Cum te convinge Negoiță să-ți reabilitezi blocul pe banii tăi

Primăria sector 3 le spune locatarilor care n-au avut norocul să intre în programul de reabilitare gratuită până acum că pe banii lor și ai Europei lucrările vor fi mai de calitate decât alea făcute moka de primărie.

reabilitare-sector3După marea realizare cu scutirea cetățenilor de la plata gunoiului, Robert Negoiță, primarul sectorului 3 a împânzit sectorul cu niște bannere în care ne îndeamnă să ne punem blocurile la adăpost, izolându-le termic. Mai multe blocuri – printre care și al mamei – s-au trezit cu un afiș ca ăsta, lipit la scară.

Cine nu știe ar zice că uite, domnule, omul mână de la spate turma să meargă la primărie și să se înscrie mai repede în programul de pamponare a blocurilor, că i se încheie mandatul mâine poimâine și nu apucă să le facă bine cu forța. Dar realitatea e alta. Blocul mamei, vechi din 1968, e înscris de ani de zile pe listele alea ale primăriei, și abia a avansat către locul 500. Între timp, zeci de alte blocuri mult mai noi – bunăoară unul vecin cu al ei, construit în anii 80 – și-au schimbat fețele.

Nu intrăm acum în detalii despre criteriile după care au fost alese blocurile, că oricum nu avem dovezi. Că spune administratorul că în ăla de alături, reabilitat imediat după alegerea domnului Negoiță 2, ar locui un personaj politic celebru… astea sunt răutăcisme locative. Numai cine locuiește în el știe ce urgențe o fi avut 😉

Dar hai, lasă că bătrânii de la mama din bloc au răbdare, și mai ales încredere că primarul se ține de cuvânt, așa cum le-a promis în campanie, și în patru ani reabilitează gratis toate blocurile din sector.

Robert Negoiță, în campania electorală înainte de a fi ales primar al sectorului 3 – sursa.

În primul rând, reabilitarea termică a blocurilor, gratuit. Vom face reabilitarea termică gratuit în Sectorul 3, așa cum s-a făcut în Sectorul 1, cum se face în Sectorul 2, pentru că trebuie să protejăm structura de rezistență a blocurilor, pentru că trebuie să scădem factura la întreținere și pentru a schimba aspectul orașului. (…)

Este revoltător că în Sectorul 5, cu un buget la jumătate din cel al Sectorului 3, s-a realizat anveloparea blocurilor într-un procent mult mai mare, gratuit. Este revoltător că în Sectorul 3 s-a făcut foarte puțin, aproape deloc, și cu bani de la oameni. Vom schimba acest lucru din 10 iunie.Chestia asta cu reabilitarea a fost o măgărie electorală de la început. Începută ca pomană de sectoarele 1 și 2, normal că a stârnit zâzanie în restul sectoarelor, unde primăriile nu aveau suficienți bani ca să țină pasul, și le-au cerut oamenilor o cotă parte dacă vor să le reabiliteze blocul. Pe bună dreptate, oamenii au zis că dacă la alții se dă gratis, noi de ce să fim fraieri să plătim? Ce dacă primăria plătește de fapt din impozitele și taxele tutulor, și ale ălora care stau la case și nu beneficiază de pomeni electorale. Ori e gratis, ori nu mai e.

bloc-reabilitat2

Bloc reabilitat în mandatul lui Robert Negoiță

Așa se face că în mandatele lui Negoiță 1 nu s-au făcut decât vreo 30 de blocuri și alea cu contribuții de la locatari. Motivația a fost că în consiliul local s-ar fi opus taman consilierii partidului din care face parte domnul Negoiță 2. Dar, ca un prinț pe cal alb a venit Negoiță 2 și a îndreptat situația. Ba cu firma surorii lui, ba cu altele, omul s-a descurcat și a reabilitat deja câteva sute de blocuri.

Până acum, când cu afișele astea. Când, ce să vezi, dacă suni la numărul înscris acolo, de la primărie, afli că:

– Bună ziua, avem un afiș la scara blocului, vreți să ne explicați și nouă despre ce e vorba, că noi suntem deja pe lista de așteptare cu blocul.

– Da, este vorba de un program nou, cu fonduri europene. Dacă sunteți pe listă sunteți în programul local, cel gratuit, făcut pe banii primăriei.

– Văd pe site-ul primăriei că pe proiectul ăsta cu fonduri europene cereți și o cotă parte de la locatari, în funcție de venituri, până la 30%.

– Da, așa e programul ăsta. Trebuie să depuneți toate adeverințele de venit de la locatari și se stabilește cât trebuie să achitați.

– Și să înțeleg că programul local, ăla gratis, nu mai continuă? Suntem degeaba pe lista de așteptare?

– Ba continuă, ăla merge mai departe, dar dacă vreți cu fonduri europene…

– Păi și de ce am renunța la ăla gratis ca să dăm bani de la noi? Explicați-ne un pic diferența.

– Păi diferența e de calitatea executării, se folosesc altfel de materiale…

– Deci astea gratis ziceți că se fac mai de mântuială sau cum?

– Materialele sunt mai proaste așa, dacă vreți cu bani sunt mai bune, mai de calitate. E mai bine.

– Și s-a înscris cineva în programul ăsta cu bani?

– Da, avem mai multe blocuri înscrise.

– Și cât durează, merge mai repede măcar decât celălalt, gratis?

– Nu știm să vă spunem, că trebuie să depuneți toate actele și apoi noi să depunem dosarul să se aprobe fondurile europene…

– Oho…, deci de ăia depinde?

– Da, păi nu de noi…

– Și în cât timp trebuie să achităm partea noastră?

– A, la început se achită din fondurile primăriei, și dumneavoastră aveți o perioadă de garanție de 5 ani.

– De garanție sau de grație? Că e o diferență.

– … De garanție…

– Adică vom plăti după 5 ani sau timp de cinci ani?

– Da… plătiți în rate.

În fine, nu mai lungesc, ăsta a fost dialogul purtat la telefon cu o duduie, de altfel amabilă, care a răspuns la numărul de pe afiș. Conform știrilor de prin media, Bucureștiul are de anul trecut la dispoziție peste 20 de milioane de euro bani europeni, pentru reabilitarea blocurilor. Nu pricep de ce, dacă până acum a reabilitat gratis blocurile, acum că are și cotă parte din fonduri europene Negoiță se zgârcește și le cere și oamenilor să contribuie. Lasă că-și contrazice propria promisiune electorală – asta nici n-ar fi vreo premieră mondială – dar dacă tot dă coana Ioropă 60% din costuri, de ce nu pune primăria mai departe restul de 40% și să le dea astfel iluzia alegătorilor că, iată, primarul și-a ținut promisiunea și le-a făcut gratis?

În plus, ce garanție avem că dacă tot achită înainte primăria+Europa, apoi dăm noi locatarii partea noastră, în câți ani o fi „perioada aia de garanție” la care s-a încurcat doamna, ce garanție avem, deci, că nu se vor folosit tot materialele astea proaste? Că oricum nu are dreptul locatarul să-și bage nasul în șantierul firmei aleasă tot de primar, ca și până acum.

Păsărica asta scăpată cu „calitatea lucrărilor” și a materialelor îmi amintește de ancheta făcută acum câțiva ani pe tema asta. Nu s-a schimbat nimic (în cazul sectorului 3 doar partidul primarului), reabilitările sunt în continuare operațiuni de drenat bani publici spre firmele de partid, iar locatarii nu au niciun cuvânt de spus asupra calității – vizibil îndoielnice – a lucrării, pentru că, nu-i așa, când e gratis trebuie să faci ciocul mic și să spui bogdaproste. Doar să ai grijă să nu aprinzi și vreo lumânare, că se știe că două din marile edificii construite de familia primarului Negoiță s-au remarcat în ultimii ani prin incendii violente.

Citește și:

Ciocu mic, primăria vă reabilitează gratis blocul

Constructorii despre reabilitare: Preţul cel mai mic, lucrarea de mântuială

Economia de după reabilitarea blocului

Etichete: , , , , , ,

24 comentarii la “Cum te convinge Negoiță să-ți reabilitezi blocul pe banii tăi” Subscribe

 1. ileana 22/01/2014 at 20:34 #

  Cred ca atunci cand au ales culorile astea discrete, s-au gandit sa asorteze blocul cu lanul de panselute de pe bulevard. 😀

  • ileana 22/01/2014 at 20:35 #

   ma refer la blocul din poza

 2. ionut 22/01/2014 at 23:45 #

  Dollo, pe unde umbli, de-mi pozasi blocul?…Suntem vecini??

  • Dollo 23/01/2014 at 12:06 #

   suntem vecini de sector. poza cu blocul e de pe site-ul primăriei

 3. Om bun 23/01/2014 at 11:41 #

  Trebuie iesit in fata primariei si cerut de catre toti locatarii, sau daca e posibil macacar de toti pensionarii, ca acest primar sa accelereze reabilitarea blocurilor din Buc.

 4. ionut 23/01/2014 at 12:51 #

  Aham. Mai, sa stii ca firma asta chiar a lucrat bine, cu materiale super ok. Eu am avut si inainte, facut pe barba mea, si nu se compara… am 20 grade in casa cu caloriferele inchise. Daca e sa gasesc un cusur, ar fi culorile, dar nu le vad din casa iar calul de dar…

  cat priveste anveloparea din fonduri europene, as a insider hint, pot spune ca UE da bani si pune si niste conditii, te cointereseaza ca proprietar -10% si se asigura ca investitiile nu au un caracter speculativ – imobiliar..

 5. zwilling 23/01/2014 at 13:19 #

  Fiecare e proprietarul unui (sau mai multor) apartament(e). Dar blocul in sine cui apartine?

 6. ady 23/01/2014 at 16:03 #

  Blocul in sine, peretii, acoperisul, scarile, terenul de sub bloc, etc, apartin tot proprietarilor de apartamente, dar sub forma de proprietate comuna indiviza si fiecare detine ceva procente.

  • zwilling 23/01/2014 at 16:49 #

   Deci Primaria reabilliteaza termic niste constructii private. Atunci de ce sunt doar blocurile acceptate in aceste programe? Pot beneficia si proprietarii de case de bani europeni pentru reabilitare termica?

   • Dollo 23/01/2014 at 17:05 #

    pentru că într-un bloc stau mai mulți votanți decât într-o casă. cu excepția caselor ălora în care s-au descoperit după alegeri că există câteva sute de buletine făcute la aceeași adresă 😉

 7. ionut 23/01/2014 at 20:12 #

  @zwilling: casele sunt racordate la sistemul centralizat? Pt ca aici sunt pierderile cele mai mari, costuri de productie uriase(cand nu va mai exista subventia, ouch…). Si, compensator, nediscriminatoriu, pt prevenirea eventualelor tendinte speculative, they should put co-finance as european rules foresee.

  @om bun: lol

 8. bogdan71 30/01/2014 at 12:47 #

  Io-mi făcui cu vreo 10 vecini în 2010 reabilitare parțială, numai la bucățica noastră de bloc, cu firma unui nene. Că după aia mi-a montat socru-meu glafurile de exterior, e altă poveste. Acu vine Primăria, după ce-mi ceru adeverință de salariu ca să mă taxeze corespunzător, o să-mi dea jos lucrarea gata făcută – că cică nu e ignifugă, draci, laci (deși e cu polistiren de 10 mm). Speranța mea e că, blocul meu fiind pe locul trei mii și ceva, să se schimbe odată coșmaru’ – ăă, primaru’ – înainte să fim blagosloviți de binefacerile dumnealui.

  • Miha 02/04/2014 at 13:21 #

   pai de ce ai adus adeverinta de salariu? inseamna ca ti-ai dat acordul pentru ceea ce vrea sa faca primaria. Nu te obilga nimeni sa aduci adeverinta si sa semnezi. Daca toti vecinii procedau asa, adica nu aduceau sdeverinte si nu semnau nu se strangeau 50% +1 si blocul nu putea intra in acest idiot program

 9. Cristian 03/02/2014 at 02:22 #

  Prin orice program facut cu acordul proprietarului deja se indatoreaza statului . Statul roman nu doreste decit sa subjuge proprietarii , aveti grija ca m-ai tirziu o sa va usture funduletul cand ati semnat cu primaria .

  Cand s-a dat drumul la reabilitarea termica a blocului , statul roman nu a zis ca va fi prin primarie sau cu ajutorul statului si omul de rand o poate face .

  Singura prostie e ca romanul nu vede ceea ce i se pune in spate .
  Nu poate veni primaria sa-ti dea jos o termoizolatie facuta cu 5 niciodata ce scrie in lege clar , ceea ce hotareste consiliul local = aici e mafia mare . Statul roman nu ti-a cerut niciodata bani decit pentru taxele care le aveai .
  Autofinantarea vadita face acest lucru . Legea spune clar , anveloparea nu deterioreaza nimic , exista lege , puteti sa o cititi toti . Atita timp cat vine cineva de la primarie sa va acuze de ceva si sa va dea amenda , sa nu semnati sau sa platiti amenda , exista iarasi o lege care va scapa de asa ceva .

  • ionut 07/02/2014 at 11:54 #

   @cristian:

   Nu poate veni primaria sa-ti dea jos o termoizolatie facuta cu 5 niciodata ce scrie in lege clar , ceea ce hotareste consiliul local

   dar poate veni, conform legii, sa-ti ceara o autorizatie de construire… get it?

  • Miha 02/04/2014 at 19:40 #

   eu nu pot sa cred cum romanii pot suporta tot ce le pune in spate unul si altul care vine la putere..unul pune panselute si banci, altul imi scoate banii cu forta din buzunar …

 10. Miha 02/04/2014 at 13:18 #

  eu nu inteleg cum se putem fi prostiti pe fata …cum nu vedem ce e in spatele acestor lucrari..cine sunt firmele care realizeaza aceste lucrari, cum se castiga licitatiile…sunt afacerile primarilor si noi platim ca fraoerii pentru o munca necalificata si materiale de calitate indoielnica

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul lui Becali din București

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.