Cred că sunt mai mult de zece ani de când sunt clienta ING. Mi-am deschis contul în anul în care am făcut asigurarea de viață, zisă și pensie privată, la care am renunțat patru ani mai târziu, când mi-am dat seama că era o țeapă. Dar cu contul am rămas, unul din principalele motive fiind acela că mă acomodasem atât de bine cu online banking-ul lor încât devenise o componentă indispensabilă în viața mea.
Cu foarte mici excepții am avut o relație bună cu banca, în sensul că amândouă, și eu și ea, ne-am achitat corespunzător de îndatoriri. Anul trecut, când am aflat că pot beneficia de niște condiții favorabile dacă primesc salariul pe card la ei, le-am atras atenția că eu primeam toate veniturile mele, de mai mulți ani, pe card la ei, deci ar fi putut să-mi facă ei înșiși această ofertă, din oficiu.
Mi-au transformat atunci cardul în „card complet” cu beneficiile ce aveau să curgă din asta. La câteva luni am constatat că nu s-au ținut de cuvânt, și că mi-au luat în continuare niște comisioane, deși nu trebuia, le-am atras iar atenția, și-au cerut scuze, că a fost o scăpare, mi-au dat banii înapoi, am trecut peste.
De curând am devenit mai atentă la ce se întâmplă pe conturile mele (am și în euro, tot la ei) când mi-au luat comisionul de administrare al cardului în euro – aproape 15 euro. M-a usturat la lingurică, dar am citit termenii și condițiile și am zis că asta e, boieria costă.
Apoi mi-am plătit CASCO din contul meu în lei în contul în lei al brokerului, și am văzut că mi-a luat un comision pe tranzacție de 3,50 lei. Plus cei 3 lei lunar, comision pentru că folosesc online banking. M-am înfuriat, pentru că tocmai citisem reclama la cardul complet, dacă-ți „parchezi” salariul la ei, și acolo scria clar că:
Plus online banking gratuit. Deci eu, veterană într-ale parcatului salariul la ei în curte nu beneficiam de „noile” oferte.
Pe 12 iunie am pus mâna pe tastatură și am scris la contact@ing.ro, de unde aproape instant am primit următorul mesaj:
Stimata doamna/Stimate domn,
Va multumim pentru mesajul transmis! Stim ca timpul dumneavoastra este important si ne cerem anticipat scuze pentru intarzierea cu care vom raspunde. Va asiguram ca depunem toate eforturile pentru a diminua timpul de asteptare.
De asemenea, puteti afla informatii despre produsele si serviciile ING Bank accesand pagina de internet www.ing.ro sau in ING Office.
Va multumim pentru intelegere si suport!
Echipa ING Bank
OK, am zis, or fi oamenii ocupați, o să constate ei greșeala și or să mă sune, ca și data trecută, ca să se scuze și să-mi dea banii înapoi. N-am primit, însă, niciun răspuns, nici în ziua de azi, 17 iunie. Când am bătut un drum special pentru asta la ING-ul meu de cartier, care mi-a deschis și contul în urmă cu hăt, zece ani.
Aici, o atmosferă similară cu sictirul online, doar că avea față umană. Duduia de la unul dintre birouri, cu nasul înfipt în ecranul computerului, n-a catadicsit nici măcar să ridice ochii la noi – două cliente care intrasem în același timp în sucursala ei – darmite să ne dea și bună ziua. Așa că am zis eu tare cât și pentru doamna cealaltă, care părea mai timorată:
– Bună ziua!
Duduia și-a luat seama și ne-a întrebat ce dorim. Când mi-a venit rândul am întrebat dacă am card complet sau n-am, și dacă am (că s-a dovedit că aveam), de ce nu beneficiez de condițiile cu care se laudă ei la potențialii clienți noi?
– Aaa, zice, păi condițiile astea se aplică doar la conturile nou create…
– Și noi ăștia vechi nu beneficiem de ele?, întreb
– Păi… de la 1 iulie…
– Unde scrie? Nu trebuia să-mi zică și mie cineva asta?
– Ba da, trebuia să fi fost notificată deja
– Și de ce nu am fost?
– Nu știu, întrebați și dumneavoastră la relații clienți.
– Păi am venit la dumneavoastră, sucursala care mi-a făcut contul, tocmai pentru că la reclamația făcută pe contact@ing.ro nu răspunde nimeni. În cât timp răspundeți dumneavoastră la o sesizare, de regulă?
– Nu știu.
Bun, am lămurit că duduia nu știa prea multe, am trecut la online banking. De ce la mine e contra cost, și în oferta card complet e gratis? Zice:
– Păi dumneavoastră aveți online banking cu token, oferta gratis e cu SMS.
– Și nu e tot online banking?
– Ba da, dar tokenul presupune un cost de administrare.
– Serios, aparatul ăla chinezesc primit acum zece ani în custodie nu s-a amortizat nici acum? Măi să fie!
Eram precum iepurașul fără șapcă din pădure, cum o dădeam, banii mei nu erau buni, pentru că eram deja clientă. M-am simțit ca atunci când Orange mă trata cu sictir, pentru că eram abonat captiv. Am plecat nervoasă de la ING, ceea ce m-a făcut să mă gândesc serios că orice relație mai veche de un deceniu cu o instituție din România (fie ea fiica uneia din afară) trebuie întreruptă când instituția ajunge să te trateze ca pe un fraier.
Verificând căsuța de mesaje de pe online banking constat și că ultima notificare primită de la ei a fost în aprilie, când „dorim sa va informam ca datele dumneavoastra personale si cele tranzactionale vor fi prelucrate de catre ING Bank. Aceasta prelucrare se va face cu scopul de a intelege mai bine aceste date si va asiguram ca nu vor fi comunicate unei terte parti. Acordul dumneavostra referitor la aceasta prelucrare poate fi exprimat prin vizitarea paginii dedicate ofertelor comerciale din cadrul ING Home’Bank.” Dacă nu-mi convine sunt anunțată că pot să le scriu pe, ați ghicit, contact@ing.ro.
Așadar, acestea fiind scrise, mă gândesc serios să-mi mut catrafusele de la ING Bank. Nu am bani mulți în cont, dar câtă vreme muncesc și primesc niște bani lunar, vreau să beneficiez de niște servicii corecte pentru ei. Am acesată pretenție absurdă.
Aștept sugestii, ce bănci îmi recomandați? Exclus Volksbank, pentru că se știe relația mea cu ei.
EPILOG, 18 iunie: Am primit un telefon de la ING, prin care și-au cerut scuze pentru situație, ba chiar s-au oferit să-mi dea înapoi cei 3,51 lei percepuți ca și comision de transfer. Am întrebat de ce vor să îmi dea banii înapoi, dacă totuși ei au fost percepuți legal? Au zis că „în semn de prietenie”, că vor să-mi arate că nu sunt chiar așa cum cred eu. Că într-adevăr poate că nu au avut grijă să mă informeze la timp despre noul produs, că nici la reclamații nu reușesc să răspundă prea rapid, că primesc foarte multe mesaje, cărora se străduiesc să le facă față, și că de la 1 iulie voi beneficia și eu, ca și clienții noi, de minunatele condiții oferite de cardul complet.
Le-am zis că nu e cazul să ne „împrietenim” așa de tare pentru 3,51 lei, că pe mine m-a deranjat situația de principiu, nu cuantumul comisionului, așa că într-o oarecare măsură ne-am lămurit. Să vedem mai departe. Doamna cu care am vorbit a zis că pot să le scriu dacă mai am nelămuriri sau alte sesizări. Dat fiind că răspund greu la mesajele online, o să mă semnez la viitoarele reclamații cu „Dollo zice bine” și cu link către blog, ca să fiu sigură că le captez atenția 😉
Oricum, vă mulțumesc și vouă, celor care mi-ați dat sfaturi, din ele am înțeles că din păcate situația serviciilor bancare e generalizată, de aia poate e bine ca fiecare, atunci când are o neplăcere, să facă un pic de deranj sau chiar să se mute la altă bancă. Depinde și de noi ca ei să ne ofere servicii mai bune.
1. Transilvania a cumparat Volksbank 🙂
2. Bancile au mai mult sau mai putin un comportament similar. Deservirea clientilor e defectuoasa cam peste tot; cum zicea cineva mai sus, e si o chestie de noroc si de omul peste care dai. Petitiile si alte chestii se rezova la sediul central, deci in majoritatea cazurilor in sucursala vor ridica din umeri.Toate bancile (ca si companiile de telefonie, cablu, utilitati) au oferte mai bune pentru clientii noi si nu fac nimic pentru fidelizarea celor vechi. Chiar si la comisioane se cam aliniaza; acum bancile sunt in trend de a scadea putin comisioanele la persoane fizice (administare cont, transfer, etc.). In concluzie, daca te muti pentru servicii mai bune, e posibil sa cazi din lac in put. Daca te muti pentru costuri, tre’ sa faci un tabel cu toate costurile si sa le compari. Pe net gasesti diverse analize. Un exemplu: http://www.wall-street.ro/articol/Money/180100/cele-mai-mici-comisioane-bancare-cont-curent-carduri.html
3. Asa din auzite de pe la lume, Transilvania si Garanti 🙂
Cred ca bancile straine din Romania s-au inteles intre ele in ultimul timp sa introduca toate mai multe comisioane.
Eu am lucrat cu Raiffeisen de vreo 10 ani, dar in ultimul timp a inceput sa ma sufoce cu comisioane. Taxe lunare de administrare a conturilor, taxe la fiecare plata, taxe daca iau bani din cont. Recent Raiffeisen trimis o modificare unilaterala a contractului in care introduce vreo 10-20 de taxe de m-a speriat.
Ma gandesc serios sa renunt la Raiffeisen, sa nu mai lucrez cu nicio banca sau firma de asigurari austriaca.
O sa incerc sa lucrez cu Banca Transilvania. Cat am avut conturi la ei anii trecuti am fost multumit.
Problema nu este doar a ING, ci a tuturor bancilor.
Am avut candva un credit la alta banca renumita pentru atitudinea…”jenanta” fata de clientii existenti.
Dupa ce am obtinut de la (intamplator … ING) o oferta cu rata la jumatate, le-am spus ca totusi vreau sa raman la ei daca imi fac o oferta competitiva.
Ei bine, nu doar ca nu au fost interesati sa-mi faca o oferta decenta, dar nici ca plec de la ei,
Avand o relatie oarecum amicala cu ei, mi-au explicat: pe ei ii intereseaza doar atragerea de clienti noi; altfel spus, cei existenti nu conteaza in raportari, si nici cei care pleaca.
De aia toti fac promisiuni noilor veniti si ii trateaza cu sictir pe cei existenti.
In ce priveste experienta ulterioara cu ING nu pot sa ma plang. Toate comisioanele au fost la vedere, am stiut dinainte cat am de plata lunar si ce reprezinta fiecare leu de acolo. Mai mult, e singura banca la care am avut vreodata credit, care din cand in cand (dupa caz) m-a anuntat inclusiv de scaderea ratei, nu doar de cresterea ei.
la fel, nu am avut surprize nici cu un credit mai vechi, la Volksbank, Spre deosebire de multi altii care au ajuns la instanta, am platit doar cat trebuia, fara un leu in plus.
Cred ca tine si de noroc, totusi…
Dollo, dar de ce nu faci tu frumos urmatoarele:
– depui o cerere ca vrei sa iti inchizi toate conturile de la ING si, temporar, iti transferi banii la alta banca (la mama ta, de ex, daca isi incaseaza pensia pe card)
– dupa ce ai confirmarea ca ti-ai inchis toate conturile, te duci la ING inapoi ca vrei sa iti aduci salariul la ei si sa beneficiezi de noua oferta, pentru ca esti client nou, nu? doar nu (mai) ai nici un cont activ la ei.
QED 🙂
Poti sa iti schimbi ING-ul, sa te transferi la alta sucursala unde oamenii chiar isi dau interesul (e unul la iesirea de la metrou Aurel Vlaicu unde duduile se misca repede si par sa stie ce fac, insa sunt sigur ca mai sunt si alte sucursale).
NU recomand BRD – acum doi ani mi-au cerut ~20 de euro comision ca am vrut sa imi inchid contul si cardul (de lei) de la ei.
O sa vezi tu repede confirmare de la ING cu privire la inchiderea conturilor :-O
Din motive aferente am inchis toate conturile ce mi le stiam deschise. Cerut hartii. Astazi am doar ocnt la Banca Transilvania, tot imi ia 3.5 lei la tranzactie (asa ca imi platesc mobilul o data la 6 luni sa platesc o singura data acei 3.5 lei) si 1 leu lunar pt homebanking.
Dar cand mi-a expirat cardul nu mi-au luat nimic, pe cand cei de la ING mi-au luat 25 lei.
In plus, am un cont ING in alta tara. Comisioane zero la card de credit, la cont curent, la plati online(imi fac toate platile). Adica anul trecut am platit 20 centi din motive de neglijenta. Dar vai, sa ma manance undeva sa ma duc la sucursala, trebuie sa prind randez vous cu 2-3 zile inainte ca sunt numai 2-3 angajati ce fac carduri, conturi, casierie, scot carduri blocate in bancomat, fac asigurari de viata si credite si brokeraj asa ca e coada ….
Mda. Deci treaba e cam asa: din cate stiu, ING e operata in sistem de franciza. Contul tau e la centrala, cu care interactionezi prin home’bank, mail si telefon. Office-urile sunt firmulite separate care ofera „fata umana” agregatului financiar. 🙂
Asadar, pentru toate chestiile care nu implica hartii, e de dorit sa apelezi direct la relatii clienti. Daca nu raspunde la mail, sa stii ca si e-mailurile se mai pierd pe traseu. (Cu zece ani in urma as fi spus ca e imposibil, ori ajunge ori se intoarce la expeditor o notificare de nelivrare, dar constat ca si sistemele de mail evolueaza spre rau, ca tot restul lumii! 😛 )
Ca idee, in cazul tau ar fi trebuit sa trimiti un mail, iar dupa 2 zile de neraspuns, sa revii telefonic sa intrebi de situatia mailului.
Altfel, si eu sunt multumit de ING. Vanez costurile minime si intotdeauna s-au tinut de cuvant. Mentiuni de merit se cuvine sa fac bancii Transilvania, care desi nu e ieftina (comisioanele de incasare sunt MARI) m-a ajutat de fiecare data cand i-am cerut ajutorul (fie la directoarea agentiei, fie la call-center), precum si bancii Libra (foarte indicata pentru PFA, taxand cu comisioane de PF, nu de PJ ca toti ceilalti). Precizez ca nu am conturi in valuta.
A, si sa nu uit. Problemele astea cu bancile de la noi sunt fleacuri. Uite aici probleme reale:
https://en.wikipedia.org/wiki/2012_RBS_Group_computer_system_problems
Si, ca orice vedeta care se respecta, bisul de anul asta:
http://www.bbc.com/news/business-33182798
Dollo, sigur n-ai primit nimic ? Si eu sunt la ING din 2004 si pe 20 aprilie am primit un mail intre care printre alte bla-bla-uri, anuntau ca „Incepand cu data de 1 iulie 2015 poti sa transferi bani catre orice prieten, indiferent de banca, fara sa platesti niciun leu taxe. Asta pentru ca transferurile in lei catre orice banca prin ING Home’Bank sau in Self’Bank vor fi gratuite. Incasarile de la alte banci raman, in continuare, gratuite.”
Altfel, ma batea gandul sa fac ce a zis cineva mai sus, sa inchid taraba si sa reapar grandios ca si client nou …:D
P.S.: Am inclhis toate conturile la banci care percep comision la INCASAREA unor sume in cont, mi se pare o magarie. Y compris BT…
Nu am primit, că dacă primeam nu mai făceam atâta tapaj. Am lămurit aspectul și cu doamna care m-a sunat de la bancă. Zicea că emailurile astea de notificări se trimit în același timp la mulți oameni și e posibil ca unele să nu fi ajuns. Oi fi tocmai eu aia.
Si mie mi se pare magarie incasarea de la BT, de aia banii de acolo ii depun personal in numerar, ca la depunere nu e comision! 😉
Apropo, de BT, ei de unde sa faca bani? Administrare cont e 0, administrare card 0, commission retragere 0, comision depunere ghiseu 0, internet banking 1 leu. De aia taxeaza ei incasarile.
La BCR sau BRD se taxeaza si incasarile si administrarile de cont/card, IB, si retragerile.
Pai… Eu sunt de parere sa faca bani de pe urma dobanzilor incasate la credite acordate afacerilor private 😀
Salariul meu sa-l lase in pace!
NU mai mintiti si onorati-va obligatiile!
EU am recomandat pe cineva sa isi deschida cont la ING conferm ofertei trebuia sa primesc si eu si persoana respectiva 50 Ron la deschiderea contului.
Persoana respectiva i-a primit, eu NU.
Cand am sunat sa intreb de ce nu ii primesc desi contul era deschis si conditiile indeplinite mi-au zis sa mai sune persoana respectiva sa le confirme ca a deschis contul la recomandarea mea, desi le-a confirmat aceasta recomandare in momentul deschideri contului si mai mult ca nu o pot suna ei sa le confirme ci trebuie sa sune ea.
Mai suna o data, sa nimeresti alt operator call-center. In cazul meu, eu i-am recomandat nevestei sa-si deschida cont la ei, fara sa stiu de promotie. Si-a deschis cont fara sa zica nimic de mine, apoi am aflat de promotie si am cerut banii. Mi s-au dat mie insa ei nu.
Domnule Isarescu Cum supervizeaza/monitorizeaza Banca Centrala astfel de practici?
Mai concret, ce ai vrea sa faca Banca Centrala? Specific!
NICICUM!
MI, Banca ”Nationala” si restul bancilor fac parte din categoria ”porcilor” si a institutiei porcilor din Ferma Animalelor (Orwell).
Tradus pe intelesul tuturor, dupa ”caderea” comunismului, unde au disparut porcii?!
Niciunde! S-au transformat in ”finantisti”, bancheri etc. Astia nu sunt nationalisti. Ei apara in continuare Internationala (lor)! Vorba grupului Voua: O lume Noua, nu Voua!
Ne-am lămurit.Dvs stați bine cu cultura literară, dar prost cu cea financiară. Vestea bună e că ați avut cândva obiceiul de a citi. Vestea proastă e că l-ați pierdut între timp.
Nu intru in polemica despre cat si când citesc, dar, in mod sigur nu este necesar sa faci studii de specialitate ca sa observi de cine si cum esti furat.
SK
Daca nu stii, citeste si o sa vezi ca inseamna ”sfarsitul legaturii”. Sau crede-ma pe cuvant.
Iar atunci cand observi lucruri care nu sunt reale, se numeste halucinatie, indiferent cate studii ai facut in prealabil. Hai sa nu amestecam contractele (legea partilor) cu furtul (faradelegea).
Nu stiu nici ce inseamna „SK”, nici „sfarsitul legaturii”. Poate detaliati.