Ouă coapte în cartofi

Când a luat prima linguriță cu ou cleios amestecat cu cartof, unt și cascaval, mama a exclamat: „mmm, ce bun e! Nu-s proști regii ăștia, totuși!”

Mama a fost cam sceptică atunci când i-am cumpărat cartea Principesei Margareta, „Carte regală de bucate”. A zis: „e, dar crezi că avem noi ingrediente să gătim ca ăia de la curtea regelui?”. Când a mai văzut și cât costă -cam 40 de lei – nici atât nu i-a mai trebuit. Până la urmă s-a înduplecat s-o răsfoiască, și credeți-mă că ăsta e un compromis uriaș din partea fiicei de țărani care niciodată nu l-a iubit pe rege cu familia lui cu tot. Din „recenzia” mamei au ieșit niște ouă coapte în cartofi. O rețetă care-i amintește Principesei de copilărie.

Ostilitățile încep cu coacerea cartofilor. Se aleg cele mai mari patru bucăți, ca să aveți ce scobi și umple. După ce îi scoateți din cuptor așteptați un pic ca să se răcească, altfel vă e imposibil să-i prelucrați.

Cu cartoful culcat pe lung începeți prin a-i tăia o calotă în treimea de deasupra. Ca și când îi decupați un capac. Apoi îl scobiți cu o linguriță până când îi rămân pereții groși cam de  jumătate de centimetru. E important să fie scobiți cât se poate de mult, ca să faceți loc umpluturii, dar și să vă rămână pereții suficient de rezistenți pentru manevrele următoare.

Ceea ce ați scobit din cartofi pasați și amestecați cu 50 de grame de unt și 50 de grame de cascaval. În carte zice brânză Emmental sau parmezan ras, dar noi n-am avut, așa că am ras cascaval. Compoziția se sărează și piperează, după gust. Rețeta e pentru patru cartofi. Noi am făcut doar trei, din neîncrederea mamei că va ieși ceva bun…

Apoi vă apucați să umpleți cartofii cu compoziția asta, dar având grijă să lăsați totuși în mijloc o gaură în care să spargeți ouăle crude.

După ce spargeți ouăle, sărați și piperați din nou, și, zice Principesa, puteți să puneți și o linguriță cu smântână deasupra. Noi n-am pus-o. Ungeți o tavă cu ulei și așezați cartofii în tavă, punându-le și capacele deasupra. Cartea zice că trebuie să stea la cuptor 8-10 minute.

Noi le-am lăsat cam 30 de minute, pentru că după 10 minute albușul continua să fie nefăcut, iar gălbenușul nici atât. Așa că în ultimele zece minute mama le-a dat jos capacele, ca să se facă ouăle mai repede. În cele din urmă au fost gata.

Când a luat prima lingură cu ou cleios amestecat cu cartof, unt și cascaval, mama a exclamat: „mmm, ce bun e! Să știi că mai fac. Nu-s proști regii ăștia, totuși!”.

P.S. Atât cât am apucat s-o răsfoiesc, cartea Pricipesei pare interesantă. Dincolo de forma grafică foarte frumoasă, cartea împletește rețete inedite cu portrete ale unor personaje de la diverse case regale, inclusiv a României, ceea ce poate fi o lectură interesantă chiar și pentru nepasionații de bucătăreală. Vă mai povestesc dacă recidivează mama 🙂

Etichete: , , , , ,

26 comentarii la “Ouă coapte în cartofi” Subscribe

  1. mircea 03/02/2011 at 12:49 #

    Dollo, io am fost la Savirsin, pe cind era inca „hotel” de protocol, prin 1999 sau 2000. Parcul din jurul vilei (io zic ca e villa, nu castel…) e superb! Numa’ copaci seculari…
    Tin minte ca o noapte cazare m-a costat cit un croissant 7 Days!

    • Dollo 03/02/2011 at 14:30 #

      Mircea – cred ca acum numai printre copaci mai poti sa dormi, ca banui ca nu te cazeaza familia regala, nici in regim de hotel de 5 stele.
      Andrian – pai si casele astea regale sunt ca un sat mic in care toata lumea e neam cu toata lumea. Unii au avut noroc mai mult, altii mai putin…

  2. Adrian 03/02/2011 at 13:22 #

    Mi-a ajuns si mie cartea. Draguta, n-am ce zice. Domne’ dar ce increngaturile dracului au si astia cu sange albastru…

  3. Miscellaneous 04/02/2011 at 02:32 #

    Vreau să-ți spun că mi-a făcut ochi dulci rețeta asta și, evident, am încercat-o și eu. Pot să mă exprim ? Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! Mamă deci ce bun a fost … pfff, clar o să mai ajungă pe masa mea ! Cartea am vrut să o cumpăr și eu când am filat-o de la o emisiune, dar din nefericire nu-mi permit să dau 40 RON pe ea. Oricum, e în vizor. 🙂

    P.S. Și mamei mele i-a plăcut foarte mult !
    P.S.2. Sper că nu intru iar în spam … că mă împușc, nu știu de ce mi se întâmplă asta pe unele site-uri.

    • Dollo 04/02/2011 at 10:37 #

      Miscellaneous – data trecuta te-am scos din spam. Ai mai comentat ceva si nu a aparut? Mama a mai facut inca o data reteta, si ea fiind incantata de rezultat, si zice ca a doua oara i-au iesit si mai bine cu branza de vaci in loc de cascaval. Deci exista si variatiuni cu mai multe „aaauri” 🙂

  4. Adrian 04/02/2011 at 11:56 #

    Hai sa facem cheta pentru miscellaneous. Eu sar la cap cu 10 lei. Dollo, daca mai se baga cineva si se strange suma imi trimiti si mie pe e-mail IBAN-ul tau? Hai mai oameni, e timisoreanca de-a mea ce naiba!! 🙂

    • Dollo 04/02/2011 at 12:39 #

      Mai bine ne trimite miscellaneous direct iban-ul ei si punem acolo, ca sa nu existe vorbe 🙂 Dupa aia ne invita ea la o inghetata de cafea ca aia facuta de bunica principesei, la vara, pe malul Begai 🙂 Ce zici miscellaneous?

  5. Miscellaneous 04/02/2011 at 13:30 #

    E na, fiți serioși. 🙂 Merci fain, dar nu pot să accept așa ceva.
    Nu, Dollo, nu am mai comentat nimic. 😀 Dar cel mai probabil o voi face !

    • Dollo 04/02/2011 at 13:49 #

      Nu vrei tu sa ne dai o inghetata 😛

  6. Miscellaneous 04/02/2011 at 14:03 #

    Cum să nu ? 😀 Dar vă dau numai dacă nu vă prostiți. 😛

  7. stela 19/01/2015 at 16:00 #

    Am încercat reteta si a iesit foarte bine.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.