Vă ziceam acum trei ani că dreapta românească nu e bună nici la gătit, dar ciclurile electorale nu au trecut degeaba peste politicieni, au învățat încet, încet, din greșeli, să fie mai buni, mai reliable, cum ar zice englezu, și uite că putem azi să afirmăm, cu sentimentul datoriei împlinite, că dreapta românească a început în sfârșit să fie utilă măcar în bucătărie. După chibritele Elena Udrea, și-au demonstrat utilitatea din plin cănile cu Sulfina Barbu și Monica Macovei.
Mama le avea de când ambele doamne îi cereau votul, pentru parlamentul național și pentru parlamentul european. La rețeta asta, însă, mai avea nevoie de două recipiente similare, și cum opțiunile electorale de anul ăsta ale mamei nu s-au mișcat deloc bine în direcția asta a șpăgilor, a apelat la două căni pe care le primisem eu dintr-o campanie socială pentru îmbunătățirea imaginii romilor. Asta a fost ultima aroganță comisă în bucătărie de mama, cu ocazia pomenii pe care a făcut-o, ca de fiecare dată, cu o săptămână înainte de Moșii de vară – că în ziua moșilor e prea aglomerată biserica.
Rețeta e aia normală de drob, pe care deja v-am mai spus-o, doar că tocătura de drob nu a pus-o în formele de cozonac, ca până acum, ci a umplut cu ea cănile. La fund și deasupra a pus câte un ou crud, astfel încât după finalizare ouăle să fie ca niște capace ale sulului de drob. Cănile legate cu folie de plastic la gură au fost apoi fierte în cuptor într-o cratiță cu apă. După vreo 20 de minute, când oul de deasupra părea fiert, le-a scos. După răcire le-a băgat la frigider și abia a doua zi le-a scos, cu grijă, din interior.
Pentru că felia de drob astfel rezultată a încântat-o, mama mi-a zis să-i transmit lui Nicușor Dan că de data asta l-a votat așa, fără cană, dar data viitoare nu-l mai iartă 😉
Altfel, s-a consumat ieri încă o pomană reușită, la mama lu Dollo.