Ouă coapte în cartofi

Când a luat prima linguriță cu ou cleios amestecat cu cartof, unt și cascaval, mama a exclamat: „mmm, ce bun e! Nu-s proști regii ăștia, totuși!”

Mama a fost cam sceptică atunci când i-am cumpărat cartea Principesei Margareta, „Carte regală de bucate”. A zis: „e, dar crezi că avem noi ingrediente să gătim ca ăia de la curtea regelui?”. Când a mai văzut și cât costă -cam 40 de lei – nici atât nu i-a mai trebuit. Până la urmă s-a înduplecat s-o răsfoiască, și credeți-mă că ăsta e un compromis uriaș din partea fiicei de țărani care niciodată nu l-a iubit pe rege cu familia lui cu tot. Din „recenzia” mamei au ieșit niște ouă coapte în cartofi. O rețetă care-i amintește Principesei de copilărie.

Ostilitățile încep cu coacerea cartofilor. Se aleg cele mai mari patru bucăți, ca să aveți ce scobi și umple. După ce îi scoateți din cuptor așteptați un pic ca să se răcească, altfel vă e imposibil să-i prelucrați.

Cu cartoful culcat pe lung începeți prin a-i tăia o calotă în treimea de deasupra. Ca și când îi decupați un capac. Apoi îl scobiți cu o linguriță până când îi rămân pereții groși cam de  jumătate de centimetru. E important să fie scobiți cât se poate de mult, ca să faceți loc umpluturii, dar și să vă rămână pereții suficient de rezistenți pentru manevrele următoare.

Ceea ce ați scobit din cartofi pasați și amestecați cu 50 de grame de unt și 50 de grame de cascaval. În carte zice brânză Emmental sau parmezan ras, dar noi n-am avut, așa că am ras cascaval. Compoziția se sărează și piperează, după gust. Rețeta e pentru patru cartofi. Noi am făcut doar trei, din neîncrederea mamei că va ieși ceva bun…

Apoi vă apucați să umpleți cartofii cu compoziția asta, dar având grijă să lăsați totuși în mijloc o gaură în care să spargeți ouăle crude.

După ce spargeți ouăle, sărați și piperați din nou, și, zice Principesa, puteți să puneți și o linguriță cu smântână deasupra. Noi n-am pus-o. Ungeți o tavă cu ulei și așezați cartofii în tavă, punându-le și capacele deasupra. Cartea zice că trebuie să stea la cuptor 8-10 minute.

Noi le-am lăsat cam 30 de minute, pentru că după 10 minute albușul continua să fie nefăcut, iar gălbenușul nici atât. Așa că în ultimele zece minute mama le-a dat jos capacele, ca să se facă ouăle mai repede. În cele din urmă au fost gata.

Când a luat prima lingură cu ou cleios amestecat cu cartof, unt și cascaval, mama a exclamat: „mmm, ce bun e! Să știi că mai fac. Nu-s proști regii ăștia, totuși!”.

P.S. Atât cât am apucat s-o răsfoiesc, cartea Pricipesei pare interesantă. Dincolo de forma grafică foarte frumoasă, cartea împletește rețete inedite cu portrete ale unor personaje de la diverse case regale, inclusiv a României, ceea ce poate fi o lectură interesantă chiar și pentru nepasionații de bucătăreală. Vă mai povestesc dacă recidivează mama 🙂

Etichete: , , , , ,

26 comentarii la “Ouă coapte în cartofi” Subscribe

  1. Ale3n 29/01/2011 at 21:37 #

    sa imi opresti si mie unul pls. deja tastatura e plina de saliva, iar eu sunt singur acasa si mor de pofta. luni sunt in capitala

  2. mircea 29/01/2011 at 22:00 #

    Vezi, mi-ai dat o idee: si asa nu stiam ce cadou sa iau pe cind plec. O sa caut cartea in librarii.

    • Dollo 30/01/2011 at 11:24 #

      Ale3n – cine pleaca la plimbare… Daca stateai p-aci poate faceam 4 cartoafe, si astfel mancai si tu unul. Asa, toate trei bucatile au fost epuizate 🙂 Dar gasim noi ocazia sa repetam povestea.
      Mircea – eu am luat-o din Cora, dar am vazut pe net dupa aceea ca s-ar gasi si mai ieftina prin unele retele de distributie. Incearca mai intai direct la Curtea Veche, care a editat-o.

  3. dojo 30/01/2011 at 14:03 #

    Buna reteta … oricum, nu cred ca erau prosti aia cu coroanele lor pe cap, deci e clar ca mancau destul de OK 😀

    • Dollo 30/01/2011 at 15:55 #

      Nu erau prosti, cu siguranta, dar asta e un fel de a complimenta al mamei 🙂

  4. mircea 30/01/2011 at 19:44 #

    Mersi de sugestie, am gasit-o pe librarie.net si am comandat-o. 36 lei. Tot pe net am aflat ca lansarea s-a facut la Timisoara in 19 decembrie. Acu’ mi-e ciuda ca n-am stiut, ca luam si un autograf de la Principesa Margareta…

  5. Adrian 31/01/2011 at 12:53 #

    Uite Dollo, ca tot esti datoare pe-aci pe site ba cu o bere, ba cu o maslina eu zic sa faci un concurs inedit: cine propune cel mai bun articol castiga o masa la maica-ta acasa :)))

    • Dollo 31/01/2011 at 13:02 #

      Ehe, pentru o asemenea miza, munca trebuie sa fie mai elaborata. O sa ma gandesc la o idee de concurs, sa vedem ce trebuie sa faca cititorul ala demn de o masa la mama 🙂

  6. Adrian 31/01/2011 at 13:05 #

    …si bag-o si pe Toshiba cumva in seama :))

    Apropo, ti-e cam datoare cumatra principesa Margareta. mircea de mai sus si cu mine deja am comandat cartea la sugestia ta.

    • Dollo 31/01/2011 at 13:42 #

      Ma bucur de credibilitate, deci 🙂 Cartea e buna, nu-s bani irositi. Cand o sa ajunga dollo.ro asa de cunoscut incat sa-l citeasca si Casa regala, poate ma invita la Savarsin, ca tot mi-as dori sa ajung p-acolo 🙂

  7. Kitana 31/01/2011 at 15:02 #

    musai sa facem si noi(eu&mama)
    si pe langa o cana de moare de varza…..merge f bine
    de abia astept…:d

    • Dollo 01/02/2011 at 01:12 #

      Moare de varza e zeama de varza? Sau altceva? Ca pe la Buzau pe la mama nu se zice asa…:)

  8. Adrian 01/02/2011 at 12:03 #

    Da Dollo, asa se zice in Ardeal la zeama de varza ->moare. Habar n-am de unde o veni.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Ouă coapte în cartofi | Dollo zice Bine -- Topsy.com - 29/01/2011

    […] This post was mentioned on Twitter by Ganduri Libere…, dollo. dollo said: Ouă coapte în cartofi: Când a luat prima linguriță cu ou cleios amestecat cu cartof, unt și… http://goo.gl/fb/BLbly […]

  2. Articole interesante pe bloguri | Dojo Blog - 31/01/2011

    […] Ouă coapte în cartofi – o reţetă “regală”, numai bună de încercat. […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.