La care un tip, venit la curs cu soția însărcinată, întreabă: dar nu există nicio soluție pentru ca aceste femei să fie împiedicate să mai facă copii? Dacă se constată că nu pot avea grijă de ei….

Doctorița răspunde, firesc, că nu, că de câte ori au sesizat protecția copilului pentru cazul femeii de 22 de ani cu zece copii, asistenții sociali au spus că au găsit-o în regulă la fiecare inspecție. Cum putea să fie în regulă, iar acel copil să ajungă în spital înfometat, greu de spus. Cert e că s-a stârnit între noi o discuție pe marginea moralității unei astfel de decizii: a interzice sau nu unei femei, fie ea țigancă sau nu, să mai facă copii, pe motiv că nu are posibilități să-i crească sau nu e capabilă s-o facă.

Știu că pe vremea lui Ceaușescu le era interzis prin lege bolnavilor psihic să facă copii. Acum și acea interdicție este abrogată, din motive lesne de înțeles. Suntem o națiune democratică – chiar și în aceste zile de cumpănă – și nu putem interzice drepturi fundamentale ale oamenilor. Deși sunt de acord că nu ar trebui ca statul să se amestece în vreun fel în viața intimă a cuplului – vezi și părerea despre interzicerea avorturilor – m-am trezit la acel curs că rezonez un pic cu punctul de vedere al viitorului tătic. Oare nu le putem interzice să facă copii oamenilor care nu dau semne minime de rațiune? Bine, în treacăt fie spus sunt multe mame care își cam pierd uzul rațiunii de îndată ce se văd cu plodul în brațe, dar asta e altă discuție, pe care am mai avut-o p-aici. Doctorița ne mai povestea și de cazul unei mame care, dimpotrivă, își îndopase copilul care la doi ani avea 46 de kg. Avea obezitate morbidă, dar mama era de părere că „e sănătos, mănâncă orice, ca tac-su. Lasă că acum când începe să meargă o să mai slăbească!”

Știu, nu e OK să gândești că numai oamenii educați pot procrea niște copii buni, ba chiar e o inepție. Sunt atâtea minți luminate care au ieșit, miraculos, din părinți complet idioți. Și totuși, în cazul femeii de 22 de ani eu i-aș pune dop la vagin. Voi ce părere aveți? Nu că ne-ar folosi la ceva, dar hai să votăm să vedem ce zice majoritatea?

Sunteți de acord cu interzicerea dreptului de a face copii în cazul unor părinți iresponsabili?

Vezi Rezultatele

Etichete: , , , , ,

57 comentarii la “Sterilizăm mamele iresponsabile sau le lăsăm să populeze lumea?” Subscribe

 1. Alexandra Ene 24/07/2012 at 12:22 #

  Cum sa te astepti sa accepte statul sterilizarile fortate, daca abia sunt acceptate cele la cerere pentru persoanele care nu doresc copii?

 2. umoristu 24/07/2012 at 12:58 #

  Pt a conduce/opera masina/motor tre scoala, examen, permis.
  Pt a conduce/opera avion/tramvai/elicopter tre si mai multa scoala. si mai greu examen, stare de sanatate fizica si psihica ff buna, permis.
  Pt a preda de ex istoria tre scoala/examen/diploma/curs pedagogie/definitivat/- in final tot un „”permis”
  Pt a conduce o urbe, o universitate, un minister, o tara, o multinationala/ o farmacie etc etc etc tre fie sa fii votat (sa ai anumite kestii – drept de a fi ales, o anumita virsta, anumite studii, etc) fie sa fii numit (anumite competente, studii, etc).
  Pt a face puradei – albi sau maronii sau verzi sau mov – nu tre decit sa desfaci picioarele.
  NU mi se pare corect! nici fata de cei ce fac copii, nici fata de restul societatii ce trebuie sa ii suporte/intretina…si nici fata de copii astfel rezultati.
  DA, ar trebui gasite mecanisme care sa elibereze un „certificat de parinte” celor ce vor sa faca/fac copii, care se pierde la cea mai mica abatere si dupa un maxim de 2 copii/capita sa fie interzis, cu sanctiuni ce sa mearga pina la sterilizare/vasectomie.
  Cine face un copil pt a-l abandonda sau trata abuziv e la fel de vinovat (daca nu mai mult) ca cel care de ex o sechestreaza pe Dollo intr-un beci, o bate , ii da doar piine si apa pina ce Dollo ajunge de 34 kg si cu N afectiuni…..
  Deci, DA, e necesar un control al nasterilor. Democratia nu inseamna „trai pe munca, nervii si banii altora”. Democratia inseamna multa responsabilitate si apoi ceva drepturi.

  • Alexandra 24/07/2012 at 18:30 #

   Sunt de aceeasi parere, intre altele pentru obtinerea unui „certificat de parinte”as impune obligatia de a fi aistent maternal si de a dovedi ca poti creste un orfan vreme de minim doi ani. Cu ocazia asta afli ce inseamna de fapt, ca multi isi imagineaza ca e vorba numai despre kodak moments. Insa deocamdata traim intr-o societate care incurajeaza facerea de prunci multi, si descurajeaza adoptiile prin legile cretine – dar si prin preconceptii.

   • umoristu 25/07/2012 at 10:43 #

    Da, traim intr-o lume si un sistem social in care pt aproape orice activitate e nevoie de un anume fel de permis, certificat, calificare….numai pt facutul/crescutul de copii (de departe una din cele mai mari responsabilitati around) e „liber la toata lumea”. Ciudat si paradoxal cumva…
    Si pt pescuit e nevoie de permis….sau pt moped, pt o farmacie sau pt o covrigarie …
    Numa pt a opera si gestiona fiinte umane in devenire nu e nevoie de asa ceva….bizar..

 3. whatthefuck 17/08/2012 at 16:16 #

  eu vin (si) cu intrebari: daca acelor parinti li se iau cei 10 copii deja nascuti, ce se va intampla cand vor concepe altii? autoritatile vor astepta sa fie neglijati si urmatorii si abia apoi ii vor lua in grija statului?
  nu este etic sa impiedicam pe nimeni sa procreeze, dar cred ca acest tip de parinti ar trebui pedepsiti mai drastic, nu doar prin luare odraslelor in grija statului. sa simta o amenda usturatoare, poate chiar detentie, daca situatia se repeta.
  preventiv, s-ar putea face educatie in scoli, sa li se explice adolescentilor ce presupune cresterea unui copil (desi, daca ii fac pentru alocatii, nu stiu cat vor valora acele cursuri).

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Povești de la capătul lumii

vapor expeditie antarctica

Fin del mundo – sau curul lumii cum îi mai zic argentinienii – e la fel de scump ca Londra. Dar au pinguini, lei de mare și balene în fața casei.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.