Spune-mi ce carte te-a marcat ca s-o citesc și eu

Propune o carte de căpătâi, scrisă de un clasic, până la finele lunii iulie, și ai ocazia să câștigi nimic și să contribui la răspândirea binelui și frumosului în lume.

Încheiem mai devreme tura asta de cărți votate în iarnă pentru clubul de carte, care ar fi trebuit să ne țină până în decembrie dacă n-ar fi fost pandemia, să citim mai mult, și dacă pe vreo două dintre ele nu le-am fi abandonat de plictiseală. Am ajuns așadar la ultimul titlu pe care-l vom dezbate sâmbătă, 22 august (Ritualul primăverii), dar până atunci trebuie să ne îngrijim de viitorul plan de lectură, așa că, iaca, vă cerem ajutorul: veniți cu propuneri de cărți!

Dar, pentru că ne-am săturat de experimente, „mari scriitori” premiați și best seller-uri am zis să încercăm și ceva gata încercat cu care să mergem la sigur, pe modelul rochiei negre, clasică și niciodată demodată, care se potrivește în orice situație.

Ideea a pornit din discuțiile despe „Supunere”, cartea mult hulită a lui Houellebecq, în timpul cărora cineva a întrebat dacă ni se pare normal ca un om să fie plătit și să trăiască (bine) din asta, doar ca să studieze toată viața un clasic. În cazul personajului lui Houellebecq, el făcuse un doctorat despre Huysmans – un scriitor francez de la 1800 toamna – și trăia bine mersi predând literatură la Sorbona pe chestia asta.

De aici am ajuns la clasici și la cum te marchează ei, căzând cu toții de acord că nu se mai scriu cărți ca pe vremuri, domnule, când știa scriitorul să te prindă în mrejele poveștii pe nesimțite. Nu ca acuma, să votezi ca prostul o carte ca „Părul Venerei” de mult lăudatul rus Mihail Șișkin, și să nu poți să treci de 50-100 de pagini pentru că pur și simplu nu înțelegi ce naiba zice omul ăla acolo. Și nu e vorba de un singur cititor, ci de un grup de opt persoane cu gusturi diferite și aplecări diverse către lectură și stil, care nu au fost în stare să găsească măiestria lui Șișkin, care-l face cel mai bine vândut scriitor rus. Mulțumim pe această cale, dragă Inesa, oricine ai fi tu, care ai propus această porcărie, poate ne spui și ce ai înțeles tu din ea 🙂

Glumesc, nu e de vină cine propune, ci cine dispune, or noi votăm cărțile în general după descrierile făcute de editură sau, mai rar, după recenziile altora de aiurea. Așadar, e o discuție asta, cu cum ajung niște „opere” celebre și niște scriitori premiați, deși cărțile lor sunt scrise fără noimă, nu mai zic de talent. Că l-am scos la tablă doar pe bietul Șișkin, dar ni s-a părut prost scrisă de exemplu și „Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei”, a lui Dario Fo. Nu mai zis de „Strălucita mea carieră” sau „Obosit de viață, obosit de moarte” care nici măcar n-au meritat să scriu despre ele.

Revenind, însă, la nevoile noastre, am decis ca următoarea tură de cărți citite la clubul de carte, câte s-or aduna, să fie scrise în dulcele stil clasic, așa că vă cerem să ne propuneți câte o carte – una singură de persoană – scrisă de un clasic, care v-a marcat existența. Fiecare dintre noi trebuie să aibă astfel de cărți, poate că e greu să alegi una singură – mie sigur îmi va fi – însă și nouă ne va fi greu după aia să alegem doar câteva din ele.

Așadar, aștept propunerile voastre până la finele lunii – 31 iulie – să văd cărțile care v-au marcat existența, într-o anume perioadă – poate nu neapărat copilăria, deși uite eu am citit acum cu plăcere trilogia din Corfu a lui Gerald Durrell, deși am văzut filmul. Sau mai ales de aia 🙂 Ar fi interesante și două cuvinte despre de ce ați ales să propuneți acea carte și nu alta. Hai, cred că vom obține o listă interesantă.

*Ce înțeleg prin clasici – acei scriitori consacrați prin operă, de regulă morți, care au reușit prin cărțile lor să se impună în istoria universală a literaturii, scriind despre viață, frumusețe, iubire, adevăr, morală, iar cărțile lor rămân de referință în orice epocă. Adică ceva ce puțini din contemporanii noștri vor ajunge să fie, scriind ca Șișkin în Părul Venerei 😉

Care e treaba cu clubul de carte, pentru cei care nu au fost, dar ar vrea să participe:

  • cum alegem cărțile – propune oricine, aici pe blog, oricâte titluri și autori, votăm doar noi ăștia care venim la club, iar cărțile care întrunesc cel mai mare număr de voturi sunt alea ce vor fi citite;
  • cine are drept de vot – cei care au participat la club de cel puțin două ori, în ultimul an, și-și manifestă intenția de a mai veni;
  • cine poate veni la club – oricine care a citit cartea din luna respectivă;
  • când și unde se țin cluburile – de regulă la o lună odată, timp suficient pentru citirea unei cărți, într-un local ales de comun acord și anunțat aici pe blog înainte de întâlnire cu o zi-două. La ore rezonabile pentru clasa muncitoare, ori în cursul săptămânii seara după 19.00, ori sâmbăta. În pandemie l-am ținut online, pe skype, deci e și mai ușor de participat pentru cei care nu trăiesc în România sau la București – doar îmi trimiteți ID-ul vostru de skype și vă introduc în grupul magic al cititorilor de cărți;
  • ce se întâmplă dacă am zis că vin și nu am ajuns – nimic, clubul nu e armată, e pe bază de afinități, cu cartea și cu oamenii din club. Dar ar fi bine ca dacă ai zis că vii sigur sigur și nu ai venit, să fie dintr-un motiv serios, de exemplu te-a călcat metroul sau ți-a murit cineva drag, pentru că altfel ești un neparolist trist care m-a făcut să rezerv masă de x persoane și să stau cu x-z la ea.
  • întotdeauna cartea din luna curentă e afișată pe coloana din dreapta a blogului – cu un click pe poza cărții găsiți postarea cu toate cărțile din tura respectivă

P.S. Pentru că a văzut propuneri de cărți pe care deja le-am citit la club, vă rog să verificați înainte de a propune și acest top al celor mai bune cărți citite în ultimul deceniu.

Altfel, vă mulțumesc celor care ați înțeles să respectați regula simplă: o propunere de om 🙂 Văd că e greu cu regulile pe la noi…

Etichete: , , , , , , ,

52 comentarii la “Spune-mi ce carte te-a marcat ca s-o citesc și eu” Subscribe

  1. Ralu 23/07/2020 at 17:47 #

    Trilogia „Pământul sfărâmat” (The Broken Earth), de N. K. Jemisin. N-am lăsat-o din mână până nu am terminat-o. Nu mi s-a mai întâmplat de mult să termin o trilogie în mai puțin de o săptămână (și nu e scurtă). Din păcate doar primele două volume sunt traduse în română (s-a plâns maică-mea că o țin editurile românești în suspans).

  2. Andra 23/07/2020 at 17:49 #

    Nici prea clasic, nici prea vechi, actual și interesant, vin și va propun Philip Roth-Complot împotriva Americii.

    Eu nu am citit-o, dar am citit altele de-ale lui și m-a marcat din multe puncte de vedere.

    Rulează și un serial pe HBO făcut după cartea asta.

    • GR 23/07/2020 at 21:41 #

      Nu ati citit acea carte dar o propuneti ? 🙂

      • Andra 23/07/2020 at 22:08 #

        Da, pentru ca am citit seria „Pastorala americana” de același autor și m-a marcat. M-a cucerit cu modul în care își construiește și deconstruiește personajele. E un soi de Dostoievski american.

        Dacă e musai sa recomand ceva citit, na, atunci „Pastorală americana” sa fie. 🙂 mulțumit?

        De principiu recomand cărți pe care nu le-am citit, dar vreau sa le citesc tocmai ca sa ma impulsionez sa le citesc 😉

        • GR 24/07/2020 at 10:18 #

          Nu am intrebat cu nicio rautate…
          Eu ma feresc sa recomand carti pe care nu le-am citit scrise de autori care mi-au placut foarte mult tocmai pe motivul ca sciitorii nu sunt roboti, dau si rateuri, unele grosolane …. Am citit carti exceptionale ca apoi cititnd o alta carte scrisa de acelasi autor sa ma intreb super-mirat „Brrr. sigur e acelasi om sau i-a furat cineva numele si l-a pus pe carte ???”

          • Andra 24/07/2020 at 12:10 #

            Perfect de acord, dar strict în cazul acesta e o carte premiata, are multe review-urile bune, autorul are o reputație foarte buna, cartea a devenit o serie de succes pe HBO cu recenzii bune și foarte bune.

          • Dollo 24/07/2020 at 15:18 #

            Și mie îmi place Roth și Complotul e pe lista mea, o am în kindle de ceva vreme și își așteaptă rândul. Însă tema propunerilor de acum e: clasic citit și care a lăsat urme adânci 🙂

        • Dollo 24/07/2020 at 11:15 #

          Pastorala s-a citit la club: https://www.dollo.ro/2013/10/defect-parinti-perfecti/

          • Andra 24/07/2020 at 12:12 #

            În cazul asta mai bine propun altceva?

      • Ica 27/07/2020 at 17:24 #

        Axel Munthe Cartea de la San Michele. Este autobiografia unui medic pasionat de artă, călătorii, psihanaliză

  3. mihai 23/07/2020 at 18:26 #

    Soarele Gol (The Naked Sun), de Isaac Asimov. Am citit-o în liceu, iar combinația stranie de distanțare socială extremă și nuditate, plus logică robotică pe fondul meu de, să-i zicem, „handicap social necompensat” din vremea respectivă a fost deosebit de impresionantă.

    Solaris, de Stanislaw Lem (dacă ați văzut filmul mai întâi, condoleanțe). Mi-a picat în mână în timpul facultății, în cel mai prost moment: sesiunea. Bineînțeles, n-am mai putut să învăț nimic până n-am terminat cartea, ceea ce înseamnă că a trebuit s-o citesc repede de tot!

    Nuvela „Profesiunea”, de Isaac Asimov. O parabolă interesantă despre rolul educației școlare într-o lume în permanentă schimbare.

    Sapiens, de Yuval Noah Harari (săru’mâna Dollo!), prima carte de istorie care are noimă! (E drept că nu l-am citit încă pe Neagu Djuvara)

    • Stefan Bragarea 24/07/2020 at 05:53 #

      Ehe! Bătrânul și minunatul Asimov
      Încercați și trlogia lui Ken Follett

    • Dollo 24/07/2020 at 11:12 #

      Solaris am citit la club (https://www.dollo.ro/2018/08/solaris-kris-harey/). A fost prima încercare de SF de la club, cu nu prea mare succes.

  4. Liliana 23/07/2020 at 18:58 #

    Trilogia Egipteanul, Etruscul, Romanul, de Mika Waltari. (+ Amantii din Bizant, romanul unei iubiri imposibile, pe fondul asediului si caderii Constantinopolelui). Exceptional scriitor de romane istorice, cu tenta ezoterica si filozofica.

    • Ady 23/07/2020 at 19:50 #

      a ajuns deja clasic? 🙂

    • Dollo 24/07/2020 at 11:13 #

      Cam descurajante dimensiunile la Waltari 🙂 Cel puțin pentru unii de la club…

  5. Luminița Vasile 23/07/2020 at 19:02 #

    „Pe culmile disperării” Cioran….
    Eram adolescentă, în depresie, cu diverse traume din copilărie, în prag de sinucidere….
    Asta (culmea, contrar celor spuse de el) m-a făcut să continui….

  6. Cătălina 23/07/2020 at 19:41 #

    Clasic – Casa Buddenbrook – Thomas Mann (saga unei familii de negustori la Marea Nordului).
    Povestiri – Cafe au lait – Jullian Barnes Cititorul – Bernard Schlink
    Fiul risipitor – Radu Tudoran
    Mulțam.

    • Dollo 24/07/2020 at 11:13 #

      Era vorba că propune fiecare una singură 🙂

      • mihai 24/07/2020 at 12:18 #

        Noi propunem, voi dispuneți și votați 🙂

        • Dollo 24/07/2020 at 15:19 #

          E foarte greu să dispui când ai de ales între câteva zeci. De aia ceream câte una dar bună. Se pare că oamenilor le e greu spre imposibil să respecte niște repere simple 🙂 Nu mă mai mir de astea cu spălatul pe mâini și masca …

  7. Ady 23/07/2020 at 19:49 #

    o singură propunere sau mai multe?
    dacă e una: Radu Tudoran- Toate pânzele sus. nu se poate fără un clasic român. și pt că e cartea mea favorită, since ever and forever. și tot nu știa I cum e cu Comisia Dunării. 🙂

    dacă se poate cu mai multe:
    Jules Verne- Copiii căpitanului Grant. undeva în zona 11-13 ani am avut perioada Jules Verne. asta a fost una din preferatele mele.
    Jane Austin- Rațiune și simțire. pt că de la ideea unui club de care axat pe Austin a plecat ideea acestui club. și pt că am recitit relativ recent ”mândrie și prejudecată” și parcă și-a pierdut un pic din savoare.
    Charles Dickens- Oliver Twist. greu se poate mai clasic de atât, mi-a plăcut destul de mult și spre deosebire de altele, are doar un volum rezonabil. 🙂

    ps. inițial le-am pus în altă ordine. dar m-am răzgândit. n-am mai recitit ”toate pânzele sus” de vreo 10 ani. 🙂

    • Dollo 24/07/2020 at 11:14 #

      Ady, măcar de la tine, care au participat și la discuție, mă așteptam să respecți regula unei singure cărți 🙂 O să vă văd la vot…

    • Ady 24/07/2020 at 17:03 #

      îmi cer scuze. îmi era extrem de greu să fac o alegere și să propun o singură carte, așa că am cedat tentației și am urmat trendul propus de antecomentatori.

      păstrează ca propunere doar ”toate pânzele sus”. este cea mai importantă carte a copilăriei și adolescenței mele.

      dacă propuneam din prima o singură carte aș fi uitat de ea și aș fi plâns cu lacrimi de crocodil. 🙂

  8. Ady 23/07/2020 at 21:08 #

    pot să mai adaug pe cineva? pot? pot?
    Mark Twain- Huckleberry Fynn. pt că nu se poate o listă de clasici fără Twain. și pt că Huckleberry e preferatul meu dintre personajele lui Twain (mi se pare mai profund, mai real, mai uman, mai om decât Tom, mai bine creionat decât celălalt Tom și decât Edward; cu greu îmi amintesc restul personajelor) și e ceva vreme de când am recitit-o ultima oară.

  9. euNuke 23/07/2020 at 22:15 #

    Mi-e greu să mă decid. Lupta se dă intre Bulgakov (cu Maestrul, Inimă de câine și Viața domnului de Moliere), Milan Kundera (cu Insuportabila ușurătate a ființei) și Umberto Eco (Cimitirul din Praga).

    • Dollo 24/07/2020 at 11:17 #

      Cimitirul din Praga a fost: https://www.dollo.ro/2012/11/umberto-eco-acest-julian-assange-offline/

  10. bucuresci 23/07/2020 at 23:18 #

    Dama cu camelii – clasic, m-a marcat etc.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.