De ce am renunțat la Jacobs

Multinaționalele ambalează cafea, Coca Cola, piper sau ciocolată de calitate mai proastă pentru Europa de Est decât pentru Vest. Au descoperit slovacii

De ani de zile fac slalom printre pachetele de cafea din supermarket, căutându-le pe alea pe care nu scrie românește, ca să fiu sigură că găsesc înăuntru cafea și nu nechezol. Unul dintre brandurile la care am renunțat de ani de zile să mai sper, în România, e Jacobs. Cine a băut din Germania sau Austria, de exemplu, știe despre ce vorbesc. Aia de la noi nu e cafea!

Acum văd că s-au sesizat și alții, din Europa de Est, cum că marii producători ne faultează pe noi ăștia „noii membri UE”, tratându-ne așa cum merităm, ca pe niște fraieri. Asociația consumatorilor din Slovacia a descoperit că unii producători ambalează sub aceeași marcă produse cu conținut diferit pentru UE de est și restul UE. Asociația consumatorilor de la noi se luptă încă cu babele care vând lapte pe trotuare în piețe.


Studiul s-a făcut în: Germania, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Produsele verificate au fost; Coca-Cola, ciocolata Milka, piperul negru și roșu Kotanyi, cafeaua instant Nescafe Gold, boabele de cafea Jacobs Kronung și cafeaua Tchibo Espresso.

„Produsele de calitate mai scazuta au fost destinate <<noilor>> state membre ale UE. Produsele de calitate inferioara nu au fost niciodata plasate pe piata germana sau austriaca”, a declarat președintele Asociatiei consumatorilor din Slovacia, Miloš Lauko, la prezentarea anchetei, citat EurActiv.com

Numai Milka a ieșit identică în toate țările. În rest, până și piperul diferea în Bulgaria față de Austria, de exemplu. O responsabilă de la Kotany a explicat că de vină ar fi „loturile diferite de produse” sau perioade diferite de producție, de parcă ei n-ar fi auzit de rețetă în viața lor, ci lucrează după ureche.

Și Coca Cola cică ar avea alt gust. În Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România conține izoglucoză făcută din porumb, mult mai ieftină decât zahărul tradițional (zaharoza), folosit pentru băuturile din Germania, Austria, Polonia și Republica Cehă. Pe mine una asta mă lasă rece, că nu beau așa ceva, dar reprezentantul Coca Cola Europa evident că a negat că s-ar fi abătut de la rețeta lor „pe care o respectă de 125 de ani în toată lumea”, cu mențiunea că și dacă folosesc alți îndulcitori în țări diferite, asta nu alterează rețeta. Sigur!

Responsabilii cu cafeaua Nescaffe, însă, au avut niște explicații și mai bune: cică diferă gusturile consumatorilor de la o țară la alta, unii o preferă mai prăjită, alții nu, și de aia nu ar fi la fel cafelele. Ăia de la Tchibo și Kraft Foods (care dețin Jacobs) n-au dorit să comenteze 😀

EurActiv zice că oficialii de la Bruxelles vor decide ce se va întâmpla în urma rezultatelor. Probabil că nimic, aș zice eu, că la ei ajung produsele alea bune.

Chestia asta cu calitatea scăzută a produselor destinate pieței estice e destul de veche, dar pare că nu se grăbea nimeni s-o demonstreze. În anii 90, într-un interviu acordat Curierului național, un importator de parfumuri de marcă spunea fix același lucru. Că un Kenzo sau un Bulgari cumpărat din România nu vor fi niciodată la fel ca alea de la Paris. Chiar dacă sunt făcute de aceeași fabrică sub aceeași marcă, și de multe ori sunt chiar mai scumpe aici. Și acolo producătorii au avut un soi de explicație, cum că reacția parfumului diferă de la o piele la alta sau că pentru anumite organisme (mai nespălate, probabil) parfumul trebuie să fie altfel. Mda, așa ne trebuie dacă ne comportăm ca niște maimuțe!

Via Beranger. Detalii găsiți aici în engleză și aici în română

Etichete: , , , , , ,

33 comentarii la “De ce am renunțat la Jacobs” Subscribe

  1. Diana 09/12/2011 at 14:43 #

    Reteta Coca Cola s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul timpului. La sfarsitul sec. XIX Coca Cola era un sirop gros, verde, care continea extracte din nuca de cola si din frunza de coca. Se consuma ca „sirop cu sifon”. Probabil la presiunile FDA nu a mai ramas nimic din reteta originala. Daca la inceputul anilor ’90 extractele cu pricina (probabil in concentratie foarte mica) mai figurau inca in compozitie, acum au fost inlocuite cu cafeina. Pai asa mai bine beau un espresso.
    Am lucrat multi ani la Coca Cola, prin ’90. Am baut cola „cu burta”, era chiar buna. Nu m-am imbolnavit si nu m-am ingrasat :). Dar acum a ajuns o porcarie.
    In ceea ce priveste cafeaua, incearca marci italienesti. Gasesti Segafredo si unele varietati de Lavazza la pret rezonabil. Sau mergi la magazinul „Florian”. E mai greu de gasit, se afla pitit intr-o curte interioara din dosul blocului „Dunarea”.
    Tzeapa se manifesta si in alte domenii. In Catzavencu (dinainte de a se strica) a razbatut un mare scandal cu masini de spalat Whirlpool de proasta calitate made in Poland. Pentru cosmeticale, du-te pe http://www.beaute-test.com/ si vezi ce se vinde acolo si ce se vinde aici, pentru fiecare fabricant.

  2. hidroizolatii 30/05/2013 at 12:31 #

    Eu nu am avut impresia asta, adică am băut cola și în Roma sau în Londra și nu am avut senzația ca a lor este mai buna decât coca cola sau gama pepsi existenta la noi în România, părerea mea!

  3. Stefan 24/06/2013 at 15:25 #

    Din pacate va dezamagesc, cafeaua Joacobs Kronungs din Romania „bate tot”…nici in Elvetia nu are asa aroma…am testat varianta din „Made in Germany”…din pacate nu se ridica cu nimic mai presus de nivelul romanesc…probabil ca „Alintaroma” obtinuta la rece este imbatabila…mai este de remarcat gama „Prival” de la Tchibo din Romania…plus altele…asa ca nu mi-e deloc ruisne pe plan autothton…asa ca eu nu voi renunta la Jacobs-ul romanesc pentru nimic in lume!

    • Silvia Ghiman 26/01/2017 at 20:02 #

      Cel mai bun Jacobs pe care l-am băut vreodată e ambalat in….Ilfov!Ce am cumpărat din Austria nici nu miroase pe lângă cafeaua ambalată la noi-și am încercat multe sortimente de cafea!

  4. German Quality Store 02/03/2014 at 15:43 #

    Buna ziua,
    Deschidem un magazin cu produse nemtesti in Bucuresti , Calea Vacaresti 203A. Acesta se numeste German’s Quality Store. Produsele sunt importate exclusiv din Germania, Jacobs-ul de exemplu este fabricat strict in Germania si doar pentru Germania, nu pentru Europa de est, adica in Polonia sau Bulgaria. Cine a baut, face diferenta foarte usor, iar la majoritatea produselor preturile sunt mai mici chiar decat in hipermarket-uri, desi calitatea este net superioara. La noi un plic de jacons kronung de 500g se vinde la pretul de 21,99 RON. Un pachet de Movenpick de la Darboven se vinde la pretul de 27,99 RON. Desi putem importa din Polonia si Jacobs-ul cu „celebrul” Alintaroma pe care putem sa-l vindem la pretul de 17.99 RON, PREFERAM SA NU VINDEM NECHEZOL pentru cativa lei in minus. Nu aruncati banii pe produse cu o calitate dubioasa. In Germania nu veti gasi niciodata un detergent la 10 kg. Asta se intampla doar in Europa de Est, unde detergentul este „indoit” jumatate din el fiind sare sau cine mai stie ce. Cum se justifica altfel faptul ca , cu o cantitate net mai mica de detergent se ajunge de cele mai multe ori la un nr de spalari mai mare? Aceste fiind spuse va asteptam sa incercati produsele noastre importate exclusiv din Germania.

  5. Spatacean 01/10/2021 at 10:21 #

    După 10 ani de când a fost scris articolul, cafeaua Jacobs și-a pierdut de tot „alintaroma”. Dacă la magazinele mici mai găsești o cafea cât de cât mai bunicica, la supermarket e dezastru. Nici măcar nu scrie pe ambalaj de unde provine, cine o ambalează, cine o importă, etc…
    Protecția consumatorului nu are nici o treabă.
    În privința gustului – este oribil.
    Beau Jacobs de când a apărut în România, dar acum nu mai găsesc nicăieri o cafea bună…

    • Eddie 29/03/2024 at 00:18 #

      Foarte corecta si reala observatia!
      Sunt un mare consumator de cafea..Pot spune ca beau cafea inca de pe la inceputul anilor ’60 atunci cand uneori obisnuiam ca in locul canii cu lapte cald baut dimineata inainte de a pleca la scoala..sa o inlocuiesc cu aceiasi cana insa plina cu cafea de Columbia + biscuitii de rigoare.
      In cei 60 de ani de consum, am cunoscut zeci sau poate sute de marci de cafea..Unele de vis, altele aproape vomitive! Sunt dintre aceia care are permanent in debara cel putin 3-4 kilograme de cafea si care chiar crede ca..Viata fara cel putin o mare cana cu cafea buna si zilnica, este un adevarat pustiu!
      Da! JACOBS-ulcel care mi-a furat gustul si m-afacut sa-i devin consumator fidel in urma cu multi ani, NU MAI ARE ABSOLUT NICIO TANGENTA cu renumele, calitatea si mult trambitata Alintaroma! Anul 2024 vine si el ca si noua confirmare a faptului ca fostul JACOBS Kronung de altadata..a murit de mult! Doar noi cei indragostiti de el il cumparam, si refuzam sa il ingopam crestineste.
      Daca am avea verticalitatea de a refuza cu vehementa toate aceste facaturi Made for East Europe..atunci paote ca si ei ar intelege ca nu mai tine cu prosteala si ca e timpul reintoarcerii la adevarata calitate.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația