A zi i-am cunoscut pe primii oameni fără religie din blocul recenzat de mine. Am recenzat până acum peste 50 de gospodării din bloc, deci am trecut de jumătatea cotei alocate, și ponderea o dețin fără îndoială ortodocșii. Cele două familii despre care vă spun au pregătiri diferite, nu se înscriu neapărat în portretul robot al ateului, dar ambele au avut aceeași motivație pentru care au ales să răspundă la întrebarea „cărei religii considerați că aparțineți?” cu varianta „fără religie”. Părerea proastă pe care au dobândit-o în ultimii ani despre Biserica Ortodoxă Română.
Oamenii mor de foame și ei ne jupoaie ca să construiască biserici
„Scrieți fără religie, ca să nu mai dea ăștia bani la biserică. Stau cu icoana deasupra ușii, dar când văd ce afaceri face biserica sau cum te jupoaie dacă faci un parastas mi se face silă. Mai bine ne declarăm fără religie poate va conta undeva”, a comentat tatăl. La fel ca el s-a declarat toată familia.
Ceilalți erau dezamăgiți de ce văzuseră în ultima vreme la televizor, despre afacerile arhiepiscopiilor ortodoxe, comparativ cu activitatea caritabilă reală a bisericii. Au decis să se declare fără religie cu aceeași speranță: statul să nu mai finanțeze biserica. „Oamenii mor de foame și ei ne jupoaie ca să construiască biserici”, a fost supărarea celuilalt tată de familie.
Probabil că procentul celor ca ei va fi la fel de nesemnificativ în final, precum numărul ateilor la precedentul recensământ. Ascuns în masa mare de credincioși de fațadă. Un alt tip recenzat azi a admis că „ar merita să scriu acolo ateu, dar se supără mama pe mine. Lasă, scrieți de data asta ortodox…!
***
Cred că procentele nu vor fi mult diferite acum față de recensământul din 2002, în ciuda campaniilor de conștientizare derulate în ultimii ani. Iar motivul stă în modul în care se recenzează efectiv locuințele. Pentru recenzor este suficient să ia datele de la un reprezentant al familiei, care deține datele celorlalți membri și acordul lor ca să le dea. Pot să număr pe degetele de la o mână de câte ori am avut în jurul mesei de recenzare toată familia adunată. În aproape toate cazurile am primit datele de la un singur membru al familiei. Fizic nu ai timpul necesar ca să revii la aceeași adresă de 5 ori să zicem, dacă nimerești o familie cu 5 membri, fiecare cu programul lui.
Recenzarea online ar fi dat rezultate mai aproape de realitate
Să presupunem că în general tinerii s-ar înscrie în acel procent de „rebeli” care ar fi dispuși să se declare atei sau fără religie. Ei de regulă nu sunt găsiți acasă (ca să nu mai spun de faptul că mulți sunt încă tolerați în casele părintești), dar datele lor figurează în recensământ, oferite de mama, tata sau bunica. Ce credeți că răspund aceștia pentru ei la întrebarea despre religie? Declară religia în care au fost botezați, chiar dacă tinerii poate n-au mai dat pe la biserică de când au fost băgați în cristelniță. Cu tonul acela mirat-apăsat, atunci când îi întrebi. Ortodox, cum, se mai poate și altceva?
Altfel ar fi stat situația dacă într-adevăr România s-ar fi comportat ca o națiune europeană și ar fi dat posibilitatea acelor câteva milioane de români cu acces la internet să se recenzeze online. În felul ăsta am fi fost mai siguri că majoritatea recenzaților ar fi răspuns personal pentru ei, așa cum i-ar fi tăiat capul. Și nici nu se mai făcea atâta tapaj inutil despre securitatea datelor, dreptul recenzorului de a intra în casă, furt de CNP-uri în scopuri politice etc.
Lăsând la o parte erorile de organizare, slaba pregătire a recenzorilor, bâlbele cu CNP-ul, întrebările care stârnesc ba amuzamentul, ba indignarea, recensământul ăsta nu va arăta cu siguranță adevărul în multe privințe. Oamenii preferă să mintă de exemplu și ce număr de ore lucrează săptămânal, de teamă că firmele care-i exploatează să nu pățească ceva dacă statul află că muncesc peste 10 ore pe zi. Iar asta se datorează, printre altele, faptului că nu au încredere în teoria că datele astea folosesc strict în scop statistic. Azi m-au întrebat cel puțin cinci oameni „care este relevanța datelor adunate la recensământ?”. Una era sigură că cineva vrea să câștige „din nou” alegerile cu CNP-ul ei, alta a refuzat să mă primească în casă, și s-a chinuit să scoată ditai masa pe hol pentru zece minute de recenzare. Oamenii au căpătat apucături paranoide mai ales după ultimele zile în care au fost bombardați cu informații contradictorii și pe alocuri eronate despre recensământ. Mulți au răsuflat ușurați azi după ce am încheiat de completat formularele, spunând: „cum, doar atât? Pentru întrebările astea se face atâta caz la TV?”.
Nu știu ce Românie va arăta recensământul, dar tare mă tem că va fi doar imaginea zugrăvită de acea treime din familie care „răspunde” pentru toată lumea și stă mai mult pe acasă.
P.S. A, uitasem, dacă v-ați ținut respirația în așteptarea răspunsului de la „șefu” cu privire la obligativitatea de a da CNP-ul, să știți că așa cum v-a sunat pe voi, așa și pe mine 😀 Deci rămâne cum am stabilit.
Citiți jurnalul meu de recenzor:
Cum s-a facut instruirea recenzorilor – partea 1, Care-i capul familie tale? Si cum se închina el?
Cum s-a facut instruirea recenzorilor – 2, Recensamantul, treaba romaneasca
Ziua 1, certitudinile și pixul recenzorului șef
Ziua 3, azi am recenzat (și) o plăcintă cu dovleac
Ziua 4, si chinez, si ateu, si friguros
Ziua 5, dimineața, la TV CNP-ul nu e obligatoriu, pe teren nu se stie
Ziua 5 bis, scrieți „fără religie”, să nu mai dea ăștia bani la biserică
Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP
Ziua 8: Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd și semnez
Ziua 9: Azi am anulat o căsătorie
Ziua 10: Cine-l recenzează pe Boc?
Salut,
Inteleg ca esti recenzor.. am si eu o intrebare…
Si pe legitimatia ta data de desfasurare este printata peste stampila?
A venit recenzorul, m`am uitat atent la legitimiatie, si data era printata peste stampila, i`am zis sa revina cand intra data sub stampila.
Multumesc anticipat
Nu, pe toate legitimațiile data este scrisă cu cifre roșii, sus, la vedere. Poti să vezi modelul aici. Peste/sub ștampilă este doar semnătura șefului comisiei de recensământ și eventual seria buletinului recenzorului, că ștampila e cam mare și acoperă un sfert din legimitație. La români tre să scoți stampila în față mereu…
interesant, a celui care m`a vizitat era pusa in coltul din dreapta sus, si data aceea cu rosu era printata peste stampila, iar textul cu „comisia centrala bla bla” era sub stampila”
nu m’a jefuit si nu m’a omorat… ce interes sa fi avut sa fie un fals?
Nu știu ce să-ți zic, eu și ieri am văzut că li s-a adus un set de legitimații recenzorilor șefi (că nu aveau) și erau la fel ca a mea… or fi fost ștampilate unele și în partea de sus…
Daca trece cineva ca este fara religie: este normal sa aiba parte de slujbele Bisericii, sa fie nas (cine-i ca el? nu merge la Biserica numa ca sa se dea mare ca-i nas), sau sa i se faca slujba cand dracu-i joaca in casa, sau sa boteze, sau sa faca parte din societatea ortodocsilor asa cum este ea? vi se pare normal?
Daca nu faci parte din Biserica, nu contribui cu nimic la ea, te declari ateu, atunci sa n-ai parte de harul care-l da Biserica!
si cine a zis (la atei ma refer) ca are nevoie sa mearga la biserica?!
Da este normal pentru ca te duci la biserica sa fi Nas si platesti. Costa cateva milioane(sute de lei). Ce daca nu esti macelar un ai voie sa mananci carne? Daca vreau un serviciu il platesc nu trebuie sa cotizez ca asa hotarasc altii.
Bună analogia :))
dar mai sunt si alte biserici!! Mult mai active din punct de vedere al implicarii sociale mai cu bun simt mai civilizate. Eu de cand cu Catedrala mantuiri neamului de cand cu spaga care se cere la tot locul de cand cu afaceristii astia fara Dumnezeu in straie Swarowski cu chip de popi am trecut la Biserica Evanghelica. Aici o sa pot sa fiu crestina fara restul „bagajului”. Imi pare insa rau ca soacra-mea a declarat altceva in absenta mea la recensamant.
BOR da har? Buna asta… :)))
din pacate… recensamantul asta o sa fie o gluma proasta…
pe langa problemele enumerate in articol…
mai e si problema ca uni recenzori NU VOR sa te treaca drept ateu. un coleg a intrebat daca poate sa se declare ateu si i s-a spus „NU”.
nustiu ce se vrea de la recensamantul asta, dar un recensamant corect sigur nu o sa fie.
Există un număr la care poate reclama acest fapt, dacă vrea. Pe site-ul http://www.recensamant2011.ro
Ce atata tapaj?
Acum 3 luni a fost recensamant in Cehia, tot cu intrebari din astea si in acelasi regim, cu chestionare apoi aruncate, cu cnp tot asa optional, nici macar nu se completa in prezenta recenzorului. Recenzorii le dadeau inainte si apoi le duceai singur la posta sau venea recenzorul sa le ia, asa ca tot completa unul din familie si daca nu le duceai de loc … E vorba de buna credinta in astfelde actoiuni, ce vreti sa stea poitia la coada fiecaruia pentru orice. Sunteti cetatteni sau ce ? In plus da, se putea completa si pe internet , era destul de compliucat asa ca l-am completat pe hartie..
Atata scandal si motiv de etalare a mofturilor fiecaruia…
nu este scandal fara motiv…
forbim de niste milioane de euro aruncati pentru a face un recensaman a carui statistica nu o sa fie in conformitate cu adevarul.
pe langa asta, nu ar trebui sa ne luam dupa niste tari care fac mai bine decat noi? d c tot timpul luam in brate placa: „la aia e si mai rau”
pai Cehia esto o tara la care stati cu gura cascata ca viteii la poarta noua.
Voi nu va luati dupa tari care fac mai bine, voi va luati dupa ifosele voastre de atostiutori, de parca la INS lucreaza doar idioti si restul oamenilor destepti sunt astia care va etalati mofturile si ifosele pe bloguri.
Si cu politia daca te duci dupa oameni, ala daca vrea de bune voie si nesilit de nimeni, sa declare ca este aborigen, aborigen ii scrii in foaia de recenzare. Ca buna voie merge mana in mana cu buna credinta.
Nu e vorba ca ne luam dupa tarile care fac mai bine. Romania face bine, doar voi va inchipuiti in permanenta ca in Romania se face rau… ca sa aveti motive va etalati ifosele…
Scrie clar ca raspunsul la religie etnie limba materna este facultativ, atunci ce atatea chestii?
Ti-e frica ca ruda sau vecinul denatureaza informatiile?
Atunci te ocupi sa te inregistrezi personal…Asta se numeste spirit civic.
Dar in acelasi timp, INS conteaza pe spiritul tau civic si iti da voie sa delegi o ruda samd ca sa nu te deranjeze prea mult…
Si ce fel de indivizi sunt astia si cati sunt, ca sa denatureze semnificativ rezultatul, daca declara atlceva de frica ma-sii?
Vezi ca maine ploua, dar INM a zis ca o sa fie soare. Ai un motiv sa ne arati cum fac alte tari mai bine…
1 – nu ma refeream la toata cehia, care e clar inaintea naostra ci la acest fapt
2 – chiar tu ai spus ca ei permit completarea datelor pe internet.
3 – nu sunt de parere ca tot se face prost in romania… dar de exemplu recensamantul asta este, din punctul meu de vedere, facut foarte prost.
4 – „de frica ma-sii” declara mai toti… de exemplu eu e posibil sa ma incadrez in „de frica nevesti-mii” e simplu… mai bine faci ca celalalt decat sa nu faci si sa ai certuri interminabile pe aceasta tema. este o alegere simpla: ce e mai rau sa ma declar ateu si sa ma cert cu toata familia, sau sa ma declar ortodox (Desi nu sunt) ca sa evit problemele. spre deosebire de cei religiosi cei nereligiosi sunt deseori atat de fanatici incat sa se certe cu toti pentru religia lor.
PS: mutle probleme se rezolvau foarte simplu: sa fie completat obligatoriu de persoana respectiva si in plic sigilat fara a fi prezenti ceilalti (ca la vot…)
Exact
in Cehia au fost aceleasi „probleme” si nu si-a pus nimeni poalele in cap…
Daca ti-e frica de nevasta sau de mama, nu de vina este statul care a organizat recensamantul..
Tie frica de nevsta sa psui in fata recenzorului si acum faci pe leul ca ai fi dat-o afara din acmera ca sa completezi fara sa vada ea ce scrii … Halal!
Multe tari sunt i8naintea Romaniei, din EU 25. Stii de ce?
Ca isi face fiecare treaba la locul lui si nu isi da fiecare cu paprerea despre orice.
Se face recensamant, raspunde la intrebare asa cum se spune si nu isi bate capul ca nu npaote completa pe internet, ca sa nu il vada nevasta-sa sau ma-sa ca se declara ateu sau nu…
Aici e problema: ca nu ii procedura de copmpletare a datelor nu il feresta de ochii ma-sii sau nevesti-sii, in rest stie mai bine cum se conduce un stat, cum se face un recensamant, daca sunt sau nu respecatte libertatile cetatenesti..
Parca e ca in Caragiale…
tu ce ai prefera: sa te declari crestin, desi tu te consideri ateu, sau sa ai certuri interminabile cu sotia?
eu am avut certuri destul de urate pe tema asta… nu stiu inca ce o sa ma declar, probabil imi vor icncerca norocul si voi trece ateu… asta daca o sa fiu cand vine recenzorul… daca nu o sa fie e foarte clar ce o sa ma treaca nevasta…
Dollores,
Ar trebui sa iti schimbi numele in Dolores. Suna mai corect.
Știu, dar dacă așa m-a declarat tata la primărie ce să mai fac? L-ul ăla în plus nu merită efortul birocratic
In legatura cu religia. Daca nu ma insel, in parlament exista un proiect de lege care prevede ca cine se declara religios, va plati un impozit care va merge la cultul la care s-a declarat(la fel ca in Germania).
Sper sa treaca legea asta!
sper sa ai dreptate si sa treaca legea. d c sa se dea din banii tuturor pentru biserici?. daca vrei ii sustii.
si pe langa asta nu inteleg d c bisericii si popilor li se permite sa faca evaziune fiscala la greu…
… si mai ales sa fie finantate de la buget.
Au proprietati, fuctioneaza ca o societate comerciala … !!!!!
Nu există din păcate, este doar o propunere a organizației ASUR. Nu are deocamdată susținere politică și e greu de presupus că va avea în viața noastră
Hei!! Din cate stiu, ca recenzor, nu ai voie sa induci un anumit raspuns la nici o intrebare. Cum iti permiti sa o faci aici? Tu esti ateu! Sa fii sanatos, pe mine nu ma intereseaza, pastreaza-ti parerile pentru tine pana dupa recensamant!
Mandea, dacă nu te interesează mai bine nu te bagi, pentru că există riscul să înțelegi greșit ce spun eu. Atâta vreme cât eu nu induc niciun răspuns pentru nimeni atunci când completez formularele, ci îmi exprim niște păreri personale pe un blog personal, mi se pare că nu sunt mai altfel decât organizațiile care militează pentru secularism sau decât Biserica Ortodoxă care îi îndeamnă pe cetățeni să se declare credincioși. În fața recenzatului îmi țin părerile pentru mine și scriu ce mi se dictează.
M-am bagat tocmai pentru ca ma intereseaza. Ma speriasem initial, parea ca va fi un recensamant riguros, facut profesional. Dar m-am linistit, nimeni nu o sa poata primi nici un fel de amenda. Lipsa de profesionalism care ne caracterizeaza va impiedica acest lucru. Biserica Ortodoxa ii indeamna non stop pe cetateni sa devina credinciosi, e jobul ei! Tu esti platit(a) sa iti tii gura pe perioada recensamantului. Cu mult, cu putin, nu conteaza, ai semnat. Dar stai linistit(a), nu esti o exceptie.
Asta pare mai degraba o campanie de descoperire a ateilor decat recensamant. E normal ca un recenzor sa faca propaganda anti-religioasa in timpul recensamantului? De unde stiu ca nu incearca sa influenteze respondentii, asa cum o face pe blog? Acel domn minte pe fata si ne este dat ca exemplu.
Cum spuneam și mai devreme, în fața recenzatului nu îmi exprim părerile, doar scriu ce îmi dictează el. Pe tine te poate influența cineva să declari altceva decât vrei?
dar e normal ca un recenzor sa-ti spuna ca nu se poate sa te declari ateu?
i s-antamplat unui coleg.
sa fim seriosi, acest recensamant e facut cu fundu, nu cu capu…
Nu e normal, de asta și zic să reclame.
nu a avut chef sa se certe cu recenzoru, crezi ca o sa aiba chef sa reclame?
ideea e ca astfel de lucruri sunt foarte sigur ca se intempla destul de des si vor strica rau statisticile…
singurul lucru de care imi e ca se vor da in continuare sute de milioane bisericii (+bani neimpozabili luati de la credinciosi) in timp ce romanii o sa fie dati afara, o sa li se creasca impozitele etc…
sa declare toata tara ortodoxa, da sa nu mai dea bani la biserici.
Religia este o optiune intima si personala. Ce treaba are mama sau nevasta?! Daca – de exemplu – sunt ateu si nici mama nu ma poate convinge sa ma declar ortodox, cu atat mai putin va reusi sa-mi schimbe declaratia un recenzor care sta 10 minute in prezenta mea. Iar daca se constata ca in ultimii 10 ani s-au inmultit ateii, asta nu e vina lor, ci a bisericii ortodoxe care n-a stiut sa-si respecte enoriasii.
Si-apoi, este o rusine sa fii ateu? De cand asta?
ateii in romania sunt, inca, o minoritate….
minoritatile sunt in general discriminate…
mai ales cand vine vorba de pareri atat de bine inradacinate precum religia!
oamenii religiosi sunt foarte siguri pe credinta lor si vor sa o impuna… ateilor nu le pasa cu adevarat
sa nu uitam ca in unele tari se pedepseste ateismul…
in europa, sua si vorbesc de tari cu mai multi atei (Declarati cel puti) decat noi, inca sunt probleme mari cu „drepturile libertatii propriei religii” ca sa zic asa…