Falsa problemă a religiei în școli

De 20 de ani religia se studiază în școală datorită perseverenței și organizării din cea mai profitabilă corporație a României: Biserica Ortodoxă. Cine le ține pe celelalte corporații să nu-și fidelizeze clienții de pe băncile școlii?


Observ că opinia publică virtuală e (din nou) indignată de faptul că în programa de învățământ pentru clasa pregătitoare există materia religie. ȘOC! Generația qwerty învață semnul crucii!

Un copil de 5-6 ani va fi obligat să învețe să-și facă cruce, să meargă „în vizită” la biserică și să cunoască „tainele” credinței strămoșești, adică „rugăciunea, primirea Sfintelor Taine, participarea la slujbele Bisericii, lectura biblică, comuniunea cu semenii etc” – citat din programa afișată pe site-ul Ministerului Educației și Îndoctrinării Religioase.

Pe scurt, învață de mici să devină niște buni creștini, care vor ajuta bătrânele să treacă strada, iar mai târziu, când vor descoperi rețelele sociale și exhibiționismul pe Internet se vor fotografia, creștinește, cu osemintele dezhumate ale bunicii.

Mie nu mi se pare, totuşi, că ar trebui să ne revoltăm aşa de tare de data asta. Hai să ridice mâna câți dintre noi am fost duși la biserică, din fragedă pruncie, de bunici, dacă nu de vreo mătușă sau dădacă? Să ne amintim la ce vârste am învăţat să spunem „Înger îngeraşul meu”, apoi „Tatăl nostru” sau am pupat cu foc icoanele din biserici, în ordinea numerelor de pe tricou. Şi eu vorbesc aici despre copilăria mea comunistă, când nu eram „stat laic”, ca acum (!), iar securiștii mergeau pe furiș la biserică să-și exprime credința milenară. Noțiunile alea enumerate în programă sunt chestii cu care copilul a venit deja în contact până la 6 ani, în familie, fie că părinții au vrut sau nu. Iar dacă tot a fost botezat (ortodox), asta e, de ce să ne dăm ipocriți acum că învață să-și facă și cruce la școală?

Lucrurile se strică mai târziu. De 20 de ani religia se studiază, chipurile opțional, în școală (de la clasa 1 până la terminarea liceului), iar forțarea limitelor prin reducerea vârstei de îndoctrinare nu e decât rezultatul perseverenței și bunei organizări de care dă dovadă cea mai profitabilă corporației din România: Biserica Ortodoxă Română. Perseverență și interes de care părinții, de exemplu, nu dau dovadă. Cu palide excepții, care au făcut la vremea lor obiectul unor articole de presă, dar s-au stins și au rămas fără prea mulți „followeri”, părintele român e prea comod ca să se lupte cu cineva pentru binele propriului copil. Că e complicat să retragă copilul de la oră, că nu are cine să se ocupe de el în timpul ăsta, că nu vor să se pună rău cu școala, cu biserica, că nu vor să pună copilul în postura ciudatului care nu face religie, că până la urmă lasă, o să decidă el mai târziu dacă crede sau nu în ce i-a spus popa la clasă. Am auzit toate scuzele astea, unele poate întemeiate, de la părinți pe care-i cunosc, și care au un oarecare nivel de educație.

Poate că e explicabilă lipsa asta de reacție. Copilul vine la pachet cu miliarde de chestii pe care trebuie să le faci în aceeași zi de 24 de ore care oricum nu-ți ajunge ca să trăiești. Așa că varianta comodă e să-l lași pe mâinile școlii, că ăsta e rolul ei. Când îți vine acasă poți să muncești un pic la contrabalansarea gărgăunilor din capul lui, prinși la ora de religie. Până la urmă dacă școala nu-i spune că pe lume există mai mulți zei și că fiecare are dreptul să se închine la care vrea, poți foarte bine să faci tu asta, ca părinte. Când o crește, dacă o să vrea să și citească, o să poată să-și fundamenteze singur decizia de a deveni ateu, agnostic, credincios. Nu trecem toți prin procesul ăsta? Asta se cheamă evoluție personală, oricât te-ai strădui nu poți s-o comprimi într-o pastilă obligatoriu de administrat în clasele 1-12 și să ai la final omul nou care gândește cu capul lui. În paranteză fie spus, cunosc o persoană care a absolvit o facultate foarte grea, și ar trebui să fie una dintre cele mai raționale persoane, datorită acestei pregătiri, și totuși o anumită întâmplare din viață a întors-o cu spatele la rațiune și a aruncat-o în brațele misticismului, a habotniciei și iraționalului. În cazul ei nu școala a fost de vină, ci circumstanțele.

Ceea ce mi s-ar părea mai sancționabil, însă, și nu la nivel hei-rup-ist cum se întâmplă întotdeauna, este restul programei. De la orice clasă. Inclusiv la universități. Religia nu este decât o materie care se predă ca urmare a interesului Bisericii, și a relației dintre aceasta și politicienii care decid ce se bagă în capetele copiilor. Pe lângă religie mai sunt orele ținute de soții de directori, primari, inspectori, câteodată chiar de preoteasa din sat, cu veleități pedagogice, materii introduse în programă pentru că cineva a scris un manual, cursuri predate prost sau neatractiv de profesori care nu au vreun merit decât acela al apropierii de anumite cercuri de decizie. Iar la final ne întrebăm toți de ce absolvenții îngroașă rândurile șomerilor, de ce școala nu-i învață meserie pe copii, de ce școala nu are legătură cu piața muncii? Pentru că tot ce se face în ea, în pofida tuturor reformelor trecute și viitoare, nu are legătură cu prezentul, darmite cu viitorul.

Oricât de rău îmi pare să o spun, la ora actuală religia face cea mai strânsă legătură a sistemului românesc de educație cu piața muncii. Orele de religie au menirea de a îndoctrina copiii cu un anume cult, de a-i pregăti să devină clienții corporației BOR mai târziu, de a-i fideliza. Orele de religie asigură o ofertă de locuri de muncă alternativă la parohiile care, chiar așa înmulțite cum au fost ele după 1989, tot nu fac față afluxului de absolvenți de teologie și alte forme asociate de învățământ teologic. Orele de religie asigură deci locuri de muncă pentru adepții corporației BOR și fidelizează clientela de la cele mai fragede vârste. Spuneți-mi ce altă firmă sau asociație patronală face ceva similar în România?

În Germania am auzit că patronatele din industria construcțiilor de mașin își apropie viitorii potențiali lucrători distribuind la grădinițe truse speciale prin care copilul se poate familiariza cu domeniul, prin joc. Mai devreme sau mai târziu copilul va ști dacă vrea să urmeze o carieră în construcția de mașini sau nu. Copilul va merge la o școală în care-și va găsi chemarea spre o direcție anume. E un exemplu, or fi mii la nivel mondial. Educația e privită ca orice piață a cererii și ofertei. Atâta vreme cât vrem să avem de unde racola forță de muncă și să ne educăm viitorii clienți, trebuie să investim în educație. Noi, croitorimea, bucătărimea, doctorimea, inginerimea, profesorimea.

A te lăsa pe mâna „statului”, în România cel puțin, e păgubos în orice domeniu, deci câștigă ăla care se trezește mai din timp ca să-și impună  interesele. Biserica a făcut-o acum 20 de ani. Sigur, beneficiază de un avans milenar în influență, dar nu-i oprește nimic nici pe alții să-i urmeze exemplu: federațiile de sport să ceară ore obligatorii de educație fizică, colegiul medicilor în colaborare cu patronatul producătorilor de cosmetice să ceară ore de igienă și educație sexuală, organizațiile neguvernamentale să promoveze diverse cursuri în conformitate cu interesele pe care le urmăresc.

Sigur că e greu, societatea civilă e divizată, ciumpalacizată, opoziția doarme sau se dă în mașini de curse, deci evident puterea face „dezbateri publice” de fațadă. Cum am mai spus și cu alte ocazii, a fost și este încurajată să facă asta de nepăsarea societății din ultimii 20 de ani. Felul în care a ajuns educația ni se datorează și nouă. Dar în timp ce noi, laicii, agnosticii, raționalii, am stat cu mâinile în sân sau doar ne-am revoltat steril în cercul nostru strâmt, lumea a mers mai departe. Îndoctrinarea religioasă ar trebui demolată cu orice preț,  dar predarea religiei în școli e momentan o falsă problemă, atâta vreme cât restul sistemului de învățământ nu mai are nevoie decât de o lumânare ca să-și dea duhul.

UPDATE: Uite un demers pe care ar putea să-l facă toți părinții care gândesc așa. Să le trimită scrisori ministrului educației, parlamentarilor aleși și președintelui. Vreți să pariem pe un procent de oameni care vor face acest demers?

Etichete: , , ,

130 comentarii la “Falsa problemă a religiei în școli” Subscribe

 1. augustus 03/03/2012 at 03:00 #

  poza aia e chiar horror. fata aia si-o fi iubit bunica, nu zic nu dar putea sa-si puna pe facebook o poza cu bunica in viata, asa zic eu ca era civilizat ptr memoria ei.

  osemintele batranei n-ar mai fi fost motiv de smintire ptr iubitii credinciosi de pe internet.
  plus ca la invierea mortilor cand se vor imbraca oasele cu carne si mortii vor iesi din morminte cum zice sfanta scriptura, oare batranica nu va fi tulburata afland capozele cu moastele ei au fost expuse in inventia asta diabolica plina cu poze de tot felul care mai de care mai destrabalate?adica nici un strop de respect ptr odihna sufletului ei?

  de aceea, stimata jurnalista, va rugam, noi si sufletul raposatei scoateti cat mai repede poza de pe site.

 2. george 03/03/2012 at 03:16 #

  Dollo: „hai sa scriu si eu ceva care sa starneasca niste commenturi”.
  „Oricât de rău îmi pare să o spun, la ora actuală religia face cea mai strânsă legătură a sistemului românesc de educație cu piața muncii.”… „Oricât de rău îmi pare să o spun, la ora actuală religia face cea mai strânsă legătură a sistemului românesc de educație cu piața muncii.”
  pana acum n-au fost razboaie pe motivul ca masina mea e mai ok decat masina ta.
  daca toti puradeii decid ca sa te faci preot e raspunsul cine dracu’ mai vine si-i da bani la popa sa mearga biserica bine?
  ca biserica s-a implicat sa indoctrineze, a facut-o fiindca i s-a permis. in alt context s-ar fi bagat si serviciile de escorta, sa racoleze pustoaice cat de rapid posibil.
  morala n-a inventat-o BORul. morala si simtul civic, trebuiesc predate, nu povestile lui cristos.
  ala care sare in aer cu autobuzul nu e vinovat, e vinovat ala care l-a invatat ca e bine sa sara in aer.

 3. Adam 03/03/2012 at 04:34 #

  STATUL trebuie separat de BISERICA. Ai copii? Vrei religie? nai decit sati indoctrinezi pruncii cu minciuni si abureli preistorice in PRIVAT. Ai dreptul, statul garanteaza prin constitutie. Dar scolile PUBLICE sau de STAT trebuie sa predea evolutia, sa fie seculara. Atunci va fi o balanta, acasa elevul invata religia si la scoala evolutia. Cind incepe sa gindeasca va alege. Dar nu bagati pe git OBLIGATORIU religia, ce a ce nu este nimica altceva decit educatie prin frica si povesti nenuritoare de adormit copii sa aibe cosmaruri. Religiile sint aberante, violente si pline de basme si minciuni. Ori ce om inteligent stie asta. Mai ales ca nu D-zeu a creat omul, ci omul l-a creat pe D-zeu.

 4. suki 03/03/2012 at 06:34 #

  Nu e o falsa problema, e cit se poate de reala. Eu nu sunt de acord deloc cu discipline religioase in scoala, pt copilul meu, si poate nici pt ai altora, pentru ca sunt prea fragezi la minte pentru asa ceva. In plus, suntem o tara de oameni liberi, cu diverse credinte, si e mai bine asa, fiecare sa poata sa isi exercite libertatea iar confesiunea sa ii poata ramine privata; cei care spun ca poti opta sa iti retragi copilul de la orele respective, n-au habar de realitate. In scoli se face o indoctrinare stupida, iar ostracizarea copilului prin retragerea lui de la orele respective nu face decit sa ii atraga antipatia celorlalti colegi, si stiti foarte bine ce agresivi si rautaciosi pot fi unii copii, eventual prost educati.
  Din punct de vedere legal consider ca nu e in regula sa fii obligat sa iti declari apartenenta, fie ea religioasa, politica, sau sexuala. Fiecare ar tb sa poata trai linistit, fara a fi chestionat de orice cretin, care se crede mare credincios dar isi bate nevasta si copiii, sau face alte abuzuri.
  Consider ca ar trebui sa fim mai chibzuiti cu aceste lucruri la care ne expunem copiii, pentru ca e in joc viitorul lor, si riscam sa producem ori generatii de indoctrinati, ori generatii cu o totala repulsie fata de religie in general, asa cum vad ca se intimpla cu actualii absolventi. E o chestiune spirituala pur personala, si asa ar trebui sa ramina.

 5. george toma 03/03/2012 at 06:46 #

  Articolul asta e o proba de lashitate civica si frica de a lua pozitie hotarita in ADEVARATA problema! deci poate foarte bine sa fie sters din facebook, e si prea lung si de fapt e favorabil „falsei” probleme. e scris de popi.

 6. popa prostu' 03/03/2012 at 09:13 #

  De ce trebuie copilul meu sa fie indobitocit cu forta .Sunt fraieri destui care dau bani la popa prostu’ , deja vor sa pregateasca de pe acum viitoarele generatii de fraieri .Este optiunea fiecaruia daca vrea sau nu sa piarda vremea la biserica .
  VA ROG SA NE LASATI IN PACEEEE , NU VREAU RELIGIEEEEEE

 7. cornel 03/03/2012 at 09:45 #

  O interpretare putin mai laxa, orele de religie sunt identice ca mijloace cu orele de ,,invataturile lui marx/lenin/stalin,, din primi ani ai anilor 50, transformate mai tarziu in ,,socialism stiintific,,. In fapt ele sunt reprezentative ptr. parodia dureroasa a asa ziselor schimbari structurale in cei peste 22 ani.

 8. Tudor 03/03/2012 at 13:26 #

  Eu am trimis mail la edu.ro sa le cer socoteala si sa-i atentionez ce scrie in Constitutia Romaniei. N-am primit raspuns inca. De ce? Waaaaaaaaaahhh :((

 9. ion voicu 03/03/2012 at 13:30 #

  nu e niciun „soc”. querty nu are nevoie de religie. in schimb e foarte probabil ca religia sa aiba nevoie cit de curind de querty.
  daca religia are ce cauta in scoala, de ce nu se preda si vrajitorie ca la hogwarts?
  unde e etica in a spala creierele fragede ale unor copii cu niste minciuni, terorizindu-i cu pedeapsa vesnica daca nu se conformeaza?

  http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_lexz4tGrEQ1qd7hayo1_1280.jpg?AWSAccessKeyId=AKIAJ6IHWSU3BX3X7X3Q&Expires=1330860515&Signature=nPMCMqgGm8Fs%2FMu%2BJ9PmP0c5Yf4%3D

 10. Rama Crâşma 03/03/2012 at 13:35 #

  Ai si tu dreptul la o opinie, insa ai grave probleme cu logica discursului. Sari de la una la alta, fara sa ai un fir care sa lege intreaga structura de idei. Singurul lucru pe care l-ai spus, in introducere si in incheiere, e ca predarea religiei e o falsa problema, insa corpul discursului este dezlanat, motivele pe care le aduci in sprijinul demonstratiei sunt cam din alt film…
  Si inca o chestie: Nu-mi place BOR si nici alta biserica, asa ca sa nu crezi ca sunt pus de cineva sa te injur. Pur si simplu ai creierii varza…

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉