Falsa problemă a religiei în școli

De 20 de ani religia se studiază în școală datorită perseverenței și organizării din cea mai profitabilă corporație a României: Biserica Ortodoxă. Cine le ține pe celelalte corporații să nu-și fidelizeze clienții de pe băncile școlii?


Observ că opinia publică virtuală e (din nou) indignată de faptul că în programa de învățământ pentru clasa pregătitoare există materia religie. ȘOC! Generația qwerty învață semnul crucii!

Un copil de 5-6 ani va fi obligat să învețe să-și facă cruce, să meargă „în vizită” la biserică și să cunoască „tainele” credinței strămoșești, adică „rugăciunea, primirea Sfintelor Taine, participarea la slujbele Bisericii, lectura biblică, comuniunea cu semenii etc” – citat din programa afișată pe site-ul Ministerului Educației și Îndoctrinării Religioase.

Pe scurt, învață de mici să devină niște buni creștini, care vor ajuta bătrânele să treacă strada, iar mai târziu, când vor descoperi rețelele sociale și exhibiționismul pe Internet se vor fotografia, creștinește, cu osemintele dezhumate ale bunicii.

Mie nu mi se pare, totuşi, că ar trebui să ne revoltăm aşa de tare de data asta. Hai să ridice mâna câți dintre noi am fost duși la biserică, din fragedă pruncie, de bunici, dacă nu de vreo mătușă sau dădacă? Să ne amintim la ce vârste am învăţat să spunem „Înger îngeraşul meu”, apoi „Tatăl nostru” sau am pupat cu foc icoanele din biserici, în ordinea numerelor de pe tricou. Şi eu vorbesc aici despre copilăria mea comunistă, când nu eram „stat laic”, ca acum (!), iar securiștii mergeau pe furiș la biserică să-și exprime credința milenară. Noțiunile alea enumerate în programă sunt chestii cu care copilul a venit deja în contact până la 6 ani, în familie, fie că părinții au vrut sau nu. Iar dacă tot a fost botezat (ortodox), asta e, de ce să ne dăm ipocriți acum că învață să-și facă și cruce la școală?

Lucrurile se strică mai târziu. De 20 de ani religia se studiază, chipurile opțional, în școală (de la clasa 1 până la terminarea liceului), iar forțarea limitelor prin reducerea vârstei de îndoctrinare nu e decât rezultatul perseverenței și bunei organizări de care dă dovadă cea mai profitabilă corporației din România: Biserica Ortodoxă Română. Perseverență și interes de care părinții, de exemplu, nu dau dovadă. Cu palide excepții, care au făcut la vremea lor obiectul unor articole de presă, dar s-au stins și au rămas fără prea mulți „followeri”, părintele român e prea comod ca să se lupte cu cineva pentru binele propriului copil. Că e complicat să retragă copilul de la oră, că nu are cine să se ocupe de el în timpul ăsta, că nu vor să se pună rău cu școala, cu biserica, că nu vor să pună copilul în postura ciudatului care nu face religie, că până la urmă lasă, o să decidă el mai târziu dacă crede sau nu în ce i-a spus popa la clasă. Am auzit toate scuzele astea, unele poate întemeiate, de la părinți pe care-i cunosc, și care au un oarecare nivel de educație.

Poate că e explicabilă lipsa asta de reacție. Copilul vine la pachet cu miliarde de chestii pe care trebuie să le faci în aceeași zi de 24 de ore care oricum nu-ți ajunge ca să trăiești. Așa că varianta comodă e să-l lași pe mâinile școlii, că ăsta e rolul ei. Când îți vine acasă poți să muncești un pic la contrabalansarea gărgăunilor din capul lui, prinși la ora de religie. Până la urmă dacă școala nu-i spune că pe lume există mai mulți zei și că fiecare are dreptul să se închine la care vrea, poți foarte bine să faci tu asta, ca părinte. Când o crește, dacă o să vrea să și citească, o să poată să-și fundamenteze singur decizia de a deveni ateu, agnostic, credincios. Nu trecem toți prin procesul ăsta? Asta se cheamă evoluție personală, oricât te-ai strădui nu poți s-o comprimi într-o pastilă obligatoriu de administrat în clasele 1-12 și să ai la final omul nou care gândește cu capul lui. În paranteză fie spus, cunosc o persoană care a absolvit o facultate foarte grea, și ar trebui să fie una dintre cele mai raționale persoane, datorită acestei pregătiri, și totuși o anumită întâmplare din viață a întors-o cu spatele la rațiune și a aruncat-o în brațele misticismului, a habotniciei și iraționalului. În cazul ei nu școala a fost de vină, ci circumstanțele.

Ceea ce mi s-ar părea mai sancționabil, însă, și nu la nivel hei-rup-ist cum se întâmplă întotdeauna, este restul programei. De la orice clasă. Inclusiv la universități. Religia nu este decât o materie care se predă ca urmare a interesului Bisericii, și a relației dintre aceasta și politicienii care decid ce se bagă în capetele copiilor. Pe lângă religie mai sunt orele ținute de soții de directori, primari, inspectori, câteodată chiar de preoteasa din sat, cu veleități pedagogice, materii introduse în programă pentru că cineva a scris un manual, cursuri predate prost sau neatractiv de profesori care nu au vreun merit decât acela al apropierii de anumite cercuri de decizie. Iar la final ne întrebăm toți de ce absolvenții îngroașă rândurile șomerilor, de ce școala nu-i învață meserie pe copii, de ce școala nu are legătură cu piața muncii? Pentru că tot ce se face în ea, în pofida tuturor reformelor trecute și viitoare, nu are legătură cu prezentul, darmite cu viitorul.

Oricât de rău îmi pare să o spun, la ora actuală religia face cea mai strânsă legătură a sistemului românesc de educație cu piața muncii. Orele de religie au menirea de a îndoctrina copiii cu un anume cult, de a-i pregăti să devină clienții corporației BOR mai târziu, de a-i fideliza. Orele de religie asigură o ofertă de locuri de muncă alternativă la parohiile care, chiar așa înmulțite cum au fost ele după 1989, tot nu fac față afluxului de absolvenți de teologie și alte forme asociate de învățământ teologic. Orele de religie asigură deci locuri de muncă pentru adepții corporației BOR și fidelizează clientela de la cele mai fragede vârste. Spuneți-mi ce altă firmă sau asociație patronală face ceva similar în România?

În Germania am auzit că patronatele din industria construcțiilor de mașin își apropie viitorii potențiali lucrători distribuind la grădinițe truse speciale prin care copilul se poate familiariza cu domeniul, prin joc. Mai devreme sau mai târziu copilul va ști dacă vrea să urmeze o carieră în construcția de mașini sau nu. Copilul va merge la o școală în care-și va găsi chemarea spre o direcție anume. E un exemplu, or fi mii la nivel mondial. Educația e privită ca orice piață a cererii și ofertei. Atâta vreme cât vrem să avem de unde racola forță de muncă și să ne educăm viitorii clienți, trebuie să investim în educație. Noi, croitorimea, bucătărimea, doctorimea, inginerimea, profesorimea.

A te lăsa pe mâna „statului”, în România cel puțin, e păgubos în orice domeniu, deci câștigă ăla care se trezește mai din timp ca să-și impună  interesele. Biserica a făcut-o acum 20 de ani. Sigur, beneficiază de un avans milenar în influență, dar nu-i oprește nimic nici pe alții să-i urmeze exemplu: federațiile de sport să ceară ore obligatorii de educație fizică, colegiul medicilor în colaborare cu patronatul producătorilor de cosmetice să ceară ore de igienă și educație sexuală, organizațiile neguvernamentale să promoveze diverse cursuri în conformitate cu interesele pe care le urmăresc.

Sigur că e greu, societatea civilă e divizată, ciumpalacizată, opoziția doarme sau se dă în mașini de curse, deci evident puterea face „dezbateri publice” de fațadă. Cum am mai spus și cu alte ocazii, a fost și este încurajată să facă asta de nepăsarea societății din ultimii 20 de ani. Felul în care a ajuns educația ni se datorează și nouă. Dar în timp ce noi, laicii, agnosticii, raționalii, am stat cu mâinile în sân sau doar ne-am revoltat steril în cercul nostru strâmt, lumea a mers mai departe. Îndoctrinarea religioasă ar trebui demolată cu orice preț,  dar predarea religiei în școli e momentan o falsă problemă, atâta vreme cât restul sistemului de învățământ nu mai are nevoie decât de o lumânare ca să-și dea duhul.

UPDATE: Uite un demers pe care ar putea să-l facă toți părinții care gândesc așa. Să le trimită scrisori ministrului educației, parlamentarilor aleși și președintelui. Vreți să pariem pe un procent de oameni care vor face acest demers?

Etichete: , , ,

130 comentarii la “Falsa problemă a religiei în școli” Subscribe

 1. cosmin 02/03/2012 at 23:38 #

  Fratilor, daca nu vreti religie, faceti cerere, nu mai comentati atat. Lasand la o parte chestiune legata de divinitate, educatia moral-religioasa este necesara in contextul in care societatea si, din pacate, adeseori nici familia(dupa cum vedem in comentariile unora!), nu ofera prea multe modele. Constat cu parere de rau cat de subiectivi si indarjiti sunt unii(care se mai dau si rationalisti)…”Indoctrinarea” religioasa vine din convingere, pe cand cea antireligioasa vine din ura…

  • ciumpalacu 03/03/2012 at 02:00 #

   hai ca-ti dau POPII modele!

 2. che 03/03/2012 at 00:22 #

  CONSTITUTIA ROMANIEI
  Articolul 29 – Libertatea constiintei
  Aliniatul 1 – Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
  Aliniatul 6 – Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

 3. che 03/03/2012 at 00:30 #

  materia care se preda acum in scoala romaneasca este CRESTINISM ORTODOX….denumirea ei RELIGIE este praf in ochi…

 4. piktor 03/03/2012 at 00:33 #

  Chiar pe buda ai scris, rationalo.

 5. Raluca 03/03/2012 at 01:42 #

  ti-am mai zis eu ca esti cam prea incuiata pentru cine pretinzi tu ca esti. mi se pare tare ingrijoratoare chestia asta cu religia, mai ales pentru mintile usor impresionabile. ma rog, nu ma refer numai la copii, vad ca si pe blogul asta al tau sunt destui din astia lacrimogeni. sigur matematica n-a facut rau nimanui pana acum si cred ca de asta este nevoie in plus la scoala. mai ales mi se pare nasol ortodoxismul submediocru care se preda la noi in scoli si care ii invata pe copii sa le fie frica si de umbra lor, si nu sa se descurce singuri. eu am crescut intr-o familie in care religiei nu i s-a acordat nicio importanta, am invatat sa fiu independenta, sa privesc inainte si sa cred in mine si-am ajuns mult mai bine decat altii care-au asteptat te miri ce forta sa-i ajute. acum, ce sa mai zic, nu putem ajunge toti in varful piramidei.

 6. Nicoleta Dragan 03/03/2012 at 01:45 #

  Ei ,uite…eu locuiesc in Italia,am inscirs fetita in clasa I…am avut optiunea religie-da sau nu.Am ales Nu…cape urma sa fiu nevoita sa aleg da.Explic:elevul care nu face ora de religie,e dus intr-o alta clasa cu alti elevi(musulmani,chinezi,albanezi etc) unde isi petrec ora desenand sau facand alte activiatti didactice,nu cu un profesor ci cu un suplinitor.As fi vrut sa existe alternativa de a studia literatura,engleza,computer..orice .Nimic,nu sunt resurse.iar ara de religie,tocmai ca sa nu fie evitata,nu este pusa la inceputul sau la sfarsitul orarului,ci in mijloc.
  Asa ca in ciuda vointei mele,voi fi nevoita sa imi las fata la ora de religie.Ma consolez cu gandul ca nu vor exista popi ci educatoare,iar aici se va studia istoria religiilor,fara spectrul unei pedepse divine in cazul in care copilul nu se implica in studiul religiei.Am inteles de la alte mamici ca in primii ani se axeaza pe povestile biblice,pe desene de colorat imagini si scene,un cantec de craciun si cam atat.Acum am ales asa ot ca este f mica.Oricum ea stie ca dzo face parte din lumea fanteziei…cand va fi mai mare si autonoma va putea sa stea in biblioteca si sa citeasca,iar renuntarea la religie nu are legatura cu media la sfarsit de an.

  • AT 03/03/2012 at 14:39 #

   De unde stie ca Dumnezeu face parte din lumea fanteziei? I-ati spus dumneavoastra? Pai asta nu e indoctrinare?

 7. Crsestin Autentic 03/03/2012 at 01:57 #

  Pai fara credinta crestina viata pe pamant ar fi traita in zadar. conteaza vesnicia. intr-un fel ai dreptate ca materia religie nu se studieaza cum trebuie dar in acelasi timp omul are nevoie sa cunoasca informatiile de baza – scopul lui – de ce a fost creat – ce se va intampla cu el.

 8. ciumpalacu 03/03/2012 at 02:45 #

  si avea dreptate cine spunea mai sus ca daca ati acorda un pic mai mult timp pentru GRAMATICA LIMBII VOASTRE, in loc sa va pierdeti vederea pe biblii, poate n-ati mai masacra LIMBA ROMANA in halul asta… nu sunteti gretosi destul cu anatemele voastre si cu citatele voastre din biblie, mai sunteti si ANALFABETI!

  • Florin 12/03/2012 at 11:04 #

   Este LAMAIE PENTRU GREATA…:) . Vreau sa te informez ca sunt oameni care au invatat sa citeasca si sa scrie datorita BIBLIEI, o carte(CARTEA CARTILOR) VALOROASA CE NU A PUTUT FI COMBATUTA…SI CARE SE IMPLINESTE SUB OCHII NOSTRI!!!

 9. augustus 03/03/2012 at 02:52 #

  eu as fi de parere sa se studieze religia in mod obligatoriu toata viata, nu numai in scoli.stim cu totii care este cauza suferintelor omenesti, cutremure, crime, violuri si criza financiara, si anume pacatele omenesti atat de multe incat dumnezeu este obligat sa deschida cutia pandorei peste capațanile noastre tampite.

  de aceea consider eu ca numai un sistem teocratic in care fiecare om sa fie obligat sa respecte poruncile lui Dumnezeu, este solutia ptr crizeele mondiale care vine peste noi. daca am fi cu totii mai smeriti in fața lui Dumnezeu El fiind iubitor de oameni cu siguranta ca s-ar indura si ne-ar ierta de pacate, si am trai 100 de pace pe pamant. de ce credeti ca desi Iisus a promis ca se va reintoarce in timpul vietii apostolilor, nu a facut-o nici dupa 2000 de ani? din pricina jigodiilor pacatoase, dintre care zic eu ca ateii sunt cele mai periculoase oratanii.
  practic nu egzista, zic eu, animal mai odios decat ateul. el singur se declara odrasla de maimutza si poate chiar e, ca fiecare isi cunoaste cel mai bine familia.
  in schimb noi, dreptcredinciosii crestin ortodocsi, sigur ne tragem din Adam si Eva, de aceea eu zic asa:
  cati atei sunt in Romania? cateva mii, poate zeci de mii de minti bolnave. pai sa-i luam pe toți sa-i punem pe o pluta cu directia Africa, sa traiasca in jungla cu rudele lor, maimutzele, si noi sa ramanem in gradina maicii domnului sa-l asteptam pe Iisus in iubire si umilintza. si ateii blestemati sa-si ia si pruncii cu ei, ca ce se naste din maimutza banane mananca!
  amin!

  • Adam 03/03/2012 at 04:42 #

   daca vrei sa traiesti dupa poruncile preistorice, nai decit. Nu forta pe toti. Dar ai grije: Nu munci duminica, nu te imbraca cu doua feluri de material, acepta sclavia, femeia este a cincea roata la caruta, nu te masturba, nu face sex inainte de casatorie, si inca 100 de aberatii. Lumea a evoluat in 5,000 de ani de la scrierile poruncilor de catre incultii de atunci. Ortodoxia crestina NU este buricul pamintului. mai sint 6,500.000.000 de oameni cine NU sint ortodoxi. Ateii gindesc, iar crestinii lasa pe altii sa gindessca pt. ei. Este simplu.

   • augustus 03/03/2012 at 11:17 #

    stii cum se spune.
    daca ai doi boi la caruța, si unul trage hais si altul cea, nu ajungi nicaieri, carutza nu merge.
    asa si cu specia umana, trebuie sa mearga in aceeasi directie.
    fiecare trebuie sa traga inainte. asa ca voi nu mai trebuie sa faceti mofturi in drumul spre Dumnezeu si sa ne urmati.
    nu va cere nimeni sa va urcati in copaci si sa tineti post acolo asa cum faceau sfintii parinti ai bisericii, dar macar asa, in ritualurile zilnice si in normele de conduita crestina ar trebui sa va supuneti, ca sa nu ne bata Dumnezeu pe toti.

    si vezi ca obiectiile tale se leaga mai ales de vechiul testament, care a fost schimbat cu noul testament, care este vointa lui Dumnezeu sa nu mai traim ca barbarii dinj antichitate, ci sa ne cizelam.

    • ciumpalacu 05/03/2012 at 01:35 #

     tu esti de spitalul de nebuni, omule!!! ma ingrozesc ca exista asemenea specimene in 2012!
     daca n-ai fi atit de ORB, ai vedea ca razboaiele (chiar si in ziua de azi) sint purtate tocmai de RELIGII, de dumnezei si alahi – CA NU EXISTA DOAR DUMNEZEUL TAU SI NU E AL TAU MAI BUN SI AL ALTORA MAI PROST!
     Asa ca SLABESTE-NE cu idioteniile astea:
     „stim cu totii care este cauza suferintelor omenesti, cutremure, crime, violuri si criza financiara, si anume pacatele omenesti atat de multe incat dumnezeu este obligat sa deschida cutia pandorei peste capațanile noastre tampite.”

     DELIREZI!!

     • augustus 06/03/2012 at 01:40 #

      frate ciumpalace, ma voi ruga in seara asta ptr iertarea sufletului tau.
      nu vad cum altfel poti fi indreptat.
      tu cu gandirea ta defecta vezi realitatea cu totul invers decat e in realitate.
      adica sugerezi cumva ca religiile sunt cauza ptr razboaie? pai asta e o mare prostie.
      in priomul rand, nm-ai auzit ce a zis mantuitorul, ca n-a venit sa aduca pacea pe pamant, ci sabia?
      pai daca Dumnezeu ne iubeste atat de mult, cum ai vrea tu sa arate aceasta? nu e normal sa ne pedepseasca ptr pacatele noastre imputite, ptr ca sa ne indreptam?
      biciul lui Dumnezeu nicodata nu atinge inutil schinarile noastre, eu zic ca intotdeauna creatorul nostru stie de ce avem nevoie!
      pacea fie cu tine ci cu toți cititorii acestui blog!

 10. SKB 03/03/2012 at 02:53 #

  Religia nu are ce cauta in programa, la nici un nivel de invatamant. Nu are cum sa fie obiect de studiu intr-un stat ce se vrea laic, fiindca nu e nici stiinta, nu e nici arta.

  Preotii sa-si miste fundul si sa mearga din usa in usa, nu doar la inceput de ani si ca sa ceara bani, ci ca sa-si cunoasca enoriasii(eventual sa-i ajute) si creeze un sentiment de comunitate. Indoctrinarea asta de la varste fragede nu rezolva nimic, mai ales ales la ortodocsi, doar se plictisesc copiii. Catolicii sunt mult mai pragmatici, pildele sau slujbele scurte si la obiect, fara lalaieli inutile.

  Pentru miscarea asta cu religia OBLIGATORIE nu-i regret deloc pe taranisti, care altfel erau baieti simpatici, mai ales cand traia Coposu.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014