Sterilizăm mamele iresponsabile sau le lăsăm să populeze lumea?

Un copil de aproape un an care cântărea două kilograme, adică mai puțin decât când se născuse. Mama avea 22 de ani și era la al zecelea copil. Începuse de la 13 ani, și pe toți i-a făcut cu același bărbat. Doi i-au murit. O altă mamă își îndopase copilul care la doi ani avea 46 de kg. A fi părinte are tot mai puțină legătură cu rațiunea.

De câteva săptămâni fac un curs de prim ajutor, despre care o să vă povestesc săptămâna viitoare, când îl termin. E ținut de un specialist în medicina de urgență. La una dintre ședințe ne-a povestit despre un caz care i-a venit recent într-o gardă. Un copil de aproape un an care cântărea două kilograme, adică mai puțin decât când se născuse. Mama avea 22 de ani și era la al zecelea copil. Începuse de la 13 ani, și pe toți i-a făcut cu același bărbat. Doi i-au murit. Pe unul dintre copii l-a adus la spital cu tetrapareză spastică și apoi a dat spitalul în judecată pe motiv că spitalul l-a făcut așa, că era bine mersi când îl adusese.

Doctorița e obișnuită cu astfel de specimene de pacienți care îi ajung subnutriți în spital. Îi numește „stafide”, adică copii care nu au mai mâncat de când au fost externați din maternitate. Ne-a mai povestit de cazul unei „mame” pe care a ajutat-o cu bani ca să-și pună sterilet, a și mers cu ea să și-l pună, iar după doi ani și l-a scos și l-a vândut ca să facă rost de bani, și a continuat să facă copii. Mai sunt apoi copiii infectați cu HIV de mame care îi fac și îi părăsesc în spitale. Când le internează păcălesc pe toată lumea, pentru că arată absolut normal, nu le-ai bănui că sunt bolnave. Probabil așa li se pare și ălora care fac sex cu ele fără prezervativ și le „impregnează”. (asta apropos de reacțiile pe care unii dintre voi le-au avut la postarea despre infecția cu HIV la narcomani)

Când doctorița povestea lucrurile astea noi, cursanții, rămăsesem siderați. Sunt chestii care se petrec zi de zi într-unul din spitalele de copii din București, nu în vreun fund de Vaslui. Doctorița și-a încheiat povestea adăugând că: „asta e situația, în curând ne vor depăși ca număr, pentru că nu îi poți opri să facă copii”. La care un tip, venit la curs cu soția însărcinată, întreabă: dar nu există nicio soluție pentru ca aceste femei să fie împiedicate să mai facă copii? Dacă se constată că nu pot avea grijă de ei….

Doctorița răspunde, firesc, că nu, că de câte ori au sesizat protecția copilului pentru cazul femeii de 22 de ani cu zece copii, asistenții sociali au spus că au găsit-o în regulă la fiecare inspecție. Cum putea să fie în regulă, iar acel copil să ajungă în spital înfometat, greu de spus. Cert e că s-a stârnit între noi o discuție pe marginea moralității unei astfel de decizii: a interzice sau nu unei femei, fie ea țigancă sau nu, să mai facă copii, pe motiv că nu are posibilități să-i crească sau nu e capabilă s-o facă.

Știu că pe vremea lui Ceaușescu le era interzis prin lege bolnavilor psihic să facă copii. Acum și acea interdicție este abrogată, din motive lesne de înțeles. Suntem o națiune democratică – chiar și în aceste zile de cumpănă – și nu putem interzice drepturi fundamentale ale oamenilor. Deși sunt de acord că nu ar trebui ca statul să se amestece în vreun fel în viața intimă a cuplului – vezi și părerea despre interzicerea avorturilor – m-am trezit la acel curs că rezonez un pic cu punctul de vedere al viitorului tătic. Oare nu le putem interzice să facă copii oamenilor care nu dau semne minime de rațiune? Bine, în treacăt fie spus sunt multe mame care își cam pierd uzul rațiunii de îndată ce se văd cu plodul în brațe, dar asta e altă discuție, pe care am mai avut-o p-aici. Doctorița ne mai povestea și de cazul unei mame care, dimpotrivă, își îndopase copilul care la doi ani avea 46 de kg. Avea obezitate morbidă, dar mama era de părere că „e sănătos, mănâncă orice, ca tac-su. Lasă că acum când începe să meargă o să mai slăbească!”

Știu, nu e OK să gândești că numai oamenii educați pot procrea niște copii buni, ba chiar e o inepție. Sunt atâtea minți luminate care au ieșit, miraculos, din părinți complet idioți. Și totuși, în cazul femeii de 22 de ani eu i-aș pune dop la vagin. Voi ce părere aveți? Nu că ne-ar folosi la ceva, dar hai să votăm să vedem ce zice majoritatea?

Sunteți de acord cu interzicerea dreptului de a face copii în cazul unor părinți iresponsabili?

Vezi Rezultatele

Etichete: , , , , ,

57 comentarii la “Sterilizăm mamele iresponsabile sau le lăsăm să populeze lumea?” Subscribe

  1. C. 20/07/2012 at 21:37 #

    Probabil ti se pare nedrept ca toate prostele sa aiba familie si copii, iar tu, femeie fina, educata, etc. (o lunga lista de calitai aici) sa nu ai parte.

    • TNH 22/07/2012 at 13:51 #

      Aha, deci nu se zice că n-ai copii (din diverse motive, inclusiv pentru că n-ai vrut), se zice că n-ai parte de copii, de parcă ai purta un regret în suflet.
      Şi mai ales, dacă eşti o femeie fină care n-a avut parte de copii, clar nu ai cum să fii obiectivă pe tema asta.
      Mă obosesc psihologii la kil.

  2. Gogu 20/07/2012 at 22:38 #

    Iete io am votat DA la referendumul lu’ Dollo. La alalalt doar eu stiu cum votez.
    Nevasta-mea e-nsarcinata cu bebe #2. Bebe #1 e bine, sanatos, vorbeste, merge … pe scurt, e un copil normal.
    Initial am vrut sa facem 3. Si eu singur la parinti si Generalu’ la fel, amandoi am dus dorul fratilor si surorilor cu care sa ne jucam si sa ne ajutam la nevoi. Acum ne gandim ca 2 sunt suficienti, ca ne e greu, ca parinti in putere sa ne ajute nu prea sunt si treburi de-astea. Stau totusi sa ma gandesc daca oare la patruj’ de ani n-o sa ne vina mintea la cap si o sa-l facem sau macar sa incercam sa-l facem si pe #3.

    Cand ne-am apucat sa-l facem pe bebe #1, am avut o perioada de incercari fara rezultat si ne-am pus serios problema sa infiem. Mi-e greu sa zic daca am fi mers cu gandul pana la capat daca nu ne-ar fi venit bebe #1.

    Acum ma gandesc: daca ne-o veni mintea la cap la 40 si n-om mai putea sa-l facem si pe bebe #3, o sa avem puterea sa infiem? In mod cert, lucrul asta ar fi un bine pentru un copil amarat de pe undeva, dar vom fi in stare sa-l crestem ca pe-al nostru si sa nu facem diferenta intre el si #1 si #2 ?

    • Gogu 20/07/2012 at 22:42 #

      PS: Am uitat sa zic mesajul de baza, concluzie a post-ului de mai sus – deh batranetili.

      Educati-i pe copiii vostri (naturali sau nu). Fiecare copil educat reprezinta o speranta pentru tara asta sau cea in care va trai.

  3. kellogs 21/07/2012 at 15:54 #

    >>Mama avea 22 de ani și era la al zecelea copil

    „Il spalam sau facem altul ?” =))

    premise:

    – avem nevoie de o reala depopulare; odata ce petrolul se duce, pa-pa civilizatie cu ‘jde miliarde de oameni in ea
    – daca Darwin nu se insela, atunci principiul selectiei naturale e in vigoare. Pai ar trebui sa lasam natura sa selecteze atunci – din pacate in societatea noastra al mai retardat si mai infometat toarna cei mai multi plozi
    – treaba cu drepturile omului e tot o creatie artificiala a omului ce nu lasa natura sa isi faca treaba
    – costurile cu ajutoare spciale, spitalizari, nervi distrusi, inmormintari, etc etc sunt mai mari; fenomenul multiplod e mai greu de suportat de o societate (normala)

    solutii:
    – institui scoala obligatorie pentru cupluri. Nu ai luat examenu nu te apuci de treaba. Are minusuri evidente, nu i’as da unui inginer nici o surubelnita pe mana in 70% din cazuri desi ei se numesc ingineri cu diploma
    – legiferezi max. 2 copii per familie pentru toti. Faci cerere pentru #3. Sau lasi 2 max si gata, ce atata impuiala…
    – favorita mea – o educatie buna

  4. Niki 21/07/2012 at 21:45 #

    Ia te uita cine isi pune cam aceeasi problema http://www.hotnews.ro/stiri-international-12851670-oficial-britanic-familiile-probleme-sociale-prea-multi-copii-aceste-mame-trebuie-inceteze-mai-ramana-insarcinate.htm

  5. zdrang 22/07/2012 at 16:44 #

    in sfarsit discuta cineva si despre acest subiect. eu ma umplu de spume cand vine vorba de vaci din astea fatatoare. si sa ma slabeasca „umanistii”, ca plozii astia, facuti adesea la bautura, nu au nici un viitor, ajung la fel de animale ca parintii lor. dar jignesc animalele, ca ele nu-si lasa puii sa moara de foame. daca ne dam civilizati, ar trebui, cum ziceau si altii pe aici, sa dea examen cei, si mai ales cele, care vor copii, si sa arate ca au cu ce-i creste. cresterea copilului si educatia lui inseamna bani, nu ai servici, nici o sursa de venit si NICI NU AI AVUT VREODATA, la revedere, nu meriti sa ai copii. banii de la stat inseamna banii nostri, care macar de ar folosi la educatia nenumaratilor astora, dar nu ajuta la nimic. tot viitori infractori sau iepe fatatoare ajung si, evident, nu muncesc ca-s ocupati cu productia …, aha, v-ati prins. de aia sau de ailalta.

  6. Motanul 23/07/2012 at 14:50 #

    Daca raspundeti da, sunteti de acord cu interzicerea procreerii majoritatii romanilor:).
    Numai niste iresponsabili s-ar lua dupa un plagiator, un repetent si un turnator.
    Stau si admir ce erectie puternica are Euro. Ajunge A ajuns la 4.63!!!

  7. Vlad Dorin 23/07/2012 at 15:05 #

    Atat timp cat statul iti creste copilul moca, femeile alea iresponsabile o duc foarte bine, cu HIV cu tot.

  8. Vlad Dorin 23/07/2012 at 15:07 #

    Si ca sa am o opinie. Sa se faca sterilizari la cerere, pentru ca e evident ca nu vor sa aiba copii.

  9. cris 23/07/2012 at 22:23 #

    La noi ar trebui sa se interzica anumitor persoane dar nu le zic pe nume ca toata lumea stie despre cine vorbesc si nu vreau sa fiu acuzat de discriminare. Decat sa-i vad pe saracii copii pe strazi cersind in cele mai ingrozitoare conditii prefer sa-i „discriminez” pe asa zisii parinti

    • cris 23/07/2012 at 22:25 #

      stiti cum este in China – ai depasit norma de facut copii – te opresti aici ca asa prevede legea. Nu zic sa-i sterilizam ca pe caini dar sa impunem o LIMITA DE BUN SIMT

  10. Moldoveanca 24/07/2012 at 07:36 #

    Problema se poate pune mult mai simplu: n-ai cu ce sa-l hranesti – n-ai voie sa-l faci. Ca pan la urma nu e treaba noastra daca un om irational face 10 copii, in conditiile in care are o mostenire si are cu ce sa-i hraneasca.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉