Să mori de foame la tine în țară sau… ?

Țara nu-și permite să ne țină acasă, dar nici noi nu ne permitem prețul pe care ni-l cere Europa. Ce-i de făcut?

Îmi povestea mama deunăzi de fiica unor vecini, venită în vizită acasă, din Franța, unde s-a dus să practice arhitectura pe care n-o putea face în țară. Copil bun, ieșit din părinți cu studii superioare, la rândul lor din părinți intelectuali… ce mai, familie bună de câteva generații. Fata a plecat în Franța imediat după ce a terminat arhitectura aici, convinsă fiind că în țară nu are cum să se afirme în branșă. Părinții și-au băgat salariile de bugetari la saramură, plus pensia bunicului, ca să poată să trimită fata la un master acolo, apoi va reuși ea cumva să parvină, că doar e deșteaptă. Cred că sunt mai bine de patru ani de când e pe acolo și nu a reușit să găsească decât job-uri temporare, pe „nasturi” cum zice mama. Nimic care s-o îndreptățească să creadă că în felul ăsta își construiește cariera visată, ci un mod de a întinde viața de la o zi la alta, fără un orizont real de așteptare.

„Vino, mamă, acasă, de ce să stai acolo să mori de foame, dacă tot nu te angajează ăia!”, i-a zis mama, dezamăgită să afle că bietul copil cam face foamea prin cele străinătățuri. „Și aici ce să fac, tanti?” a întrebat-o fata, blocată în dilema miilor de tineri plecați prin Europa în ultimii ani, în căutarea câinilor cu covrigi în coadă. „Aici măcar ai casa și masa asigurate de părinți”, i-a zis mama.

Apoi s-a apucat să mă căineze și pe mine, care uite că nici eu nu am un job stabil, și abia trăiesc de azi pe mâine, și că în general nu am siguranța aia a zilei de mâine pe care o aveau ei când erau tineri. E foarte greu pentru oameni ca mama și chiar mai tineri decât ea, care au apucat pensia asta așa de mizerie cum e ea de la statul român, să priceapă stilul actual de viață (să-l numim așa eufemistic, ca să nu-i spunem dramă de-a dreptul). Mai ales că el este rodul alegerilor făcute de ei, la un moment dat. Dormim azi așa cum ne-au așternut părinții, chiar dacă asta înseamnă că ne-au distrus viitorul, dar au făcut-o cu cele mai bune intenții. Atât au putut.

Fiica vecinilor nu e singura de care aud în ultima vreme că nu reușește să trăiască visul european. Am cunoscuți care au stat mai mult sau mai puțin prin diverse țări, au muncit de s-au spetit și tot n-au ajuns „acolo”. Fie că li s-a urât cu binele și li s-a făcut un dor inexplicabil de greul din România, fie că și-au dat seama că muncesc pe salarii de imigranți, din care abia le ajunge să-și plătească chiria și să mănânce ceva, nicidecum să-și facă „o situație” acolo, la care visau aici. O amică îmi spunea că vrea să se întoarcă din Olanda, pentru că de câțiva ani nu reușește să găsească un job stabil. Că e sătulă să caute juma de an un servici și când îl găsește să fie pe câteva luni. Anii de aur ai Europei au coclit și gustul lor se simte poate cel mai acut în gura emigrantului, care se vede încă o dată dispensabil.

Țara nu-și permite să ne țină acasă (ne-a spus-o Băsescu pe șleau, dar implicit și toți ceilalți incapabili s-o facă să meargă), dar nici noi nu ne permitem Europa.

Pe de altă parte, acasă, avem doar câini, covrigii lipsesc în continuare. Siguranța zilei de mâine o au doar bugetarii și pensionarii, în naivitatea lor. Oameni care au mers conștiincioși la vot în ultimii 20 de ani, crezând, poate, că le fac un bine copiilor lor. Ca urmare, alte mii de tineri care n-au avut curajul să emigreze – lasă, mamă, că ne descurcăm noi aici/jumătate dintre familiile din România nu au niciun membru salariat –  trag targa pe uscat acasă. Fie că au făcut o facultate inutilă, fie că au doar aspirații absurde, învățate intensiv la orele de uitat la TV. Ce să alegi din ei? Îmi spunea un director de închisoare că patronii refuză în general să angajeze deținuți tineri, chiar dacă sunt o mână de lucru captivă, deci nu ar face nazuri la muncă. Pentru că tinerii au reputația că nu se poate înțelege nimeni cu ei. În plus nu știu să facă nimic. Trebuie învățați, și nu are nimeni răbdare să piardă timp și bani cu asta. Presupunând că și ei vor să învețe. Se pare că toți uităm că la un moment dat în viață am fost în postura asta ingrată. În care cineva a avut răbdare cu noi.

Patronii sunt și nu prea de blamat în ecuația asta. La fel cum și omologii lor europeni profită de o situație generală: piața muncii e inundată de forță de muncă tânără care habar n-are pe ce lume trăiește sau care are pregătire neadecvată la nevoile pieței. Nu ne e ușor nici nouă, ăstora aflați la mijlocul vieții de salariați, darmite ăstora mici care vin din urmă plini de speranțe deșarte. Dar nu privații sunt chemați să rezolve problemele pieței muncii, nici pe ale sistemului de învățământ. Ei cel mult le speculează.

Partea proastă e că părinții de azi par a nu înțelege nici ei situația, deși ar trebui să fie ceva mai ancorați în meandrele concretului decât biata mama. Mi se pare aproape criminal modul în care continuă să le amaneteze viitorul copiilor lor plătindu-le studii inutile de genul meteorolog – că e o meserie cu ascensiune în TV – sau jurnalist – pentru că Mircea Badea

Ne prefacem că nu vedem că toate alegerile pe care le-am făcut până acum ne-au adus în blocajul ăsta. Am ales politicieni incapabili și corupți care n-au fost în stare să guverneze țara și au alungat jumătate din forța de muncă peste granițe. Persistăm în alegeri greșite, făcând din viitoarele generații ori niște asistați social în țară (care vor alege la rândul lor după aceleași modele, pentru copiii lor), ori niște sclavi în Europa.

Când și cine va rupe cercul ăsta vicios va fi stăpânul lumii. Eu una mă declar incapabilă măcar să-mi imaginez care ar fi soluția.

Etichete: , , , , , , , , , , ,

42 comentarii la “Să mori de foame la tine în țară sau… ?” Subscribe

 1. sorin 24/07/2014 at 03:24 #

  In mare parte de acord, dar meteorologia si, in general, stiintele mediului nu sunt studii inutile. In Occident sunt destul de cautate si bine sau foarte bine platite. Cel putin asta observ eu pe aici

 2. Adrian 24/07/2014 at 07:09 #

  Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în Germania 🙂

 3. Bluehand 24/07/2014 at 08:32 #

  investesti in invatamant -> oameni de calitate -> clasa medie -> nu prosti.
  Sigur multi vor pleca in primii „n” ani, dar coroborand asta cu lipsa furturilor si puscarie grea pentru cei care fac asta, in vreo 10-20 de ani se vor vedea rezultatele…

  Dar cine sa fac asta generatia Iliescu? citeam un sondaj azi ca cele mia de incredere persoane din Romania sunt ?Mugur Isarescu si Victor Viorel Plagiatore Ponta…

  Iar ca raspuns l articol, sigur nu sunt cainii cu covrigi in coada afara, dar asta daca te duci sa speli pe jos, daca lucrezi de exemplu in IT se castiga bine si romanii sunt mult mai bine pregatiti ca multi Englezi.
  Eu lucrez pt o firma de afara de aici din romanika si castig mult in comparatie cu marea majoritate a conationalilor…

  • o femeie 11/08/2014 at 17:28 #

   meseriile care acum sunt platite bine nu vin din invatamant, ci din efortul personal al individului. Astfel, un programator bun in IT nu e bun pt ca facut o scoala buna, ci ca a invatat (singur) bine.

 4. camione 24/07/2014 at 09:02 #

  si in SUA sunt state dezvoltate (California, coasta Nord-Est), pline de IT-isti si alti creativi, si altele conservatoare, cu procent de rednecks ridicat (Alabama, Texas), unde raman parintii cu aceleasi viziuni de „amanetare” a viitorului copiilor.
  europenii deschisi la nou vad UE ca un fel de SUA, nu exista granite, acum 10 ani Germania era un colos birocratic cu somaj ridicat, iar Spania si Irlanda erau tigri economici, acum e invers.
  iar capsunarii nostri nu sunt nicidecum sclavi, (si pt care am respect ca nu asteapta de la vreun guvern, ci incearca sa se descurce singuri) isi cunosc destul de bine drepturile, se pare ca nu se mai omoara sa-si faca in Romania case, prefera statul de drept din Vest (probabil si-au dat seama ca si serviciile medicale sunt mai bune), manele pot asculta si acolo.
  pe cand fratii nostri in evaziune fiscala si coruptie, grecii, bugetari cu vile la mare, prefera sa se sinucida cand sunt concediati si nu-si mai pot plati datoriile, ceea ce a facut ca biserica greceasca sa-i inmormanteze totusi, fiind mult prea multi (asta am spus-o ca speranta, daca pina si biserica isi schimba mentalitatea, traditia, probabil ca se va termina si cu eterna „descurcareala”, si cautarea permanent a vinei la altii, politicieni- cei mai smecheri dintre bugetari, bancheri – ca nu i-au obligat sa faca datorii, si bineinteles Merkel, un fel de Basescu vinovata pt toate relele, cand nici macar fotbalistii nu-s in stare sa propuna un boicot la CM Rusia-2018)

 5. pehash 24/07/2014 at 09:06 #

  „vino mama aici ca ai casa si masa.. vino sa platesti 45% impozite pe munca + 24% tva cand cheltui ce ti-a mai ramas.. ca ai casa si masa de la noi, pensionarii, care tot de la voi luam banii astia, dar deh, avem o educatie economica sublimaaaaa”

  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=10966
  pensiile erau cam 12% din buget.. in 2014 sunt 31%.. mai punem si 22% salarii bugetari (desi bugetarii sunt mai putin de 10% din populatia activa) si deja s-au dus jumatate din bani fara sa bagi nimic in economie. mai cheltuim un pic pe dobanzi, achizitii si protocol, medicamente, carti si avioane F16, mai bagam niste zeci de miliarde in gauri negre gen CFR si multi altii si ramane praful de pe toba…

  In 89 raportul era de 3 salariati la 1 pensionar. Azi e subunitar. Daca adaugam aici familiile bugetarilor si ale celor care „se descurca” din afaceri cu statul, eu sunt convins ca nu raman suficienti care „sa rupa cercul acesta vicios”.
  Pentru ca cercul se va rupe cand vor recunoaste ca sunt niste paraziti care traiesc pe spinarea altora… traiesc prost, traiesc degeaba (tembelizor toata ziua) si ii mai chinuie si pe cei care vor sa faca ceva din munca proprie.

  • Adrian 24/07/2014 at 10:31 #

   De unde 45% impozite pe munca?

   • pehash 24/07/2014 at 11:29 #

    Sa zicem ca ai 10 angajati. Tu esti mare sef.. vinzi ce produc si ii coordonezi. Fiecare produce de 10.000 RON pe luna si totul se vinde. „Produc” servicii intr-o lume ideala unde singurul cost e salariul. Daca vrei sa le dai la fiecare un salariu brut de 5000 ron, vei plati 6401 ron si ei vor primi fiecare in mana 3507 ron.. adica 54.8% din ce ai platit tu. Restul se duce la stat, adica 2894 ron. Daca vor cheltui 3507 ron in intregime in luna respectiva, cu TVA 24%, statul mai ia inca 842 ron. Deci 3736 ron..
    Ai ramas cu 10.000-6401=3599 profit brut. La astia vei plati impozit pe profit.. 16% – 576 ron. Ramai cu ~3023. Poate vrei sa reinvestesti o parte (caz in care platesti impozit mai mic). Daca vrei sa-i iei acasa, sub forma de dividende, mai platesti 16%, apoi inca 24% TVA.. Deci net 1929. Practic, din aia 10.000 ron munciti de fiecare dintre angajatii tai (si de tine care ii coordonezi si te ocupi de vanzari), ei raman cu 2665 si tu cu 1929 (pentru ca ai luat dividende si nu ai asigurare medicala/pensie etc..) – altfel plateai tot ca ei… din 10.000 ron – statul ia 5406. Ce-ti da inapoi de ei? Respect.. te umple de respect…

    • Adrian 24/07/2014 at 11:45 #

     Am impresia ca faci o confuzie de termeni. „Daca vrei sa le dai la fiecare un salariu brut de 5000 ron, vei plati 6401 ron”. Diferenta de 1401 lei nu este impozit, ci cotizatii diverse (sanatate, etc.). De asemenea „vei plati 6401 ron si ei vor primi fiecare in mana 3507 ron”. Da, dar nu toata diferenta pana la 3507 reprezinta impozit, ci doar 800 de lei (16% din 5000 lei). Restul sunt contributii pentru asigurarile de sanatate, asigurari sociale, somaj, etc. care nu reprezinta impozit. In principiu beneficiezi de aceste sume in momentul in care ai probleme de sanatate, ramai fara job, iesi la pensie, etc.

     Oricum era vorba in articol sa te intorci ca angajat, nu ca angajator.

     • pehash 24/07/2014 at 11:58 #

      am impresia ca trebuie sa te ridici putin in picioare. poate ai nevoie de o imagine de ansamblu..
      1. contributii, taxe impozite, toate se duc intr-o gaura neagra numita bugetul de stat. in speta, bugetul de pensii are un deficit imens, de vreo 30%, care este acoperit din alte surse.
      2. „in principiu”.. vorbim despre principii? tu de pe ce planeta ai picat? in realitatea romaneasca, nu beneficiezi de nimic doar daca iti platesti taxele.
      3. angajat sau angajator, daca amandoi muncesc in firma cot la cot, care e diferenta?.. de ce nu poti sa te intorci in tara ca angajator? crezi ca e greu sa-ti deschizi o firma? costa cativa lei.. poti s-o faci si din ajutorul de somaj

     • Adrian 24/07/2014 at 12:06 #

      Bun, acum muti discutia in alta parte. Tot ce voiam sa zic e ca impozitul in Romania NU sunt de 45% cum zici. In Ro e inca bine, e cota unica de 16%.

      Mergand pe acelasi principiu, ar trebui sa fug repede din Germania pentru ca actualmente platesc 45% doar eu, ca si angajat. Habar nu am cat o mai plati si angajatorul. Insa din cei 45% „doar” 30% sunt impozit (observa, te rog, diferenta fata de cei 16% din Romania).

     • pehash 24/07/2014 at 12:39 #

      Adrian, eu am scris „45% impozite pe munca”. Iti place sau nu, asta este realitate romaneasca. Cum se numesc ele pe fluturasul de salariu conteaza mult mai putin. Muncesti – platesti.. Sau muncesti „la negru”. Daca dai pe luna 100 ron sau 1000 ron la sanatate, cand intri in spital tot nu se va uita nimeni la tine. Daca dai 100 sau 1000 la fondul de pensii, stii deja ca nu e sustenabil pe termen lung si schema piramidala va pica la un moment dat (nu stii? ghinion..). Taxa e cand primesti ceva la schimb. Impozit e cand platesti ca sa ti se permita o activitate. Deci la noi e impozit pe munca.

      Daca vrei sa faci comparatii cu o alta tara, compara cu o tara in care situatia este asemanatoare.

    • owlman 24/07/2014 at 13:43 #

     Din cei 3507 lei cheltuiti de salariat in luna respectiva, tva-ul reprezinta doar 679 lei, nu 842 cat zici tu. Prin urmare, cifra finala pentru angajat nu e 2665 ci 2828.

     De asemenea, pe partea patronului, din cei 3023 daca scazi cei 16% impozit pe dividende si cei 24% TVA, ramai cu 2048, nu cu 1929.

     Asadar, din cei 10000 de la inceput, statul ia doar 5124, nu 5406.

     Aparent e mult, cand te gandesti ca „te umple de respect”. Totusi, cu partea nedelapidata din banii astia (care e destul de mare) statul ne asigura spitale (in care de cele mai multe ori te vindeci, e drept ca sunt si exceptii regretabile), ordine publica (politie, justitie, legi – care macar previn violenta generalizata), securitate externa (cumparand armament si bunavointa statelor mai puternice), precum si protectia sociala a celor care nu mai pot munci din diverse motive (si aici sunt multe posibilitati de imbunatatire).

     Altfel, sunt de acord ca delapidarea este totusi importanta (chiar daca nu majoritara), si daca ar disparea cu totul s-ar putea reduce semnificativ fiscalitatea.

 6. claudia 24/07/2014 at 09:34 #

  Intr-adevar, situatia locurilor de munca nu e dificila doar in Romania, ci si in restul Europei. Asta o recunoaste si noul presedinte al CE care isi propune sa ia masuri in directia asta ( http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-14-546_ro.htm ). Ramane de aflat peste 3 luni ce si cum.
  Sunt unele domenii in penurie (IT, medical), altele cu excedent de aplicanti, iar altele pentru care (aproape) nu exista cerere. Din articolul de pe mediafax observ ca multi se indreapta catre ultimele 2 categorii. Ce pot sa zic? Norocosi cei cu pasiuni in acord cu cererea pietii :)))

  Ma mira sa vad cat de mica a fost concurenta la Facultatea de Automatica si Calculatoare – 1101 candidati pe 700 locuri. Bizar!

 7. dracu 24/07/2014 at 10:02 #

  s-avem pardon, dar daca intr-o tara straina cineva nu-si gaseste de lucru ANI de zile, e o problema.
  fie persoana respectiva si-a ales prost meseria, caz in care trebuie sa se uite spre alta (chiar daca e sa inceapa de jos), fie situatia este extrem de nasoala in tara respectiva, caz in care persoana trebuie sa isi ia talpasita.

  cazul particular amintit, Franta, e departe de a fi o tara fara joburi. daca donsoara nu gaseste job in arhitectura, ar trebui sa se reorienteze spre turism (dau un exemplu), de unde francezii castiga bani seriosi.

 8. moreact 24/07/2014 at 10:25 #

  …..’pensia asta așa de mizerie cum e ea de la statul român’….
  ptr pensie se cotizeaza cat timp lucrezi, fiind o sursa importanta ptr buget
  fara suparare dar am mai vazut intr-un alt articol pe care-l ai scris acu’ cateva zile aceeasi gandire
  penisa-nu e cadou
  restul ca sunt putini cei care genereaza si sustin bugetul respectiv si multi cei care trebuie sa fie platiti e pe langa discutie
  poate e bine de opus corect intai primul pas ce/ cum / de unde, etc., si apoi restul
  de bine,

  • pehash 24/07/2014 at 11:51 #

   pensia e cadou. ia o hartie si un creion.. apuca-te si scrie „cotizatia mea la fondul de pensii a a fost deja cheltuita pe vremea cand lucram” de 1000 de ori

   asta e realitatea. nu stiai la momentul respectiv ca banii tai de pensie sunt doar o promisiune goala? ca cel care e la guvernare si ti-i ia nu va mai fi la guvernare cand o sa fii pensionar? nasol..

   numarul salariatilor scade de la an la an. al pensionarilor creste. mergand pe trendul asta putem presupune ca va veni o zi cand va ramane un singur ‘salariat’.. si atunci ce o sa spui? tot ca tu ai muncit pt pensia ta si o meriti? cine o sa ti-o dea?… e un pret pe care il veti plati pentru ca nu v-a pasat ce se intampla cu banii vostri.

   • val 24/07/2014 at 12:17 #

    de acord cu partea ca multora nu le-a pasat

    pe de alta parte, ideea pe care o sustii si o sustin multi altii cum ca banii din cotizatie au fost deja cheltuiti sau, varianta, copiii de azi iti vor plati pensia este un abuz logic. pe aceasta logica s-ar putea sa-ti spuna banca: banii dumneavoastra pe care i-ati depus in depozit de economii i-am cheltuit chiar din ziua aia, ca i-am dat credit fermierului Andrei Nastase (un nume la intamplare, cum s-ar zice, pamflet), pe ce baza ne cereti acum banii inapoi !?

    • pehash 24/07/2014 at 12:50 #

     pe baza legii care ii interzice bancii sa ii dea credit fermierului Nastase fara garantii si dobanda. lege care obliga banca sa pastreze la BNR o parte din active. lege care obliga banca sa tina rezerve de cash pentru eventuale retrageri. tocmai pentru ca e gandita ca sa iti protejeze tie banii…

     o lege asemantoare ar trebui sa spuna ca fondul de pensii are voie sa inveseasca o parte sau toate cotizatiile tale in active cu risc redus, dar nu are voie sa le cheltuie.. cum e pilonul 2 de pensii spre care ar fi trebuit sa trecem gradual, dar de cativa ani acel „gradual” s-a transformat in „sa ziceti mersi ca nu’l nationalizam”.

     modul in care functioneaza azi sistemul romanesc de pensii este specific unei scheme piramidale (cum era Caritas), doar ca ti se promit mai putini bani pe insirati pe o perioada mai lunga…

    • owlman 24/07/2014 at 15:37 #

     Toate sistemele publice de pensii, nu doar cel romanesc, sunt piramidale. Asa le-a inventat Otto von Bismarck in 1889. http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Bismarck#Old_Age_and_Disability_Insurance_Law_of_1889

     Au rezistat bine mersi peste 100 de ani deoarece populatia a fost in crestere permanenta, deci au fost intotdeauna mai multi muncitori decat pensionari.

   • moreact 24/07/2014 at 18:13 #

    ………….fondul de pensii – peste tot in lume – este o parte a bugetului statului respectiv….fara acesti bani statul trebuie sa se imprumunte in alta parte….
    deci daca vrei 40 de ani salariatii viitori pensionari imprumuta statul….
    de bine,

 9. moreact 24/07/2014 at 10:36 #

  ….corectie ….
  pe care-l ai scris acu vs l-ai scris

 10. Dana 24/07/2014 at 11:54 #

  Lucrez la o firma olandeza in Romania. Au venit oameni la interviu aici care au spus din capul locului ca ei nu vor job in Romania, vor sa se relocheze cu familiile in Olanda. Culmea, au si fost angajati, acum sunt acolo.

  Vorba cuiva, meseriile tehnice sunt bratara de aur…in Germania deficitul de ingineri e de cativa zeci de mii, ca sa nu mai vorbim de IT…

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Jadranska magistrala

drum4

Este motivul care ar trebui să vă ducă în Croația, drumul cel mai frumos spre o destinație care nu face decât să confirme preludiul ăsta auto, suspendat între munte și mare.

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.