Familia se întemeiază pe șpaga de 100 de euro la starea civilă

Dacă vă întrebați cât mai e darul la nuntă, calculați-l să acopere și șpaga pe care tinerii trebuie s-o dea la primărie, ca să se poată cununa în ziua nunții

Am fost recent la cununia unui nepot. Da, am intrat în etapa aia în care deși nu-mi plac nunțile, e musai să merg pentru că ăștia mici din familie, care se încăpățânează să urmeze tradiția, trebuie încurajați. A fost oricum un prilej amuzant de petrecut ceva timp cu babele familiei (mame, mătuși, soacre și cumetre), de bârfă mămoasă la adresa pițiponcilor noștri și de flirt inocent cu barmanul, care făcea un Aperol spritz bun, dar avea un respect aproape religios și pentru vinul de țară adus de socrul mare.

Dar nu despre nuntă voiam să vă povestesc, ci despre cununia civilă, care a avut loc la Casa de căsătorii a sectorului 3. Nu intrasem până acum în Casa Eliad (foto) așa că eram curioasă cum e pe interior. Vestea bună e că și pe interior arată bine, ca și pe afară (deși a început deja să se cam coșcovească pe la streșini). Vestea proastă e că oamenii care lucrează acolo arată rău. Tot pe interior.

Primăria sectorului 3 a introdus în primăvara asta o metodă modernă de programare a căsătoriilor pe site. Cu două luni înainte te poți programa online, dacă vrei să fii sigur că prinzi un interval orar bun fix în ziua în care ai dat arvună la cârciumă și i-ai chemat și pe invitați să-ți fie martori. Programarea online nu te scutește, totuși de drumul cu actele la primărie, acte ce trebuie depuse de ambii parteneri împreună, cu 14 zile înainte de data cununiei. Am aflat asta de pe site-ul primăriei, unde la acest moment de exemplu nu există vreun loc liber de însurat vinerea sau sâmbăta, până după 1 iulie. Teoretic.

Nepotul, băiat tânăr altfel, nu a știut că trebuie să se programeze cu două luni înainte, așa că a luat de bun doar ce zice la lege: cu 14 zile înainte mă duc să depun actele pentru că certificatul prenupțial nu e valabil decât maxim 15 zile. Și așa a făcut.

Când s-au dus amândoi de mână la starea civilă, funcționara care le-a preluat actele a văzut că le au pe toate, le-a primit, dar le-a spus că de vreme ce nu și-au făcut o programare online nu are cum să-i cunune în sâmbăta în care voiau ei. Și nici în vreunul din week-end-urile următoare. Dar să se ducă ei la „șefa” și să vorbească cu ea.

Aia le-a zis și ea că nu se poate, dar le-a dat numărul ei să o mai sune a doua zi că poate, poate. Nu e clar ce se putea întâmpla de pe o zi pe alta și nu s-a putut rezolva pe loc, dar asta pe tineri i-a pus clar în gardă că trebuie să facă ceva că altfel nu vor apuca să spună da când își propuseseră. Știți cum e când ești în săptămâna oarbă… A doua zi au sunat-o, iar ea s-a prefăcut că uitase de ei. Așa că le-a zis să mai treacă pe acolo a doua zi să vadă ce se poate face.

La a doua vizită la starea civilă, funcționara a început să le spună că nu sunt locuri, că trebuia să se programeze online, că de aia domnul primar Negoiță a inventat programarea online, pentru transparență, eficiență, bla, bla. Dinspre mireasă lucrurile s-au văzut cam așa:

a început să-și frământe mâinile, că nu se poate, că nu are niciun loc, iar când i-am dat 100 de euro a zis <ia să vedem unde să vă strecor?!> Și ne-a strecurat sâmbătă la ora 10.00, deși dacă dădeam 200 de euro probabil se putea și la ora 12.00”.

Mirele zice că s-a interesat și el pe la prieteni când a văzut că femeia de la starea civilă face fițe și a aflat că ăsta ar fi nivelul șpăgii pentru a obține o oră bună. Doar că la el problema nu mai era de oră ci de a avea sau nu o cununie, de vreme ce alternativa ar fi fost o cu totul altă zi sau chiar expirarea certificatului prenupțial. „Eram deja în criză de timp, așa că am dat, ce era să fac? E o mizerie, mai ales că nu îți cere șpaga direct, ci te pune în situația de a fi disperat, deși tu ai respectat legea și te-ai dus când trebuia cu actele la primărie”.

Tradiții românești: două buchete la doamnele și o cutie cu bomboane

Dar mizeria nu s-a oprit aici. În ziua minunată a cununiei lucrurile au decurs cam așa. Ne-am adunat toți în curte pe la 9.30, că așa fuseseră anunțați însurățeii să fie pe fază când îi strigă. La 10 și un pic am intrat în clădire și n-am apucat bine să pășim, sfioși, în sala de cununii că a și început o cucoană cu aer de căprar și aparat foto atârnat de gât să ne disciplineze. Familia, împărțiți-vă pe două coloane în spatele mirilor. Dumneata, domnul în negru, treceți mai la sânga. Doamna în verde, mai la dreapta. Hai, hai, strângeți rândurile, nu lăsați locuri libere.  Domnul x, faceți un pas în față, nașul, mai lateral, socrii, haideți, ce faceți?

N-a apucat bine să termine căprarul să ne alinieze la bombeu că a început ofițereasa să cuvânteze:

Cutărică, o iei pe cutărica? Da. Cutărico, îl iei pe cutărică? Da. În România statul ocrotește căsătoria și familia; el sprijină, prin măsuri economice și sociale, dezvoltarea și consolidarea familiei. Familia are la baza căsătoria liber consimțită între soți. … Domnule cutărică, felicitați-vă soția. Mai tare! Așa. Acum treceți și semnați.

Apoi a intrat iar în priză căprarul, i-a pus să stea drept, aplecat, cu ochii la ea, cu ochii la pix, cu capul așa și alt fel, mai veseli, mai bucuroși, hai și cu părinții, hai și cu nașii, hai și bunicii, hai la revedere. 150 de lei. Banii acum, pozele altă dată.

Acuma tinerii își aduseseră fotografii lor, angajați. Dar de jenă și luați prea pe sus de căprar n-au obiectat că li s-au băgat pe gât și alte poze din aceeași incintă, de 150 de lei. Ce-i drept, pentru banii ăștia au primit un bon fiscal. Iar la ieșirea pe trepte au fost luați în primire de partenerul căprarului, un tânăr cu coadă, care a făcut niște poze la fel de autoritare. Am făcut toți figurație cu flori în mâini și zâmbete la comandă pentru a satisface nevoia de „culoare, vreau culoare acolo pe trepte!” a fotografului.

„Puteam să refuz să plătesc, că nu m-a întrebat nimeni înainte dacă vreau pozele alea, iar pentru ea n-ar fi fost nicio pagubă, că le ștergea și gata. Dar am zis că n-are rost să-mi stric ziua și să mă cert și cu asta!”, îmi zice nepotul. Și adevărul e că și mie mi-ar fi fost teamă să mă încontrez cu căprarul.

Totul e bine când se termină cu bine, am coborât pe treptele pline de petale de trandafiri și boabe de orez (de la ăia dinainte), am ajuns la momentul șampaniei băute în pahare din plastic la baza scării. Soacra mare se scuza că uitase bomboanele acasă. Mirii încercau să se dezmeticească din cele 5-10 minute de cununie pe repede înainte cu obiectivul foto la tâmplă. Îi felicităm pe însurăței, facem poze relaxate, ca pentru noi, nu pentru fotografii primăriei.

La un moment dat vine la mine soacra mare, jenată, să mă întrebe dacă sunt de acord să le dea doamnelor de la starea civilă buchetul oferit de mine miresei.

Ne-au zis să le dăm două buchete și o cutie cu bomboane, dar bomboanele le-am uitat acasă… măcar florile să le dăm!” se frământa toată femeia.

Mă mir și întreb dacă vor ei să facă asta sau li s-a cerut de la obraz. Aflu că li s-a spus insistent de câteva ori înainte să iasă din sală să nu uite buchetele de flori și bomboanele pentru doamne.

Deci doamnele de la starea civilă sector 3 sunt probabil nemulțumite că trebuie să lucreze sâmbătă – cu siguranță nu e o fericire, știu că lucrătorii de la starea civilă din toată țara au de ani de zile această nemulțumire, că nu sunt plătiți suficient pentru sâmbetele lucrate – dar profită și ele de specificul muncii și se mulțumesc cu niște flori la mâna a doua și niște bomboane. Trist.

Nu cred că s-ar împotrivi cineva să ofere flori unui funcționar, cu atât mai mult într-o ocazie ca asta în care teoretic oamenii sunt bucuroși, iar florile prisosesc întotdeauna. Dar să-i obligi să ți le dea este probabil una dintre cele mai joase trepte pe care se poate coborî funcționarul român. Mai jos de atât e să le fure de pe morminte din cimitir. Nepotul a refuzat până la urmă să le dea. A considerat că suta aia de euro a fost suficientă.

Cam așa a decurs cununia la sectorul 3. O zi pe care cei doi nu o vor uita cu siguranță toată viața. Ziua în care s-au căsătorit, iar pentru asta au dat o șpagă de 100 de euro la funcționarul care era obligat să-și facă treaba, li s-au băgat pe gât niște poze pe care nu le-au vrut, de 150 de lei, și în final li s-a mai cerut să-și doneze și două buchete de flori „la doamnele”. Că așa e tradiția pe la noi.

Alba neagra de la starea civilă

Nu sunt de acord cu modul în care a procedat nepotul. Dacă aș fi fost în locul lui aș fi făcut scandal și le-aș fi dat cu legea în cap. Nu scrie nicăieri că dacă nu mă programez online cu două luni înainte nu mă pot însura când vreau eu, dacă respect legea și vin cu 14 zile înainte cu actele. Sigur că programarea e utilă, dar nu poți să refuzi un serviciu legal obligatoriu unui cetățean doar pentru că nu a făcut un demers opțional înainte. Iar dacă sunt mai mulți care vor să se căsătorească în ziua aia decât cele 20 de locuri pe care le are primăria în grilă, foarte bine, să lungească programul, să dubleze echipele de funcționari etc. Sunt mâhnită mai degrabă să constat că tineretul preferă șpaga comodă decât lupta cu sistemul, dar la fel de adevărat e că atunci când ești în postura aia probabil e mai greu să te iei de gât cu sistemul, și să riști să-i strici bucuria miresei.

Pe de altă parte, mi se pare degradant și modul în care s-au comportat funcționarele. E adevărat că nu au cerut șpagă efectiv, cu vorbe, dar s-au comportat de așa natură încât să-i facă pe ăștia mici la buzunare. Că nici la alba neagra nu-ți bagă ăia mâna în buzunar cu forța, dar asta nu-i face mai legali sau simpatici.

După toată tărășenia asta m-am uitat și eu de curiozitate pe grila de salarizare a funcționarilor din sectorul 3. Salariile de bază pornesc de la peste 3000 de lei și se opresc la 13.800 cât are primarul. Iar un șef de birou are chiar 7.900 de lei. Probabil rămâne cu vreo mie de euro în mână după toate taxele. În cazul funcționarelor de la starea civilă nu mi se pare că sunt plătite prea prost doamnele alea, chiar dacă trebuie să vină și sâmbăta pentru câteva ore la muncă. Și nu dau cu sapa, totuși, ci scriu certificate de căsătorie, nașteri sau decese.

E drept, în alte țări, cum ar fi Germania de exemplu, căsătoria costă oficial. Pornește de la 30-40 de euro obținerea certificatului și ajunge până la peste 100 și chiar 200 de euro cu tot felul de taxe de urgență, de locație sau de week-end, pentru cei care vor într-un loc și o zi anume. Prețurile diferă de la un land la altul. În Berlin se pare că e cel mai ieftin. Probabil cu banii sunt motivați funcționarii care lucrează în prima linie, la smuls da-urile de la miri. Poate n-ar fi o idee rea nici pentru primarul Negoiță să-i cointereseze și pe funcționarii noștri cu bani. Dacă tot le-a dat Primăria Capitalei stimulente tinerilor căsătoriți, să le dea și funcționarilor cu care vin în contact, ca să nu pășească tinerii mâhniți și scârbiți în căsnicie.

Că e bună și transparentizarea și eficientizarea asta cu programările online, dar uite că sfânta șpagă tot offline se dă. Plus că la urmă te mai fac și de râs cerând de la obraz bomboane și flori de la miri.

Tags: , , , , , , , ,

27 Responses to “Familia se întemeiază pe șpaga de 100 de euro la starea civilă” Subscribe

  1. Kathy Bates 21/05/2018 at 10:39 #

    Cu vreo 15 ani în urmă, homosexualul Dan Savage s-a dus la administrația din județul (așa traduc ei ”county”) King, Washington, împreună cu Amy Jenniges de la The Stranger, și a întrebat cam așa:

    – Îmi completați un certificat de căsătorie?

    – Da, dacă ați plătit 54 USD și aveți analizele în regulă.

    – Vă avertizez că nu vreau să trăiesc împreună cu ea, nu o iubesc, nu vreau familie cu ea, nu avem proprietăți împreună, și imediat ce voi ieși de aici, mă duc acasă, unde trăiesc cu un bărbat.

    – Asta nu interesează administrația din King County. Singurele condiții sunt taxa de 54 USD și analizele în regulă.

    – Și ca noi să fim de sexe diferite, nu?

    – Yup.

    • Ludditus 21/05/2018 at 14:36 #

      County nu e județ, e plasă.

    • Dosington Ankur 21/05/2018 at 18:01 #

      Nu înțeleg ce ai vrut să transmiți dar o să presupun că nu voiai să discrimineze pentru că e homosexual.

  2. zibusor 21/05/2018 at 12:40 #

    Nu nu nu
    1. In momentul in care tu procedezi incorect, cum naiba poti sa te mai plangi ca n-ai fost tratat 100% cum te asteptai? Iti dai seama ca cei cu cununiile planificate in mod corect au fost grabiti ca sa fie loc pentru astia strecurati? Ei ce vina au?
    2. Bucuria miresei nu trebuie sa depinde de mersul perfect al lucrurilor in ziua nuntii. Si cu o planificare foarte buna (ceea ce ei evident ca nu au avut) sigur se intampla ceva aiurea. Si nu e o tragedie sa ai cununia in alta zi.
    3. Nu e nimeni obligat sa te cunune fix cand ti se nazare tie! Daca vor 10 oameni pe 13.13 la ora 13, o sa zici ca daca nu au loc pentru toti refuza sa presteze un serviciu la care sunt obligati?
    4. Nu e prost ala care cere
    5. E si asta o traditie, nu ziceai ca incearca sa pastreze traditiile?

    • Dollo 21/05/2018 at 21:53 #

      Legea spune să te duci cu 14 zile înainte de data la care vrei cununia. Nimic despre programări suplimentare. Deci nu au procedat deloc incorect. În afară de faptul că, de fraieri, au dat șpagă. Faptul că li s-a găsit o oră fixă în program demonstrează că locuri erau, dar erau ținute pentru a stoarce spăgi. Altfel i-ar fi înghesuit între 10.10 și 10.20.
      Dar imi place că suntem experți să le găsim lor vinovății și să acceptăm fatalist corupția.

      • zibusor 22/05/2018 at 09:06 #

        De unde ti se pare tie ca accept fatalist coruptia? Poate doar din faptul ca incerc sa fac un pic misto, ca sa nu ma enervez. Ceea ce accept (realist) e ca mare parte din functionarii din Romania sunt corupti, si esti fraier daca nu te pregatesti pentru asta – cand vrei ceva de la stat, trebuie sa mergi inarmat cu toate informatiile, si sa iti stii toate drepturile si toate responsabilitatile, ca sa poti sa le dai peste nas. Si nu doar ce scrie in lege, ca legea nu acopera toate aspectele procedurii. Sau tu sustii ca daca legea nu precizeaza anumite lucruri, de exemplu nu zice ca te poti cununa doar in timpul orelor de lucru stabilite de primarie, inseamna ca ai dreptul sa te casatoresti oricand vrei, chiar si la miezul noptii? E absurd. Si daca nu mergi pregatit, si dai spaga, nu te plange ca ai fost obligat sa dai spaga, si nu te plange ca n-ai fost tratat corect, ca asta a fost alegerea ta. Daca esti prost, te poti plange de faptul ca n-ai fost informat, dar asta inseamna ca nu stii sa folosesti google – la cautare dupa primaria sector 3 cununie primul link e cel pentru programari online.

        Deci nu, nu accept fatalist coruptia, dar parghiile noastre imptriva functionarilor corupti sunt putine, si a nu da spaga este cea mai importanta dintre ele. De asta ma enervez cand vad oameni de la care ma asteptam la mai mult (si anume tu) daca nu incurajand, macar scuzand asta, atat timp cat nu e o problema de viata sau moarte (si inca, eu merg la spital privat pentru ca nu pot sa dau pliculetul la doctori, dar inteleg ca nu toata lumea poate sa faca asta)

  3. Marius Georgescu 21/05/2018 at 12:43 #

    Românica,săraca…

  4. Ady 21/05/2018 at 13:44 #

    E un crâncen balamuc să te căsătorești. La primărie te poți programa cu max 12-14 zile înainte (sau 2 luni dacă afli de programarea on-line) cu marjă strânsă că expiră certificatul prenupțial, dar localul, biserica, formația și altele trebuie să le programezi cu 1 an-1 an și ceva înainte, că nu „mai prinzi loc”.
    Am o colegă care a fost cerută abia după ce domnul găsise și arvunise localul, biserica și formația, iar o alta e „în chinurile” programarilor și zău că nu-ți mai vine să te căsătorești nici dacă găsești pe careva alături de care ai cam vrea să rămâi „până când moartea vă va despărți” (și vice-versa).

  5. mihai 21/05/2018 at 15:54 #

    Eu am făcut cununia civilă joi, ca să nu ne aglomerăm sâmbătă cu tot balamucul. Pe cale de consecință, n-am avut probleme nici cu programarea și nici cu șpaga.

  6. Kap 22/05/2018 at 08:47 #

    Cei mai inteligenți se adaptează. Adică o iau din pripă sau fug de zilele aglomerate.
    Dar cum bine zice Dollo, lumea s-a făcut comodă, al dracului de comodă. Și șpaga e mai ușor de plasat, e mai greu să ai principii.
    Și suntem niște fițooooooși! Zice cineva mai sus că trebuie programări cu mult timp în urmă pentru formații și local. Fițe și figuri de Buzău! Schimbi frumos localul cu unul decent, cauți până găsești unul să placă (poate mai departe sau mai puțin de figuri, dar să fie OK) și dacă nu ai formație iei un DJ și gata.
    Aaa, dar am uitat, trebuie scos ochii invitaților cu ”lux lux lux premium”, că așa merg lucrurile în Balcanistan, face lumea nunta cu gândul la dar, nu mai decartează figuranții destul decât dacă e formația aia și localul la modă……atunci trageți, că meritați.

  7. Vazilache 22/05/2018 at 09:01 #

    cu putina bunavointa am putea accepta ca zilele incare oamenii isi doresc sa faca nunta nu au mai multe ore decate celelalte. pe cale de consecinta nu pot incapea toti. sau, pot cu greu si cu diverse „aranjamente”. de aici si pana a gasi permanent motiv sa fim noi cei desptepti (in cazul asta invocarea legii mi se pare fortata) calea e scurta. si din pacate, batatorita.

  8. outlaw 22/05/2018 at 11:33 #

    Dollo, te citesc cu placere, dar in cazul de fata nu pot sa-ti dau dreptate.

    Am trecut si eu prin birocratia de la starea civila si inca retin cum au stat lucrurile. Daca nepotul tau a vrut musai in sambata aia, trebuia sa faca programarea online. Doamnele de acolo nu au zis ca nu-l programeaza in cele 14 zile de validitate a certificatului prenuptial, ci ca nu il programeaza in sambata respectiva, la ora dorita.

    Nepotul tau a gresit inca o data cand a vrut sa rezolve cu spaga. Trebuia sa scoata telefonul si sa faca programare instant, daca zici ca mai erau locuri. N-a facut asta, si si-a asumat spaga ca modalitate de rezolvare. N-avea cum sa le „dea cu legea in cap”, pentru ca nu i s-a refuzat serviciul, doar nu a fost programat la data dorita de el, pentru ca el a omis acest aspect.

    Ce poti condamna, ar fi faptul ca doamnele au tinut orele de progamare ca o potentiala sursa de spaga – din nou, nedovedit, pentru ca nepotul tau nu a incercat sa se programeze la data si ora dorita si sa nu reuseasca, apoi sa dea spaga si lucrurile sa evolueze in directia dorita.

    Articolul tau pare in acest context o mica vendetta.

    • Dollo 22/05/2018 at 19:31 #

      Nu avea cum să se mai programeze cu 14 zile înainte, de vreme ce acum (de ex) nu mai există locuri pentru toată luna iunie. Locurile se ocupa de cu două luni înainte. Deci este o cerere foarte mare.
      Nu am fost nici eu de acord cu șpaga, dar nici nu înțeleg să absolv de orice vină funcționarii.
      Mi se pare interesant că toată lumea îți dă în cap că de ce nu ai căutat mai bine pe google, de ce nu te-ai trezit la timp, de ce nu te însori lunea etc. Când am putea să ne întrebăm de ce vrea mai multă lume sâmbătă și cum să facem ca să îi mulțumim pe toți. Probabil toți ăștia care știți să-i faceți planul altuia nu v-ar conveni să vă stabilească altul ziua cununiei.
      Cât despre vendetă… dacă zici că mă citeai până acum înseamnă că ar fi trebuit să mă și cunoști un pic.

      • outlaw 23/05/2018 at 13:52 #

        O sa o iau in ordine inversa. Ti-am zis cum _pare_ articolul in acest context, atat.

        Nepotul tau n-a stiut ca locurile se ocupa cu atatea luni inainte, s-a trezit cu o problema mare pe cap, a vrut sa-si rezolve problema si a dat o spaga. Desi nu-s de acord cu spaga, nici de dat, nici de luat, inteleg circumstantele. Ce nu inteleg e supararea ta. La finalul comentariului o sa iti scriu o poveste cu „dat cu legea in cap” functionarului care nu a vrut sa-si faca datoria.

        Repet, n-avea vreo baza legala sa le „dea in cap” functionarelor, decat daca ai/ar putea dovedi ca a vrut sa se programeze (online) sambata si n-a reusit decat cu spaga.

        Vina functionarilor, pe care o invoci aici, poate avea doua aspecte:
        a. ca s-au complacut in existenta sistemului supra-aglomerat de programari, cum zici tu
        b. ca au luat spaga pentru a strecura pe cineva intre programari, desi oficial nu mai erau locuri.
        As putea adauga si al treilea aspect, al slabei comunicari cu publicul (nu stiu, ca nu-s din sectorul respectiv ca sa am contatct cu administratia lui), care putea sa ia o forma de gen „ba berbecilor, n-avem cum sa va programam pe toti sambata, asa ca ori va faceti din timp programare, ori luati si voi ce locuri sunt libere”, scris cu litere mari, de tipar, bold.

        Daca tot zici de stabilirea zilei cununiei, pot sa iti spun ca, printre altele, mi-am stabilit-o si functie de locurile disponibile la starea civila. Pentru ca am vrut neaparat in prima saptamana din luna respectiva, am acceptat sa fie in timpul saptamanii, ca nu mai erau locuri sambata 🙂

        Si acu’ povestea cu functionarii care n-aveau chef sa-si faca datoria. Eram student si mergeam des cu cefereul, ca autocare interurbane pe vremea aia nu existau, iar daca aveai masina erai nabab printre studenti.
        Bun, si-mi iau eu un bilet de la agentie pentru trenul de 19:30 (sau ceva de genul ala), in ziua in care dadeam ultimul examen din sesiune. Fatalitate (sau fericire), examenul s-a terminat mai repede si puteam prinde alt tren, cred ca la 14:00. Fuga la gara, cu bagaje cu tot, sa schimb biletul si sa pierd vreo 45 de minute pana la plecare. Stau la coada 10 minute ca sa-mi spuna acritura de la ghiseu ca nu se poate sa-mi schimbe biletul. Eu stiam ca se poate, ma informasem de la agentie, bonus si de la informatiile din gara, si i-am zis ca se poate.
        Ei, din momentul ala s-a enervat, ca adica cum imi permit eu sa-i spun ce sa faca, si ca sa plec, ca tin coada pe loc. Am zis ca nu plec de acolo pana nu-mi da bilet. A iesit scandal de am ajuns intre „bategarzi” pana la seful de gara, care a luat-o telefonic la rost si i-a explicat cum se elibereaza diferenta de ruta si m-a trimis sa ma bag in fata la ghiseu, ca altfel pierd trenul. Cu „bategarzii” dupa mine m-am dus la aia si i-am zis ranjind ca m-a trimis seful garii sa-mi schimbe biletul si sa-mi elibereze diferenta de ruta. Era stacojie la fata si cat a operat schimbarea biletului s-a plans cat de nesimtiti sunt studentii, care primesc calatorii de la stat si-si bat joc de cefereu, ca fac mofturi si nu circula cu biletele pe care le au.
        La final i-am zis atat: „Cucoana, daca-ti faceai datoria nu treceai prin circul asta, si nu te faceai de cacao de fata cu toata coada de la ghiseu. ”
        Am alergat un pic pana la tren, l-am prins la ultimul vagon si m-am urcat din mers.

        • Dollo 23/05/2018 at 14:51 #

          Păi da, cam așa vedeam și eu datul cu legea în cap, să facă „lăcrămație” la primărie și să atragă măcar atenția că ceva nu e ok acolo. Pentru că dacă acele zile/ore se epuizează cu două luni înainte înseamnă că organizarea primăriei e deficitară. Sunt perioade din an în care se știe că au loc mai multe nunți decât în mod normal și unele administrații își iau măsuri de siguranță în acele perioade. De exemplu la un sector, 6 parcă, acum câțiva ani se făceau cununii în două camere cu două echipe de cununatori. Desigur că ziua are tot atâtea ore, dar în anumite luni din an dă strechea în ăștia mici și se însoară toți. Acuma eu de la nepot am înțeles că el a fost tălâmb și nu a știut de programarea online, dar ceva mă face să cred că și dacă ai fi știut și nu ai fi fost suficient de rapid tot degeaba. O să urmăresc când se face 1 iunie să văd în cât timp se ocupă locurile din lunile iulie și august, pentru că în zilele de vineri și sâmbătă, cele mai solicitate, sunt doar 15-20 de locuri/zi. Dacă nu te numeri printre primii 15-20 de useri pe net îți e clar că nu vei apuca loc în data vizată de tine, nu? Iar tu să zicem că la data de 1 iunie știi deja că vrei să faci nunta într-o sâmbătă din iulie, pentru că atunci ai toate alea programate. Ce faci, sucești în altă zi restaurantul, invitațiile, rudele pentru că n-ai fost suficient de rapid cu un click la primărie?
          Faptul că nu mai găsești o zi de vineri sau de sâmbătă înseamnă că managerial vorbind în acele zile trebuie făcut ceva în plus. Pentru a preîntâmpina șpaga și, de ce nu, din grijă față de cetățean. Nu trebuie să-l judec eu pe cetățean de ce vrea într-o zi anume. Ăsta era sensul postării mele.

          • outlaw 23/05/2018 at 15:52 #

            Doamna si cu mine am facut special cununia civila in alta zi decat aia religioasa urmata de felicitari, masa si dans, tocmai pentru ca am vrut sa evitam nebunia.

  9. carmenion 22/05/2018 at 20:22 #

    Este un articol cam de doi lei…..CEL MULT! Expresii gen ,,AIA” descalifica total atitudinea dumneavoastra. Pe de alta parte, foarte adevarat faptul legat de posibilitatea programarii online. DACA ATI FII PRIMAR cum ati obliga subalternii sa lucreze in zilele libere NEPLATITE???? Asta-i unu.
    2. Programarile online se pot face in limita programului( habar n-am cate sunt posibile, dar banuiesc ca nu sunt cu sutele);
    3. Cand faci programare online, te arunca programarea electronica in zilele si orele ramasase libere( se termina ziua de sambata, se termina ziua de vineri….si tot asa. Ai surpriza ca ziua ramasa libera ptr casatorie sa fie marti, ora 10).
    NU STIU DE CE, DAR EU CRED CA NEPOTUL DTRA A INCERCAT PROGRAMAREA ONLINE, dar cand a vazut ce se intampla a preferat acest mod de ,,rezolvare”.
    4. INFRACTIUNE este luarea si DAREA de mita….
    5. As mai avea cel putin pana la 20…..

    • Adrian 23/05/2018 at 13:30 #

      Dupa tonul asta artagos, ma intreb daca asta nu-i comentariul cuiva care lucreaza la primarie.

      Duamna Carmen, pai ati putea continua pana la 20, eu unul sunt curios.

    • fan66 23/05/2018 at 14:05 #

      1.Intre timp poate pui mina pe gramatica ( FII PRIMAR?)

      2. Ce tot fac doamnele cu cutiile de bomboane pretinse? Diabet?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Familia se întemeiază pe șpaga de 100 de euro la starea civilă | România curată - 24/05/2018

    […] Dar mizeria nu s-a oprit aici. Continuarea pe dollo.ro […]

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma