A zi a fost ultima zi în care se mai puteau trimite sugestii pe adresa Ministerului Afacerilor Interne (legislatie@mai.gov.ro) în legătură cu intențiile poliției de a modifica legislația rutieră. Din păcate prea puțini au știut sau au fost interesați de aceste modificări, deși ele vizează cel puțin câteva sute de mii de șoferi români care conduc mașini înmatriculate în străinătate sau – potențial – ne vizează pe toți cei care la un moment dat am putea să comitem o contravenție rutieră.
Pe scurt, viitorul Cod rutier ne va pune pe drumuri, iar modificările propuse de polițiști sunt următoarele:
– șoferii cu domiciliul sau reședința în România, dar care conduc mașini înmatriculate în străinătate, vor fi obligați să-i prezinte polițistului care-i oprește în trafic și actul de proprietate asupra autovehiculului, tradus și legalizat în limba română;
– nu se va mai putea circula pe drumurile românești mai mult de 30 de zile cu o mașină înmatriculată în străinătate. Verificarea se va face folosind prevederea de la punctul anterior;
– în cazul în care veți primiți o amendă veți fi obligat s-o plătiți înainte de a o contesta în instanță (acum contestarea în justiție suspendă aplicarea amenzii până la soluționare procesului);
– neplata în termen de 90 de zile a amenzii va duce la suspendarea permisului auto;
– șoferii cu permis de conducere emis de alte țări vor fi pârâți de Poliția Română omoloagei din țara care a emis permisul.
Nu vrem banii dumneavoastră, dar vrem să reducem accidentele
Comisarul șef Paul Toma, șeful Direcției rutiere din cadrul IGPR, face parte din comisia care a elaborat propunerile de modificări și spune că în opinia comisiei ele au o conotație preventivă, nu punitivă. „Nu ne interesează banii dumneavoastră, pentru că amenzile nu intră în conturile poliției, ci se constituie venituri la bugetele locale. Dar vrem să tragem un semnal de alarmă și să reducem accidentele.” Comisarul atrage atenția că poliția este doar acea instituție care se confruntă cu efectele unei legislații prea laxe, care face ca una din trei amenzi să nu fie plătită pentru că nimeni nu îi forțează pe șoferi să le achite. Este punerea în practică a celebrei ziceri românești „să-mi ia boii de la bicicletă”, pentru că mulți dintre șoferii amendați nu au proprietăți care să le fie executate silit, zice comisarul Toma. Iar asta echivalează, în conștiința șoferului, cu o non-pedeapsă, deci înțelege că poate să mai încalce regulile de circulație ori de câte ori vrea, și nu va păți nimic. „De asta am ajuns să avem accidente grave, cu victime și pagube materiale, și să constatăm că șoferii în cauză aveau teancuri de procese verbale de amenzi neachitate”, conchide comisarul șef Toma.
Urmarea acestui raționament se reflectă în prevederea conform căreia cine nu face dovada plății amenzii în 90 de zile pierde automat carnetul. Cum va funcționa asta în practică, explică același comisar:
– șoferul încalcă o regulă de circulație, primește o amendă conform cu gravitatea faptei, iar la finalul procesului verbal polițistul consemnează că dacă nu face dovada achitării amenzii în 90 de zile permisul i se consideră automat suspendat;
– nesemnarea procesului verbal este o legendă urbană, spune comisarul Toma, pentru că dacă nu-l semnezi nu-l primești, deci nu-l poți contesta în justiție. Șoferul trebuie să semneze de primire, și poate să îi ceară polițistului să consemneze în procesul verbal că nu recunoaște contravenția;
– amenda poate fi plătită pe loc sau mai târziu, dar în al doilea caz șoferul trebuie să trimită dovada plății prin fax, poștă sau email la unitatea de poliție din care face parte polițistul care l-a amendat. Poliția nu are de unde să știe că șoferul a plătit amenda, pentru că nu are acces la sistemul financiar al autorităților locale care le încasează. „Știți câte mii de comune sunt în România?” m-a întrebat comisarul Toma, când i-am sugerat că era mai ușor ca poliția și autoritatea locală să-și interconecteze sistemele, astfel încât să nu mai pună oamenii pe drumuri. Comisarul e de acord că în era Internetului acest lucru ar fi posibil, dar nu știe să spună de ce cele două ministere – cândva unul singur – nu sunt capabile să rezolve acest neajuns.
– dacă după 90 de zile șoferul e iar prins de poliție, fie și la un control de rutină, și în urma verificării în sistem se constată că nu a plătit amenda, e amendat din nou și i se ridică de data asta și carnetul de conducere.
„Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule este astfel un mecanism de executare silită”, zice comisarul Toma, în locul acelei executări silite pe care ar trebui s-o facă primăria.
În aceeași categorie a responsabilizării șoferului intră și obligativitatea plății amenzii înainte de a o contesta la tribunal. Contravaloarea amenzii ar urma să fie returnată șoferului în momentul anulării procesului verbal de către justiție.
Vânarea căpșunarilor și a posesorilor de „mașini bulgărești”
Cealaltă modificare majoră a Codului rutier vizează descurajarea circulației mașinilor cu numere străine – deținute de cetățeni români – pe teritoriul românesc. „Pentru că s-a constatat că posesorii de mașini înmatriculate în străinătate sunt tentați să încalce normele rutiere, iar unii părăsesc chiar locul accidentului mizând pe dificultățile întâmpinate de poliție de a-i identifica și trage la răspundere”, arată comisarul Toma.
El admite că poliția nu are, totuși, o evidență a acestor accidente, precum și faptul că e posibil ca astfel de prevederi să nu existe nicăieri în Europa, dar asta pentru că „celelalte state nu s-au confruntat cu problemele noastre”.
Concret, comisarul susține că e nevoie ca șoferul să facă dovada deținerii mașinii – tradusă și legalizată – pentru ca poliția să știe când a devenit el proprietar în acte și să-l prindă, astfel că nu și-a înmatriculat mașina în România în termenul legal. Termen care, conform acelorași propuneri, se scurtează de la 90 de zile la 30. Deoarece din 2007, de când România a intrat în UE, nu se mai ține evidența, la graniță, a mașinilor care intră și ies din țară, poliția nu mai poate să prindă șoferii care abuzează și circulă cu mașini înmatriculate în alte state. Comisarul susține că măsura asta nu se aplică mașinilor închiriate sau aflate în leasing.
Desigur, încă de când au fost făcute publice aceste propuneri s-a tras concluzia că ele sunt îndreptate împotriva celor care au eludat taxa auto și și-au înmatriculat mașinile în Bulgaria. Dar noile măsuri, dacă se vor aplica, îi vor afecta și pe românii care de exemplu lucrează în străinătate și nu au domiciliul stabilit acolo. Prin urmare mașinile lor cu numere de Spania, Italia sau Germania vor fi mai abitir vânate în trafic vara, când se întorc acasă în concedii. Când vor intra în țară vor da fuga la notar și traducător, ca să-și legalizeze actele de proprietate ale mașinii, în loc să alerge în brațele iubitoare ale rudelor care-i așteaptă.
Conform legislației comunitare europene „fiecare persoană trebuie să îşi înmatriculeze vehiculul în statul membru în care îşi are reşedinţa în mod normal”, de aceea românii care au mașini înmatriculate în Bulgaria, dar domiciliul/reședința în România au făcut de regulă o tranzacție cu un cetățean bulgar care și-a radiat mașina de la circa financiară, însă românul nu a înscris-o în România, prin urmare atunci când face un accident de multe ori nu poate prezenta o asigurare validă pentru despăgubiri, zice comisarul Toma. „Sau, de exemplu avem acele camere Big Brother pe DN1, care pot să consemneze contravenții și putem să le trimitem acasă posesorilor mașinii amenda. Numai că în cazul unor mașini înmatriculate în Bulgaria le cerem autorităților bulgare să ne comunice cine e posesorul. Aflăm – vă dau un exemplu ipotetic – că este al cetățeanului Todorova, dar Todorova a radiat-o, iar cetățeanul român care a cumpărat-o nu a înscris-o. Conform noilor prevederi, dacă va fi prins că circulă cu mașina neînmatriculată după cele 30 de zile i se confiscă certificatul de înmatriculare, plăcuțele și primește și amendă. Și trebuie să facă dovada în 5 zile că a intrat în legalitate”.
Cum sunt pedepsiți șoferii cu carnete emise de alte state
S-a găsit ac și de cojocul șoferilor cu carnet străin. Dacă au comis o contravenție în România, poliția îi comunică autorității rutiere din țara care i-a emis permisul auto care va trebui să ia măsuri împotriva lui. Comisarul Toma nu știe exact cum se va face asta în acest moment, dacă amenda va intra într-un cont special constituit la bugetul de stat sau altcumva. Cert e că și dacă pleacă din țară înaintea celor 90 de zile în care ar trebui să plătească amenda, șoferul nu scapă de brațul lung al legii. Totuși, prevederea ușor absurdă a proiectului de lege spune că în cazul în care este prins tot în țară în intervalul ăsta, i se ridică permisul, și nu mai are voie să-l recapete decât cu cel mult o zi înaintea părăsirii țării.
Și cum demonstrează că urmează să plece mâine? Prin orice mijloace, spune comisarul Toma, inclusiv printr-o declarație notarială pe proprie răspundere (dacă pleacă cu mașina), bilet de avion, voucher de călătorie etc.
Așadar, noile reglementări rutiere trimit o mulțime de șoferi mai întâi pe la traducător și notar, înainte de a le face cunoștință cu serviciul de înmatriculări auto autohton și, implicit, cu taxa auto. Dacă în privința celor care se sustrag de la plata impozitelor auto mi se pare că era nevoie de o reglementare unitară – până la urmă noi ăștia care ne-am înmatriculat mașinile în țară picam de fraieri – nu văd deloc eficiența metodei civilizatoare care sporește birocrația și-l supra-pedepsește pe șofer luându-i carnetul, când printr-o corespondență inter-instituțională colectarea amenzilor s-ar putea face fără probleme. Altfel, comisarul șef Toma susține că nu e nicio legătură între corupția din poliție și sporirea măsurilor coercitiv-birocratice. Desigur că șoferul nu va fi tentat să-i dea șpagă polițistului ca să scape de corvoada amendă+dovadă+suspendarea carnetului. Și nici polițistul nu va fi tentat s-o ia. Dimpotrivă, toată lumea va respecta, conștiincioasă, regulile.
Cine vrea să citească pe larg proiectul de ordonanță îl găsește aici. Propunerile nu sunt noi, ele au mai fost supuse aprobării parlamentare în 2012, dar au fost trase pe linie moartă din considerente politice, probabil electorale. Acum ele au mari șanse să se transforme într-o ordonanță de urgență adoptată de guvern cel mai târziu în luna aprilie.
„NU VREM BANII DUMNEAVOASTRĂ, DAR VREM SĂ REDUCEM ACCIDENTELE”
Cum poți provoca un accident daca n-ai traducerea LEGALIZATA in Româna a actelor mașinii. Oare cât de greu e pentru un polițist roman sa-si de-a seama dintr-un act al mașinii într-o limba straina care e marca si tipul mașinii, numele posesorului, numărul mașinii si numărul sasiului?
Ii transmit pe aceasta cale distinsului comisar sef ca in caz ca ordonanța e aprobată așa cum e, ii scriu comisarului european pentru drepturile omului in legătura cu asta si in plus o s-o contest si la curtea constitutionala daca e posibil.
Cred ca am destule motive intemeiate, in special prevederea cu parasirea țării in 24 de ore.
Din ce in ce mai des vad probleme cauzate in trafic de cei cu masini inmatriculate in strainatate. Adica parcata in buricul targului pe trotuar; iti taie calea de te forteaza la manevre la limita, si culmea: te loveste (usor) si dispare – prinde orbul, scoate-i ochii.
Din acest punct de vedere cred ca masurile sunt corecte.
Bai istetila din Caracal, crezi ca traducerea legalizata îți rezolva problema? Sau aberatiile alealalte? Daca trece ordonanța asta s-ar putea sa te trezesti in vara cu pana la un milion de mașini cu numere străine in București intr-un mars de protest. Noi romanii din afara nu suntem presul oricărui rahat cu epoleti. Pe noi nu ne scoate nimeni din propria tara in 24 de ore.
Miaunel, ia mai citeste o data, poate intelegi mai bine de data asta. Nu va scoate nimeni din tara, pe voi „romanii din afara”, desi ar fi mai bine daca ati alege de buna voie sa nu va mai intoarceti. Sunt curios, in tara in care stai, ai curaj sa te rastesti asa la un „rahat cu epoleti” ? Pun pariu ca nici „miau” nu zici.
Revenind, majoritatea schimbarilor pe care vrea sa le faca politia mi se par de bun simt. Problema apare atunci cand trebuie puse in aplicare, lipsa resurselor, dar si incompetenta celor care trebuie sa o faca sunt reale probleme.
Daca-ai știi tu la cine am avut indrazneala „sa ma rastesc” pe buna dreptate? Cum îți suna ministrul justiției sau ministrul de externe din tara in care ma aflu? Cand am venit eu in tara asta, inainte de a intra Romania in EU, sotii/soțiile colegilor romani de la organizația internațională unde lucrez n-aveau drept de munca(eram noi, turcii si bulgarii in situația asta). După ce „m-am rastit”, s-a rezolvat pentru toți.
Motane, ascute-ti antenele si miauna GSM-ul ca luna se termina acusica :))
Ne spui si noua care e tara in care ministrii de externe te stiu de frica ? De ce nu dai o tura pana la Londra, poate asa or sa ne dea drept de munca si n-or sa mai faca campanii anti-imigrare.
@m Pai nu mai e ministru respectivul. Oricum, nu asta e subiectul articolului. Sa nu divagam, OK? O s-o anunț pe Dollo cand dau jos guvernul, așa ca fi pe faza;).
Ai scris doua chestii care se bat cap in cap:
1. „dacă după 90 de zile șoferul e iar prins de poliție, fie și la un control de rutină, și în urma verificării în sistem se constată că nu a plătit amenda”
2. „i-am sugerat că era mai ușor ca poliția și autoritatea locală să-și interconecteze sistemele”
Daca ei n-au sistemele interconectate cum pot sa verifice daca ai platit sau nu o amenda ? Sau altfel spus: daca ei pot sa verifice daca ai platit sau nu o amenda de ce pun oamenii sa „trimită dovada plății prin fax, poștă sau email la unitatea de poliție din care face parte polițistul care l-a amendat.”? WHY ? Nu vad logica.
Păi nu se bat cap în cap tocmai pentru că sunt două sisteme: tu plătești la primărie, dar dacă nu trimiți dovada și la poliție, încă vei figura în sistemul poliției ca fiind dator. Iar când te prinde polițistul te verifică numai în sistemul lui, adică acolo unde nu scrie că ai plătit, pentru că nu i-ai trimis dovada de la primărie.
Platesi la CEC, nu la primarie desteptule! Contul in care se platesc amenzile de circulatie este al Min de interne! Asa ca pe langa militienii tampiti mai trebuie sa adugam si sustinatorii!
E greu pentru politia romana sa solicite saptamanal (sau zilnic) bulgarilor sa exporte o baza de date amarata cu toate numerele de masini radiate si neinmatriculate la ei in tara. Dupa care faci verificari direct in baza de date si daca l-ai prins l-ai ars.
La naiba, vorbesc de SF-uri, exista interconectarea bancilor la nivel swift/transfond mastercard/visa, exista interpol si astia ne cer chitanta prin fax. Idiots ? I don’t see any idiots.
Foarte corecta ideea din spatele ridicarii carnetului pentru neplata amenzilor. Undeva tot terbuia inceput. Problema apare cu „organu” care imi va cere toate chitantele posibile si imposibile fix pe marginea drumului pentru ca el nu va gasi nimic in sistem. Cum previne Politia Romana astfel de situatii si eventualele abuzuri (pretext de spaga)?
„Pentru că s-a constatat că posesorii de mașini înmatriculate în străinătate sunt tentați să încalce normele rutiere”. Asta e tembel? Cineva cu masina inmatriculata in Europa se va feri ca dracu de tamaie sa pateasca ceva la masina pentru ca asigurarea costa de rupe si firmele de asigurari sunt fff circumspecte cand e vb de accidente in Ro si Bg. Unde mai punem faptul ca oamenii sunt obisnuiti sa respecte regulile de circulatie datorita legilor extrem de stricte „din afara”.
La noi cand radiezi un autovehicul ti se iau numerele de inamtriculare. Ma gandesc ca e la fel si in BG. Si ca sa scoti masina din tara primesti numere de vama sau numere provizorii, nu? Cat de greu sunt astea de recunoscut in trafic?
La granita cu Romania, unde gasesc eu traducator din limbile nordice sau baltice in romana?
Traduceri poti face oricate doresti. Data traducerii nu rezolva problema celor 30 de zile.
Oare va infiinta politia sau vama un serviciu de traduceri? Noi sefi, noi angajati din structurile de partid….
In tarile civilizate nu platesti nici macar taxe de autostrada daca ai numere straine. Asta ca sa incurajeze turismul.
Romania the land of choice?
As vrea sa ne spui si noua care sunt „tarile civilizate in care nu platesti nici macar taxe de autostrada daca ai numere straine” ??? As vrea sa stiu pe unde le-ai gasit…
Germania. Daca ai nr straine nu platesti nimic.
ba mai mult, in Germania nici cei cu numere de Germania nu platesc taxe de autostrada 😀 😀
(cu exceptia camioanelor cu numere de orice fel)
Pardon, acolo nici nemtii nu platesc taxa de autostrada ! (autoturismele, deci nu e relevant).
Drum bun !
Pai, nu platesc nici nemtii sau, ma rog, masinile immatriculate in Germania, taxa de autostrada. Ei platesc alte taxe de drum anuale, asta-i altceva, da’, oricum, in Germania nu plateste nimeni taxe de autostrada 🙂
Franta: Pe drumurile nationale e gratis (in mare parte).
Autostrazile se platesc pt ca sunt private.
Finlanda.
Sunt destul de civilizate tarile astea?
Scopul principal al poliţiei rutiere este încasarea de amenzi. Nu există documente sau izvoare istorice care să ateste că poliţia a propus, de exemplu, modificări ale arterelor rutiere, modificări ale trotuarelor sau ale drumurilor naţionale în aşa fel încât să fie mai puţine accidente. Ce-au propus pentru DN1? Radare în cascadă, da.
Singura modificare pe care o face poliţia română este asupra vegetaţiei, când se ascunde cu radarul în boscheţi, alături de familie, adică plantele.
1. Faptul că distinsul personaj Garcea trăieşte din şi pentru amenzi e perfect real, ca şi faptul că acelaşi nobil personaj va face pe Dracu-n patru să îţi găsească un pretext de a te amenda, iar dacă nu îl găseşte, un pretext de a lua şpagă.
2. Mai puţin normală e susţinerea de către populaţia civilă a obiceiului de „a face rost de bani de bere zilnic” al lui Garcea.
La fel de puţin normală ca şi comentariul băetzaşilor cu bască de la CriticAtac: „mai bine un doctor şpăgar de la Stat, decât o asigurare de sănătate!”
~Nautilus
Pun pariu ca amenda pentru faptul ca n-ai traducerea legalizata a actelor masinii o sa fie de 10 ori mai mica decat costul legalizarii+traducerii(in jur de 100 de euro). Cum plata se poate face pe loc, toata chestia asta se rezuma la o mica caciuleala a politistului. Asa ca politistii de la circulatie o sa fie vazuti ca un fel de cersetori.
Despre amenzi:
caz real 100% in Franta.
Amenda ptr.parcare. Nu mult: 18 E. Despre de ce si cum nu discutam ptr.ca nu-si are rostul.
Intrebat agentul constatator (2 cucoane): cum platesc amenda?!? Pai la finante la primarie sau printr-un timbru amenda….. E duminica, la finante e inchis. Timbru de unde cumpar. Pai de la orice tutungerie care astfel de timbre… Exista vreuna pe aici prin jur?!? Nu stiu. Va descurcati dvs. …
Acum supozitii privind plata amenzii care daca nu e platita intr-un timp X acumuleaza dobinzi…. Eh, sintem in Franta, trebuie sa poata fi platita pe net. Ce naiba?!? Avem tichetul, nr.de serie, etc… Verificat in liniste, cautat pe net la taxe si imp., amenzi Franta….. Respectiva amenda NU se poate plati pe net. Doar cele care poarta nu stiu care inscriptie cu „paiement electronique”…. Exact aceleasi info.figurau si pe ticket-ul de constatare a contraventiei….
Din fericire nu era ultima zi de sedere in Franta ptr.ca teapa ar fi fost aspra.
Asa ca: gasit tutungerie, cumparat timbru, completat partea ticket-ului cu datele necesare, pastrat matca de la timbrul amenda, lipit aceasta pe dovada trimiterii, gasit posta, trimis la adm.fin. a localitatii X, pastrat cu sfintenie dovada platii in torpedo-ul masinii (mentionat pe ticket)…….
Morala: in ceea ce priveste adminitratia publica, nu toate lucrurile se pot rezolva cit ai clipi….
Celor care o sa se repeada cu injuraturile stupide la adresa Frantei le spun ca injura degeaba. Franta e o super-tara din toate pct.de v. ……
Deosebirea fata de Franta: cel putin pe ticket scria ceea ce trebuia sa stii. Da’ incearca sa platesti o taxa de timbru judiciar la Slatina/Olt…. Sa zicem ca taxa e de 50Ron si e o aberatie sa te deplasezi acolo ptr.asa ceva.
@dollo. interconectarea in cauza presupune compatibilitati aspre de sistem….. Lucrurile nu sint deloc simple si o sa se si agraveze prin inexistenta unor standarde legale impuse de catre stat (adica guvr.).
„Celor care o sa se repeada cu injuraturile stupide la adresa Frantei le spun ca injura degeaba. Franta e o super-tara din toate pct.de v. ……”
Din toate punctele de vedere în afară de:
– mâncare (proastă şi scumpă);
– administraţie (nimeni nu ştie boabă din orice altă limbă în afară de a lor);
– trafic (Bucureştiul e Micul Paris din punctul ăsta de vedere);
– căpoşenia celor care lucrează cu publicul, de la portar până la vânzător (exact opusul germanicilor);
– bănci (servicii de 3 parale şi gândite cu curul);
…
😀
~Nautilus
– Pai daca in Franta mincarea e proasta inseamna ca in UK e otrava curata. la orice, orice magazin alimentar francez diversitatea este de N ori mai mare decit, aproape, oriunde in UE
– intreaba in UK, US, etc daca stie cineva din adm.vreo boaba intr-o limba straina (in afara de intimplatorii emigranti)
Da, este otravă. Englezii înşişi au ajuns să facă bancuri pe tema alimentelor de la ei 😛
Mâncare bună în supermarket, restaurant, fast-food şi cam peste tot, au germanicii (nemţi, austrieci) şi ibericii.
Diferenţa între francezi şi italieni -spre exemplu- stă în faptul că acelaşi aliment e de mai bine de 4 ori mai scump în supermarket la Paris faţă de Florenţa.
Exagerati, de parca cine știe ce mâncare buna si sănătoasă ați mânca in restaurantele din Ro. Trebuie sa știi unde sa mănânci, ca in orice oraș. La Paris, la „Chez Leon” pe Champs Elizee(e si ieftin), la Londra la „Steak House” in Picadilly. Si la orice margine de drum/colt de strada gasesti restaurante tradiționale foarte bune in Anglia. In Italia, nu conteaza la ce restaurant mergi, mananci aceleasi paste. Te orientezi doar sa aiba vinuri bune macar. In Austria, cel mai bun restaurant de autostrada e Landzeit, nici nu merita oprit la altele. In Germania, restaurantele marilor lanturi de magazine sunt foarte bune.
Hai sa-ti mai zic ceva, Nautilus: am fost recent cu copiii intr-o scurta excursie la Londra (am plecat din Germania asa ca am decis sa mergem cu masina), cand ne-am intors era noapte, dupa 11 sau 12, nu mai tin minte si ne-am oprit la o benzinarie pe una din autostrazi pentru a face plinul. Ni s-a spus ca trebuie sa platim in avans cu cardul (pai, de unde sa stiu eu de cata benzina am nevoie pentru a umple rezervorul, ma rog, am estimat)!!! Am intrebat: „Unde platim?”, ce puteam face? Aveam nevoie de benzina! „Acolo.”, ni s-a zis (cu un gest vag spre locul unde trebuia pus cardul, pe undeva pe langa pompa). Ma rog, ne-am descurcat pana la urma da’ situatia a fost bizara si ilara. Tipii de la benzinarie nu vorbeau deloc engleza (sau nu vroiau, nu stiu), total neprietenosi. Noroc ca mi-am mai amintit eu ceva franceza de la scoala 😀
da, am fost pentru prima data in FR anul trecut. am fost si eu oripilat de regulile lor aparte. si nu eram nici pe departe iesit pentru prima data din tara. am stabilit ca cel putin zece ani nu mai contribui nici un cent la turismul frantuz.
Guvernul tocmai anunța ieri că va cheltui nu știu câte milioane de lei pentru un portal dedicat IMM-urilor. Sunt sigură că toate IMM-urile, ca și toți românii ar fi de acord să lase de la ei și banii să fie folosiți pentru sincronizarea bazelor de date instituționale din România.
Asta e floare la ureche, am citit undeva ca pentru e-România parca, s-au plătit 500 de milioane de Euro.
Doua intrebari:
1. Daca inchiriez o masina din…Amsterdam sa presupunem, am nevoie de toate actele alea si de traduceri? Trebuie sa parasesc tara dupa 30 de zile, nefiind inmatriculata in Romania? Banuiecs ca neavand domiciliul in Romania, NU.
2. Permisul meu de conducere este si ID, are dreptul Militia Romana sa ia un act de identitate eliberat de alt stat? Eu stiam ca NU.
Nu pot sa nu constat cat de bolshevic o sa fie noul cod rutier si ca sistemul de „dovada” a platii este inca in comuna primitiva.
La 1 răspunsul e evident nu, dar la 2 cred că nici Poliția română nu știe răspunsul 🙂
Este stupid şi primitiv, dar trebuie să se confrunte într-un fel sau altul cu problema furturilor de maşini din ţările UE.
Dacă un gigel fură o maşină din Amsterdam, poate să dispară cu ea înainte să fie dat în urmărire, să treacă rapid graniţa olandeză (avantajat de micimea ţării 😀 ) şi să traverseze mai multe ţări înainte de a ajunge aici şi a înmatricula rapid maşina pe Bulgaria, ca să i se piardă urma.
Bolşevicii noştri fac ceea ce le stă la îndemână, adică te obligă să ai o traducere legalizată a actelor maşinii cu număr olandez, spaniol, italian sau bulgar, ca să fie mai mici şansele să fii hoţ sau traficant de maşini.
~Nautilus
Gigelul ar putea fi oprit in Germania, ca țările Schengen au bazele de date sincronizate. Dar oricum, daca o poate înmatricula in Bulgaria(după ce traversează România probabil), se pune întrebarea ce pretenții poate avea Bulgaria la Schengen in cazul asta.
@canadianul
Un stat are suficienta suveranitate ptr.retinerea carnetului de conducere emis in orice tara….asta la nivel de principiu.
Da’ fiindca esti canadian, sa ne imaginam ca te dai in jos pe i 87 si dupa Plattsburgh, inainte putin de Addirondacks, te opreste un state-trooper ptr.viteza mult peste limita si niste alcohol la bord. Tu ce crezi?!? O sa-ti retina permisul, fiind el si ID?!? O sa te duci frumusel acasa cu cardul de citizneship cu care ai trecut granita (nu cu carnetul de sofer)?!?!? O sa trmita el provinciei carnetul si info.suficiente ptr.a-ti ridica puncte de pe carnet si acasa?!? Intreb si eu…..
În toate ţările civilizate permisul reţinut unui şofer străin (contra dovadă pe 15 zile) se remite consulatului ţării lui, pentru a fi transmis autorităţilor de acasă. Asta pentru ca vinovatul să nu pretindă că „şi-a pierdut permisul” în ţara vecină şi să îşi scoată altul.
~Nautilus
Nu e adevărat. In țările civilizate nu ți se ridica permisul decât daca ai făcut o fapta atât de gravă(condus băut/drogat) încât ești pus sub arest. Oricum atunci ți se reținuți toate actele.
1. Nu poți conduce o mașina închiriată in Amsterdam in România. Scrie undeva in ce tari ai voie sa conduci mașina. (Cred ca in Iran ai voie).
2 Bineinteles ca poliția Româna nu-ți poate retine permisul din alta tara, e un abuz daca o fac.
Da’ de ce trebuiesc cheltuite milioane pentru sincronizarea a zeci de baze de date? De ce e treaba unora să muncească în trafic şi a altora să adune caşcavalul?
Păi ministerul cheltuie din resursele proprii pentru ca beneficiul să-l strângă primăriile pentru salariile birocraţilor de la ghişee (mie asta-mi sună a subvenţie deghizată)?
De ce nu se ocupă poliţia de ambele părţi ale problemei, folosind o singură bază de date şi în care se găsesc toate cele necesare? N-au decât să vireze ulterior sumele corespunzătoare în conturile administraţiilor locale implicate.