Moșii de vară cu străchini chinezești

Din ce ar alege mortul să mănânce pe lumea cealaltă: dintr-o strachină de Corund de 3 lei bucata sau dintr-un castron chinezesc de 2,50?

strachina-cana-lingura

Mama nu ratează niciuna dintre sărbătorile religioase de dat de pomană, așa că sâmbătă 7 iunie – înainte de Rusalii – împarte niște vase cu mâncare, cu ocazia Moșilor de vară. Patru vase, cu cănile și lingurile aferente. Mai puține decât altădată și cu siguranță mai puține decât morții familiei, dar după buget atât se poate. Așa că am mers în Piața Obor ca să cumpărăm vasele.

farfurii strachini

Una lângă alta, tarabele cu chinezisme și alea cu străchini, oale și linguri de lemn. Ghici care avea vânzare pentru Moșii de vară? Exact! Eticheta cu „4 la 10 lei” a adunat gospodinele la taraba de chinezisme, cu farfurii, căni, pahare, castroane, cu diverse defecte – că altfel de ce crezi că le-ar da așa ieftine? zice mama.

Alături, la străchini de Corund, liniște. Singură, tanti care le mai șlefuia nițel în poală, doar doar o atrage vreun client la grămada ei de lut pictat cu cocoși și flori de câmp. 3 lei strachina, 2-3 lei cana (în funcție de dimensiune), 1,50 lingura de lemn. 7,50 am dat pe un set cu cocoșul roșu, în timp ce de dincolo, mama a luat cu 24 de lei 4 castroane pătrate, negre, patru căni de sticlă tot negre, patru lingurițe de imitație de inox.

Ăștia sunt Moșii pe stil nou. Aparent nu e o diferență prea mare de preț, cu 1 leu câștigat la castronul negru și pătrat al mamei poți cumpăra un kg de roșii sau jumătate de căpșuni, de exemplu. Dar adevăratul motiv nu e prețul, ci faptul că celor care mai dau azi de pomană le e jenă s-o facă în străchini ca pe vremuri. Nu au renunțat la tradiția religioasă a pomenii, dar o îmbracă în „porțelan” chinezesc de mâna a doua ca să le ia ochii vecinilor cărora le duc împărțeala.

Mama crede că ăia care ar primi pomana n-ar folosi strachina. Deci pomana nu și-ar atinge scopul, că doar mortul pe lumea ailaltă trebuie să aibă și el un blid din care să mănânce.

Aștept momentul ăla în care un lanț internațional de hypermarket-uri o să vândă la promoție – înainte de Moșii de iarnă sau de vară – pachete complete de străchini, oale și linguri de lemn pentru pomană. Eventual gata sfințite, printr-o cooperare reciproc avantajoasă cu biserica 🙂 Doar așa cred că le-ar mai veni rândul morților să mănânce și ei niscai sarmale dintr-o strachină.

 

Etichete: , , , , , , , ,

11 comentarii la “Moșii de vară cu străchini chinezești” Subscribe

  1. Alina M 28/05/2014 at 16:37 #

    Eu din strachina mananc ciorbele, supele si tocana si nu mi-e rusine sa recunosc asta.

  2. ady 28/05/2014 at 17:35 #

    si eu am strachini pe care le folosesc- de regula pentru salate, cartofi prajiti si sa-mi iau fructe in fata computerului.

  3. marlene 28/05/2014 at 19:19 #

    eu le tin de decor, in bucatarie si, unele mai valoaroase, chiar in biblioteca!

  4. Fluieratorul 28/05/2014 at 21:16 #

    Votez cu strachinile. Am avut citeva mostenire de la bunici, pina s-au spart, si acum am altele noi. De Corund si de Valcea. Frumoase. Acasa in Romania maninc din ele. O sa maninc si in Germania, cind o sa reusesc sa-mi aduc catrafusele pe-aicea. Si mai am si unele spaniole, de Muel (linga Zaragoza).

  5. Florentina 29/05/2014 at 11:27 #

    Anul trecut erau la Hipermarketul Real pachete complete pentru impartit, cu strachina, cana, lingura si lumanare 🙂

    • Dollo 29/05/2014 at 11:34 #

      Ha, deci s-a gândit cineva și la asta 🙂

  6. geo 02/06/2014 at 08:34 #

    Va fi cu adevarat tragic cand chinezii vor reproduce produsele artizanale romanesti, asa cum s-a intamplat in anii 2000-2005 în India, cand practic au sufocat industriile manufacturiere şi artizanale din subcontinentul cu peste 1 miliard de oameni, cu produse traditionale indiene „made in china”.
    Am citit la inceputul anului o carte, „Un an fara „Made in China” – de Sara Bongiorni, care isi convinge familia ca in plina economie globala sa incerce, in USA ,sa traiasca un an fara produse chinezeşti. Pana si produsele pe care scriau ca nu au componenete made in china, constatau acasa sau când primeau coletul că aveau componente made in china!

    Cand e vorba de portelanurile primite de mosi (de la soacra uneori), pot sa spun ca le verific calitatea dupa sunetul pe care il scot cand le lovesti cu unghia.

    Despre strachini pot sa spun doar ca in copilaria mea, cele din lut, din care mai mincam uneori, nu aveau motive decorative in interior!

    • Andreea Ghetu 16/11/2022 at 13:57 #

      Au început să producă. Se găsesc străchini din China.

  7. raluca 20/04/2015 at 10:26 #

    buna sunt foarte frumoase as dori sa stiu cum se poate lua legatura cu producatori o zi buna

    • Dora 24/07/2017 at 19:45 #

      Buna seara, au trecut ceva ani de la postarea articolului, dar sper sa fiu de ajutor. Ne numim „Invie traditia” si ne gasiti aici https://www.invietraditia.ro/despre-noi, suntem un fel de targ online ce comercializa doar produse romanesti, realizate de catre mestesugari. Momentan avem 2 depozite in tara, unul din Corund si altul in Bucuresti. Avem o gama variata de produse, de la farfurii si castroane pana la ii, jucarii de lemn, papusi si alte cele. Daca va face placere, va invitam sa ne urmariti si pe pagina de Facebook cu acelasi nume si sa ne vizitati site-ul, cu siguranta ceva va va face cu ochiul. Numai bine si frumos!

      • Dollo 25/07/2017 at 22:53 #

        Foarte frumoasă inițiativa, succes!

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)

gardul

Proba șanțului și a zidului drept la sate; Viață de turnător de beton la mână; Azi ești tânăr și mâine îți cumperi gard jaluzea

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.