Parcul meu IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.

N oi ăștia crescuți în el îi spunem IOR, pentru că pe vremea când lângă el funcționa Intreprinderea Optică Română acolo lucrau probabil mulți dintre părinții noștri. Și mama. Până la pensie. După ce a fost reabilitat de fostul primar Liviu Negoiță i-au dat numele de Alexandru Ioan Cuza. Foarte bine, tot drag ne e. Parcul ăsta reprezintă jumătate din viața mea. Am crescut în el, m-am scăldat în lacul lui, deși era și atunci ca și acum interzis, m-am dat pe gheața lui iarna, deși mama îmi interzicea categoric, pe el am învățat să vâslesc. L-am traversat în drum spre Liceul 26 (acum îi zice Dante), patru ani de zile, vara, iarna, atunci când n-aveam chef să mă înghesui în autobuz trei stații. Dimineața la 8, când îmi ațineau calea de sub pod exhibiționiști, ca să-mi arate goliciunea lor de sub parpalace, sau seara când mă uitam cu jind la cuplurile care se sărutau pe bănci. Mi-a fost loc de chiul, atunci când plecam din orele plicticoase și loc de urmărit pe băiatul pentru care făcusem o pasiune (da, tot în liceu), și care-și ducea acolo cuceririle.

Mai târziu mi-am dat și eu întâlniri în Parcul IOR (nu, primul sărut nu a fost acolo, dar altele… ;), i-am dat roată lacului de sute, poate de mii de ori, am alergat în jurul lui, ca să înțeleg ce simte un maratonist, atunci când am documentat portretul lui Ilie Roșu pentru Esquire, m-am dat cu rolele în ultimele veri pe aleile lui, am stat pe iarba lui, am urmărit amuzată broaștele țestoase care s-au înmulțit în lac și rațele sălbatice care și-au făcut cuib pe insula inaccesibilă, am scos-o pe mama la soare în el, și vreau să mai fac mulți ani asta.

După ce mi-a fost alături 40 de ani a venit și rândul meu să-i fiu alături. O parte din parc a  fost revendicată, demult. Prin anii 90 niște șmecheri au pus ochii pe el pentru niște blocuri. Am scris atunci despre asta, dar am pierdut din vedere cu timpul, tocmai pentru că până acum n-au avut încă tupeul să construiască ceva pe porțiunea aceea, cuprinsă între Potcoava și Titan. Acum ne atrage atenția actualul primar Robert Negoiță că bucata aia nu mai e a noastră. A pus niște panouri pe care scrie, ostentativ, că Adriean Videanu l-a retrocedat în 2005. De parcă la el dacă vine acum cineva cu o hotărâre judecătorească de punere în posesie n-ar trebui să facă la fel. Dar, ca să-i dăm ocazia să facă altfel, o să semnăm toți cei care iubim parcul ăsta o scrisoare. Să vedem, se poate bate alături de noi ca să reîntregească parcul? Dacă la Bordei s-a putut, sigur se va putea și aici. Până la urmă în cazul ăsta nu mai e vorba despre o reparație morală față de „foștii proprietari”, ci de protejarea unei arii verzi, între atâtea betoane cu care s-a pricopsit orașul ăsta.

Mâine, sâmbătă, 13 aprilie, la ora 12.00, pe platoul din fața bisericii de lemn de la Titan ne întâlnim noi cei cărora ne pasă de parcul ăsta și vrem să cerem păstrarea lui, neatins. Vom semna o scrisoare deschisă, pe care o puteți citi mai jos. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți acolo!

***

Scrisoare deschisă pentru protejarea Parcului Alexandru Ioan Cuza (I.O.R.) din Sectorul 3 – București

Către: Primăria Generală a Municipiului București – Primar Sorin OPRESCU
Către: Primăria Sectorului 3 – Primar Robert NEGOITĂ
Către: Ministerul Mediului, Doamna Ministru Rovana PLUMB
Către: Doamna Maria COCORU

Ținând seama că:
Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost I.O.R.) din Capitală este situat în una din cele mai dense zone din Capitală, în jurul parcului locuind aproximativ 300.000 de persoane pentru care parcul este singura oază de verdeață;
Parcul polarizează un mare număr de familii cu copii, bicicliști, tineri ce practică diferite sporturi;
În prezent Bucureștiul ocupă al doilea loc pe lista celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană;
Cartierul Titan înregistrează periodic o calitate scăzută a aerului și niveluri ridicate de pulberi în suspensie;
Solicităm:
Păstrarea spațiului verde existent, curățarea și amenajarea spațiului de 12 Ha printr-o înțelegere amiabilă cu proprietarul.
Găsirea soluției în vederea recuperării legale a zonei retrocedate. Un model poate fi precedentul Parcului Bordei, unde Primăria a negociat și răscumpărat terenul aferent parcului; Schimb de terenuri cu proprietarul sau orice variantă posibilă astfel încât de cele 12 Ha de spațiu verde din IOR să beneficieze cetățenii.
Comunitatea locală spune un NU categoric oricărei construcții pe cele 12 Ha, orice demers în acest sens va fi boicotat.
Reintroducerea în circuitul public al parcului a suprafeței de aproximativ 5000 mp cu iarba si copaci ce a fost scoasa din Parcul A.I. Cuza (IOR) – Teren amplasat lângă serele ADP.

***

Despre comunitatea de initiativă civică Prietenii Parcului IOR: Suntem un grup de tineri și familii ce trăim în jurul Parcului IOR. Ne-am simțit de atâtea ori bine pe aleile sale și vrem să ne implicăm activ în protejarea acestui spațiu și în apărarea drepturilor comunității locale.

Cine are cont pe Facebook poate să țină legătura cu grupul aici.

Etichete: , , , , , , ,

24 comentarii la “Parcul meu IOR” Subscribe

 1. Motanul 12/04/2013 at 14:02 #

  Go Dollo!:)
  Cred ca retrocedarea se poate ataca in instanta daca se dovedeste ca s-au folosit acte false pentru obtinerea ei(daca e cazul). O alta solutie ar fi declararea zonei ca arie protejata de catre Ministerul Mediului(stiu ca pare cam trasa de par idea, dar merita incercat).

  • Dollo 12/04/2013 at 14:09 #

   Nu e nevoie de atâtea artificii, există deja o lege care interzice construcțiile în parcuri, totul e să se aplice. Chestia e că șmecherii au omis zona din categoria „parcuri”, ca și în cazul Bordei.

 2. C 12/04/2013 at 14:29 #

  Succes. Trebuie pusa presiune pe primarie care altfel o sa se fofileze.
  De retrocedarea parcului auzisem inca de la alegeri, respectiv ca Robert (actualul) primar o sa grabeasca retrocedarea si asta deoarece cei din spatele operatiunii sunt apropriati de-ai sai.
  Zvon sau nu, faptele par sa confirme asta…

 3. Niki 12/04/2013 at 15:04 #

  Eu vin cu tot familionul.

 4. Mihaela 12/04/2013 at 17:24 #

  Buna ziua, ma bucur imens pentru acest articol si pentru aceasta initiativa si deasemenea pentru sansa de a descoperi ca exista ” comunitatea de initiativă civică Prietenii Parcului IOR”. Locuiesc in sectorul 3, chiar vis-a vis de parc, in partea unde au aparut panourile, care mie imi amintesc de gazeta de perete de altadata ! Nu asa se rezolva curatenia si protejarea spatiului verde, prin panouri uriase, prin care se arata cu degetul catre cineva care nu mai este in functie si nu mai are nici o putere de decizie la nivel de sector. Am facut si eu de una singura niste pasi, imediat ce am vazut panourile, care pe mine m-au revoltat cumplit – i-am scris dlui Videanu rugindu-l sa explice situatia acelei portiuni din parc si respectiv dlui Radu Banciu, locuitor si el al sectorului 3, persoana combativa si cu acces la media si ma pregateam sa scriu dlui primar Robert Negoita si Directiei Parcuri din cadrul Primariei. Tare mi-e teama ca in spatele panourilor se ascund alte intentii, dar cu astfel de actiuni poate avem ceva sanse sa ne pastram parcul. Voi veni maine cu siguranta la intilnire. Multumesc, Mihaela

 5. George 12/04/2013 at 19:11 #

  Bravo!
  Feliciari pentru mobilizare, trebuie participat.
  Pe de alta parte, fara sa incerc sa demobilizez, eu cred ca este o facatura PSD.
  Avem pregatirea unei asumari in parlament pe o lege care stipuleaza interzicerea retrocedarii parcurilor (asta e deja anuntata).
  Altminteri… astia de la USL au un an de cand sunt la guvernare. Nu cred ca nu stiau pana acum 2 saptamani cand au aparut panourile publicitare (multam’ dom’ Robert pentru campanie). Plus ca sunt cam excesiv de multe ca sa nu fie o demonstratie si dom’ Robert n-ar avea si el un interes sa se bage la niste blocuri pe acolo. De ce i-ar fi prostit pe prosti sa fie primar daca nu iesea ceva?

  • Dollo 13/04/2013 at 08:16 #

   Firește că panourile sunt tendențios politice, dar retrocedarea există, și trebuie împiedicată.

 6. VASILIU MIRCEA PAUL 12/04/2013 at 19:39 #

  Sper să nu aveți prea multe dezamăgiri similare cu cele de la acțiunea „donare mobilier, covor, bibelouri”. Dar, inima sus și vorba „jocurilor olimpice”:

  Ai cîștigat, continuă ! N-ai cîștigat, continuă !

 7. Daniel 12/04/2013 at 19:40 #

  Eu nu vin….Am obosit….
  Tot asa au „retrocedat” parcul de langa fosta betoniera si acum e plin de vile si ceva blocuri cu „vedere spre parc, dar parcul nu mai exista…..Tot asa s-a intamplat si cu bucata de parc dintre Rm.Sarat si Campia Libertatii unde deja exista proiect pentru, evident, un mega-mall….

  • Dollo 13/04/2013 at 08:15 #

   Ai obosit pentru că ai făcut… ce până acum?

 8. nikuelektriku 12/04/2013 at 20:28 #

  f.buna initziativa, pacat ca n’avetzi o antena3 sa v’o popularizeze, cum o fo cazu cu bordei.

  daca n’as fi atit de puturos, as veni si io, plus ca in parcu ala de linga beserica erea sa ma faca praf neste maidanezi bine hranitzi cu coliva si prescuri.

  (am vrut sa fac un spirt de gluma si sa zic ca nu viu pentru ca nu vreau sa ma vada soacra’mea la teve ca’s anti usele; noroc ca m’am oprit la timp, ca’i prea ‘mputzit de serioasa treaba)

 9. LStefan 13/04/2013 at 11:55 #

  Sper sa fie o campanie reusita. Se poate semna undeva online?

  • Dollo 13/04/2013 at 16:28 #

   Online nu, dar se pare că s-au strâns chiar mai multe semnături decât se așteptau organizatorii.

 10. Monica Lauleanu 13/04/2013 at 13:17 #

  Eu am fost pe la unu si ceva si m-am semnat la un domn pe tabel.
  M-am uitat dupa tine, Dollores.

  • Dollo 13/04/2013 at 16:26 #

   Păi cam pe la 13 și un pic am plecat, că aveam de umblat prin alte părți. Oricum nu știu dacă m-ai mai fi recunoscut, că m-am tuns 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!